__ Bramka VOIP - brak rozmów wychodzących. O co chodzi?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: __ Bramka VOIP - brak rozmów wychodzących. O co chodzi?

Post autor: key »

Jedna frytka (7141) w Polsce, druga (7390) w Niemczech.

7141 skonfigurowana jako router w UPC, wewnetrznie 192.168.2.1/24 oraz jako klient OpenVPN dla 7390 (IP 192.168.178.202)

7390 skonfigurowana jako router DLS, zewnetrznie dynamiczny IP + dyndns, wewnetrznie 192.168.178.1/24, dodatkowo server OpenVPN.

Do 7390 mam wpieta 7113, konfiguracja 192.168.178.x/24, default gateway 192.168.2.1. Server DNS ustawiony na 8.8.8.8 Dodany dodatkowy route:

Kod: Zaznacz cały

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
......
192.168.2.0     192.168.178.202 255.255.255.0   UG    0      0        0 lan
.....
To wszystko. 7141 buduje tunel VPN do 7390, 7113 laczy sie z swiatem na zewnatrz legitymujac sie IP z UPC. Dodatkowo mam na niej privoxy - czasami potrzebne mi jest "polskie" IP.
Nie pomagam na PW.
8850
Stały użytkownik forum

Post autor: 8850 »

@key: No, bezpieczniej i bezosobowo to chyba nie dało się to zrobić :). Fajnie że masz takie możliwości sprzętowe i sieciowe.
Ale:
- Po pierwsze uzywasz routerów które mają wbudowane bramki VOIP więc domyślnie są zaprogramowane na slubowanie dobrego działania SIP z NAT. To najdroższe, najlepsze najbardziej optymalne działanie dla ludzi gadajacych przez sieć, zwłaszcza jak możesz dorwać się do shella linuksowego i jeszcze mają trochę wolnej pamięci na zainstalowanie pakietów lub wrzucenie alternatywnego softu.
- Po drugie używasz tunelowania VPN więc w zasadzie i tunelowania IP

Wg. dokumentacji opisującej problemy SIP/VOIP za NAT http://www.voip-info.org/wiki/view/NAT+and+VOIP i http://tools.ietf.org/html/draft-ietf-s ... enarios-15 masz .... z górki :).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

8850 pisze:domyślnie są zaprogramowane na slubowanie dobrego działania SIP z NAT.
Domyslnie to tylko kiedy VOIP leci na bramce (i tak naprawde jest przed NAT). Demon VOIP jest w frytkach ustawiony na sluchanie na zewnetrznym IP.
8850 pisze:To najdroższe
Bez przesady. 7141 i 7113 mozna roczne/dwu roczne wyrwac na ebay.de po 20 euro z przesylka (sam takie kupilem). AVM daje 5 lat gwarancji wiec nawet kupujac 2 letnia masz rok wiecej niz gdy kupisz nowe "niewiadomoco".
8850 pisze:- Po drugie używasz tunelowania VPN więc w zasadzie i tunelowania IP
Tylko w celu osiagniecia polskiego IP. W dalszym ciagu jestem za NAT na 7141. Nie mam porobionych zadnych forwardow portow - 7113 sama otwiera sobie to co potrzebuje.

Podejrzewam ze wlasnie w otwarciu portow jest u Ciebie problem. Chwilowo nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego twoja frytka nie potrafi tego zrobic, skoro softphonom sie udaje - dla komunikacji w sieci nie ma znaczenia kto jest odbiorca. Pakiet to pakiet.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

key,
Podejrzewam ze wlasnie w otwarciu portow jest u Ciebie problem. Chwilowo nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego twoja frytka nie potrafi tego zrobic, skoro softphonom sie udaje - dla komunikacji w sieci nie ma znaczenia kto jest odbiorca.
Masz sieć zbudowaną na sprzęcie jednej firmy i można powiedzieć że wspólnym oprogramowaniu dla VOIP. Do takich zastosowań Fritz wg mnie jest nie kwestionowanym liderem-w sprzęcie do użytku domowego lepszym od produktów Linksysa. ;)
jareq
8850
Stały użytkownik forum

