Sieć WiFi na odległość

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć WiFi na odległość

Post autor: key »

norbic pisze:a jakas wersja bez wbudowanego nadajnika ?
Mysle ze tez by sie znalazlo. Nie interesowalem sie tym - caly urok zintegrowanych rozwiazan jest w tym, ze tam gdzie jest najwieksza wrazliwosc sygnalu nie ma mozliwosci kombinatoryki.
Nie pomagam na PW.
norbic
Początkujący użytkownik forum

Post autor: norbic »

key pisze:caly urok zintegrowanych rozwiazan jest w tym, ze tam gdzie jest najwieksza wrazliwosc sygnalu nie ma mozliwosci kombinatoryki.
w pewnym sensie zgadzam sie z koega :)
doswiadczenie mi mowi ze kazdy centymetr kabla koncentrycznego powoduje straty jakosci sygnalu a im wyzsza czestotliwosc tym wieksze straty, dlatego w urzadzeniach zintegrowanych sila rzeczy kabel antenowy bedzie najkrotszy.

jednak bedac (choc moze raczej w czasie przeszlym) "radioamatorem" wolalbym jednak nie ograniczac sie do sprzetow zintegrowanych ze wzgledu ze nieuwzgledniaja one przypadkow szczegolnych takich jak np. dostosowanie do warunkow terenowych gdzie anteny czasem ustawia sie zupelnie inaczej uzywa sie wzmacniaczy itp. i tu duza role odgrywa to ze ma sie mozliwosc kombinowania :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Szczerze mowiac nie rozumiem argumentow. Maksymalna moc okresla prawo, moc mozna regulowac przy pomocy softu, tak samo jak w innych AP. Panel z wbudowanym AP/Bridge ustawia sie tak samo jak panel pasywny, roznia sie jedynie gruboscia, waga i typem kabla jakim podlaczamy to do szkieletu.

Kombinujac latwo przekombinowac, szczegolnie jesli nie ma sie odpowiedniego wyksztalcenia - tym samym powstaje nastepna uryna na Yagi ;).

Dla poczatkujacego latwiej jest zainstalowac kompletny produkt, niz meczyc sie z doborem komponentow i zastanawiac sie jak to poskladac w calosc i czy nie przeoczylismy czegos.

Nawet serwis jest latwiejszy, pada cos to wiemy co i nie musimy tlumaczyc producentowi AP ze to nie wina producenta anteny i vice versa. Szukanie bledow ogranicza sie do jednego pudelka.

A nawet ostateczny argument: cena nie gra tutaj roli, za dobry AP z dobra antena wylozymy minimalnie tylesamo kasy, koszty instalacji na pewno beda drozsze.
Nie pomagam na PW.
norbic
Początkujący użytkownik forum

Post autor: norbic »

key pisze:Kombinujac latwo przekombinowac, szczegolnie jesli nie ma sie odpowiedniego wyksztalcenia - tym samym powstaje nastepna uryna na Yagi ;).
w roku 2000 zestawilem polaczenie na yagi na odleglosc kolo 400 m, wraz z przyjacielem takze majacym doswiadczenie w elektronice, zakupione anteny poddalismy znacznej modyfikacji, wiem z dobrze poinforowanego zrodla ze most ten do tej pory dziala, w miedzyczasie raz wymieniono kable ktorym daly rade polskie warunki atmosferyczne, i przestarzale AP, bladz tez uszkodzone wyladowaniami atmosferycznymi, zostaly takze kilkakrotnie wymienione

wiec <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> dlaczego kolega ma takie uprzedzenia w stosunku do yagi :) ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

