Tomato
Moderator: Moderatorzy
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Tomato
Nie ma sprawy, pytaj jak będziesz miał jakiś problem.
-
- Użytkownik forum
Tomato
Cyt: To oficjalna wersja Tomato ściągnięta z http://www.polarcloud.com/tomato ?
Tak
Blido długo nikt się nie odzywał więc nie wytrzymałem i postąpiłem zgodnie z inst.. na tej stronie:
http://www.siecioowo.pl/index.php?optio ... temid=1151
Tylko nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze gdzie w ogóle mam szukać na kompie tego tomato?
Ale tego nie zrobiłem bo nie kumam czaczy: po wgraniu oprogramowania tomato należ: Za pomoca programu PUTTY zalogować się przez SSH do urządzenia
1. Wpisać komendy:
[ Dodano: 2009-12-04, 22:45 ]
Tomato które wgrałem to: Tomato_RAF_1.25.8515.2-ND; Jednego kompa podłączyłem ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze tzn. działa wszystko ok ale czy to dobrze?
Tak
Blido długo nikt się nie odzywał więc nie wytrzymałem i postąpiłem zgodnie z inst.. na tej stronie:
http://www.siecioowo.pl/index.php?optio ... temid=1151
Tylko nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze gdzie w ogóle mam szukać na kompie tego tomato?
Ale tego nie zrobiłem bo nie kumam czaczy: po wgraniu oprogramowania tomato należ: Za pomoca programu PUTTY zalogować się przez SSH do urządzenia
1. Wpisać komendy:
[ Dodano: 2009-12-04, 22:45 ]
Tomato które wgrałem to: Tomato_RAF_1.25.8515.2-ND; Jednego kompa podłączyłem ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze tzn. działa wszystko ok ale czy to dobrze?
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Czy bez problemu połączyłeś się z internetem? Te komendy konfigurują odpowiednio vlany, tj jako switch 4-portowy + 1 port WAN. Jeśli ich nie wpiszesz, port WAN bedzie traktowany jako LAN i nie połączysz się z internetem. Chyba że wersja którą ściągnąłeś ma już ustawione vlan-y.kuch pisze:Tomato które wgrałem to: Tomato_RAF_1.25.8515.2-ND; Jednego kompa podłączyłem ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze tzn. działa wszystko ok ale czy to dobrze?
Jeśli już wolisz wgrywać mody zamiast oficjalnego Tomato, wypróbuj tą wersję: http://chomikuj.pl/lgolebio/Dokumenty/t ... D-1_25.trx
Jest ona przeznaczona dla WL-1600GL i podobno w pełni działają na niej wszystkie funkcje routera.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak chodzi o samo Tomato, to pomocy najlepiej będzie szukać na specjalistycznym forum:
http://openlinksys.info/forum/index.php
http://openlinksys.info/forum/index.php
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Tomato
Blido ja nic nie wolę ja chcę żeby było wszystko dobrze. Ale jak mam sprawdzić czy mam to tomato? Połączenie zrobiłem następująco: wgrałem stery od karty sieciowej, podłączyłem kartę, gdzie następnie komputer sam odnalazł sieć. Utworzyłem nowe połączenie, wprowadziłem login i hasło tak jak w pierwszym kompie i poszło? Czy dobrze to zrobiłem?
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To wcale nie logowałeś się do Tomato?kuch pisze:Utworzyłem nowe połączenie, wprowadziłem login i hasło tak jak w pierwszym kompie i poszło? Czy dobrze to zrobiłem?

-
- Użytkownik forum
NIe, postąpiłem tak jak pisało na tej stronie chyba poza punktem 7? Nie wiedziałem jak mam to zrobić. Więc pewnie wcale nie wgrałem tego tomato? W tej chwili mam tak że jeden komp jest podłączony skrętką z routerem a drugi kartą bezprzewodową. Pisałem już wcześniej że jestem zielony ale teraz chyba też czerwony 

amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wgrałeś, ale masz teraz router bez portu WAN, więc i tak nie połączyłbyś się z Internetem tak jak należy. Teraz zwyczajnie skonfigurowałeś na komputerze PPPoE, używając switcha wbudowanego w router. Tak nie rozdzielisz netu na kilka kompów. Widzę że z konfiguracją vlanów sobie nie poradzisz, więc wgraj tę wersję Tomato: http://chomikuj.pl/lgolebio/Dokumenty/t ... D-1_25.trxkuch pisze:Więc pewnie wcale nie wgrałem tego tomato?
Ma ono już skonfigurowane vlan-y. Wtedy zaloguj się do routera wpisując w przeglądarce jego IP (192.168.1.1) a gdy wyskoczy monit o hasło zaloguj się używając nazwy użytkownika "admin" oraz hasła "admin". W zakładce Basic/Network skonfiguruj połączenie PPPoE, używając danych których teraz używasz do łączenia się. Upewnij się że jest włączone DHCP, chociaż mozesz też ręcznie ustawić IP na kompie, jeśli chcesz. Przez DHCP jednak będzie łatwiej.
-
- Użytkownik forum
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Znaczy się na routerze? Nie. Aha, do wgrywania Tomato nie musisz koniecznie używać specjalnych programów. Wystarczy polecenie tftp w CMD.kuch pisze:Ale tam nie muszę niczego usuwać?
W załączniku dodaje instrukcję wgrywania alternatywnego softu w formacie pdf.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dziwne, bo ja mogę bez problemu. Wrzuciłem też na Rapida: http://rapidshare.com/files/316417996/I ... u.pdf.htmlkuch pisze:Blido nie mogę pobrać tego załącznika?
-
- Użytkownik forum
Dobra już gra, moja wina.
[ Dodano: 2009-12-05, 01:26 ]
Nie wiem ale jak wpisze IP 192.168.1.100 to mnie wyrzuca z sieci?
[ Dodano: 2009-12-05, 01:50 ]
Czemu jak robię ping to wyskakuje : upłyną limit czasu żądania?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-05, 10:20 ]
Zatem posty o załączniku wydzielam.
[ Dodano: 2009-12-05, 01:26 ]
Nie wiem ale jak wpisze IP 192.168.1.100 to mnie wyrzuca z sieci?
[ Dodano: 2009-12-05, 01:50 ]
Czemu jak robię ping to wyskakuje : upłyną limit czasu żądania?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-05, 10:20 ]
Zatem posty o załączniku wydzielam.
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Sieć musi się zrestartować po zmianie IP, to normalne.kuch pisze:Nie wiem ale jak wpisze IP 192.168.1.100 to mnie wyrzuca z sieci?
Podczas pingowania routera? Jaki adres pingujesz?kuch pisze:Czemu jak robię ping to wyskakuje : upłyną limit czasu żądania?
-
- Użytkownik forum
Blido teraz spierniczyłem coś na maxa, chciałem zresetować routera i teraz nie wiem co jest bo przez router nie widzi łącza? W instrukcji czytałem żeby powrócić do ustawień fabrycznych to trzeba wył. roter z zasilania wcisnąć reset i ponownie włą. router i czekać na mignięcie 2 czerwonych diod ale trzymałem parę minut i nie ma żadnych czerwonych diod. Tylko teraz nie ma łącza? co robić?
Ostatnio zmieniony 2009-12-06, 07:56 przez kuch, łącznie zmieniany 1 raz.
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Spokojnie, tego routera praktycznie nie można uwalićkuch pisze:Blido teraz spierniczyłem coś na maxa,

