Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Post autor: ja.michal »

Sajmon_X2 pisze:Tzn o co chodzi teraz dokładniej..?? masz na myśli to, że gdybym włożył do mojego modemu kartę sim z AT&T to za 1MB danych bym płacił 5 zł ???To w takim razie ile każde 100kb kosztowałoby w takiej sytuacji...
Nie. Jeśli pojedziesz z kartą Playa z włączonym roamingiem to w masz w USA łącząc się 5zł za 1MB, dokładniej 5gr za 10kB.
http://www.playmobile.pl/pl/play-abonam ... ja_danych/

Działa to w taryfach głosowych i internetowych. Także w prepaidzie czyli np. Fresh.
Do tego we Freshu w roamingu do Polski jest 5zł/min lub 3.75zł/min w opcji tani roaming.
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... 7_2009.pdf
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Post autor: Sajmon_X2 »

te 1MB to dużo w miarę? mniej więcej ile to wypada w praktyce..? bo w sumie nigdy nie interesowałem się używając iPlusa jak to wygląda z przesyłem danych, ile strony ważą i ile pobierają tych kb...
Bo z tego co widać, wydaje się to korzystne... myśle, że kupię sobie na wszelki wypadek prepaid z Play i doładuję i od razu aktywowałbym ten roaming... Szkoda, że w Plusie takich rzeczy nie ma... :/
Jestem ciekaw, czy na pokładzie samolotu jest wi-fi albo chociaż ten mobilny net... dokładniej mowa o LOT... oj chyba to marzenia :)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:Szkoda, że w Plusie takich rzeczy nie ma... :/
Jest roaming w Plusie, ale 2.44zł za 50kB (48.80zł za 1MB). ;)
Sajmon_X2 pisze:te 1MB to dużo w miarę?
Zależy do czego. Do GG, czy poczty bez załączników to ok. Jak przeglądanie netu normalnie to już słabo się robi.
Zainstaluj sobie coś do pomiaru ilości danych w kompie i popatrz ile na iPlusie w ciągu dnia (a najlepiej kilku) zużywasz przy normalnym korzystaniu.
Sajmon_X2 pisze:Jestem ciekaw, czy na pokładzie samolotu jest wi-fi albo chociaż ten mobilny net... dokładniej mowa o LOT... oj chyba to marzenia
Nie wiem jak z WiFi w LOT, ale tzw. roamingu w samolocie nie ma. Ceny też powalające są bo minuta połączenia głosowego to jakieś 10zł. Internet będzie drooooogi. :] AirFrance ma na AirBusach.
WiFi czasem bywa za opłatą, ale to po satelicie idzie więc wolno i drogo strasznie. Lepiej poczekać te 7-8h spokojnie. ;)

[ Dodano: 2010-02-19, 00:40 ]
Tutaj masz co i ile w roamingu w iPlusie.
http://www.plus.pl/oferta_indywidualna/ ... danych.pdf
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Jest roaming w Plusie, ale 2.44zł za 50kB (48.80zł za 1MB).
Hehee... no też właśnie chodzi o te rozbieżności w stawkach... że roaming jest to nie wątpię :D ale tam - w Play 5 zł za 1MB, tutaj w iPlusie 48.80... I właśnie dlatego jestem niemal w 100% pewien, że kupię sobie gdzieś starter Play Fresh i doładuję sobie za np. 50 zł czy nieco więcej bo nie wiem teraz jakie mają karty.. A będę chciał mieć modem w zanadżu, w razie gdyby nie było zasięgu darmowego wi-fi.. Bo chyba lepiej kupić sobie tutaj starter z Playa doładowując od razu niż kupować tam w USA karte sim z AT&T do modemu jak wcześniej pisaliśmy o tym, prawda...? Bo tam podobno coś net mobilny niezbyt ciekawie wygląda więc chyba Play na karte byłby lepszy...?
W przypadku prepaidu jak aktywuje się ten roaming w Play?
Zainstaluj sobie coś do pomiaru ilości danych w kompie i popatrz ile na iPlusie w ciągu dnia (a najlepiej kilku) zużywasz przy normalnym korzystaniu.
jak się nie mylę, w iPlus Manager jest taki licznik...? Gdzieś kiedyś widziałem tam własnie... i można było zerować w dowolnej chwili.. sprawdzę jutro bo teraz jestem na kompie a iPlusa mam na laptopie :)