@key: z otwieraniem portów VOIP nie radzi sobie także moje inne urządzenie: firmware fritz!box 7050 (na sprzęcie sinus w700v). Fritz!box fon ATA i friz!box fon 7050 będąc za NAT (podwójny NAT - nie pojedyńczy) nie radzą sobie bez względu czy mam ustawiony na nich serwer stun czy też na każdym routerze który daje NAT mam albo forwardowanie portów VOIP albo DMZ, nic z tego.. Ładnie logują i rejestrują do kilku operatorów, można na nie dzwonić, ale nie da się dzwonić - nie działają rozmowy wychodzące. Tutaj masz rację - gdzieś nie otwierają się porty lub pakiety RTP błądzą.

Jeśli bramki VOIP są za pojedyńczym NAT wszystko ładnie działa, czyli tak się da.

ps. kupywałem na ebay jak mieszkałem w DE, w opcji przesylki do PL jest już nieopłacalne, tym bardziej że trzeba mieć konto bankowe niemieckie bo wielu Niemców olewa płatności międzynarodowe typu Paypal.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

8850,
Jeśli bramki VOIP są za pojedyńczym NAT wszystko ładnie działa, czyli tak się da.
Nie które routery z fabrycznymi softami nie dają sobie rady z funkcjami przekierowań na swoim NAT-jako jedynym. ;)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

8850 pisze:w opcji przesylki do PL jest już nieopłacalne
Wyslane jako Maxi-Brief, Einsschreiben (polecony maxi-list) 5,5€. Paczka < 9€. Trzeba tylko wiedziec i poprosic sprzedawce o odpowiednie wyslanie.
8850 pisze:tym bardziej że trzeba mieć konto bankowe niemieckie
Przelewy w systemie IBAN/BIC na terenie EU sa bezplatne. Problemem moze byc przelicznik bankowy - czasami nie wypada korzystnie. Ostatecznie zawsze mozna poprosic kogos o przepakowanie i wyslanie albo przywiezienie do Pl. Sam czasami tak robie dla znajomych.

Paypal jest problemem, kupujacy ma mozliwosc wycofania kasy w ciagu 30 dni, w zasadzie bezkarnie. To jest powodem dla ktorego prywatni sprzedajacy nie godza sie na placenie paypal - zbyt duzo oszustw. Przelew ktory raz zostal zaksiegowany jest na koncie i przelewajacy nie ma szansy go cofnac.
Nie pomagam na PW.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

key pisze:Przelewy w systemie IBAN/BIC na terenie EU sa bezplatne
Podaj źródło, czytając przed chwilą cenniki kilku banków dochodzę do innego wniosku.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

moher pisze:Podaj źródło
ROZPORZADZENIE (WE) NR 2560/2001 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 19 grudnia 2001 r.
Nie pomagam na PW.
moher

key pisze:ROZPORZADZENIE (WE) NR 2560/2001 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 19 grudnia 2001 r.
Czytałeś to? To rozporządzenie nie znosi opłat, jedynie reguluje i ew. obniża. Nadal bank może żądać opłacenia przez nas kosztów przelewu po jego stronie i po stronie banku docelowego (w zależnoście czy płaci zleceniodawca, odbiorca czy oboje).

Edit:

Ze strony KIR:
Do przelewów transgranicznych odnoszą się również przepisy Rozporządzenia nr 2560/2001 z dnia 19 grudnia 2001 w sprawi płatności transgranicznych w euro. Art. 3 Rozporządzenia wskazuje, że opłaty i prowizje pobierane przez banki i inne instytucje za realizację transgranicznej płatności elektronicznej w euro do kwoty 50 000 euro na terytorium UE powinny być takie same jak odpowiednie opłaty pobierane przez instytucję za wykonanie takiej płatności w granicach państwa członkowskiego, w którym ma ona swoją siedzibę. Oznacza to, że opłaty i prowizje w krajach, w których euro występuje jako waluta narodowa powinny być identyczne jak przelewy krajowe. W Polsce jednakże dopóki nie wejdziemy do strefy euro, przelewy transgraniczne w euro powinny wynosić tyle samo co przelew krajowy w euro a nie w pln.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