Zrób tak (z zachowaniem kolejności)
1. Pobierz ten plik: http://www.siecioowo.pl/images/stories/ ... 1600GL.rar
To oryginalne oprogramowanie WL-1600GL
2. Ustaw protokół TCP/IP karty sieciowej LAN w ten sposób: IP 192.168.1.100 maska 255.255.255.0
3. Wypakuj plik WL1600GL.bin i skopiuj go na dysk C
4. Podłącz router kablem ethernet do kompa ale przedtem upewnij się że router NIE jest podłaczony do prądu ani do innych urządzeń (ma być połączony tylko z komputerem)
5. Przytrzymaj wciśnięty przycisk WPS na przednim panelu i dopiero wtedy podłącz zasilanie (cały czas trzymając przycisk WPS) przycisk WPS puść dopiero wtedy kiedy router będzie podłączony do zasilacza (dla pewności puść przycisk około 5 sek po podłączeniu, ale nie dłużej) Jeśli wszystko pójdzie dobrze to router przełączy się w tryb ratunkowy - objawi się to tylko jedną zapaloną diodą LAN, tj tą odpowiadającą portowi do którego podpięty jest komp.
6. Odpal teraz wiersz poleceń (CMD)
7. Spinguj router poleceniem ping 192.168.1.1 lub ew. ping 192.168.1.254 (niektóre wersje Ovisa ustawiają sobie ten drugi adres w trybie ratunkowym)
8. Jeśli któryś z tych adresów da się spingować, to wszystko w porządku i można zacząć wgrywać soft (o czym niżej) jeżeli nie, poczekaj kilka minut i spróbuj ponownie, czasem router dopiero po kilku minutach właczonego trybu ratunkowego da się spingować.
9. Wpisz w CMD polecenie cd\, żeby przeskoczyć na dysk C
10. Teraz wpisz polecenie tftp –i 192.168.1.1 put WL1600GL.bin (jeżeli zamiast adresu 192.168.1.1 pingował się 192.168.254 to wpisz oczywiście ten drugi adres)
11. Jeśli wszystko pójdzie gładko, pojawi się napis “Transfer successful". Teraz poczekaj kilka minut aż oprogramowanie zainstaluje się na routerze. Potem router sam się zrestartuje i zapali się dioda WLAN.
12. Teraz spinguj router tak samo jak w pkt 6. (możliwe że adres IP routera zmieni się po zmianie softu)
13. Adres IP który da się spingować wpisz w przeglądarce. Pojawi się monit o hasło. Domyślne hasło to "airlive" a użytkownik to "admin". Po zalogowaniu się ujrzysz panel konfiguracyjny routera. Naturalnie nie będzie to jednak Tomato, ale domyślny, bardzo ubogi soft.
14. Teraz zresetuj ustawienia routera: odłącz go od zasilania, wciśnij przycisk reset i cały czas go trzymając podłącz zasilanie. Przytrzymaj reset przez kolejne 30sek. Nie czekaj na żadne czerwone diody, bo takowe nie istnieją (przynajmniej u mnie ich nie ma). Nie wiem skąd taka informacja w instrukcji, może dotyczy ona innego modelu.
Wróciłeś w ten sposób do firmowego oprogramowania - jeśli nie masz już siły, możesz przy nim zostać, bo widzę że ciężko idzie Ci to wgrywanie softu. Ja jednak radziłbym wgrać Tomato, bo inaczej zwyczajnie marnujesz swoje pieniądze - możliwość wgrania Tomato to największa zaleta tego routera, a z domyślnym softem nie wyróżnia on się niczym szczególnym od całej masy innych urządzeń (może poza dobrym chipsetem Broadcom)
Aby wgrać Tomato, postępuj następująco:
1. Pobierz ten plik: http://downloads.sourceforge.net/projec ... rror=sunet
To jest oficjalne Tomato które nie obsługuje kilku funkcjonalności WL-1600GL (m.in nie palą się niektóre diodki, na szczęście te mało istotne jak np. Power) ale za to jest bardzo stabilne i przetestowane przeze mnie - mam obecnie tą wersję na routerze. W najbliższym czasie będę wgrywał zmodyfikowane Tomato dla WL-1600GL, ale najpierw pozwól mi je samemu przetestować

2. Wypakuj plik tomato-ND.trx na c:
3, Teraz wszystko tak jak poprzednio aż do pkt 10. Zamiast polecenia tftp –i 192.168.1.1 put WL1600GL.bin wpisz tftp –i 192.168.1.1 put tomato-ND.trx Poczekaj kilka minut aż router się zrestartuje. Spinguj go poleceniem ping 192.168.1.1, a jeśli się pinguje wpisz w przeglądarce 192.168.1.1 Użytkownik: admin, hasło: admin.
Ukaże się panel konfiguracyjny Tomato. To wszystko

-
- Użytkownik forum
Blido wszystko poszło tak jak pisałeś, tylko w punkcie 12 adres dał się spingować ten drugi. Wpisałem go w przeglądarkę (podłączyłem kabel od modemu neti do routera) i niestety nie mogę nawiązać połączenia z internetem. Co do diod to ja takowych też nie mam (czerwone).
A z Tomato się nie poddam.
A z Tomato się nie poddam.
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To tak samo jak u mnie. Widocznie na firmowym sofcie WL-1600GL zawsze ma adres 192.168.1.254 (Na Tomato domyślnym adresem routera jest 192.168.1.1)kuch pisze:tylko w punkcie 12 adres dał się spingować ten drugi
Nie nawiążesz połączenia dopóki nie skonfigurujesz połączenia PPPoE na routerzekuch pisze:Wpisałem go w przeglądarkę (podłączyłem kabel od modemu neti do routera) i niestety nie mogę nawiązać połączenia z internetem.

