Tomato

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

kuch
Użytkownik forum

Re: Tomato

Post autor: kuch »

Gdy router jest połączony tylko z komputerem i gdy wpiszę w przeglądarce adres http://192.168.1.1/ to żąda połączenia z netem a gdy zrobię anuluj to nigdzie nie mogę wejść ani zmienić żadnych ustawień. Gdy router połączę z zestawem wimaxa to wtedy łączy i prosi o zalogowanie w tomato. Co się udaje i mogę robić wszystko. Właśnie pisząc tą wiadomość tak jestem podłączony.
amator ze wsi
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

kuch pisze:Gdy router jest połączony tylko z komputerem i gdy wpiszę w przeglądarce adres http://192.168.1.1/ to żąda połączenia z netem
Zakładam że to IE odwala takie cyrki? Ściągnij Firefoksa, ustaw go jako przeglądarkę domyślną to przez niego zaloguj się na router. Radzę na stałe przerzucić się na tę przegladarkę bo Internet Explorer to jakaś kpina Microsoftu z ludzi.
kuch
Użytkownik forum

Dobrze zakładasz zrobię tak jak piszesz.

[ Dodano: 2009-12-11, 13:16 ]
Blido wielkie dzięki w końcu wszystko no prawie wszystko poszło jak należy. Nie wiedziałem że IE to taki syf i tyle mnie to nerwów kosztowało. Tak że mozilla to teraz moja przeglądarka.
Ale niestety nie wszystko poszło tak różowo tzn. jeden komp podłączyłem kablem ethernet, drugi bezprzewodowo i wszystko działa pięknie (siła sygnału znakomita), gdy podłączam 3 komp bezprzewodowo to coś się dzieje pokazuje sygnał znakomity i za chwilę znika zasięg i tak na zmianę. Czy trzeba coś ustawić w tomato czy co, próbuję kombinuję i nic.
Ostatnio zmieniony 2009-12-11, 14:11 przez kuch, łącznie zmieniany 1 raz.
amator ze wsi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A tomato nie jest domyślnie na 192.168.0.1?
kuch
Użytkownik forum

Nie, ma ustawione 192.168.1.1

[ Dodano: 2009-12-11, 14:57 ]
Dobra już sobie poradziłem, miałem źle ustawione szyfrowanie i na tym starym kompie nie chciało wejść, zmieniłem na inne i śmiga. W końcu wszystko gra pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy mi pomagali.
amator ze wsi
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

kuch pisze:Dobra już sobie poradziłem, miałem źle ustawione szyfrowanie i na tym starym kompie nie chciało wejść, zmieniłem na inne i śmiga.
Wgrałeś też nową wersję Tomato o której pisaliśmy na PW?
kuch
Użytkownik forum

Nie, jeszcze nie wgrałem ale zrobię to dopiero po niedzieli bo weekend mam zawalony i nie ma czasu, także jeszcze się odezwę. Jeszcze raz wielkie dzięki.
amator ze wsi
ODPOWIEDZ