BTS mi się zmienił :(

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: BTS mi się zmienił :(

Post autor: Patryk »

SwissQal Optimizer Lite. Jest za darmo ale działa tylko z kilkoma wybranymi modemami, m.in. Sierra 307 i Huawei 398.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Patryk,
Fizycznie niemożliwe jest wymuszenie łączności z dalszą celą, to nie GSM.
Pozwolę sobie na odmienne zdanie (może to kwestia odległości od stacji z którą się łącze a pozostałymi ok.2km/ok. 1km).
Po prostu modem nie usłyszy tej dalszej stacji bo "zakłóci" ją sygnał ze stacji dużo bliższej, ani stacja dalsza nie usłyszy Twojego modemu bo jego sygnał zaginie wśród transmisji bliższych.
O ten konkretnie szczegół: przy odseparowaniu modemu od sygnału z otoczenia, zależne jest to od parametrów sygnału jakie dostarcza antena na zewnątrz-oczywistą sprawą jest że antena musi być kierunkowa (panel chyba najbardziej skuteczny) a sygnał ze stacji musi dochodzić pod kątem większym niż 30*.Mój przykład: mam zasięg 3stacji( powiedzmy 1 i 3 w odległości około 1km usytuowane względem mnie o ok.95*, walczę o połączenie z nadajnikiem 2-umownie między 1&3, położonym względem nadajnika 1 o ok.65*, zmiana kąta anteny o 20* zmienia znacząco parametry sygnału, z nadajnikiem 1 mimo małego kąta względem 2 na moją korzyść idzie jego obciążenie-znajduje się w środku osiedla wieżowców). Efekt dzięki antenie zewnętrznej osiągnąłem, w tej chwili tydzień mam aktywną sesję-z ciągłym linkiem HSPA+(router wymusza na modemie ciągłą aktywność pingując hosta w sieci, ale jak korzystałem z opcji modem +antena zewnętrzna w dzień zrzucało mi do HSDPA, dopiero jak odseparowałem modem folią aluminiową, stosując również radiator do odprowadzania ciepła to HSPA+ mam 24h/24h). Z pewnością przy paśmie 900MHz jest o wiele większy problem (raz z dobraniem odpowiedniej anteny, dwa propagacja sygnału jest o wiele większa). ;)
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

jarek999 pisze:Z pewnością przy paśmie 900MHz jest o wiele większy problem
I właśnie z tym problemem postaram się zmierzyć tylko u mnie kąt wynosi kilkanaście stopni :(
ODPOWIEDZ