Orange internet (Free Net) - ogólna dyskusja

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Orange internet (Free Net) - ogólna dyskusja

Post autor: Andrzejz78 »

Znalazłem info http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=29319 że nie działają darmowe nocki na VPN
Aktualne ta informacja jeszcze jest?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No niestety. Trzeba zmieniać połączenie na to z internet.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Hmmm... Tego nie wiedziałem że na włączonym VPN nie działa usługa szczęśliwe godziny...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wiecie co, czytam te całe regulaminy i nie ma nigdzie wyłączenia szczęśliwych godzin przy APN vpn. W regulaminie szczęśliwych godzin brak informacji o jakichś wyłączeniach, ale jest wzmianka, że nie wyklucza się z innymi usługami, chyba że regulaminy tych usług stanowią inaczej.
W regulaminie Free Net informacja:

Kod: Zaznacz cały

3.7 Limit na konto Orange Free Net jest możliwy do wykorzystania jedynie na połączenia internetowe realizowane w kraju na wszystkie aktywności przy wykorzystaniu apn internet, vpn, wap, internetipv6, www.idea.pl.
W prawdzie w regulaminie VPN, ale dla biznesowych nie ma informacji, że szczęśliwe godziny są wyłączone.

Oczywiście to nowe regulaminy i wydaje mi się, że jest podstawa do reklamacji jeśli niepoprawnie coś rozliczą. W końcu regulamin jasno mówi, że limit można zużywać z różnymi APN, a regulamin szczęśliwych godzin stanowi, że nie pomniejszają one limitu w ramach taryfy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

No i lipa z VPN Zadzwoniłem do BOK i poprosiłem o włączenie usługi Koleś z początku nie wiedział co to i o co chodzi z tym VPN Jak juz się dowiedział (z komputera lub internetu) to nie mógł włączyć Obdzwonił kilka działów (w tym techników) i po 27 min. (!) oznajmił mi że już usługa jest włączona i wystarczy zmienić ustawienia w komputerze
Zmieniłem z "internet" na "vpn" i wywala mi błąd 628 Albo źle coś robię albo usługa nie jest jednak włączona

[ Dodano: 2014-02-11, 18:39 ]
Ciekawy przypadek odnośnie VPN i szczęśliwych godzin http://forumprawne.org/prawa-konsumenta ... range.html
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Andrzejz78 pisze:To ja już nic nie rozumiem :gwiazdki: Regulamin jedno BOK drugie Raz nalicza dodatkowe koszta telefon a raz nie nalicza

Napiszę jutro do nich w tej sprawie i odniosę się do regulaminu Ciekawe co tym razem wymyslą
Pakiet danych przyznawany jest dla całego konta, na którym znajduje się Orange Free Net i może być wykorzystany przez pozostałe numery z tego konta.

Plany taryfowe mogące korzystać z pakietu przyznawanego na konto: Smart Plan na rozmowy (Smart Plan Halo), Smart Plan (Smart Plan Multi), Smart Plan Mix, Delfin II w Orange (abonament), Pelikan II w Orange (abonament), Pantera II w Orange (abonament), Delfin w Orange (abonament), Pelikan w Orange (abonament), Pantera w Orange (abonament), Orange Abonament, Orange Free, Orange Free Set.

Limit wykorzystywany jest:

- dla numeru Orange Free Net - w pierwszej kolejności
- dla pozostałych numerów na koncie - na końcu, po wykorzystaniu ewentualnych pakietów danych lub taryfikacji schodkowej.

Po wykorzystaniu limitu z Orange Free Net na numerach w ofercie z lejkiem włączy się ograniczenie prędkości natomiast w ofertach bez lejka naliczona zostanie standardowa opłata za transmisję danych. Jeśli masz Smart Plan to nie masz powodu obawiać się o dodatkowe koszty związane z internetem.

Pamiętaj jednak o tym, że jeśli masz Smart Plan Mix lub Halo to najpierw będzie wykorzystywany pakiet za 20 zł w ramach usługi Bezpieczny Internet w telefonie.
Andrzejz78 pisze:Znalazłem info http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=29319 że nie działają darmowe nocki na VPN
Aktualne ta informacja jeszcze jest?
Tak. Jest to aktualna informacja, ale nie jest to usługa standardowa i nie jest obecnie aktywowana klientom indywidualnym. Druga ważna rzecz to taka, że usługa Szczęśliwe Godziny działa tylko na kontrakcie Orange Free Net. Nie działa na pozostałych numerach na koncie.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Orange Ekspert pisze:nie jest obecnie aktywowana klientom indywidualnym
Koleś z BOK twierdzi że włączył tą usługę a tu że jest niedostępna zwykłym śmiertelnikom Zdecydujcie się wreszcie

[ Dodano: 2014-02-11, 23:35 ]
ja.michal pisze:Włączyłem VPN
Jesteś klientem biznesowym?
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Ja jestem indywidualnym klientem :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Ja jestem indywidualnym klientem
Ale może aktywowałeś usługę wcześniej a ja.michal, chyba jakoś teraz Jak odpisze to będzie wiadomo co i jak
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Ale może aktywowałeś usługę wcześniej a ja.michal, chyba jakoś teraz Jak odpisze to będzie wiadomo co i jak
Ja aktywowałem gdzieś ok. pół roku temu...