No teraz jeszcze tylko trzeba będzie zdjąć simlocka z modemu ale widzę linka w Twoim podpisie odnośnie zdejmowania blokady z modemów Huawei więc chyba nie będzie problemów...
Ostatnio zmieniony 2010-02-19, 02:06 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:Bo chyba lepiej kupić sobie tutaj starter z Playa doładowując od razu niż kupować tam w USA karte sim z AT&T do modemu jak wcześniej pisaliśmy o tym, prawda...? Bo tam podobno coś net mobilny niezbyt ciekawie wygląda więc chyba Play na karte byłby lepszy...?
Z tego co patrzyłem to internet w prepaid w AT&T wychodzi drożej niż brać Playa.

Pamiętaj tylko, żeby zadzwonić do Playa bo może być roaming na dane nie aktywny (może promocja nie działać).

Doładowania od 5zł są. Każda kwota przedłuża na 365 wychodzących i 400coś przychodzących.
Sajmon_X2 pisze:jak się nie mylę, w iPlus Manager jest taki licznik...? Gdzieś kiedyś widziałem tam własnie... i można było zerować w dowolnej chwili.. sprawdzę jutro bo teraz jestem na kompie a iPlusa mam na laptopie :)
Lepszy jakiś NetMeter lub DuMeter.
Sajmon_X2 pisze:No teraz jeszcze tylko trzeba będzie zdjąć simlocka z modemu ale widzę linka w Twoim podpisie odnośnie zdejmowania blokady z modemów Huawei więc chyba nie będzie problemów...
Jak modem z Plusa to na 90% nie ma simlocka.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Jeśli pójdę od razu do punktu Playa to pewnie mi załatwią od razu aktywację tego pakietu i doładują mi od razu konto na życzenie... Myślę, że już w ten weekend wybiorę się do punktu Playa bo jeśli to się nazywa promocją to być może tylko chwilowo coś takiego jest...? Więc lepiej sobie szybko aktywować i do końca marca mieć to już z głowy :)
A tam w New York - Staten Island w jakiej w ogóle sieci będzie net, jest tam także coś w stylu 3G (UMTS/HSDPA) czy co będzie mi pokazywać? Ciekawe jaka prędkość może być... ;)

No tak.. wszystko ładnie ale co z osobami z Polski (mające np. numer z Ery lub Orange), które będą rozmawiać ze mną (ja jako dzwoniący) lub będą chciały zadzwonić do mnie na numer z jakiejś amerykańskiej sieci gdy wezmę np. Virgin czy AT&T gdy będę w USA...? Dużo będą płacić? Jakie ich stawki będą obowiązywać... Robi to róznicę w cenie czy mają oni roaming czy nie?
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Sajmon_X2 pisze:co z osobami z Polski (mające np. numer z Ery lub Orange), które będą rozmawiać ze mną (ja jako dzwoniący) lub będą chciały zadzwonić do mnie na numer z jakiejś amerykańskiej sieci gdy wezmę np. Virgin czy AT&T gdy będę w USA...? Dużo będą płacić?
Jeśli Ty zadzwonisz do kogoś w Polsce, ta osoba nic nie zapłaci. Koszty ponosisz tylko Ty.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Rozumiem, pytam dlatego, ponieważ często było tak że jeśli dzwoni się zza granicy do ojczyzny to druga osoba także ponosiła jakieś tam opłaty np. było tak, gdy dzwoniłem z Niemiec...
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:Myślę, że już w ten weekend wybiorę się do punktu Playa bo jeśli to się nazywa promocją to być może tylko chwilowo coś takiego jest...?
Już chyba rok jest ta stawka. Początkowo na USA i kilka krajów UE. Teraz cała UE, terytoria zależne i kraje stowarzyszone.
Sajmon_X2 pisze:A tam w New York - Staten Island w jakiej w ogóle sieci będzie net, jest tam także coś w stylu 3G (UMTS/HSDPA) czy co będzie mi pokazywać?
Jak będzie miał Playa w roamingu to będzie na przemian przeskakiwać na wyświetlaczu telefonu Play<->AT&T. Proponuję też w telefonie czy modemie ustawić ręczny wybór sieci i wybierać AT&T bo tylko w tej sieci w USA jest tak tani net w roamingu Playa. Jak się połączy z T-Mobile to poleci normalnie czyli koło 20-30zł za 1MB.

