Który access point.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

przemox.1
### BAN ###

Re: Który access point.

Post autor: przemox.1 »

Tak to nie będzie działać
Potrzebujesz ruter z modemem ADSL i do niego możesz AP podłączyć :D

JEśli coś pomieszałem to proszę o poprawę przez fachowców z forum ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

przemox.1 pisze:Tak to nie będzie działać
Potrzebujesz ruter z modemem ADSL i do niego możesz AP podłączyć :D

JEśli coś pomieszałem to proszę o poprawę przez fachowców z forum ;)
Tak też można ale po co, kiedy wystarczy tylko np. TP-LINK TD-W8901G ;)
Sagan
Stały użytkownik forum

Post autor: Sagan »

Blido, zapewne masz rację ;) Kabla h155 (chyba - wizualnie wygląda tak jak mój) mam z dachu aż 27 metrów ale prędkość neta to ledwo 512kb/s więc chyba straty nie ma bo z taką prędkością działa.

wojteks, to wtedy pozostaje wyjście BlackAP od providera i do niego LAN -> WAN do tego co kupię.

TTL:

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Sagan>ping www.bez-kabli.pl

Badanie www.bez-kabli.pl [195.114.0.144] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=381ms TTL=59
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=31ms TTL=59
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=64ms TTL=59
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=21ms TTL=59

Statystyka badania ping dla 195.114.0.144:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 21 ms, Maksimum = 381 ms, Czas średni = 124 ms

C:\Users\Sagan>

Nadajnik providera jest na wieżowcu. Gdy koło niego pójdę i Nokią E65 szukam sieci WLAN znajduje ją, nie jest ona zabezpieczona i na róznych komputerach również znajduje tą sieć, bez zabezpieczeń ale podczas próby połączenia na telefonie wyskakuje 'Brak odpowiedzi bramy' a na kompie 'Połączenie z ograniczeniem'. Do mojego routera AP można łączyć się bez problemów. Podejrzewam, że jest to skonfigurowane na ten MAC BlackAP bo na co innego mogłoby być...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sagan pisze: Kabla h155 (chyba - wizualnie wygląda tak jak mój) mam z dachu aż 27 metrów ale prędkość neta to ledwo 512kb/s więc chyba straty nie ma bo z taką prędkością działa.
Bój się Boga :cry: przcież na 27 metrach kabla cały sygnał można wytłumić :] To nie provider to uryniarz :dobani:
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, no ale jak inaczej mógł zrobić mi połączenie? Żeby 'zobaczyć' nadajnik, antena musi być na dachu, ja mieszkam na 2 piętrze (są 3 piętra i wysoki podwójny strych).
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

AP w puszce i po skrętce do domu zasilanie PoE :hyhy: Lub wystarczyło by Nano Station
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, mhm... No to widzę, jeden lepszy od drugiego. Sąsiad ma od innego providera to w ogóle kablem h155 ma z dachu na parter czyli jeszcze jakieś przynajmniej 6 metrów więcej. Czekam aż UPC się przyprowadzi do Legnicy bo na nic innego chyba nie opłaca się zmieniać. Odpowiedź otrzymałem, więc myślę, że możecie zamknąć. Dzięki ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sagan pisze: Sąsiad ma od innego providera to w ogóle kablem h155 ma z dachu na parter czyli jeszcze jakieś przynajmniej 6 metrów więcej.
O zgrozo :cry: to się już nawet pod urynę nie zalicza coś bardziej gorszego :rotfl:
Sagan pisze: Czekam aż UPC się przyprowadzi do Legnicy bo na nic innego chyba nie opłaca się zmieniać.
Możesz czekać i czekać i się nie doczekać :hyhy:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Sagan pisze:Kabla h155 (chyba - wizualnie wygląda tak jak mój) mam z dachu aż 27 metrów
:szok: To nie ISP, tyko USP (Urynet Service Provider)
Sagan pisze:Nadajnik providera jest na wieżowcu. Gdy koło niego pójdę i Nokią E65 szukam sieci WLAN znajduje ją, nie jest ona zabezpieczona i na róznych komputerach również znajduje tą sieć, bez zabezpieczeń ale podczas próby połączenia na telefonie wyskakuje 'Brak odpowiedzi bramy' a na kompie 'Połączenie z ograniczeniem'. Do mojego routera AP można łączyć się bez problemów. Podejrzewam, że jest to skonfigurowane na ten MAC BlackAP bo na co innego mogłoby być...
Dobrze podejrzewasz, ten USP (chociaż teraz już sam nie wiem jak to nazwać) używa filtrowania MAC jako zabezpieczenia. Brawo za profesjonalizm :rotfl: Ciekawy jestem, co ma za bazówkę. Czy też jakiś AP na kilkudziesięciu metrach kabla antenowego pdłączonego do panelówki lub co gorsza yagi, czy może tutaj już straty na kablu antenowym dały o sobie znać i zamknął AP w worku na śmieci lub kanistrze po oleju :hyhy:
Sagan, poprzeglądaj sobie zdjęcia na stronie uryna.net, to zobaczysz jakie rozwiązania stosują tacy providerzy.
witboy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: witboy »

