Iplus HSPA+

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

kpiegus
Użytkownik forum

Re: Iplus HSPA+

Post autor: kpiegus »

Zasieg wczesniej mialem do 6%. Nie wiem co to polaryzacja a antene ustawialem pod program top net info
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Coś mały zysk, za mały. Jaki masz teren?
Cały czas pasuje mi to na źle ustawioną antenę, albo na jakiś problem z połączeniami na kablach.
Ogólnie skoki WCDMA<>HSPA+ to normalne zjawisko. Stacja bazowa "zrzuca" modem do WCDMA (UMTS) jeśli nie ma transmisji lub jest znikoma.
kpiegus
Użytkownik forum

Witam zaczne od tego ze antenka ktora przyszla do mnie miala uszkodzony kabel tzn przerwany... Nie znam sie na tym ale to byl taki kabel jak od zwyklej anteny tv.. A ze mam taka zwykla domowa antenke na magnes to skrecilem z tamta kabel i jak podlaczylem to mam taki sam zasieg jak w tej zwyklej domowej za 50 zl 16% . Moja wioska znajduje sie w dolku ale moj dom najwyzej i antene umiescilem na rurce ok 5m..I teraz nie wiem czy inwestowac w router usb aby maksymalnie skrocic kabel czy to cos da czy po prostu poddac sie..Podpowiem ze taki pan ma tu internet z ery i rozdaje go na pare osob i smiga podobno bardzo ladnie.Powiedzial mi ze moge jeszcze wiecej wyciagnac tylko musze pomyslec . A on jest zbyt samolubny zeby podpowiedziec

[ Dodano: 2012-10-06, 23:43 ]
Dodam jeszcze ze sasiad ma mieszkanie oddalone odemnie o ok 20 metrow i 2 m nizej i na dachu ma antenke zamocowana i modem z obudowie
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ja.michal pisze:Coś mały zysk, za mały. Jaki masz teren?
Cały czas pasuje mi to na źle ustawioną antenę, albo na jakiś problem z połączeniami na kablach.
Wszystko na to wskazuje.
kpiegus pisze: zaczne od tego ze antenka ktora przyszla do mnie miala uszkodzony kabel tzn przerwany... Nie znam sie na tym ale to byl taki kabel jak od zwyklej anteny tv.. A ze mam taka zwykla domowa antenke na magnes to skrecilem z tamta kabel i jak podlaczylem to mam taki sam zasieg jak w tej zwyklej domowej za 50 zl 16%.
Tak na przyszłość dla tych którzy będą mieli podobny problem proponuję: 1-zakupić antenę Bestpartnera, 2-dokupić odpowiedni odcinek kabla H-1000, 3-zamówić kontektor do przejścia z "N" na wejście antenowe modemowe. W razie problemów poniesiemy koszty przesyłek za zwrot towaru+cena konektora gdyż jako nie typowy-na zamówienie to nie dokonamy zwrotu. P.S Skoro dostałeś uszkodzony kabel to dlaczego go nie zwróciłeś? (łączenie kabla nie jest dobrym pomysłem). :dobani:
jareq
kpiegus
Użytkownik forum

Moja wina ze od razu nie spojrzałem bo dziewczyna moja odebrala ale ja wstaje o 5 i klade sie ok 24 bo dojezdzam do pracy i mam pol roczne dziecko ktore ostatnio zachorowalo, pomagam dziewczynie przy dziecku ile moge i wyleciało mi calkiem z glowy ze przyszla paczka. Dopiero po tygodniu ja otworzylem i tu zonk:(

[ Dodano: 2012-10-10, 20:53 ]
Moze jak bym go przylutowal przy antence to poprawi to wydajnosc??