Taki zasięg 3G w tym miejscu co piszesz.
http://www.wireless.att.com/coveragevie ... 4726&sci=8
Sajmon_X2 pisze:No tak.. wszystko ładnie ale co z osobami z Polski (mające np. numer z Ery lub Orange), które będą rozmawiać ze mną (ja jako dzwoniący) lub będą chciały zadzwonić do mnie na numer z jakiejś amerykańskiej sieci gdy wezmę np. Virgin czy AT&T gdy będę w USA...? Dużo będą płacić? Jakie ich stawki będą obowiązywać... Robi to róznicę w cenie czy mają oni roaming czy nie?
Będą mieli stawki jak za granicę. Różnie koło 5zł za min. Oczywiście mowa jak będziesz miał kartę SIM w USA (AT&T, T-Mobile, Virgin, Verizon, Sprint).

Sajmon_X2 pisze:Rozumiem, pytam dlatego, ponieważ często było tak że jeśli dzwoni się zza granicy do ojczyzny to druga osoba także ponosiła jakieś tam opłaty np. było tak, gdy dzwoniłem z Niemiec..
Bardzo dziwne. :zdziwko: Mało realne.

Jak dzwoni się z USA do Polski z karty USA to koszt ponosisz tylko Ty w USA, rozmówca w Polsce nie.
Jak dzwonisz z USA do Polski z karty polskiej w roamingu to też koszty ponosisz tylko Ty.
Jeśli ktoś dzwoni do Ciebie na numer USA to rozmówca ponosi koszt jaki tak jest u niego w cenniku przy dzwonieniu do USA.
Jeśli ktoś dzwoni do Ciebie na numer polski w roamingu w USA to on ponosi koszt jakby dzwonił do Ciebie w Polsce (wg swojego cennika), a Ty płacisz dodatkowo za odebranie połączenia (zwykle około 50% tego co byś płacił jakbyś Ty dzwonił do Polski).

Sajmon_X2, a te osoby co masz zamiar z nimi gadać często mają może telefon stacjonarny w Netii? W Netii jest 35gr za min na komórki i stacjonarne do USA (te minuty z abonamentu też obowiązują). W TP aktualnie jest od 35 do 55gr w zależności od planu na stacjonarne i komórki w USA.
Można by wtedy kupić kartę SIM w AT&T lub T-Mobile i wysyłać SMS'a do rodziny a Oni by oddzwaniali i w sumie taniej by było.
A Play Fresh wziąć do karty do laptopa do netu lub innego urządzenia do netu.

