Sieć WiFi na odległość
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć WiFi na odległość
Szukałem wiele w internecie i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie może tutaj znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Więc do rzeczy: mój problem polega na tym, że mam dwa mieszkania, a tylko w jednym z nich mam internet (Neostrade). Obydwa mieszkania są oddalone od siebie o około 500m. Mieszkam na wsi więc po drodze są drzewa i nie jest to droga po otwartej przestrzeni. Moje pytanie brzmi: czy jest jakaś możliwość uzyskania dostępu do internetu w drugim mieszkaniu? Jaki sprzęt mam zakupić, aby stało się to możliwe? Nie chodzi mi tutaj oczywiście o kabel sieciowy, chciałbym aby wszystko odbywało się drogą bezprzewodową.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć WiFi na odległość
Brak widoczności -> brak możliwości WiFi na taką odległość.
Zresztą neo nie można według umowy wypuszczać poza lokal.
Zresztą neo nie można według umowy wypuszczać poza lokal.
-
W takim razie którą ofertę operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) mi polecisz? Taką do 50 zł. Który modem najlepszy? Proszę odpowiedz mi w tym temacie. O nic więcej już nie będę pytał.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Orange freena karte z alledrogo - o ile jest zasieg. Wszystkie ciezkie transfery mozesz robic z Neo.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Witam 
To ja podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego.
Mam podobną sytuację, czyli ok. 500 metrów pomiędzy budynkami, tyle tylko, że idealnie wolnej przestrzeni. Do przesyłu net o aktualnych parametrach 30/3, a docelowo 50/5.
Chciałem dowiedzieć się o konkrety:
1. Jakie urządzenia potrzebuje?
2. Jaki producent, model.
3. Gdzie najtaniej kupić
Myślę o technologii 5GHz.
Bardzo proszę zorientowanych o pomoc i z góry dziękuję za każde info.
Pozdrawiam:)
Grzegorz

To ja podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego.
Mam podobną sytuację, czyli ok. 500 metrów pomiędzy budynkami, tyle tylko, że idealnie wolnej przestrzeni. Do przesyłu net o aktualnych parametrach 30/3, a docelowo 50/5.
Chciałem dowiedzieć się o konkrety:
1. Jakie urządzenia potrzebuje?
2. Jaki producent, model.
3. Gdzie najtaniej kupić
Myślę o technologii 5GHz.
Bardzo proszę zorientowanych o pomoc i z góry dziękuję za każde info.
Pozdrawiam:)
Grzegorz
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Możesz próbować z NanoStation M5 loco, ale najpierw poczytaj jak to działa.
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie 
Punkt A - miejsce nadawcze
Punkt B - miejsce odbiorcze
1. Czy potrzebuję 2 razy M5, czyli jeden dla A i drugi dla B?
2. Zakładając, że tylko dla A, to w takim układzie dla B będzie potrzebna antena. Jaka to ma być antena (producent, model)
Z góry dziękuję za informację
Grzegorz

Trochę poczytałem i generalnie wydaje mi się, że to chyba to czego potrzebuję, ale z uwagi na fakt, iż nie mam żadnego doświadczenia w tego typu instalacjach, poproszę jeszcze o informacje uzupełniające.Jo_gurt pisze:Możesz próbować z NanoStation M5 loco, ale najpierw poczytaj jak to działa.
Punkt A - miejsce nadawcze
Punkt B - miejsce odbiorcze
1. Czy potrzebuję 2 razy M5, czyli jeden dla A i drugi dla B?
2. Zakładając, że tylko dla A, to w takim układzie dla B będzie potrzebna antena. Jaka to ma być antena (producent, model)
Z góry dziękuję za informację

