Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Post autor: Sajmon_X2 »

Witam, w marcu zamierzam wyjechać do Stanów Zjednoczonych (Nowy Jork). Posiadam telefon w sieci Plus (dla firm) i bez simlocka, dokładnie Nokię N73 ME. Teraz tak... co najlepiej się opłaca...
1. Czy używać telefonu po prostu jak gdyby nigdy nic czy mogę się przestraszyć jednak rachunku po powrocie pomimo tego, że jakiś czas temu stawki roamingowe się zmieniały?
2. Czy może jednak lepiej będzie, gdy kupię tam, na miejscu, starter z jakiejś lokalnej sieci np. T-Mobile i włożę kartę sim do swojego telefonu?? Pytanie, czy to będzie działać bez problemu? Czy np. tamtejszy starter, który załóżmy, że bym kupił, będzie posiadał aktywny roaming? I jak będą wówczas opłaty wyglądać? Słyszałem także, że najlepiej będzie, gdy będę z tamtego startera dzwonić na numery telefonów domowych w Polsce... prawda?

Bardzo proszę o opisanie mi całej sprawy.. Będę naprawdę wdzięczny, nie ukrywam, że to naprawdę ważne, ponieważ będę musiał jednak bardzo często kontaktować się stamtąd z Polską.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc... ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-18, 15:17 ]
Dodałem do tytułu PDA.
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 15:16 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Post autor: krystianb »

Sajmon_X2 pisze:jakiś czas temu stawki roamingowe się zmieniały?
Zmieniły się tylko stawki w UE reszta pozostała na starym poziomie z tego co pamiętam.
Sajmon_X2 pisze: Czy np. tamtejszy starter, który załóżmy, że bym kupił, będzie posiadał aktywny roaming? I jak będą wówczas opłaty wyglądać?
Tamten starter roamingu międzynarodowego nie będzie musiał mieć włączonego, bo będziesz go używał w sieci macierzystej. Co do cen to musisz poszukać która sieć ma najtańsze połączenia międzynarodowe, np w niektórych krajach europejskich są specjalne oferty dla polaków z obniżoną stawką do polski w stosunku do normalnej międzynarodowej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W sieci GSM będzie telefon działał bez problemu. GSM850/900/1800/1900MHz. Pogrubione to częstotliwości w USA. 3G nie uświadczysz.
Tylko nie kup karty w telefonii CDMA np. Metro PCS (oni mają tanio do Polski).
Tutaj masz jakie sieci są w USA w GSM.
http://gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_us.shtml

Tanio bardzo do Polski ma Virgin do 2centy za minute na stacjonarne i 30 centów na komórkę. No, ale oni w CDMA działają.

Tak czy inaczej taniej jest kupić kartę tam i dzwonić niż w roamingu w Plusie siedzieć.

W AT&T w Pay As Go do Polski jest 19 centów (stacjonarne) i 43 centy (komórki).

T-Mobile jest drogie bo $1.60 do Polski (i komórka i stacjonarne).