[ Dodano: 2010-02-19, 04:46 ]
Dobra nowina!!!
Znalazłem jednak internet na kartę w USA dość tanio! :)

W AT&T jest Data Connect Pass:
* DataConnect Day Pass (75 MB) $15
* DataConnect Week Pass (250 MB) $30
* DataConnect Month Pass (500 MB) $50

Aby to włączyć należy wejść tutaj:
https://buyasession.att.com/sbd/unauth/ ... SBD.action

Potrzebny numer karty SIM + IMEI urządzenia zgodnego z AT&T (czyli trzeba brandowany modem mieć np. Sierra 881, 875, Option GT Max).
Więcej opisane tutaj:
http://gadgetress.freedomblogging.com/2 ... ans/27809/

Druga opcja to kupno modemu z taryfą kilka MB do 1GB w Virgin. Broadband2Go Plan.
* $10 10 Days 100 MB
* $20 30 Days 250 MB
* $40 30 Days 600 MB
* $60 30 Days 1 GB

Modem $99.99.

Tutaj więcej:
http://www.virginmobileusa.com/mobile-broadband

Myślę, że to będzie nie głupie. :)

[ Dodano: 2010-02-19, 04:47 ]
Tośmy namotali w temacie. :rotfl:
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Jak będzie miał Playa w roamingu to będzie na przemian przeskakiwać na wyświetlaczu telefonu Play<->AT&T. Proponuję też w telefonie czy modemie ustawić ręczny wybór sieci i wybierać AT&T bo tylko w tej sieci w USA jest tak tani net w roamingu Playa. Jak się połączy z T-Mobile to poleci normalnie czyli koło 20-30zł za 1MB.

No ale i tak Play Fresh wezmę do neta tylko bo do dzwonienia mi się raczej nie opłaca prawda? Kupię tam chyba Virgin i już.. :) Ale pytanie w przypadku neta... gdzie to wtedy mam ustawić że wybór sieci ręczny ma być? W iPlus Manager...?

Sajmon_X2, a te osoby co masz zamiar z nimi gadać często mają może telefon stacjonarny w Netii?
TP ;) Ale z tego co piszesz, w TP także nie jest za drogo?

Można by wtedy kupić kartę SIM w AT&T lub T-Mobile i wysyłać SMS'a do rodziny a Oni by oddzwaniali i w sumie taniej by było.
A w Virgin nie? Bo już sam nie wiem czy brać AT&T czy Virgin.. Bo raczej ja będę dzwonić do nich więc muszę szukać tak, aby było najkorzystniej pod względem dzwonienia przeze mnie z USA do PL na domowe i komórkowe numery..
A Play Fresh wziąć do karty do laptopa do netu lub innego urządzenia do netu.
I tak zrobię.. już dziś patrzyłem na startery z Playa ale jeszcze nie kupiłem.. Jaka różnia jest tak od strony praktycznej pomiędzy Play Fresh a Play Online?
Potrzebny numer karty SIM + IMEI urządzenia zgodnego z AT&T (czyli trzeba brandowany modemmieć np. Sierra 881, 875, Option GT Max)
Mam obecnie ten duży modem od iPlusa ale planuje kupić pod usb bez simlocka na allegro ... Wyślę Tobie linka do tego modemu na PW i powiedz, czy będzie dobry do tego co piszesz i czy ogólnie warto ;) Na PW bo nie jestem pewien czy na tym forum można linki do allegro umieszczać? :)

Podoba mi sie ta pierwsza opcja.. ;)
Tośmy namotali w temacie.
No tak :) Ale przynajmniej zdecydowałem się kupić notebooka ale jest wielkości netbooka ekran 13" - Asus, zależało mi na tym aby długo trzymała bateria. Trzyma 12h :) PDA może w niedalekiej przyszłości.. tak w celu zastąpienia Nokii N73 ;)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:Mam obecnie ten duży modem od iPlusa ale planuje kupić pod usb bez simlocka na allegro ...
Tutaj napisz.

Sajmon_X2, ja już z Tobą nie wytrzymuję!
Napisałem Ci, że Virgin to inna technologia!!!! Takich modemów nie ma w Polsce.