Grzegorz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dajesz po obu stronach M5. Miedzy punktami powstaje przezroczyste polaczenie (jak kabel) reszte inrastruktury robisz po staremu.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
No to super sprawa połączona z prostotą.key pisze:Dajesz po obu stronach M5. Miedzy punktami powstaje przezroczyste polaczenie (jak kabel) reszte inrastruktury robisz po staremu.
Gdzie warto kupować i gdzie jest najtaniej?
I jeszcze jedno pytanie. Czy M5 można wykorzystać w sytuacji, gdy stoi przeszkoda na drodze, ale w następujący sposób:
Punkt A - nadawczy
Punkt C - odbiorcy
Punkt B - pośredni
Jednym słowem wysyłamy z punktu A do C, poprzez punkt B, który nie ma żadnego kontaktu netem, a jest jedynie zasilony napięciem, no i odpowiednio wcześniej skonfigurowany.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Potrzebujesz dwie stacje w punkcie B.
-
- Użytkownik forum
A czy w punkcie B zamiast 2 x M5, można zainstalować coś innego, co jest przewidziane/dedykowane do tego typu rozwiązań, a jeżeli tak, to co to mogłoby być za urządzenie. Również poproszę o konkretny model.key pisze:Nie. Potrzebujesz dwie stacje w punkcie B.
Z góry dzięki:)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Za dodatkowe informację już teraz dziękuję 
Dzięki za info

Wrócę jeszcze do głównego tematu. Tak jak pisałem na wstępie, pomiędzy punktem A i B nie stoi żadna przeszkoda, tzn. w sensie takim, że oba M5 będą się widziały. Jest jednak jedna rzecz, która mnie niepokoi. Mniej więcej w połowie drogi stoi wieżowiec, który co prawda nie zasłania trasy urządzeń, ale swoim bocznym rogiem zbliża się do linii przesyłu. Pozostaje jakaś tam rezerwa, którą trudno oszacować patrząc w linii prostej z jednego punktu w kierunku drugiego, ale strzelę, że w tym miejscu może to być ok 5 metrów od linii przesyłu. Pytam o to, ponieważ zastanawiam się, jaki jest kąt takiej wiązki, czy ona jest bardzo skupiona, wręcz kierunkowa, czy też rozproszona, a czy w takiej sytuacji róg tego budynku może ją zakłócić. Mogę zrobić mały rysunek, chociaż nie wiem, czy to ma sens-starałem się opisać na tyle, na ile potrafię.key pisze:Dajesz po obu stronach M5. Miedzy punktami powstaje przezroczyste polaczenie (jak kabel) reszte inrastruktury robisz po staremu.
Dzięki za info

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=w ... liczenia,4,
[ Dodano: 2011-03-14, 16:24 ]
[ Dodano: 2011-03-14, 16:24 ]
Nie będzie problemu.Grzegorz_n pisze:ale strzelę, że w tym miejscu może to być ok 5 metrów od linii przesyłu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Poszukaj w necie pod haslem strefa fresnela. W polowie drogi jest akurat najgorszym miejscem.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
U nas w FAQ jest link do opisu tego zjawiska.key pisze:Poszukaj w necie pod haslem strefa fresnela.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
na miejscu grzegorza n wybralbym rozwiazanie na 2,4Ghz, pamietac nalezy o tym ze im wyzsza czestotliwosc tym bardziej skrócony zasieg urzadzen, no i dwie anteny kierunkowe
mialem kiedys sytuacje z przesylaniem netu na 1,5 km przez doslownie szczeline miedzy wieżowcami, uzylem adwoch kierunkowych anten parabolicznych i AP o mocy nadajnikow do 20 mW i jak najkrotszych kabli do anten aby wyeliminowac kazda mozliwosc straty jakosci sygnalu, niekazdy jest zdolny do wykonania odpowiednich modyfikacji doradzalbym wiec poszukac pomocy u jakiegos elektronika
i w miare mozliwosci doradzalbym poszukac urzadzen o jak najwiekszej mocy nadajnikow
mialem kiedys sytuacje z przesylaniem netu na 1,5 km przez doslownie szczeline miedzy wieżowcami, uzylem adwoch kierunkowych anten parabolicznych i AP o mocy nadajnikow do 20 mW i jak najkrotszych kabli do anten aby wyeliminowac kazda mozliwosc straty jakosci sygnalu, niekazdy jest zdolny do wykonania odpowiednich modyfikacji doradzalbym wiec poszukac pomocy u jakiegos elektronika
i w miare mozliwosci doradzalbym poszukac urzadzen o jak najwiekszej mocy nadajnikow
Ostatnio zmieniony 2011-03-16, 13:59 przez norbic, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Parabola przy 2.4 GHz nie jest najkorzystniejszym rozwianiem. Dobry panel daje lepsze wyniki.norbic pisze:uzylem adwoch kierunkowych anten parabolicznych i AP o mocy nadajnikow do 20 mW
Strefa freznela jest proporcjonalna do pierwiastka 1/f. Zwiekszajac czestotliwosc zmniejszasz sfere.
20 mW nie jest niczym specjalnym. A nawet jesli masz na mysli 20 dbm, to jest to standartowe 100 mW ktore wypluwa kazdy europejski sprzet WiFi.norbic pisze: mocy nadajnikow do 20 mW
Spojler zamiast pojemnoscinorbic pisze:i w miare mozliwosci doradzalbym poszukac urzadzen o jak najwiekszej mocy nadajnikow

Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To się nazwa radiowy bandytyzm.norbic pisze:i w miare mozliwosci doradzalbym poszukac urzadzen o jak najwiekszej mocy nadajnikow
-
- Użytkownik forum
Wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi 
Chyba już ostatnie pytanie.
Do punktu A potrzebuję ok. 30 metrów kabla, zaś do punktu B potrzebuję ok 50 metrów kabla.
Czy do tego typu połączeń wystarczy zwykły UTP np: TEN ZA 0,77 NETTO ZA MB,
czy też powinienem tutaj zastosować jakiś inny (lepszy) kabel, a jeżeli tak, to jaki?
Dziękuję
Grzegorz

Chyba już ostatnie pytanie.
Do punktu A potrzebuję ok. 30 metrów kabla, zaś do punktu B potrzebuję ok 50 metrów kabla.
Czy do tego typu połączeń wystarczy zwykły UTP np: TEN ZA 0,77 NETTO ZA MB,
czy też powinienem tutaj zastosować jakiś inny (lepszy) kabel, a jeżeli tak, to jaki?
Dziękuję

Grzegorz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
CAT5e powinien byc ok, ale jesli masz mozliwosc poloz CAT7
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Wyczytałem, że CAT7 jest dużo grubszy i nie wchodzi w RJ-45. Prawda, czy głupota? Czy w M5 jest alternatywne gniazdo do zastosowania z kablem CAT7?key pisze:CAT5e powinien byc ok, ale jesli masz mozliwosc poloz CAT7
Dosyć drogi ten CAT7 i zastanawiam się o pewnego rodzaju kompromisie... może CAT5e FTP? Jest ekranowany, ale czy to w moim przypadku coś pomoże?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patrze z perspektywy "co bedzie w przyszlosci". Jesli nie masz zamiaru zwiekszac przepustowosci, ekranowany CAT5E przeznaczony do montazu na stale tez powinien wystarczyc.
CAT7 ma ekranowane pary, jest troche babraniny zeby zarobic. Dlatego na koncu stosuje sie puszki, i dopiero potem, ostatnie 50 cm CAT5E.Wyczytałem, że CAT7 jest dużo grubszy i nie wchodzi w RJ-45.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Max przepustowości na tym łączu, przewiduje na 50/5 a w skrajnym przypadku 80/5. Czy biorąc po uwagę moje plany, CAT5E ekranowany wystarczy?key pisze:Patrze z perspektywy "co bedzie w przyszlosci". Jesli nie masz zamiaru zwiekszac przepustowosci, ekranowany CAT5E przeznaczony do montazu na stale tez powinien wystarczyc.
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie bardzo wiem, o jakich puszkach piszesz. Możesz odrobinę rozjaśnić mój umysł? Rozumiem, że to wchodzi w RJ-45?key pisze:CAT7 ma ekranowane pary, jest troche babraniny zeby zarobic. Dlatego na koncu stosuje sie puszki, i dopiero potem, ostatnie 50 cm CAT5E.
Powstał (dzisiaj wieczorem) jeszcze jeden problem, którego nie przewidziałem, przez swoje niedbalstwo. Otóż pisałem wcześniej, że długość kabla do podłączenia punktu B, to ok 50 metrów. Dzisiaj dokonałem dokładnych pomiarów i okazało się, że to odległość 80 metrów. Co prawda standard przewiduje 100 metrów dla UTP, ale "są takie szkoły", które twierdzą, że maksymalnie dla UTP to 80 metrów. Kogo słuchać???