Jak krótko będziesz to chyba AT&T się opłaca najbardziej (albo jeszcze jakiś lokalny MVNO tańszy).
Jak dłużej lub będziesz dużo dzwonił to nie wiem czy nie lepiej kupić Virgin z telefonem (lub Metro PCS bo tam brat mówił, że tanio jest bardzo do Polski).
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź.
Powiem tak, lecę tam na 2 tygodnie. Owszem, będę dużo dzwonić, będę musiał być w ciągłym kontakcie z Polską. Słyszałem, że właśnie opłaca się tam kupić prosty telefon, podobno nie drogo, bo w granicach 20-30$. Jednak nie ukrywam, że bardziej uśmiecha mi się używanie swojego telefonu. A więc w takim wypadku, ostatecznie jaką sieć byś wybrał?
Oczywiście, jeśli zajdzie taka konieczność, aby te koszty połączeń w miarę możliwości maksymalnie zredukować, kupię tam jakiś telefon (podobno nie wkłada się do nich karty sim, tylko od razu działają w jakiejś tam sieci? Co to za sieć i jakie np. korzyści z takowych rozwiązań płyną?) no ale jak mówię... nie uśmiecha mi się to zbytnio tak więc wolałbym jakieś propozycje odnośnie dobrania sobie jakiegoś najkorzystniejszego operatora z kartą sim..
Aaa bym zapomniał... no i jak będzie wówczas lepiej dzwonić do PL? Komórka-komórka czy komórka-domowy? Czy może gdybym dobrał tą np. AT&T to wtedy bez różnicy, ponieważ połączenia będą i tak i tak niskie? Czy ta sieć jest łatwo osiągalna w sklepach? Tzn w każdym pobliskim sklepie w NY dostanę kartę sim tego operatora? A jak z doładowaniami? Na podobnych zasadach jak u nas...? (nie ma to jak abonament. W życiu nie miałem na kartę ;) )
P.S. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi ;)
iPlus
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Sajmon_X2 pisze:Posiadam telefon w sieci Plus (dla firm)
Jaką masz taryfę, to sprawdzę koszty połączeń w roamingu. Tak na wszelki wypadek.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:Aaa bym zapomniał... no i jak będzie wówczas lepiej dzwonić do PL? Komórka-komórka czy komórka-domowy?
Prócz T-Mobile to taniej na stacjonarny. Np. w Virgin 2centy na stacjonarny a 30 na komórkę. Różna jest.
Sajmon_X2 pisze:Słyszałem, że właśnie opłaca się tam kupić prosty telefon, podobno nie drogo, bo w granicach 20-30$.
Używany prosty pewnie tak.
Sajmon_X2 pisze:Oczywiście, jeśli zajdzie taka konieczność, aby te koszty połączeń w miarę możliwości maksymalnie zredukować, kupię tam jakiś telefon (podobno nie wkłada się do nich karty sim, tylko od razu działają w jakiejś tam sieci? Co to za sieć i jakie np. korzyści z takowych rozwiązań płyną?)
Nie słyszałem o takich telefonach. Raczej mają karty (w zależności czy GSM/WCDMA USIM czy CDMA RUIM).
Sajmon_X2 pisze:Czy może gdybym dobrał tą np. AT&T to wtedy bez różnicy, ponieważ połączenia będą i tak i tak niskie?
Niższe na stacjonarny. Podałem Ci w poprzednim poście.
Sajmon_X2 pisze:Czy ta sieć jest łatwo osiągalna w sklepach? Tzn w każdym pobliskim sklepie w NY dostanę kartę sim tego operatora?
Raczej tak. Centra handlowe etc. Nie będzie problemu.
Sajmon_X2 pisze:A jak z doładowaniami? Na podobnych zasadach jak u nas...?
Prawdopodobnie bankomat, karta kredytowa przez internet, też w punktach jak u nas.

Zależy ile będziesz dzwonić. Trzeba to przeliczyć. Średnia cena tanich połączeń (czas x stawka) + cena telefonu i porównać z cena tanich połączeń (czas x stawka) ze swoim telefonem w droższej sieci.

[ Dodano: 2009-11-03, 21:30 ]
marens pisze:Jaką masz taryfę, to sprawdzę koszty połączeń w roamingu. Tak na wszelki wypadek.
Pewnie 6.10zł za min. W najgorszym wypadku 10zł/min.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Witam ponownie, wyjazd do USA zbliża się wielkimi krokami, bo już w marcu a ja nadal się głowię, jaki sposób będzie najkorzystniejszy aby dzwonić stamtąd do Polski na domowy czy też w miarę często na komórkowe numery..no i do tego od czasu do czasu smsy.. Naczytałem się różnych opinii, bardzo dużo słyszałem o sieci Virgin, że warto kupić tam starter od nich itd. Prawda?? Orientujecie się może jaka standardowa jest taryfa aktywna w momencie zakupu startera Virgin tj. czy będzie już korzystnie dzwonić do Polski? Chciałbym dodać, że od razu doładuję sobie tam w punkcie podczas zakupu startera konto za ok. 50$ żeby wystarczyło na w miarę częste komunikowanie się z Polską przez te dwa tygodnie, chyba styknie, prawda..? Mam dylemat pomiędzy tamtejszymi kartami sim z sieci: T-Mobile, Virgin i AT&T.. Co wg Was od strony praktycznej byłoby najlepiej wziąć? Zabieram tam swoją Nokię N73 ME, jest bez simlocka więc.. nie będę się bawił w kupowanie tam telefonu za te ceny typu 40$ bo po co, jeśli chcę tylko sim..