Już mi się nie chce pomagać bo napisałem WSZYSTKO w tym temacie co było potrzebne.
:papa:
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Tak wiem o tym, że to inna technologia. Nie bardzo wiem teraz do jakiego fragmentu mojej wypowiedzi się w tym momencie odniosłeś aczkolwiek w tym momencie:
A w Virgin nie? Bo już sam nie wiem czy brać AT&T czy Virgin..
oczywiście byłem świadomy, że aby wziąć Virgin to kupię tam do tej sieci jakiś telefon na miejscu bo wiadomo że na moim nie pójdzie. Po prostu wszystko razem przyrównałem. A Playa chce wziąć do neta i odbierać za pomocą tego modemu w miejscach gdzie nie będzie wifi.: http://allegro.pl/item906450243_modem_g ... et_3g.html Chciałem poznać Waszą opinię odnośnie tego modemu..

Wiem, że jestem denerwujący z tymi pytaniami ale cóż... taki już jestem i właśnie dzięki temu dużo się uczę.. W każdym razie chciałbym podziękować za pomoc, naprawdę sporoo mi pomogłeś, chciałbym mieć na ten temat taką wiedzę jak Ty. Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc i pozdrawiam serdecznie ;)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:A Playa chce wziąć do neta i odbierać za pomocą tego modemu w miejscach gdzie nie będzie wifi.
Tak. E160 będzie ok. E160G nie.
Sajmon_X2 pisze:chciałbym mieć na ten temat taką wiedzę jak Ty
To wszystko jest w necie na bieżąco wyszukiwane.

Przeczytaj jeszcze raz w tym wątku wszystko to powinno Ci się poukładać.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Sajmon_X2 pisze:No ale i tak Play Fresh wezmę do neta tylko bo do dzwonienia mi się raczej nie opłaca prawda?
Do dzwonienia nie, ale do pisania SMS/MMS i odbierania połączeń jest jak znalazł.
nawiązane: 5zł/min (tani roaming 3,75zł/min nie działa poprawnie)
odebrane: 1zł/min
SMS: 1zł
MMS: 2zł

Zwróć uwagę na to, że w jednym MMSie możesz zmieścić kilka SMSów.
Sajmon_X2 pisze:Rozumiem, pytam dlatego, ponieważ często było tak że jeśli dzwoni się zza granicy do ojczyzny to druga osoba także ponosiła jakieś tam opłaty np. było tak, gdy dzwoniłem z Niemiec...
Tak raczej nigdy nie było.
Chyba, że korzystałeś z PolandDirect w TP.
Tutaj wszyscy są świadomi przed zestawieniem połączenia co i jak.
Dzwonisz z zagranicy na zagraniczne "0800", łączysz się z telefonistką która łączy się z docelowym rozmówcą i pyta się, czy możne obciążyć rachunek i podaje kwotę oraz kto dzwoni. Dopiero po akceptacji połączenie jest zestawiane.
Sajmon_X2 pisze:Playa bo jeśli to się nazywa promocją to być może tylko chwilowo coś takiego jest...?
To jest praktycznie od zawsze i oferta jest stała. Tylko że na zasadzie promocji, tak jak większość ofert u naszych operatorów.
Sajmon_X2 pisze:Jeśli pójdę od razu do punktu Playa to pewnie mi załatwią od razu aktywację tego pakietu i doładują mi od razu konto na życzenie...
Nie doładowuj konta za np 200-300zł.
Kup zdrapki i doładowuj na bieżąco, ewentualnie umów się z kimś że będziesz wysyłał SMS a ktoś Ci będzie zdalnie doładowywał. Zmniejsza to ryzyko ewentualnego utopienia środków.

Jeśli chodzi o roaming to nie ma mocnych na PLAY, strefa 1B funkcjonuje całkiem nieźle.
(Chorwacja/Kanada).
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Właśnie zamówiłem ten modem usb o którym pisałem wcześniej.. Pytanie jeszcze, w jaki sposób będę się łączył do internetu za pomocą tego modemu gdy będzie w nim np. karta sim z Playa lub AT&T ? Bo dotąd jak miałem iPlusa to oczywiste jest, że łączę się w iPlus Manager, a w takiej sytuacji to jak to będzie?
:)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przez oryginalne oprogramowanie Huawei - Mobile Partner. Tylko odpowiedni profil należy zrobić dla Playa i dla AT&T.
Dla Play APN to internet, a login i hasło puste.