Aha, po zainstalowaniu oficjalnego Tomato będziesz musiał jeszcze zalogować się przez SSH używając programu Putty aby skonfigurować vlan-y. To jednak nic trudnego, jeżeli router już działa jak powinien.
-
- Użytkownik forum
Blido pod tym linkiem nie ma takiego tomato-ND.trx jest po rozpakowaniu folder Tomato_1_27 a w środku plik: tomato.trx czy o ten mam zainstalować?
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Skąd wziąłeś to Tomato?kuch pisze:pod tym linkiem nie ma takiego tomato-ND.trx jest po rozpakowaniu folder Tomato_1_27

Jesteś pewien że ściągnąłeś z tego linku?
tomato-nd
Nie, to Tomato nie będzie poprawnie działało na WL-1600GL.kuch pisze:a w środku plik: tomato.trx czy o ten mam zainstalować?
-
- Użytkownik forum
Ok. Blido z tego linku tomato-nd ściągnąłem tomato-ND.trx, ale z tego http://downloads.sourcefo...se_mirror=sunet to było Tomato_1_27, no to zabieram się do roboty.
[ Dodano: 2009-12-06, 21:28 ]
Blido jesteś wielki
. Teraz co dalej? Pisałeś cyt. po zainstalowaniu oficjalnego Tomato będziesz musiał jeszcze zalogować się przez SSH używając programu Putty aby skonfigurować vlan-y, tzn. co mam zrobić?
[ Dodano: 2009-12-06, 21:28 ]
Blido jesteś wielki

amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przecież to jest ten sam linkkuch pisze:z tego linku tomato-nd ściągnąłem tomato-ND.trx, ale z tego http://downloads.sourcefo...se_mirror=sunet to było Tomato_1_27, no to zabieram się do roboty.

W pierwszej kolejności musisz włączyć dostęp przez SSH w Tomato. Żeby to zrobić, należy wejść w zakładkę Administration/Admin Access w panelu Tomato i zaznaczyć opcję "Enable at startup". Port powinien być ustawiony na 22. Kiedy już to zrobisz, napiszę co dalej.kuch pisze:Pisałeś cyt. po zainstalowaniu oficjalnego Tomato będziesz musiał jeszcze zalogować się przez SSH używając programu Putty aby skonfigurować vlan-y, tzn. co mam zrobić?
-
- Użytkownik forum
- Blido
- Guru bezprzewodowy
OK jedziemy dalej
1. Odpal program Putty
2. W polu Host Name (or IP adress) wpisz adres routera, tj 192.168.1.1. W polu port powinien być wpisany domyślny port dla SSH, tj. 22
3. W sekcji Connection Type zaznacz pole SSH
4. Kliknij przycisk Open
5. Otworzy się konsola. Kiedy pojawi się w niej napis login as: wpisz root . Kiedy pojawi się napis [email protected]'s password: wpisz admin (domyślne hasło)
6. Teraz wpisuj następująco takie komendy, każdą z nich zatwierdzając Enterem:
Po wpisaniu komendy "reboot" router zrestartuje się i nowe ustawienia wejdą w życie.