moher pisze:To rozporządzenie nie znosi opłat
Nie bezposrednio. "jedynie" obniza je do wysokosci oplat przelewow w tej samej walucie wewnatrz kraju. Fakt ze troche polecialem z interpretacja - defaultowo przyjąlem ze przelewy wewnetrzne nic nie kosztuja - wiekszosc znanych mi bankow tak ma.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
moher

key pisze:wiekszosc znanych mi bankow tak ma
Tylko w Polsce stosunkowo niewielki odsetek ludzi ma konta w euro. ZTCW w przypadku rachunków złotówkowych dochodzą dodatkowe opłaty.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

moher pisze:Tylko w Polsce stosunkowo niewielki odsetek ludzi ma konta w euro.
Patrzac po moich znajomych - 100%.

Ale o wyborze banku i guscie sie nie dyskutuje - kazdy powinien wiedziec co chce.
Nie pomagam na PW.
8850
Stały użytkownik forum

A czy istnieje mechanizm który można wdrożyć na DDWRT lub OPENWRT pracujący w sieci LAN za 2, 3 NATami umożliwiający wpakowanie transmisji głosu i rejestracji VOIP (na bramce VOIPowej która też jest tej samej sieci LAN) i wysłanie na zewnątrz do Internetu oraz powrót?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Probowales tunelu przy pomocy VPN? Mozesz zrobic to tak, aby bramka VOIP byla jedynym urzadzeniem w tej podsieci.
Nie pomagam na PW.
moher

key pisze:Patrzac po moich znajomych - 100%.
Jeśli tak jak Ty (to moje domniemanie) pracują w Niemczech i zarabiają w euro to się nie dziwię.
8850
Stały użytkownik forum

key pisze:Probowales tunelu przy pomocy VPN? Mozesz zrobic to tak, aby bramka VOIP byla jedynym urzadzeniem w tej podsieci.
Kolego mógłbyś mnie pokierować jaką dokumentację powinienem przeczytać na ten temat?
Moj kolega udostępniając mi internet za opłatą miesieczną ma modemem z routerem Sagem - tego niestety nie mogę zmieniać ani go na coś namówić. Od teraz dysponuję następującymi urządzeniami po mojej stronie:
Ovislnk 5460v2
Linksys WRT56G (z DDWRT)
VOIP Fritz!box fon ATA
TPLINK TP-WR543 (oryginalny soft, posiada tryb WISP (czyli AP+NAT), nie ma APClient
Linksys WR160NL (wrzucę tam DDWRT jak otrzymam przesyłkę)

Docelowo chciałbym zbudować taką strukturę sieci, aby router wifi TPLINK TP-WR543 był odbierającym sygnał WIFI ze względu na chipset atherosa i jego bardzo dobrą czułość (w tej roli jest tam ovislink 5460v2 który ma kiepskie radio oparte na ralinku). Ale nie wiem czy to jest możliwe ze względu na to, że bramka VOIP fritz!box nie chce mi działać za podwójnym NAT. Gdzie tutaj zrobić tunelowanie lub inna możliwość? Fajnie byłoby też aby kolega nie zaglądał do mojej sieci i patrzeć co udostępniam pomiędzy laptopem a stacjonarnym, stąd pierwotnie był NAT obecnie zlikwidowany.

INTERET
[Modem/router Sagem tryb AP z NATem] {Sprzęt w drugaim budynku}
(((((........))))))
(((((.WiFI.))))))
(((((........))))))
TPLINK TP-WR543 tryb WISP (NAT) {na moim dachu budynku}
|
| skrętka/PoE 40 metrów
|
Linksys WR160NL (DDWRT) tryb client + AP (((((..WiFI..))))))) Laptop
| |
| |
| Komputer stacjonarny
Friz!box fon ATA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