norbic pisze:w roku 2000 zestawilem polaczenie na yagi na odleglosc kolo 400 m,

Jaka czestotliwosc, jaka przepustowosc, jaki sposob kodowania danych?
norbic pisze:dlaczego kolega ma takie uprzedzenia w stosunku do yagi?
Yagi jest struktura geometryczna, jakosc anteny zalezy od precyzji wykonania elementow. Wzrast z wzrostem czestotliwosci, musi wzrosnac precyzja, a tutaj opieramy sie o czysto mechaniczna problematyke. Naturalnie mozna skonstruowac yagi z bardza duza dokladnoscia - ale nie za cene za ktora sa oferowane na alledrogo. Tutaj panele sa jednak bezkonkurencyjne - process produkcyjny PCB (a pannel jest "tylko" wytrawiona plytka) pozwala na lepsze parametry i powtarzalnosc niz mechaniczna obrobka alu.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Post autor: Grzegorz_n »

key pisze:Kabel kup z ekranem, wystarczy FTP...
No właśnie... kurcze! powstał problem. Zamówiłem przez przypadek i nieporozumienie bez ekranu, czyli zwykły CAT5E. Jest gwarancja, że to 100% miedz CAT5E, ale bez ekranu. Teraz nie wiem, co zrobić? Czy odesłać lub sprzedać, a kupić ten właściwy (FTP), czy też użyć tego zamówionego?

Kable będę prowadził na dachu budynków. Za wyjątkiem kabli koncentrycznych od anten TV i SAT, nie ma bliskiego kontaktu z innymi. Sieć energetyczna jest daleko, a inne-standardowe zakłócenia, jak wszędzie w mieście.

Co zrobić?

:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Grzegorz_n pisze:Kable będę prowadził na dachu budynków
Oczywiście zamówiłeś kabel "na zewnątrz"?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Grzegorz_n pisze:Co zrobić?
Wymienic. Na kabel nadajacy sie do trwalych instalacji poza budynkiem.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Witam ponownie :)
Wymienic. Na kabel nadajacy sie do trwalych instalacji poza budynkiem.
Jest bardzo duży problem z tym kablem. Stanęło na tym, że mam kupić:
1. Kabel dobrej jakości, spełniający parametry ze specyfikacji.
2. Kabel ma być w ekranie, czyli UTP/FTP
3. Kabel ma być przeznaczony do instalacji zewnętrznych.

Taki kabel jak jest pewny-firmowy, to kosztuje majątek i jest w szpulach po 305m, a ja potrzebuję góra 120m lub 2 krążki po 100m (zostanie mi 80m, a nie 185m). Jak znalazłem tańszy lub w krążkach po 100m, to znowu strach kupować, bo nie wiadomo, co to jest za firma, może to firma: "spółdzielnia daremny trud" i jak będzie się zachowywać przy odcinku 80m. Niektóre kable u dystrybutorów są opisywane jako zewnętrzne, a na stronie producenta jako wewnętrzne, a to od razu rzuca cień podejrzenia, czy przypadkiem nie jest to celowe wprowadzanie w błąd.

Myślałem też o tym, że może żeby nie wydawać jednorazowo dużo pieniędzy, kupić tańszy w ekranie-wewnętrzny i wymienić go raz na 2 lata na nowy?

Sam już nie wiem, gdzie szukać i co wybrać.

Może jest ktoś z Szanownych Forumowiczów, kto ma w tym jakieś doświadczenie, albo zna konkretne namiary i mógłby pomóc w tej kwestii.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Grzegorz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:Sam już nie wiem, gdzie szukać i co wybrać.
Taki powinien być OK, Cat 5e
http://www.nokaut.pl/szukaj/kabel-madex ... trzny.html