Witam. Nie chcę zakładać nowego posta więc napiszę tutaj
W mojej miejscowości udostępniono bezpłatnie dostęp do bezprzewodowego internetu (MAC). I tu moje pytanie, co muszę kupić , aby mi to zadziałało. Dodam tylko, że w tej chwili mam internet od prywatnego dostawcy też wifi (ale straszna kicha)do nadajnika w linii prostej mam ok. 400m (widzę go z dachu mojego domu). Z dachu gdzie jest antena (kierunkowa, ale nie ma na niej żadnej specyfikacji) do kompa (stacjonarny, w przyszłości będzie też laptop) jest ok 10m, z tego co wyczytałem to trochę za dużo aby połączyć bezpośrednio do kompa ( w tej chwili tak właśnie jest) więc muszę wstawić coś pośrodku, ale nie wiem co. Proszę o dobre rady i ewentualnie namiary na sprzęt (najlepiej tani i dobry ;-) )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jak nie chcesz się za bardzo bawić w klecenie swojego zestawu to są gotowe rozwiązanie typu NanoStation2.
witboy

Jo_gurt pisze:Jak nie chcesz się za bardzo bawić w klecenie swojego zestawu to są gotowe rozwiązanie typu NanoStation2.
A co to takiego, bo jestem zielony w tym temacie? :zdziwko:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Nano Station 2 to zintegrowana antena z modułem radiowym, sobie zobacz NS2 podpinasz tylko skrętkę zasilaną przez PoE i internet śmiga ;)
witboy

A jakieś tańsze rozwiązanie :szok:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Taniej będzie trudno :] A jak daleko masz do HotSpota ? (HotSpot = darmowy dostęp do internetu) ?
witboy

jak już pisałem wcześniej maszt na którym zainstalowane są anteny nadawcze to jakieś 400m w linii prostej i widzę go z dachu mojego domu
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli 400 metrów to trudno będzie o coś tańszego i żeby dobrze działało ;) To jest i tak dość tanie rozwiązanie. A antena na stacji bazowej dookólna zapewne, tak ?
witboy

tak dookólna.
Ale muszę powiedzieć, że ja w tej chwili na kompie widzę tą sieć, mam z niej 68% i się z nią łączę, ale po zalogowaniu strony otwierają się strasznie wolno lub wcale, admin sieci powiedział że mam słabą instalację i muszę wymienić antenę i wstawić ap i wtedy powinno być dużo lepiej
edit
jestem po rozmowie z adminem i polecił mi Edimax Access Point EW-7206APG. Co o nim myślicie? a może jest coś lepszego w podobnej cenie?
Ostatnio zmieniony 2009-11-03, 17:02 przez witboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

witboy, ale do takiego APka i tak przydałoby się dokupić antenę i puchę, żeby to sensownie działało.
witboy

Antenę na razie zostawiłbym tą co mam (zobaczę jak się będzie zachowywała po dodaniu APka) APka upcham na strychu i skrętką zjadę do kompa, ale czy akurat tego APka (ma tylko jedno wyjście lan :niepewny: ) biorąc pod uwagę, że będę miał w niedalekiej przyszłości jeszcze lapka....
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaki model AP'ka ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

witboy, prawie każdy AP ma jedno wyjście LAN. Są drobne wyjątki z oferty Ovislinka i jeden Edimaksa.
witboy

sp6huk, jak napisałem wyżej Edimax Access Point EW-7206APG http://www.allegro.pl/item793253517_edi ... _tech.html
A npTP-LINK TL-WR543G ma tych wyjść 4 http://www.anteny.net/ap-router-tp-link ... 3a9883fadi jest troszeczkę tańszy, ale czy lepszy???
Ostatnio zmieniony 2009-11-03, 17:34 przez witboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

witboy pisze:sp6huk, jak napisałem wyżej Edimax Access Point EW-7206APG
Rozumiem, zamotałem trochę, to znaczy teraz nie masz żadnego AP tak?

A ten TP-LINK TL-WR543G jest również godny polecenia, a jaką masz teraz antenę panelowa, jakaś parabola, yagi, czy co ?
witboy

Antena kierunkowa w stylu Yagi, ale nie ma żadnej specyfikacji, kabel ok 10 - 12m połączony z kartą wifi, a APeka nie mam w tej chwili żadnego
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

witboy pisze:Antena kierunkowa w stylu Yagi, ale nie ma żadnej specyfikacji, kabel ok 10 - 12m połączony z kartą wifi, a APeka nie mam w tej chwili żadnego
No to lipa anteny typu YAGI są do :klnie: i ten kabel dość długi :] Musiałbyś kupić jakąś antenkę panelową i do tego max 5 metrów kabla ;) A najlepiej od razu w puszkę to wsadzić :D i wtedy w kwocie ~200 zł powinieneś się zamknąć.
Ostatnio zmieniony 2009-11-03, 17:41 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
witboy

A co z AP?? którego wybrać?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli ma być tanio i wmiare dobrze to ja bym wybrał TP-LINK TL-WR543G sam miałem i dobrze się spisywał, ogólnie mówiąc jest to sprzęt tani klasy średniej.
witboy

a coś lepszego (100 - 150 zł)?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ODPOWIEDZ