2. Gdybym chciał zabrać laptopa z modemem Huawei iPlusa, mógłbym tam włożyć kartę sim tę samą co bym np. kupił do telefonu z tamtejszej sieci i po prostu bym przekładał z modemu do telefonu... Warto? Aaa i jeszcze jedno... jak zdjąć simlocka z tego mojego modemu do laptopa? Bo kompletnie nie mam o tym pojęcia...

Z góry dziękuję za pomoc... Będę naprawdę wdzięczny..

Pozdrawiam :)
iPlus
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Sajmon_X2 pisze:...Gdybym chciał zabrać laptopa z modemem Huawei iPlusa, mógłbym tam włożyć kartę sim tę samą co bym np. kupił do telefonu z tamtejszej sieci i po prostu bym przekładał z modemu do telefonu...
Pod warunkiem że zasilacz do laptopa pracuje na 110V. Należy o tym pamiętać, tak samo z ładowarką do telefonu, itd.
Co prawda wiele zasilaczy obecnie produkowanych pracuje w zakresie 90-240V, ale nie wszystkie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:nie będę się bawił w kupowanie tam telefonu za te ceny typu 40$ bo po co, jeśli chcę tylko sim..
To zapomnij o Virgin. Virgin działa na CDMA a w Polsce mamy GSM i WCDMA (3G).
Fakt, mają najniższą stawkę do Polski. Podobno tańszy jest, też na CDMA, Metro PCS.

Jakiego masz tego Huawei?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:Podobno tańszy jest, też na CDMA, Metro PCS.
Nie jest to metro PCS czasem na PCS właśnie,czyli na GSM1900 ? ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie. Na CDMA, CDMA1900. Brat wrócił z NY niedawno i kupił właśnie telefon za aktywacją w tej sieci. Jakiś Huawei właśnie CDMA.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:
Sajmon_X2 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To zapomnij o Virgin. Virgin działa na CDMA a w Polsce mamy GSM i WCDMA (3G).
Fakt, mają najniższą stawkę do Polski. Podobno tańszy jest, też na CDMA, Metro PCS.

Jakiego masz tego Huawei?

Ok, może bym poszedł na to aby kupić tam jakiś prosty telefon za te np. 50$ ale czy dostanę takie telefony od razu w punkcie sieci np. Virgin? Jak to wygląda..? Pójdę tam do najbliższego punktu sieci Virgin i powiem, że chcę starter z jakimś prostym telefonem i żeby od razu doładowali mi tam za np. 50$ konto.. tak to może wyglądać? Żeby czasem nie było podpisywania żadnych papierów, chodzi mi tylko o coś takiego jak mają ludzie tutaj w Polsce tj. kupuje sie starter z jakiejś sieci i doładowuje ile się chce.. I co wtedy następnie, nie będę musiał aktywować żadnej taryfy, standardowa wystarczy aby dzwonić tak korzystnie do Polski jak ta sieć Virgin umożliwia? A tak z ciekawości..jeśli kupiłbym taki prosty telefon od razu w punkcie sprzedaży Virgin to tylko będę mógł do niego włożyć kartę sim z Virgin czy innej np. AT&T także? Pewnie też w takiej sytuacji będzie simlock..?

2. Modem do laptopa jaki posiadam to Huawei E630 taki czarny.. A więc jak z tym simlockiem??
Bo chciałbym z laptopem zabrać ten modem.. tylko pytanie, gdybym kupił tam sim z Virgin tę do telefonu to czy mógłbym przekładać do modemu ją także czy nie warto? Jak to jest w tej sieci z netem mobilnym? Czy może lepiej zrobić tak, aby kupić tam telefon z sim Virgin np w punkcie sprzedaży Virgin a do modemu wtedy kupić sim z T-Mobile czy coś... I też doładować za np. 50$.. Jak to by wyglądało z przesyłem danych ile bym płacił, gdybym np wieczorkiem wchodził tam na trochę do neta, stykło by te doładowanie za 50-80$ na 2 tygodnie?