Pamiętaj o prawidłowym uziemieniu ekranu takiego kabla (tylko z jednej strony). Jeżeli kabel pójdzie dachami to dobre zabezpieczenie przeciwprzepięciowe jest konieczne po obu stronach kabla i musi być prawidłowo uziemione.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

wojteks pisze:Taki powinien być OK, Cat 5e
http://www.nokaut.pl/szuk...zewnetrzny.html
Wielkie dzięki, właśnie takiej pomocy (w sprawie doboru kabli) bardzo potrzebowałem.
wojteks pisze:Pamiętaj o prawidłowym uziemieniu ekranu takiego kabla (tylko z jednej strony)
Dziękuję za podpowiedź. Rozumiem, że wygląda to tak, iż z jednej strony na kabel zaprawiam metalową końcówkę RJ-45 i od tej końcówki prowadzę dodatkowy kabel do listwy PE w rozdzielni, ew. do bolca uziemiającego w gniazdku 230V, zakładając, że instalacja elektryczna wykonana jest wg. aktualnie obowiązujących standardów? Czy to dokładnie o to chodzi?
wojteks pisze:Jeżeli kabel pójdzie dachami to dobre zabezpieczenie przeciwprzepięciowe jest konieczne po obu stronach kabla i musi być prawidłowo uziemione.
Tego już nie rozumiem. O jakim zabezpieczeniu przepięciowym i to w dodatku z dwóch stron jest mowa? Mogę poprosić o jakieś dodatkowe informację? No chyba, że tu chodzi o zabezpieczenie stosowane w rozdzielni elektrycznej zasilającej instalację elektryczną, ale nie rozumiem w jaki sposób z dwóch stron?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:dodatkowy kabel do listwy PE w rozdzielni, ew. do bolca uziemiającego
Lepiej do rozdzielni/dodatkowego uziemienia.
Grzegorz_n pisze:O jakim zabezpieczeniu przepięciowym i to w dodatku z dwóch stron jest mowa?
Netprotector czyli coś tego typu http://www.apc.com/resource/include/tec ... ku=pnet1gb
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Witam ponownie :)
wojteks pisze:Netprotector czyli coś tego typu http://www.apc.com/resour...ase_sku=pnet1gb
Pisałeś, że zabezpieczenie przepięciowe powinno być zainstalowane i to z dwóch stron.

1. Inne do wewnątrz budynku, a inne na zewnątrz?
2. Rozumiem, że w przypadku zastosowania zabezpieczenia przepięciowego, załatwiam jednocześnie sprawę uziemienia kabla FTP, zakładając, że zastosuje tutaj netprotector, który gwarantuje uziemienie gniazda pod RJ-45?
3. Gdzie/do czego na dachu podpiąć ten krótki (15 cm) kabelek. Wiadomo, że instalacja odgromowa odpada, więc co jeszcze można wykorzystać do tego celu?\
4. Który z poniższych:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... __NSA-7500
http://www.hsk.com.pl/index.php?page=axon
http://www.hsk.com.pl/index.php?page=po ... essional_1
http://www.hsk.com.pl/index.php?page=ai ... essional_1
http://www.wisp.pl/index.php?p2216,adap ... rotectorem
http://www.lasthope.com.pl

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze: Inne do wewnątrz budynku, a inne na zewnątrz?
Ad1. Mogą być takie same jeżeli to zewnętrzne będzie w jakiejś puszce przy AP czy czymś tam zamontowanym.
Ad2. Jeżeli będzie uziemiał ekran wtyku FTP RJ45 to tak.
Ad3. Tu się pojawia problem ale jeżeli będziesz stawiał jakiś maszt to też musisz go uziemić niezależnie od instalacji odgromowej (tak mówi teoria) więc uziemisz netprotector do niego (ekran kabla musi być przerwany przy wtyczce albo musi być zwykła wtyczka nieekranowana).
Ad4. Musisz poszukać innych recenzji tych netprotectorów, to specyficzny sprzęt i niezbyt wiele osób go używa. Czasami jest taniej wymieniać urządzenie na dachu.
Pamiętaj również aby stosować anteny zwarte stałoprądowo.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

