Huawei E173U-2 - problem (i to duży)
Moderator: Moderatorzy
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei E173U-2 - problem (i to duży)
Mam takie pytanie odnośnie tego nagrzewania się modemu.
Mam 25km do masztu Play UMTS2100, E173-u2 łapał bez problemu 19-64% zasięgu.
Grzał się przy tym niesamowicie.
Po podłączeniu anteny panelowej 17dBi modem przestanie się nagrzewać?
Czy wówczas tylko antena działa i łapie zasięg a modem odpoczywa?
Mam 25km do masztu Play UMTS2100, E173-u2 łapał bez problemu 19-64% zasięgu.
Grzał się przy tym niesamowicie.
Po podłączeniu anteny panelowej 17dBi modem przestanie się nagrzewać?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bardzo prawdopodobne, że tak będzie. Jednak nie będzie całkiem chłodny.deejaymg pisze: Po podłączeniu anteny panelowej 17dBi modem przestanie się nagrzewać?
Można tak to ująć. Antena wewnętrzna jest odłączona, a modem musi nadawać z mniejszą mocą. Dlatego zmniejsza się pobór prądu oraz spada temperatura.deejaymg pisze: Czy wówczas tylko antena działa i łapie zasięg a modem odpoczywa?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Modem nie grzeje się od "łapania zasięgu", tylko od nadawania, bo łączność cały czas jest dwustronna. Im odbierany sygnał jest słabszy, tym większą mocą musi modem nadawać żeby był samemu "słyszany" przez stacje bazową.deejaymg pisze:Po podłączeniu anteny panelowej 17dBi modem przestanie się nagrzewać?
Zastosowanie anteny nie spowoduje, że "modem będzie odpoczywał", tylko że do nawiązania połączenia wystarczy mniejsza moc sygnału nadawanego przez modem.
Krzysztof
- slobodan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mam kilkaset metrów do masztu i to nie jednego, a i tak się przegrzał. Ciekawe jak długo play będzie go u siebie trzymał

-
- Mistrz bezprzewodowy
A skąd wiesz, z którą stacją bazową jesteś połączony?
To, że przez okno widzisz jakieś nadajniki, wcale nie świadczy, że łączysz się akurat z nimi.
Przedtem napisałeś że miałeś sygnał o mocy -107 dBm. Gdyby tak faktycznie było, to by znaczyło, ze jesteś na granicy zasięgu i całkowicie tłumaczyłoby grzanie się modemu.
To, że przez okno widzisz jakieś nadajniki, wcale nie świadczy, że łączysz się akurat z nimi.
Przedtem napisałeś że miałeś sygnał o mocy -107 dBm. Gdyby tak faktycznie było, to by znaczyło, ze jesteś na granicy zasięgu i całkowicie tłumaczyłoby grzanie się modemu.
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
W Playu nie znają pojęcia konfiguracji sieci, jedynie mając stację praktycznie pod nosem można być pewnym że się z nią łączy. Jak mam odległość większą (np na obrzeżach miasta, około 1,5km) to modem skacze sobie po stacjach z połowy miasta nawet tych w absurdalnej odległości, co chyba nie muszę mówić jak przekłada się na komfort przeglądania internetu i temperaturę pracy modemu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Wave Rider pisze:Otóż jakiś czas temu dostaliśmy propozycję z Vectry (która jest naszym providerem internetu i telewizji) na m.in. internet mobilny (1GB na miesiąc za darmo) za symboliczną opłatę. Zgodziliśmy się na to. Otrzymaliśmy od Vectry kartę SIM
Chris-Kr pisze: Z sieci którego operatora komórkowego korzysta Vectra?
Chris-Kr, Wave Rider: Internet mobilny udostępniany jest klientom Vectry za pośrednictwem operatora Play. Mapka aktualnego zasięgu znajduje się na stronie www.vectra.pl w zakładce "Internet Mobilny 4G".Wave Rider pisze: Z tego co wiem to z Playa.
Kupiłem dziś zestaw startowy z orange. Sprawdziłem i internet działa choć trochę wolno. Zobaczymy co będzie za kilka dni. Jak padnie to będzie oznaczało, że to modem jest winny, ale mam nadzieję, że nie .
Pozdrawiam i dziękuję za Waszą pomoc!
Wave Rider: być może korzystasz z internetu mobilnego w obszarze słabego zasięgu sieci. Czy próbowałeś korzystać z internetu mobilnego w miejscach, gdzie teoretycznie powinien być lepszy zasięg?
Wave Rider: pisze:Przez ostatnie 2 tygodnie co kilka dni próbowałem się łączyć z internetem w orange. Nie było żadnych problemów.
Wczoraj dostałem nową kartę sim od vectry. Na razie hula , choć wątpię czy będzie za 2-3 tygodnie. No ale zobaczymy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Wave Rider: Z Twojego opisu sytuacji wynika, że najprawdopodobniej wyczerpałeś już cały miesięczny limit transferu danych. W celu dalszego korzystania z internetu mobilnego musisz doładować swoje konto. Dokładne instrukcje co do tego jak doładować konto dostępne są na naszej stronie internetowej www.vectra.pl w zakładce "Internet Mobilny 4G";.zorian: pisze:Hmm... 1GB za przysłowiową opłatą i działanie przez dwa tygodnie - to mi wygląda na starter PlayOnlineNaKartę a nie problem techniczny występujący co dwa tygodnie....
Ale mogę się mylić, bo nie znam oferty Vectry.
Modem Huawei jest urządzeniem do którego prawidłowego działania nie potrzeba żadnego oprogramowania. Dzięki temu działa na urządzeniach niezależnie od zainstalowanego na nich systemu operacyjnego i jest wysoce niezawodne, ale nie podaje informacji np. o stanie konta. W przypadku trudności z nawiązaniem połączenia warto w pierwszej kolejności sprawdzić czy na koncie dostępne są środki na dodatkowy transfer.