Dla AT&T najpewniej:

APN: wap.cingular
Username: [email protected]
Password: CINGULAR1

Tutaj:
http://www.modmygphone.com/wiki/index.p ... ngs#AT.26T
i tutaj są jeszcze jakieś informacje:
http://www.webmessenger.com/support/APN.jsp
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

No tak tylko skąd te oprogramowanie wziąć... szukałem w necie i w ogóle nic nie ma do pobrania itp... Coś ciężko z tym...

P.S.

Gdy zapytałem o to sprzedawcę modemu tzn. o programowanie do niego za pomocą którego będę się łączyć z netem odpisał, że sterowniki i oprogramowanie instalują się same z modemu od razu po podłączeniu a przy instalacji mam wybrać profil tmobile nl

Co o tym sądzicie..? Bo coś mi się z tym programowaniem wierzyć nie chce.. Jak to może wyglądać łączenie z netem bo nigdy modemu usb nie miałem ale myślałem, że musi być oprogramowanie tak jak przy modemie tym dużym z iPlusa - iPlus Manager...
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To modem z sieci T-Mobile z dashboardem T-Mobile. To się będzie instalować samo.

A Mobile Partnera to masz na stronce w moim www. Też jest link na forum.

Oj Sajmon_X2, coś słabo szukasz. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Rzeczywiście, ale nic wcześniej nie wspominałeś, że jest to na stronie w Twoim profilu :P W każdym razie dziękuję..

Pisałeś kilka postów wcześniej, że znalazłeś jednak tanio mobilny net w AT&T na kartę a przy tym coś takiego:
Potrzebny numer karty SIM + IMEI urządzenia zgodnego z AT&T (czyli trzeba brandowany modem mieć np. Sierra 881, 875, Option GT Max).
Chodzi mi teraz o to co pogrubiłem w cytacie.. czy tym zgodnym urządzeniem będzie ten modem, który kupiłem na Allegro? Dziś go otrzymałem i widzę, że jest na nim numer IMEI ładnie napisany tylko pytanie, czy Ty pisząc to zdanie w tamtym poście które teraz zacytowałem, miałeś na myśli także ten modem usb, który właśnie kupiłem? Bez problemu bym mógł skorzystać za pomocą niego z tego rozwiązania o którym wtedy pisałeś? :)

P.S. Mobile Partnera pobrałem, sprawdze późnym wieczorem na laptopie wraz z tym nowym modemem.. Mam nadzieję, że będzie ok..
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To napisałem, że urządzienie musi być brandowane czyli mieć loga at&t, czyli imei być w bazie urządzeń at&t.
Ten Huawiei nie jest.
Nie jestem pewien, ale może da radę aktywować na innym imei a używać na Huawei. Pewności nie ma.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Zainstalowałem modem usb na lapku, tak właściwie to on sam ładnie się zainstalował i rzeczywiście razem z jakimś programem o nazwie web'n'walk Manager... Jak w niego wchodzę to jest m.in. na górze logo sieci T-Mobile... Pytanie czy mogę korzystać z tego programu tutaj w Polsce jak i w USA i innych krajach? Bo na wszelki wypadek zainstalowałem też to co polecałeś, czyli Huawei Mobile Partner, ale widzę, że te dwa programy się nie różnią właściwie w układzie różnych opcji itd. a jedynie kolorystyką więc równie dobrze mógłbym te ustawienia co pisałeś dwa posty wcześniej wklepać do tego programu z modemu... ??