Ale zacząłem używać tę usługę od tygodnia i prędkości są większe w porównaniu do apn: internet... Trochę się wystraszyłem gdy przeczytałem ze za dane ściągnięte przy usłudze VPN trzeba dodatkowo płacić... Czy to prawda? Mam internet Orange Free na abonament...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-02-12, 18:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-02-12, 18:16 przez zurek, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Orange Ekspert pisze:Jest to aktualna informacja, ale nie jest to usługa standardowa i nie jest obecnie aktywowana klientom indywidualnym.
A to ciekawe bo u mnie działa. Nawet regulaminy Free Net dla klientów indywidualnych mówią o APN vpn jako jednym z możliwych APNów.

Orange Ekspert, jeśli możesz to napisz mi jedno. Jeśli mam teraz Free Net i wspólne GB w ramach konta abonenckiego (dodatkowo Smart Plan Mutli) to co w wypadku jeśli dokupiłbym kolejny Free Net na tym samym koncie abonenckim? GB z dwóch Free Net zsumują się dla całego konta?
Andrzejz78 pisze:
Jesteś klientem biznesowym?
Nie. :) Indywidualny.
Andrzejz78 pisze:
Ale może aktywowałeś usługę wcześniej a ja.michal, chyba jakoś teraz Jak odpisze to będzie wiadomo co i jak
W poniedziałek po 18.
zurek pisze:Trochę się wystraszyłem gdy przeczytałem ze za dane ściągnięte przy usłudze VPN trzeba dodatkowo płacić... Czy to prawda? Mam internet Orange Free na abonament...
Zobacz w historii połączeń. Powinno iść z limitu danych.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze: Zobacz w historii połączeń. Powinno iść z limitu danych.

W pożądku... Idzie z limitu danych...

A co będzie jak przekrocze limit na apn: vpn ? Będę miał lejek czy będzie naliczało dodatkowe opłaty za dane?

Bo na apn: internet po przekroczeniu limitu mam lejek...
Ostatnio zmieniony 2014-02-12, 13:38 przez zurek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Orange Ekspert pisze:nie jest obecnie aktywowana klientom indywidualnym
Może nie wszystkim ale ja mam już aktywny VPN :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

zurek, na podstawie czego? W regulaminie nie ma mowy o żadnych opłatach za MB. Nie ma podstawy regulaminowej naliczania dodatkowych opłat.

Andrzejz78, jak osiągi?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Andrzejz78, jak osiągi?
Może minimalnie lepiej ale nie tak jak u Ciebie

VPN
Obrazek

INTERNET
Obrazek

ja.michal, u Ciebie ciągle jest taka różnica prędkości pomiędzy APN-ami?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

VPN
Obrazek

Internet
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wtedy była dużo większa różnica a teraz to jest podobne do "błędu statystycznego" speedtstów Jeśli jednak różnica zawsze się utrzymuje pomiędzy vpn a internetem to znaczy wyłączenie kompresji poprawia prędkość

VPN U900
Obrazek

Internet U900
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Łączę się w HSPA+ DC na 2100 MHz. Niestety mój router nic innego nie odbierze, tzn. dobierze, ale to co jest w Ameryce Płn. czyli jeszcze 850 i 1900 MHz.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Witam i mam pytanie. Czy kompresja w internecie od Orange może mieć wpływ na oglądanie filmów w sieci ? Chodzi mi konkretnie o przeglądanie ipli na dekoderze. Film w SD co jakiś czas się zatrzymuje, mimo że prędkość internetu nie spada poniżej 8 Mb/s a pingi są na poziomie około 70 ms. Nie wiem czy przełączać na VPN w routerze bo czasami potrafi mi się nie połączyć na tym apn. :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Słyszałem że mogą występować trudności w transmisji strumieniowej ale czy akurat w tym przypadku to nie wiem U mnie działa dobrze z kompresją lub bez
Jeśli masz możliwość to przełącz na vpn i się przekonaj jak to jest u Ciebie

[ Dodano: 2014-02-14, 00:18 ]
Zapuściłem sobie paczkę 100GB :hyhy: do testów i dość ciekawe EKG mi wyszło

Co mogą oznaczać te cykliczne szpilki? Kiedyś tego nie było Wygląda to jakby sieć łapała oddech co jakiś czas ;)

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze: Co mogą oznaczać te cykliczne szpilki? Kiedyś tego nie było Wygląda to jakby sieć łapała oddech co jakiś czas ;)
Wygląda jakby system paczkę zliczał. Jak to mówią, pierun wie. ;)

Jak miło. Na karcie głosowej w statusach zmian mam:

Kod: Zaznacz cały

2014.02.12 00:22 Aktywacja usługi:: LTE - postpaid zrealizowane
Nic nie zlecałem.