wojteks pisze:jeżeli będziesz stawiał jakiś maszt to też musisz go uziemić niezależnie od instalacji odgromowej
No tak, powinienem uziemić maszt, ale kurcze do czego, skoro za wyjątkiem instalacji odgromowej, do której nie można podpinać uziemienia, na dachu nie ma nic, co nadaje się na uziemienie?
wojteks pisze:Pamiętaj również aby stosować anteny zwarte stałoprądowo.
Dzieki za kolejną sugestię, ale wydaje mi się, że z uwagi na rodzaj zastosowanego urządzenia:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... ON_LOCO_M5
mnie ta sprawa nie dotyczy. Czyba, że tu chodzi o coś innego?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:ale kurcze do czego
Jakbym bym technicznym w spółdzielni/wspólnocie musiałbyś własne uziemienie wykonać i jeszcze protokół skuteczności przedstawić. Tyle teorii a jak zrobisz tak będzie.
Grzegorz_n pisze:mnie ta sprawa nie dotyczy.
No tak, tu nie masz wpływu na antenę.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

wojteks pisze:Tyle teorii a jak zrobisz tak będzie.
A czy może być bez uziemienia po stronie dachu/masztu? Tzn. czy jeżeli maszt nie będzie uziemiony, to czy jest sens zakładać z tej strony netprotector?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:A czy może być bez uziemienia po stronie dachu/masztu?
Nie wiem jakie masz lokalne warunki, czy ktoś się może do tego przyczepić (np. konkurencja czy techniczny). Okaże się po pierwszej mocniejszej burzy czy sprzęt przetrwa.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

wojteks pisze:Nie wiem jakie masz lokalne warunki
Punkt A - blok 4 pietra.
Dach pusty od wszelkich instalacji: elektrycznych, antenowych, CB, windy. Kilka metalowych wywietrzników, oddalonych od miejsca instalacji o ok 5-6metrów. Instalacja odgromowa 3 metry niżej, gdyż miejscem instalacji będzie taka nadbudówka nad klatką schodową. Teoretycznie warunki idealne.

Punkt B - stara kamienica 3 piętrowa.
Dach pusty od wszelkich instalacji: elektrycznych, CB. Na drodze kabla FTP, będę musiał minąć kilka kabli od anten TV - zwykłych, nie satelitarnych. Daleko od instalacji odgromowej. Poza tym same kominy, a pod drewnianym dachem, niezagospodarowane poddasze.
wojteks pisze:czy ktoś się może do tego przyczepić (np. konkurencja czy techniczny)
Zarówno w punkcie A, jak i B nie ma takiej opcji.
wojteks pisze:Okaże się po pierwszej mocniejszej burzy czy sprzęt przetrwa.
Jak czegoś nie wymyślę z tym uziemieniem, to nic innego mi nie pozostaje, jak zaryzykować.

Chciałbym prosić o wytłumaczenie jednej kwestii, która nie do końca jest dla mnie jasna.
1. Czy netprotector spełni jakąkolwiek rolę po stronie dachu, gdy nie będzie uziemiony? Jeżeli spełni, to jest sens wydawać na niego pieniądze, natomiast jeżeli nie spełni, to zostanie parę złotych w kieszeni. W sytuacji, gdy okaże się, że jednak pomimo braku uziemienia warto go zakupić, zrobię to.
2. Czy jeżeli okaże się, że po stronie dachu zrezygnuję z netprotectora (analizując pkt 1), to czy jest sens zakładać netprotector w pomieszczeniach i uziemiać do PE?