2. Póki co włożyłem do tego modemu tą karte sim od iPlusa i jak wszedłem w ten program web'n'walk Manager to na dole jest już pokazany zasięg PL-PLUS ale jak robię Połącz to łączy mnie z T-Mobile NL czyli tym profilem co sprzedawca kazał mi wybrać podczas instalacji modemu... Wszystko ok jest? Czy muszę coś przestawiać znów w tym programie web'n'walk Manager w ustawieniach/narzędziach czy jak...?
:)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Profil dla Plusa musisz zrobić i tyle.
Powinno wszystko działać.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Robię właśnie to w Narządziach -> Opcje -> Zarządzaj profilami ... Robię Nowy profil i nazwałem go PLUS, wcześniej było o nazwie T-Mobile NL i inne były do wyboru T-Mobile z różnych krajów.. Ja zrobiłem sobie PLUS. Teraz mam do ustawienia APN, Dynamiczny czy Statyczny zaznaczyć? I pod spodem jest APN: ....... < puste pole, co w nie muszę wpisać? Bo jeszcze niżej to jest Uwierzytelnianie i tam numer dostępowy np. ale jest już wpisane *99# a niżej nazwa użytkownika i hasło ale to podejrzewam mniej ważne... ale co z tym APN..?

EDIT: Zrobiłem profil PLUS, statyczny APN: internet a reszte zostawiłem pustą, jak zatwierdzam OK, i wracam to i tak na T-Mobile NL się przestawia.... czy to takie istotne? Co jesli będe miał już Playa w USA i tak się będzie przestawiało? Chyba i tak karta sim i to co na niej najważniejsze a nie ten profil, prawda...? ;)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zjedź na dół sam forum. W stopce masz Konfiguracja telefonu, APN, login, hasło, numer, DNS.

I weź trochę więcej inicjatywy własnej i chęci szukania bo podawanie gotowców to już przesada. Zwłaszcza, że wszystko jest na forum o to co teraz pytasz. Ba! Na stronie opów masz. Z tym, że u nas wygodniej. ;)
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Ok.. już sobie poradziłem, iPlus śmiga.. Tak poza tym to widzę, że ten program web'n'walk Manager jest bardzo podobny do Mobile Partnera - tak właściwie różni się tylko tym, że jest w nim logo T-Mobile, więc sobie będę korzystał z niego... bo to bez różnicy, prawda? W ogóle to nie wiem, po co sprzedawca kazał mi wybierać profil T-Mobile NL skoro i tak już zrobiłem inny (w tym momencie PLUS)... pewnie tylko dlatego kazał, bo coś chwilowo - na czas instalacji - trzeba było wybrać.... bo nie wiem po co jeszcze..

Taka jeszcze ciekawostka... w tym programie mam rozpiskę pobranych i załadowanych danych itd... Jak patrzę na Pobieranie, przy Danych: mam: 1,25MB a otworzyłem ze 3 strony tylko by sprawdzić... to jest taka optymalna liczba te 1,25MB przy 3 stronach (+/-) ?

Pozdrowienia i dzięki ;)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:en program web'n'walk Manager jest bardzo podobny do Mobile Partnera - tak właściwie różni się tylko tym, że jest w nim logo T-Mobile, więc sobie będę korzystał z niego... bo to bez różnicy, prawda?
To samo widać. Podobnie jak w Playu. Nie ma różnicy w takim razie.
Sajmon_X2 pisze:W ogóle to nie wiem, po co sprzedawca kazał mi wybierać profil T-Mobile NL skoro i tak już zrobiłem inny (w tym momencie PLUS)... pewnie tylko dlatego kazał, bo coś chwilowo - na czas instalacji - trzeba było wybrać.... bo nie wiem po co jeszcze..
Domyślam się, że masz po Polsku wszystko więc pewnie o to chodziło, żeby polski był.
Sajmon_X2 pisze:to jest taka optymalna liczba te 1,25MB przy 3 stronach (+/-) ?
Nie. Włącz sobie YT lub stronę z Flashem to zobaczysz co się będzie działo. :]

Polecam zainstalować NetMeter lub DuMeter do pomiarów.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

heh jak widziałem wczoraj, że po otwarciu trzech stron poszło właśnie te około 1,25MB a w Play Fresh w USA za 1MB będę płacił 5 zł to wcale tak jednak korzystnie nie wygląda używanie neta mobilnego w USA z Play Fresh...