[ Dodano: 2012-10-10, 21:20 ]
I mam jeszcze pare pytan,, 1 gdybym kabel skrocil maksymalnie, antenke zanontowal na sasiednim dachu, jest wyzszy od mojego no i ma czyste pole do nadajnikow. Do tego kupil bym router na usb i zamocowal jak najblizej antenki i podlaczyl modem Huawei-173-u1. I tu nasuwa mi sie 2 pyt czy trzeba polaczyc router z laptopem w tym przypadku kablem czy da rade lapac juz wifi?? 3 jak da rade to jaki polecacie router za rozsadna cene ?? 4 czy w_ogole warto cos takiego robic czy da to jakis skutek??

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-10-10, 21:50 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-10-10, 20:49 przez kpiegus, łącznie zmieniany 1 raz.
alinoe7
Początkujący użytkownik forum

Post autor: alinoe7 »

Witam. Jestem nowy na forum, i myślałem że podepnę się pod ten temat, bo tez mam problem z HSPA+ w Iplusie.

Mam zainstalowanego iPlus Managera, prosto z mojego modemu ZTE MF821 LTE.

Zasięg LTE jest bardzo dobry, tylko wieczorami, gdy nadajnik jest mocno przeciążony, chciałbym przełączać się na HSPA+, aby nadal mieć ten ping w okolicach 60ms. Niestety, modem uparcie trzyma się HSDPA, a ping w okolicach 100ms jest już troszkę dyskomfortowy w pewnych zastosowaniach.

Czy ja coś źle robię? Czy to coś z nadajnikiem? Ale do tej pory udało mi się połączyć z HSPA+ 2 razy. Pierwszy raz zaraz po zainstalowaniu modemu, i drugi raz po reinstalacji całego oprogramowania (też tylko jeden raz, a w tym czasie jakość połączenia była idealna). Zasięg 3G w aplikacji to ciągłe 4 kreski.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

alinoe7 pisze:Czy ja coś źle robię? Czy to coś z nadajnikiem? Ale do tej pory udało mi się połączyć z HSPA+ 2 razy.
Ogólnie to jest tak, że wyższej technologii wymusić się nie da. A HSPA+ jest wyższe niż HSDPA. A zainstaluj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdź czy jak się zaloguje do HSPA+ to nie zmienia się LAC oraz CID stacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

alinoe7, to jest Plus (minus).
W Katowicach masz stacje HSDPA 3.6, HSPA 7.2 i odrobinę HSPA+ - nie ma żadnej ciągłości technologii jak u pozostałych operatorów.
Są także stacje UMTS900 Aero2, które obsługują HSPA+ - wybór pracy w sieci UMTS900 to jedyny sposób na wymuszenie tej metody dostępu, tylko czy gra jest warta świeczki...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Patryk pisze: W Katowicach masz stacje HSDPA 3.6, HSPA 7.2 i odrobinę HSPA+ - nie ma żadnej ciągłości technologii jak u pozostałych operatorów.
Tak ale to nie ma większego znaczenia, nawet gdyby wszystkie stacje pracowały w HSPA+ to cel podany wyżej przez alinoe7 nie zostałby osiągnięty (na stacjach Polkomtela jest tak ustawiony QoS-mamy wyższy ale bardziej stabilny ping przez całą dobę, to duży plus :) ).
Patryk pisze:
Są także stacje UMTS900 Aero2, które obsługują HSPA+ - wybór pracy w sieci UMTS900 to jedyny sposób na wymuszenie tej metody dostępu, tylko czy gra jest warta świeczki...
Zaiste na tych stacjach ping może być niższy nawet więcej niż 50% pod warunkiem że stacja jest nie obciążona (przy obciążeniu jest gorzej niż na Polkomtelu) a wieczorem to graniczy z cudem (tym bardziej że mogą się do niej logować klienci Plusa). :roll:
jareq
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jarek999 pisze:tym bardziej że mogą się do niej logować klienci Plusa
Stacja jest głównie przeznaczona dla klientów Plusa i CP a dostęp BDI jest tylko do części pasma.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