Który access point.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sagan
Stały użytkownik forum

Który access point.

Post autor: Sagan »

Witam! Posiadam obecnie 115 zł i zastanawiam się, który Access Point wybrać. Szukałem takiego by miał 2 złączą typu R-SMA, bym mógł na jedno nakręcić moją antenę zewnętrzną a drugim sygnał byłby rozsyłany przez Wi-Fi ale cięzko taki znaleźć. Mam możliwość podłączenia internetu przez kabel LAN z BlackAP, ale wiadomo, każdy metr kabla to jakaś strata sygnału ale mniejsza z tym. Znalazłem tutaj 2 accessy za 115 zł i tu pytanie do was czy to przyzwoite urządzenia czy polecilibyście coś innego, ew. trochę droższego. Pozdrawiam.

Pentagram
D-Link
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Który access point.

Post autor: Blido »

Sagan pisze:Mam możliwość podłączenia internetu przez kabel LAN z BlackAP, ale wiadomo, każdy metr kabla to jakaś strata sygnału
Strata sygnału na kablu LAN? :zdziwko:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Zainteresuj się TP-LINK WR543G
Sagan
Stały użytkownik forum

Blido, no a nie? No w sumie racja, nie pomyślałem, że na LANie są dużo większe prędkości i przepustowości... Ale wydaje mi się, że czym mniej złącz tym lepiej. Ale chyba nie o tym jest temat... Doświadczony użytkownik nie powinien off topować tylko udzielać odpowiedzi. Tak mi się przynajmniej wydaje.

sp6huk, dlaczego akurat ten, a nie te które podałem? Bo zainteresować to ja się mogę tylko nie widzę argumentu dlaczego miałbym go kupić (jeśli tylko dlatego, że ma złącze R-SMA to aż na tym mi bardzo nie zależy). Poza tym cienko u mnie z sieciami i o ile o Pentagramie i D-Linku jako o firmach trochę wiem to o TP-Link nie wiem nic...
Ostatnio zmieniony 2009-10-26, 21:38 przez Sagan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sagan pisze: sp6huk, dlaczego akurat ten, a nie te które podałem? Bo zainteresować to ja się mogę tylko nie widzę argumentu dlaczego miałbym go kupić (jeśli tylko dlatego, że ma złącze R-SMA to aż na tym mi bardzo nie zależy). Poza tym cienko u mnie z sieciami i o ile o Pentagramie i D-Linku jako o firmach trochę wiem to o TP-Link nie wiem nic...
Bo TP-LINK to tani i już sprawdzony sprzęt, D-LINK to jest badziew którego radzę nie kupować a pentagramy wmiare dobre, ale lepiej chyba brać już wypróbowany sprzęt ;)
Ostatnio zmieniony 2009-10-26, 21:39 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, tylko znowu nie ma go u mnie na miejscu kurcze. Nigdy nie słyszałem o firmie TP-Link a i w Proline go nie ma. Aż taka dobra ta firma?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

TP-Linki mają, z tego co wiem, chipsety atherosa.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Wmiare dobra, no ale jeżeli chcesz sprzęt do 115 zł czy ile ? to nic lepszego niż taki właśnie TP-LINK nie znajdziesz, sam posidam właśnie taki routerek i nie narzekam działa bardzo dobrze :ok:, i TP-LINK to jedna z bardziej znanych firm ;)

[ Dodano: 2009-10-26, 21:42 ]
ja.michal pisze:TP-Linki mają, z tego co wiem, chipsety atherosa.
Zgadza się, są na chipsecie Atherosa ;)
Sagan
Stały użytkownik forum

ja.michal, i tak niewiele mi to mówi ;)

sp6huk, a powiedz mi jeszcze jak wygląda tam konfiguracja? Robi się to na kablu czy bezprzewodowo? Nie ma z tym żadnych problemów?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sagan pisze:
sp6huk, a powiedz mi jeszcze jak wygląda tam konfiguracja? Robi się to na kablu czy bezprzewodowo? Nie ma z tym żadnych problemów?
Konfigurację routera przeprowadza się przez komputer podłączony przewodowo tak jest w każdym routerze, a co do konfiguracji to zero problemów. (przynajmniej w moim przypadku :D )
Ostatnio zmieniony 2009-10-26, 21:48 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, dobra, jak będę miał jakieś problemy to już wiem do kogo uderzać :D Dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jak dobrze rozumiem to masz internet w domu zakończony wtykiem RJ-45 i chcesz go rozesłać po domu bezprzewodowo tak ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sagan pisze:Aż taka dobra ta firma?
Najlepsza z tanich (Dlink, Pentagram omijaj szerokim łukiem)

Jeżeli masz już BlackBoxa to go możesz użyć. Bo nie do końca zrozumiałem Twojego pierwszego posta mam pytanie dodatkowe. Potrzebujesz routera czy tylko AP? Możesz jeszcze rozważyć zakup Ovislink WL5460v2, WL5470, WL1600GL
Nie pomagam na PW!
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, no może być i tak. Dokładnie to mam tak:

1. Antena zewnętrzna zakończona wtykiem R-SMA żeńskim.
2. Nakręcona na BlackAP na wtyk R-SMA męski.
3. Tam jeden kabel LAN odchodzi do mojego PCta, drugi idzie do portu Wan Access Pointa Sweex (którego nie mogę zabezpieczyć dlatego zmieniam).

wojteks, chciałem ominąć tego BlackAP, którego mam od firmy hostującej mój internet i bezpośrednio rozdzielać internet bezprzewodowo a jednym LANem tylko do PCta. Jedyne co to nie wiem jak mam przydzielony internet od firmy hostującej. Podejrzewam, że jest on przydzielony na adres Mac tego właśnie BlackAP i chyba go nie ominę.

A taki Linksys: http://www.proline.pl/sklep.php?p=LINKSYS+WAPP54G
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sagan pisze:Podejrzewam, że jest on przydzielony na adres Mac tego właśnie BlackAP i chyba go nie ominę.
Najprawdopodobniej filtracja odbywa się po adresach MAC ale to żaden problem, wystarczy poprosić twojego providera o zmiane adresu MAC i będzie OK.
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, tylko w umowie jest zapis, że jeżeli na własną rękę będę rozdzielał internet na więcej niż 1 komputer jest kara 500zł i nie wiem czy nie musze mieć do tego ich sprzętu... Ale się dowiem. Co sądzicie o tym Linksysie z wyższego postu?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Linksys jest też spoko :super: Jeżeli jest taki zapis w umowie to na prawdę twój provider jest dziwny, najczęściej jest zapis ,że nie można udostępniać internetu poza lokal gdzie jest świadczona usługa, a nie w obrębie swojego mieszkania :dobani: Jeszcze Mi powiedz ,że jak chcesz podłączyć więcej niż jeden komp to pobiera dodatkową opłatę, niektórzy niestety chcą na klientach jeszcze w taki sposób zarabiać :]
Ostatnio zmieniony 2009-10-26, 22:10 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sagan pisze:chciałem ominąć tego BlackAP
Jeżeli dwa równocześnie podłączone kablem komputery do BlackAP działają prawidłowo to potrzebujesz tylko AP żeby mieć internet po WiFi (powiedzmy Tp-Link WA501G). Niestety musisz mieć 2 urządzenia więc nie warto rezygnować z BlackAP.
Nie pomagam na PW!
Sagan
Stały użytkownik forum

sp6huk, no i do tego dochodzi +10 zł miesięcznie za udostępnianie neta na więcej niż jeden komp. Ale nic w pobliżu porządniejszego nie ma. Czekam aż UPC zainteresuje się Legnicą...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czy to Aster? :]
Sagan
Stały użytkownik forum

ja.michal, nie, Flashnet.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie znam, ale swego czasu Aster tak robił, że 1 komp a każdy kolejny 10zł.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Nie znam, ale swego czasu Aster tak robił, że 1 komp a każdy kolejny 10zł.
To jest moim zdaniem, rozbój w biały dzień :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No dokładnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sagan pisze:no i do tego dochodzi +10 zł miesięcznie za udostępnianie neta na więcej niż jeden komp
To coś mi się widzi że zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> jest a wtedy juz byle jaki router nie będzie działał.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Możliwe, niech Sagan sprawdzi jaki ma TTL
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Sagan pisze:Blido, no a nie? No w sumie racja, nie pomyślałem, że na LANie są dużo większe prędkości i przepustowości...
Strata sygnału jest zawsze, ale Ty to napisałeś tak jakbyś miał na myśli kabel antenowy ;) Skrętka w praktyce może mieć do 90m i na tej odległości nie ma zbyt wielkiego spadku sygnału. Kabel antenowy (np. h155) o długości większej niż 10m to już duży problem. Dlatego właśnie wszyscy porządni providerzy stosują nanostation, a urynety zwykłą kartę sieciową z anteną zewnętrzną na długim kablu. Poza tym pomyśl - jaka byłaby strata sygnału na te 90m po skrętce a jaka po WiFi? W przypadku WiFi miałbyś szczęście gdyby w ogóle udało Ci się zestawić połączenie (mam na myśli oczywiście sieć wewnątrz budynku)
plosaczek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: plosaczek »

Hey

Ja też zamierzam w końcu kupić acces point :D

Na tej stronie >ten< ma bardzo dobre oceny.

Chciałem na początku tego Linksysa WAP54G ale jest dużo droższy...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ploszaczek napisz do czego ma służyć Ci ten AP ? Odbieranie internetu od providera, czy rozszyłanie go po domu ?
plosaczek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: plosaczek »

A to on nie służy do tego i tego ? :D

Ma być podłączony do gniazdka telefonicznego żeby odbierać internet od netii.

Przez kabel sieciowy do stacjonarnego + bezprzewodowy dla laptopa/komórki.
ODPOWIEDZ