P.S. Na co mam bardziej patrzeć w NetMeter, tzn co jest ważniejsze - upload czy download? które z tych dwóch będą mnie najbardziej interesować w USA? Bo otworzyłem z 5 stron i mam w upload: 400 KiB a download: 2,81 MiB... No tak, wiadomo, że download jest ważniejszy :/ To bezsens jeśli po ok. 5 stronach mi już pobrało 2,81 MB... Gdyby w Play za 5gr było 1MB a nie 10kb to by było ok ;)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:w Play Fresh w USA za 1MB będę płacił 5 zł to wcale tak jednak korzystnie nie wygląda używanie neta mobilnego w USA z Play Fresh...
Na pewno korzystniej niż 48.80zł za 1MB w Plusie. ;)
Sajmon_X2 pisze:co jest ważniejsze - upload czy download?
Sajmon_X2 pisze:Bo otworzyłem z 5 stron i mam w upload: 400 KiB a download: 2,81 MiB...
Liczona jest suma danych wysłanych i odebranych. Czyli w tym wypadku 3.21MB.

A pisałem Ci o ofercie Virgin Broadband2Go i zakup modemu ze starterem z 1GB danych na miesiąc wyjdzie na złotówki gdzieś 45gr za 1MB.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

A pisałem Ci o ofercie Virgin Broadband2Go i zakup modemu ze starterem z 1GB danych na miesiąc wyjdzie na złotówki gdzieś 45gr za 1MB.

No tak, będę musiał gdzieś w NY w jakimś salonie zapytać o to bo w sumie i tak muszę salon Virgin odwiedzić ze względu na zakup startera z telefonem jakimś... przynajmniej tak planuję Virgin wziąć, wydaje się to być najkorzystniejszy sposób.....

Co do Play masz rację, na pewno lepiej niż iPlus :P Jak używałem samego gadu przed chwilą to właściwie nic nie pobierało danych więc Play by w tym momencie wystarczył, jednak gdy strony internetowe wchodzą w grę to już beznadziejnie.. No cóż, mam nadzieję, że jednak z WiFi będzie na tyle ciekawie tam, że nie będę musiał za często używać mobilnego neta... chociaż z tym Virgin pomyślę.. Swoją drogą wracając do kwestii wifi, ciekaw jestem, czy np. nad oceanem na plaży chociażby na Staten Island będzie dostęp... bo jeśli chodzi o cały Manhattan to chyba nawet nie będę musiał tam wchodzić do jakichś restauracji czy coś, żeby mieć wifi bo tam to będzie na każdym kroku na zewnątrz pewnie :)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No w USA sieci mogą mocniej nadawać więc powinno działać. Na zewnątrz pewnie będą sieci. W budynkach nie koniecznie jeśli chcesz z mieszkania złapać coś.
W lokalach będą.

Te stronki mogą ci pomóc.
http://www.openwifispots.com/
http://www.nycwireless.net/

Na openwifispots jest na samej wyspie o której mówisz 20 darmowych na tej stronie.

A jeszcze więcej powinno być z pomocą www.wefi.com WeFi to taki programik, który zrobi Ci z WiFi taką jakby komórkę bo będzie Cię automatycznie przełączał między sieciami jak będziesz w zasięgu. Taka komórka a'la WiFi.

W momencie pisania tego postu na Staten Island jest 2 519 otwartych sieci WiFi. Dla porównania na Manhattanie 25 689.
Sam sobie popatrz na mapce.
http://www.wefi.com/maps/
ODPOWIEDZ