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-16, 08:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-16, 08:39 przez Grzegorz_n, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ale nie na nanostation (max 25Mbps). Potrzebujesz nano (loco) M, tzn. min. 2x2 MIMO.Grzegorz_n pisze:Max przepustowości na tym łączu, przewiduje na 50/5 a w skrajnym przypadku 80/5.
Kabel mozesz dac dobrej jakosci CAT5E, wystarczy. 80m nie jest problemem, jesli kabel spelnia specyfikacje. Problematyczny bedzie kiepski kabel w ktorym 5E bedzie tylko nadrukiem na oslonce.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Czy to na pewno TEN MODEL lub TEN MODEL ???key pisze:To ale nie na nanostation (max 25Mbps). Potrzebujesz nano (loco) M, tzn. min. 2x2 MIMO.Grzegorz_n pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Proszę, jak możesz to sprawdź dokładnie, ponieważ chciałbym:
1. Dzisiaj zamówić.
2. Nie dać ciała.
W takim razie odpowiedz proszę w miarę swoich możliwości, bo też chciałbym zamówić:key pisze:Kabel mozesz dac dobrej jakosci CAT5E, wystarczy. 80m nie jest problemem, jesli kabel spelnia specyfikacje. Problematyczny bedzie kiepski kabel w ktorym 5E bedzie tylko nadrukiem na oslonce.
1. Rozumiem, że rezygnujemy tutaj CAT5E ekranowanego, a pozostajemy przy zwykłym CAT5e???
2. Gdzie mogę kupić PEWNY i DOBRY kabel. Jakiej firmy, aby nie trafić na chłam?
Dzięki za odpowiedź

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-16, 08:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-16, 08:34 przez Grzegorz_n, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Obydwa linki wskazuja na to samo. Stacja bedzie IMHO dobra umozliwia linki do 150mbps.
Kabel kup z ekranem, wystarczy FTP. CAT5E to specyfikacja maksymalnych czestotliwosci pracy, nie budowy kabla.
Kabel kup z ekranem, wystarczy FTP. CAT5E to specyfikacja maksymalnych czestotliwosci pracy, nie budowy kabla.
Nie pomagam na PW.
-
probowalem przesylac 2,4 GHz na odleglosci ponad 10km uzywajac roznorodnych anten i najlepsze efekty osiagalem na parabolach, mialbym prosbe o podanie przykladu panelu ktory bys polecalkey pisze: Parabola przy 2.4 GHz nie jest najkorzystniejszym rozwianiem. Dobry panel daje lepsze wyniki.
po edit:
czy z tego powinienem wnioskowac ze w/g kolegi jako antene satelitarna pracujaca na jeszcze wiekszej czestotliwosci polecalbys tez panel?key pisze: Strefa freznela jest proporcjonalna do pierwiastka 1/f. Zwiekszajac czestotliwosc zmniejszasz sfere.
Ostatnio zmieniony 2011-03-16, 10:25 przez norbic, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zintegrowana wersja:
http://www.ubnt.com/downloads/pbm5_datasheet.pdf
~25 dBi zysku, kat polowiczny 6°
Przy 60cm czaszy uzyskujesz podobny zysk, masz wiekszy kat otwarcia i straty na polaczeniach/kablu.
http://www.ubnt.com/downloads/pbm5_datasheet.pdf
~25 dBi zysku, kat polowiczny 6°
Przy 60cm czaszy uzyskujesz podobny zysk, masz wiekszy kat otwarcia i straty na polaczeniach/kablu.
Nie pomagam na PW.
-
a jakas wersja bez wbudowanego nadajnika ? bo to mi sie wydaje idealne rozwiazanie dla anatorow ktorzy przy polaczeniu AP z antena potrafia stracic wiecej niz antena zyska

uzywalem maxymalnie anteny o ø 90 cm. ale osobiscie znam takiego typa ktory zestawial most na antenach ø 120 cmkey pisze: Przy 60cm czaszy uzyskujesz podobny zysk, masz wiekszy kat otwarcia i straty na polaczeniach/kablu.