Sorry za tyle pytań ale naprawdę jestem zielony w tej kwestii :/ Będę naprawdę wdzięczny za pomoc, to dla mnie ważna sprawa. Dzięki z góry za pomoc :)

Pozdr

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-18, 14:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 14:29 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak się kupuje telefony i startery w USA to nie wiem.

Co do Virgin i innych sieci. Nie będą działały telefony z Virgin w AT&T bo to nawet inna technologia. Z Virgin będą działać na Verizone bo Virgin to operator wirtualny (właśnie chyba na Verizone, albo Sprint).

E630 będzie działał tylko z AT&T. Nie opłaca się używać internetu komórkowego w USA. Szybciej jakiś darmowy HotSpot złapiesz.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:E630 będzie działał tylko z AT&T. Nie opłaca się używać internetu komórkowego w USA. Szybciej jakiś darmowy HotSpot złapiesz.

Mógłbyś to rozwinąć? W przypadku gdybym włożył do modemu sim z AT&T to zbytnio się nie opłaca z powodu cen czy zasięgu?? A gdybym się już zdecydował jednak, to doładowanie za np 50$ starczyłoby na 2 tygodnie? orientujesz się może jak to jest w tej sytuacji z przesyłem danych..? A dokładnie miejsce, w którym będę przebywać to Nowy Jork - Staten Island więc nie wiem jak będzie tam z HotSpot-ami..... ?
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ceny są wysokie i nie ma internetu prepaid jako takiego. Tylko umowa.
Nie wiem czy Ci $50 starczy na 2 tygodnie. Nie wiem z czego korzystasz.
Hot Spoty są w kawiarniach czy barach. To na szybko udało mi się znaleźć.
http://www.openwifispots.com/citylist_f ... nd_NY.aspx
W MC są.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Dzięki, coś czuję, że będę musiał kupić jakiegoś palmtopa by tak sobie w necie siedzieć w każdym miejscu np. gdy będę zwiedzać Nowy Jork... Bo raczej na całym Manhattanie będzie dostęp do darmowego neta bez konieczności wchodzenia do wszelkich restauracji.. np w parkach usiąść na ławce i wejść chwilę do neta... Tylko nie wiem gdzie by lepiej było kupić takiego palmtopa... tam w USA już czy tutaj..? Znasz się troszkę? Mógłbyś mi coś doradzić, jakiej firmy są dobre? Bo tak oglądam w necie i widzę np. MIO, Acer, HP, HTC Advantage, ASUS... Co byś polecił...? A gdybym takiego palmtopa kupił niezależnie czy tutaj w Polsce czy w USA, to bym chyba na całym świecie, nie koniecznie tylko w USA i PL, gdzie będzie strefa darmowego dostępu do neta, mógłbym się podłączyć, prawda..??
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na Palmtopach się nie znam więc się nie wypowiem.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Rozumiem, ale jeśli jesteś w stanie mi powiedzieć, czy palmtop byłby w mojej sytuacji także dobrym rozwiązaniem? Nie miałbym chyba problemów z podłączeniem się w darmowej strefie do neta..? :)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie powinno być problemu jak będzie miał kartę WiFi.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Jeśli chodzi o neta to myślę, że zakup netbook'a będzie lepszym rozwiązaniem niż palmtop... Jest mniejszy od laptopa ale za to wygodniej się by przeglądało strony niż na palmtopie oczywiście..

To jest różnica czy kupię go w USA czy tutaj w Polsce? Chyba te nowe teraz wtyczki z USA pasują do napięcia w Polsce i na odwrót, więc z wtyczkami nie będzie problemów..?

2. Jeszcze chciałbym zapytać o co chodzi z tymi numerkami podawanymi przy WiFi podczas opisu np. w tej sytuacji netbook'ów np. Wi-Fi 802.11b/g ? Bo chyba nie ma różnicy w jakichś tam systemach WiFi że będzie to wpływało na działanie neta w różnych krajach..? Wszędzie jest to samo, prawda?