Pytam, ponieważ wyraźnie było napisane wcześniej, że po dwóch stronach kabla, ale tak było napisane, ponieważ domyślam się, że w ten sposób w pełni zabezpiecza się urządzenia. Mnie natomiast zastanawia to, czy jeżeli będzie tylko w pomieszczeniu, to czy wówczas spełni jakąś rolę, czy też w ogóle nie spełni. Krótko mówiąc/pisząc, czy zasada jest taka, że albo po obu stronach, albo wcale? Czy też albo po obu stronach, albo chociaż z jednej. Te rozważania mają jedynie wzbogacić moją skromną wiedzę i ew. zaoszczędzić pieniądze.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:Punkt A
Ja to pisałem w sensie, że jak zrobisz tak będzie. Teoria jedno a wykonanie to już nie mój problem jakby.
Grzegorz_n pisze:Na drodze kabla FTP, będę musiał minąć kilka kabli od anten TV
Jak pojawią się zakłócenia to będzie i tak na Ciebie.
Grzegorz_n pisze:Zarówno w punkcie A, jak i B nie ma takiej opcji.
Oj żebyś się nie zdziwił ale to może takie idealne miejsce.
Grzegorz_n pisze:W sytuacji, gdy okaże się, że jednak pomimo braku uziemienia warto go zakupić, zrobię to.
Ja bym go uziemił do ekranu kabla FTP (tylko i wyłącznie netprotector).
Grzegorz_n pisze:ładać netprotector w pomieszczeniach i uziemiać do PE?
Oczywiście, stracisz sprzęt na dachu a na dole może przeżyje. Nie znam wartości planowanego sprzętu na dole (ale nawet jak to będzie komputer to warto go zabezpieczyć przed przepięciem).
Grzegorz_n pisze:ew. zaoszczędzić pieniądze.
Jednak dałbym netprotectory po obu stronach a co do oszczędności to i tak musisz mieć zapasowe urządzenie (takiego typu jak na dachu) żeby w razie czego mieć co wstawić. Klienci bardzo nie lubią przerw w dostawie internetu i telefon będzie się urywał po 2 minutach od zaniku transmisji.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Witam ponownie po krótkiej przerwie :)
wojteks pisze:Taki powinien być OK, Cat 5e
http://www.nokaut.pl/szuk...zewnetrzny.html
W opisie kabla znajduję następujący zapis:
"Tory kabli kategorii 5e przewidziane są do pracy przy częstotliwościach do 100 MHz,, z przepływnością binarną do 1 Gb/s."

Czy mógłbym poprosić o informację czego dotyczy parametr 100MHz i jak on się ma do technologii 5GHz?

Pytam profilaktycznie, ponieważ urządzenia już mam, a teraz jadę po kabel i chcę uniknąć jakiegoś nieporozumienia.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Grzegorz_n pisze:Czy mógłbym poprosić o informację czego dotyczy parametr 100MHz i jak on się ma do technologii 5GHz?
100Mhz dotyczy sygnału przechodzącego przez kabel. Przy 1000Base-TX to zdaje się jest coś ~70MHz, ale mogę się mylić. Ogólnie wg. standardu cat 5e przy pomiarze na 100MHz nie może być więcej niż ileśtam błędów.
Z WiFi 5GHz nie ma to nic wspólnego :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

60 MHz, gigabit ok. 600 MHz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie upieram się, ale jestes pewny? Bo cat 5e ma wymóg dla 100MHz a 1GbE ma działać na 5e.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jestem pewien. Definicje sa dla kabla o dlugosci 100m. Gigabit dziala na 5e do okolo 25m.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

key pisze:Gigabit dziala na 5e do okolo 25m.
Czy to oznacza, że mogę kupować?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze: Gigabit dziala na 5e do okolo 25m.
Hm, mam w jednym miejscu zestawiony na ~120m ;) Ale po obu stronach siedzą switche Cisco.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

120m jest poza specyfikacja. No i specyfikacja okresla minimum: cat6 moze byc sprzedany jako cat5 ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:120m jest poza specyfikacja.
Oczywiście :)
key pisze:No i specyfikacja okresla minimum: cat6 moze byc sprzedany jako cat5 ;)
Tylko raczej się to nie zdarza ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Tylko raczej się to nie zdarza
Zdarza. Kable pochodza w wiekszosci z tych samych maszyn i tylo sie naklejki przykleja w.g. zamowienia.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