1. Odpal program Putty
2. W polu Host Name (or IP adress) wpisz adres routera, tj 192.168.1.1. W polu port powinien być wpisany domyślny port dla SSH, tj. 22
3. W sekcji Connection Type zaznacz pole SSH
4. Kliknij przycisk Open
5. Otworzy się konsola. Kiedy pojawi się w niej napis login as: wpisz root . Kiedy pojawi się napis [email protected]'s password: wpisz admin (domyślne hasło)
6. Teraz wpisuj następująco takie komendy, każdą z nich zatwierdzając Enterem:
Kod: Zaznacz cały
clear nvram
nvram set vlan1ports="4 5"
nvram set vlan0ports="0 1 2 3 5*"
nvram set manual_boot_nv=1
nvram commit
reboot
-
- Użytkownik forum
Oj Blido masz ty krzyż pański ze mną. Gdy robę open to wyskakuje błąd sieci odmowa łączności
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Tak Blido zaznaczyłem tylko jestem głupi i nie zrobiłem save. i teraz już mogę działać jak zrobię te wszystkie komendy to dam znać.
[ Dodano: 2009-12-06, 23:03 ]
Blido co dalej?
[ Dodano: 2009-12-06, 23:03 ]
Blido co dalej?
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeśli już ustawiłeś vlan-y Możesz przejść do konfiguracji routera do rozdzielania Internetu. Zrób to następująco:
1. Odłącz zestaw Wimaksa oraz router od zasilania i podłącz IDU kablem Ethernet do portu WAN z tyłu routera. Nie pomyl portu WAN z LAN, bo tylko przez WAN zestawisz połączenie PPPoE.
2. Podłącz wszystko do prądu, poczekaj aż router wystartuje i zaloguj się do jego panelu administracyjnego
3. Przejdź do zakładki Basic/Network
4. W sekcji WAN / Internet ustaw kolejno takie parametry:
- Type: PPPoE
- Username: (Twoja nazwa użytkownika w usłudze Netii)
- Password: (Hasło dla tejże usługi)
- Service Name: (Wpisz np. Netia WiMax lub po prostu pozostaw puste)
- Connect Mode: Keep Alive (dzięki temu będziesz stale połączony)
- Check Interval: Możesz ustawić 20 lub nawet 10s, Dzięki temu router szybciej odnowi połączenie w razie jego zerwania. Połączenie WiMax jest nawiązywane bardzo szybko.
- MTU: Ustaw na default, choć może jeszcze trzeba będzie skonfigurować ten parametr aby Internet działał poprawnie. Najpierw jednak trzeba będzie ustalić ile wynosi MTU na Twoim łączu.
Tyle wystarczy aby router połączył się z Internetem. Trzeba jeszcze rzecz jasna odpowiednio skonfigurować sieć Wi-fi, przydałoby się nadać komputerom statyczne IP w serwerze DHCP itp. itd... Jeśli chcesz, mogę Ci skonfigurować to zdalnie, bo nie mam już siły tego wszystkiego tłumaczyć, zwłaszcza że w sieci są setki poradników. W tym celu skontaktuj się ze mną na PW.
1. Odłącz zestaw Wimaksa oraz router od zasilania i podłącz IDU kablem Ethernet do portu WAN z tyłu routera. Nie pomyl portu WAN z LAN, bo tylko przez WAN zestawisz połączenie PPPoE.
2. Podłącz wszystko do prądu, poczekaj aż router wystartuje i zaloguj się do jego panelu administracyjnego
3. Przejdź do zakładki Basic/Network
4. W sekcji WAN / Internet ustaw kolejno takie parametry:
- Type: PPPoE
- Username: (Twoja nazwa użytkownika w usłudze Netii)
- Password: (Hasło dla tejże usługi)
- Service Name: (Wpisz np. Netia WiMax lub po prostu pozostaw puste)
- Connect Mode: Keep Alive (dzięki temu będziesz stale połączony)
- Check Interval: Możesz ustawić 20 lub nawet 10s, Dzięki temu router szybciej odnowi połączenie w razie jego zerwania. Połączenie WiMax jest nawiązywane bardzo szybko.
- MTU: Ustaw na default, choć może jeszcze trzeba będzie skonfigurować ten parametr aby Internet działał poprawnie. Najpierw jednak trzeba będzie ustalić ile wynosi MTU na Twoim łączu.
Tyle wystarczy aby router połączył się z Internetem. Trzeba jeszcze rzecz jasna odpowiednio skonfigurować sieć Wi-fi, przydałoby się nadać komputerom statyczne IP w serwerze DHCP itp. itd... Jeśli chcesz, mogę Ci skonfigurować to zdalnie, bo nie mam już siły tego wszystkiego tłumaczyć, zwłaszcza że w sieci są setki poradników. W tym celu skontaktuj się ze mną na PW.
-
- Użytkownik forum
Chyba Cię załamie ale wciąż jestem w lesie tzn. postępuję tak jak pisałeś. Wszystko idzie dobrze do momentu wgrania tomato i gdy się chcę zalogować to żąda połączenia z Internetem. Gdy zrobię anuluj to nic nie mogę zrobić a jak zrobię połącz i wepnę kable z wimaxa do routera (do WAN) a z routera (przez LAN) do kompa to się łączy i Internet działa. Tylko na drugim kompie nie widzi sieci (radiowo). Gdy wpiszę komendy aby skonfigurować vlan-y to mnie wyrzuca z sieci i ***Cenzura*** blada nie mogę się logować do tomato i zmieniać ustawień. Co robię nie tak? Pomału wariuję.
amator ze wsi
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Może po kolei. Co się dzieje gdy wpiszesz w przeglądarce adres http://192.168.1.1/ , oczywiście kiedy router jest podłączony do kompa kablem? Czy pojawia się monit o hasło i nazwę użytkownika, a po wpisaniu admin/admin wchodzisz do panelu Tomato?