I naprawdę chciałbym podziękować za dotychczasową pomoc. :)
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Sajmon_X2 pisze:Wszędzie jest to samo, prawda?
Nie do końca. Sprzęt wifi ze Stanów ma o dwa kanały mniej niż sprzęt z Europy. Ale mimo to będzie poprawnie działał również w Europie, wykluczając sieci działające na kanale 12 i 13. Zresztą można odblokować kanał 12 i 13 instalując europejskie firmware (jeśli takowe istnieje dla danego urządzenia). Albo jeszcze lepiej japońskie, bo oni mają aż 14 kanałów ;)
scieplorek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: scieplorek »

Witam,

nie wiem czy to aktualne, byłem w NY prawie 3 lata temu i pre paidy były średnio opłacalne kasowało również za rozmowy przychodzące i co chwila trzeba było uzupełniać kartę - korzystałem z T-Mobile. To jest ich oferta http://www.t-mobile.com/shop/plans/prepaid-plans.aspx
Co do aktywacji wyglądało podobnie jak u nas tylko podczas zakupu sprzedawca w salonie poprosił mnie o dokument tożsamości.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

scieplorek pisze:pre paidy były średnio opłacalne kasowało również za rozmowy przychodzące
To normalne w USA (w abonamencie jest tak samo). To dlatego że nie funkcjonują tam stawki MTR.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Sajmon_X2 pisze:tylko nie wiem gdzie by lepiej było kupić takiego palmtopa... tam w USA już czy tutaj..?
Chyba w USA wyjdzie taniej.
Tylko z zastrzeżeniem:
Blido pisze:Sprzęt wifi ze Stanów ma o dwa kanały mniej niż sprzęt z Europy.
No i trzeba uważać na moduł GSM, czy na 100% obsługuje wszystkie standardy (jeżeli z taki modułem kupisz PDA).
Sajmon_X2 pisze:Bo tak oglądam w necie i widzę np. MIO, Acer, HP, HTC Advantage, ASUS... Co byś polecił...?
Ja polecę: http://pdaclub.pl/forum/
Sajmon_X2 pisze:czy palmtop byłby w mojej sytuacji także dobrym rozwiązaniem? Nie miałbym chyba problemów z podłączeniem się w darmowej strefie do neta..?
Przez WiFi spokojnie byś się podłączył.

[ Dodano: 2010-02-18, 15:15 ]
Na marginesie przenoszę do kącika technicznego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Dzięki :) A czy mógłby mi jeszcze ktoś powiedzieć coś odnośnie tego co pisałem w poprzednim poście:
To jest różnica czy kupię go [netbook] w USA czy tutaj w Polsce? Chyba te nowe teraz wtyczki z USA pasują do napięcia w Polsce i na odwrót, więc z wtyczkami nie będzie problemów..?
Jak to wygląda z tymi wtyczkami bo nigdy nie mogę się dokładnie dowiedzieć..? Będzie wszystko bez problemu tak samo z ew. wymianą systemu? :)

Dzięki i pozdrawiam :)
iPlus
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:Albo jeszcze lepiej japońskie, bo oni mają aż 14 kanałów
Ręce opadają...
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Może warto pomyśleć o jakimś telefonie z WiFi np. E51?
Można zainstalować Skype/VoIP i w zasięgu WiFi dzwonić do Polski praktycznie za darmo a z roamingu korzystać jeśli to jest konieczne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:a z roamingu korzystać jeśli to jest konieczne.
I najlepiej z Playa bo ma najtaniej a w USA internet po AT&T jest tyle samo co po UE czyli 5zł za 1MB (a nie 20-30zł za 1MB).
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:
marens pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
a w USA internet po AT&T jest tyle samo co po UE czyli 5zł za 1MB (a nie 20-30zł za 1MB).
Tzn o co chodzi teraz dokładniej..?? masz na myśli to, że gdybym włożył do mojego modemu kartę sim z AT&T to za 1MB danych bym płacił 5 zł ???To w takim razie ile każde 100kb kosztowałoby w takiej sytuacji...
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 23:29 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Sajmon_X2 pisze:Jak to wygląda z tymi wtyczkami bo nigdy nie mogę się dokładnie dowiedzieć..?
Wtyczki do notebooka spokojnie w Polsce zamienisz, bo kabel jest wymienny. A zasilacz może pracować od 100 do 240V, wiec też nie ma problemu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