8850 pisze:bramka VOIP fritz!box nie chce mi działać za podwójnym NAT
No to ovislink jako AP Client, na dole switch i do niego bramka i router z NATem do sieci wewnętrznej.
8850 pisze:w tej roli jest tam ovislink 5460v2 który ma kiepskie radio oparte na ralinku).
Akurat ten Ovislink to jeden ze stabilniejszych AP jakie znam z wieloma trybami pracy dobrze zaimplementowanymi w oryginalnym firmware.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

moher pisze:Jeśli tak jak Ty (to moje domniemanie) pracują w Niemczech i zarabiają w euro to się nie dziwię.
Mieszkajacych w Niemczech nie biore pod uwage. Mowie o kolegach zyjacych w PL. Ale ty jak zwykle z najprostrzych rzeczy robisz megaproblemy.
wojteks pisze:No to ovislink jako AP Client, na dole switch i do niego bramka i router z NATem do sieci wewnętrznej.
Ta propozycja juz padla - przynajmniej podobnie:
W DD-WRT istnieje mozliwosc przypisania poszczegolnych portow roznym siecia.
IMHO mozesz przypisac port do ktorego jest podlaczona bramka do sieci w ktorej znajduje sie port WAN. W ten sposob bramka jest w sieci kolegi, reszta sieci za NAT.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
moher

key pisze:Ale ty jak zwykle z najprostrzych rzeczy robisz megaproblemy.
A Ty jak zwykle zamiast skupić się na merytorycznej dyskusji (chociaż trochę offtopicowej) stosujesz argumentum ad personam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez moher, łącznie zmieniany 1 raz.
8850
Stały użytkownik forum

OK, wszystko zrozumiałem, zrobię tak jak sugerujecie Panowie.
Ovislink 5460v2 jako AP Client a na dole Linksys WRT56 lub Linksys WR160NL jako switch na jednym LANie pod bramke fritz!box, a na pozostałych i spróbuję zrobić NAT włącznie z wifi.

@Key: Pod jakim hasłem mam szukać w dokumentacji DDWRT możliwości przypisania poszczególnych portów różnym sieciom? Jak się to nazywa po angielsku lub co to jest za hasło? Czy wtedy zrobię NAT na WIFI i na jednym jednym wolnym porcie RJ pod komputer stacjonarny?

Ovislinka 5460v2 mam kilka lat, pracował u moich kolegów, u mnie, zmieniałem opcje, aktualizowałem firmware. Jest bardzo stabilny i nie znam lepszego AP jeśli chodzi o mnogość trybów pracy. Niestety ma kiepskie radio, tzn. tam gdzie tplinki z atherosem trzymają połaczenia stabilne bez zrywania na problematycznej strefie Fresnella tam ovislink nawet w trybie B na 11M gubi połaczenia i zrywa. Przypomnę że tplinki nie mają opcji przełączania w tryb tylko B lub B+G w trybie WISP, same jak windows to regulują a szkoda.

To samo z kartami wfif w laptopach, miałem opartą na ralinku RT73, wymieniłem na atherosa 5005g. Podobnie też jest z kartami wlan na PCMCIA, USB z wyjściami na anteny. Wg. mnie legendarne ralinkowe (edimaxy, alphy, thety) czy prismowe są zjadane na śniadanie przez stare atherosy b/g pod względem czułości i stabilności (nie mowię o mocy, bo to mnie nie interesuje, zyskuję to dobrą anteną i niczym więcej)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

8850 pisze:Pod jakim hasłem mam szukać w dokumentacji DDWRT możliwości przypisania poszczególnych portów różnym sieciom?
Sprobuj "VLAN"
Tutaj masz przyklad: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Switched_Ports
Second WAN port
You can move ports to the WAN VLAN to make them act as WAN ports residing outside the router's NAT or to just replace a damaged WAN port. Devices attached to these ports will request their IP addresses from the ISP instead of getting a private IP address from your router. One might want to have such behavior when hav.ing unsorted firewall issues with a SIP operator.

Kod: Zaznacz cały

nvram set vlan0ports="1 2 3 5*" 
nvram set vlan1ports="0 4 5" 
nvram commit 
reboot
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