nagłe, tajemnicze kłopoty z iplusem: głuche DNS-y

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: nagłe, tajemnicze kłopoty z iplusem: głuche DNS-y

Post autor: ja.michal »

Panie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!

[ Dodano: 2012-06-12, 02:34 ]
Co do dywagacji o Plusie to należy pamiętać, że po przekroczeniu limitu jest pobierana opłata do wysokości ustalonego limitu (domyślnie 25zł). Cena to 0,02zł/1MB.
covo
Stały użytkownik forum

Post autor: covo »

ja.michal pisze:Co do dywagacji o Plusie to należy pamiętać, że po przekroczeniu limitu jest pobierana opłata do wysokości ustalonego limitu (domyślnie 25zł). Cena to 0,02zł/1MB.
wiem, ale mozna zdaje sie zadeklarowac swoja kwote, min = 10 zet.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Można. Te 10zł wyjdzie 500MB.
covo
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Można. Te 10zł wyjdzie 500MB.
wiem,wiem :)
jak widac tutaj mam inny problem: czy w ogole isc w iplusa? z uwagi na te awarie. Bo gdyby ktos inny dawal noce za free (min 50 giga), min 7 Mb/s i limit z sensem, to uciekam od iplusa. Ale przegladam oferty na www - nic nie widze w odwodzie.

btw:
a jesli juz wziac iplusa na probe, sprawdzic - moze to u mnie wina starego modemu, to ktory model modemu brac? ktory numerek jest ok?
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... any-cenowe

jest jakas wiedza w tej sprawie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

covo pisze:min 7 Mb/s
Prędkość jest taka na jaką w danej chwili sieć i posiadany modem pozwala, nie ma czegoś takiego jak prędkość minimalna.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najlepiej to brać modem na wolnym rynku i cieszyć się tańszym abo, z krótszym terminem obowiązywania.
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
http://www.orange.pl/kid,4002009449,id, ... ticle.html
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... plus-karta
Jeszcze był chyba Cyfrowy Polsat bez urządzenia, ale coś linku nie mogę znaleźć.

Jeśli chodzi o prędkość minimum 7 Mb/s to u każdego może być różnie.
Czy przy Plusie zostawiać to nie wiem. Wiem, że ostatnio Play się poprawił, zwłaszcza pingi (45-55ms). No i cenowo najwięcej jest. No i może być przebolał "marne" 6 Mb/s. ;)

[ Dodano: 2012-06-12, 12:06 ]
wojteks pisze:nie ma czegoś takiego jak prędkość minimalna.
1 b/s. :rotfl:
covo
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Najlepiej to brać modem na wolnym rynku i cieszyć się tańszym abo, z krótszym terminem obowiązywania.
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
http://www.orange.pl/kid,4002009449,id, ... ticle.html
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... plus-karta
moze źle widze w linkach,ale:

orange - np. limit 4 giga za 59zl i za noce (chyba "cala naprzod") - doplata, dziekuje.

play - 6 Mb/sek? ale za 99zl. za 50zl daja 2 Mb/sek. i tak siada, poza tym bywaja klopoty z zasiegiem; dziekuje.

w linku plusowym czytam, ze bez modemu jest o tyle lepiej niz z modemem, ze limit dzienny jest wiekszy o 1 giga i =6 giga,z modemem zdaje sie 5 giga.

a do powyzszych dodac trzeba jeszcze sprawe zakupu modemu...
wychodzi na to, ze cenowo & nocnie - najlepszy iplus. Do tego modem dają.

Dla mnie kluczowe jest najpierw: kto daje noce za free.
Potem dopiero, sposrod takich providerow: limit, cena/mies.
Tylko iplus i play (chyba..., nie widze, slyszalem) maja noce za free. Ale wobec powyzszego: gora iplus.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

covo pisze: orange - np. limit 4 giga za 59zl i za noce (chyba "cala naprzod") - doplata, dziekuje.
Nie. Szczęśliwe godziny czyli bez limitu są wliczone. Cała naprzód to pełna prędkość po przekroczeniu limitu (zamiast lejka).
covo pisze: play - 6 Mb/sek? ale za 99zl. za 50zl daja 2 Mb/sek. i tak siada, poza tym bywaja klopoty z zasiegiem; dziekuje.
To samo mogę powiedzieć o Orange i w stolicy tym bardziej.
covo pisze:kto daje noce za free.
Orange i Play.
covo pisze:Tylko iplus i play (chyba..., nie widze, slyszalem) maja noce za free.
Tylko, że Plus ma 50GB, a Play ma na prawdę bez limitu. Możesz i 50GB w noc naciągnąć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

covo pisze:sadzisz, ze odkąd mam ten modem, to z natury rzeczy przechodzi z hsdpa na umts? musial zawsze przechodzic? czy mozliwe, ze nagle, ostatnio (z jakich powodow?) zaczal przechodzic?
Ja to wiem, że modem przechodzi cały czas między HSDPA a UMTS. To wymusza kontroler sieci.
covo pisze: bo do tej pory iplus/modem dzialal OK.
U mnie też tak samo było. Po tym jak zrobili mi update nodeB zaczęły się problemy z zawieszaniem.
covo pisze: poza tym: tylko top_netinfo do rozpoznania przechodzenia z hsdpa na umts?
Najlepiej. Menadżery producenta potrafią źle pokazywać technologię.
covo pisze:do niedawna modem byl kompatybilny z iplusem... :) ludzie z obslugi technicznej iplusa powiedzieli mi, ze ten modem, stary option 225, bez problemu dostosuje sie do ewentualnie zainstalowanej nowej technologii
Dostosować się dostosuje, jednak czasem tak jest. I naprawdę nie wiadomo co tu nie gra. Podejrzewam, że to jest połączenie sprzętu operatora oraz modemu.
covo pisze:modem jest za stary na cos nowego co wklepali w technike iplusa zainstalowana tuz kolo mnie...
Raczej nie. Jednak mogli zmienić producenta sprzętu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

covo pisze: wiem, ale mozna zdaje sie zadeklarowac swoja kwote, min = 10 zet.
Można też kwotę ustawić na 0zł (nie czytałem wszystkich regulaminów ale żądałem tego podczas sporządzania aneksu i jest to w umowie wystukane), gdy wykorzystam limit przełączę się na BDI (który dostępny jest jeszcze przez 2,5roku-opcja +3lata a umowa jest na 2-lata). :)
ja.michał pisze: No i cenowo najwięcej jest. No i może być przebolał "marne" 6 Mb/s.
Kolega tutaj celuje jak najtaniej, jak najwięcej i jak najszybciej-bez jakiś umów lojalnościowych chyba nie wypali. Ja proponuję sprawdzić Play na miejscu w realu, bo u konkurencji może być szybciej ale nie więcej i nie taniej (Orange mimo technologi HSPA DC jest najbardziej nieprzewidywalną siecią odnośnie stabilności-przypomina Aero2 z prawie darmowymi zestawami Free na kartę ). ;) P.S Przeglądając posty na Forum ponad miesiąc wcześniej przed finiszem możliwego wypowiedzenia, miałem mocne argumenty aby wynegocjować ciekawy aneks (z przyzwoitym modemem o przystępnej cenie i nie małym limitem). :)
jareq
ODPOWIEDZ