We Free Net nie mam tego bo kartę już dostałem z aktywnym LTE.

Jeszcze tylko zasięgu brakuje. ;)

Tak się zastanawiam czy jakbym teraz dokupił kolejny Free Net do jednego konta abonenckiego to zsumują się wspólne GB czy nie. Np. 2x35 GB. Ewentualnie umowa na rok i 35+70 GB. :hyhy:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wygląda jakby system paczkę zliczał
Ale to co jakieś 100MB
ja.michal pisze:czy jakbym teraz dokupił kolejny Free Net do jednego konta abonenckiego to zsumują się wspólne GB czy nie
Ciekawe czy taką opcję operator przewidział Polak potrafi :]

VPN działa w nocy, nie nalicza żadnych opłat i nie bierze nic z pakietu danych :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze: VPN działa w nocy, nie nalicza żadnych opłat i nie bierze nic z pakietu danych :hyhy:
Chodzi ci o współpracę z usługą Szczęśliwe Godziny?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Chodzi ci o współpracę z usługą Szczęśliwe Godziny?
Można to i tak nazwać
Ktoś napisał że jak jest VPN to nie ma Szczęśliwych Godzin Ja jednak jak nie sprawdzę to nie uwierzę
Włączyłem vpn i zassałem około 1GB i sprawdziłem konto Nic nie zostało doliczone jak i nic nie wzięło z pakietu danych Dla pewności sprawdziłem konto rano i to samo
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W nowych regulaminach Free Net jest mowa o możliwości korzystania m.in. z APN internet, vpn, www.idea.pl i wap. Regulamin szczęśliwych godzin nie wyklucza działania jakichś APN lub nie definiuje jedynego właściwego.
Wygląda na to, że wszystko działa tak jak powinno czyli zgodnie z regulaminami.
W przyszłym miesiącu odpalę Szczęśliwe Godziny i też zobaczę. Na razie ograniczam koszty na fakturze bo trochę duża może przyjść (praktycznie 2x za Free Net, aktywacja, abo za Smart Plan).
Donvito
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Donvito »

Panowie czyli warto brać tego neta na abo ?? Zależy mi na oglądaniu filmów na YT, TVN player czyli Ipli na ekranie TV, puściłbym go przez router, zasięg mam bdb, oprócz tego chciałbym zassać jakiś film, gre przez p2p w nocy no i oczywiście do codziennego korzystania. Polecacie? bo za te 30 zł lepszej oferty nie znajde obecnie :?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:W przyszłym miesiącu odpalę Szczęśliwe Godziny
Nie rozumiem Przecież to masz zawsze po połnocy Chyba że limit już poszedł Ci się... :cfaniak:

[ Dodano: 2014-02-14, 21:41 ]
Donvito pisze:warto brać tego neta na abo ?
Ja polecam :cwaniak:
Warto żebyś zrobił sobie najpierw test z jakimś pakietem na karcie abonamentowej i zobaczył jak to chodzi w Twoich stronach a w szczególności DC
Ja kupiłem pakiet na telefon w abonamencie i po testach zdecydowałem się zerwać z Plusem na rzecz Orange
Donvito
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Donvito »

No właśnie nie mam nikogo w orange na abo a patrzylem w grudniu na prepaid to tragedia była ze zrywaniem połączenia. Żona ma w nju abo to jest to samo podobno może tam bym wykupił jakiś pakiecik i potestował?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Donvito pisze:Żona ma w nju abo to jest to samo podobno może tam bym wykupił jakiś pakiecik i potestował
Najwyżej stracisz tylko 12zł za pakiet
Można i na prepaidzie tylko prędkość będzie 2-3 razy niższa niż na abonamencie U mnie była czterokrotnie niższa Myślę że nie powinno rwać transmisji bo sezon na pakiet 3za3 sie skończył
No i zaopatrz się w modem obsługujący DC jeśli chcesz wykorzystać prędkości w Orange Ja używam E398 i E3276 Oba mają obsługę LTE tak na wszelki wypadek ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze:
Nie rozumiem Przecież to masz zawsze po połnocy Chyba że limit już poszedł Ci się... :cfaniak:
Nie mam. Podpisywałem umowę w salonie. Szczęśliwe Godziny trzeba dokupić w tym wypadku. Chyba że piszesz o czymś innym...

Donvito, osobiście polecam. Oczywiście mogę się odnosić do swoich warunków. Tak czy inaczej z pewną dozą ostrożności podchodziłem do internetu mobilnego w Orange na abonament i z tego powodu umowę mam tylko 6 miesięcy. Jak na razie jestem zadowolony. Szczególnie po aktywacji APN vpn.
ODPOWIEDZ