Orange internet (Free Net) - ogólna dyskusja

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Orange internet (Free Net) - ogólna dyskusja

Post autor: ja.michal »

Andrzejz78, Orange Free Net (abo) śmiga jak bajka. :) Żadnych szpilek, czy zrywania. Mam nadzieję, że tak już zostanie, albo będzie lepiej. ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3283359547
Ostatnio zmieniony 2014-02-06, 22:43 przez ja.michal, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Orange internet (Free Net) - ogólna dyskusja

Post autor: Andrzejz78 »

ja.michal pisze:Andrzejz78, Orange Free Net (abo) śmiga jak bajka.
No to super :ok:
Ja też na razie nie narzekam http://www.speedtest.net/my-result/3283596284

[ Dodano: 2014-02-05, 07:33 ]
Zapomniałem zapytać Wziąłeś internet na abonament w Orange?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

@Andrzejz78 wygląda na to, że w okolicy masz nie za wielu użytkowników tego BTS-a UMTS2100 z HSPA+DC. Cóż sieć po modernizacji, niewielu pewnie wie a o sprzęcie z DC to nawet nie maja pojęcia. :).
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze:Cóż sieć po modernizacji niewielu pewnie wie a o sprzęcie z DC to nawet nie maja pojęcia
I niech to tak zostanie ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze: Zapomniałem zapytać Wziąłeś internet na abonament w Orange?
Tak, 35 GB bez terminala na 6 miesięcy. ;)

[ Dodano: 2014-02-05, 15:42 ]
No i dla ciekawych to nowe karty, które dają są białe, mają dodany napis LTE, a na kopercie z kartą jest SIM/R-UIM/LTE.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:są białe, mają dodany napis LTE
Moja też jest biała ale o LTE nic nie piszą :klnie:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2014-02-05, 23:00 ]
Tak swoją drogą to fajne to łączenie pakietu danych z Free Net na całym koncie abonenckim. Teraz informacje o internecie w telefonie wyglądają tak:
Obrazek
:D
Można szaleć z VoD, YT i streamingiem. ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Tak to wygląda:
A u mnie tak
Obrazek

Ja też mam wspólne konto abonenckie ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ważne, aby zadziałało LTE. ;)

Wspólne konto ma swój plus. W telefonie mogę udostępnić po wifi połączenie dla 8 urządzeń i mam do tego w nim LTE. W domu sobie jest necik i domownicy mogą używać, a w terenie z telefonu.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Wspólne konto ma swój plus
Ale też i minus
Ogólnie dobra sprawa to połączenie kont bo jest tak jak pisałeś Czytałem niedawno na forum Orange że wiele osób na kłopoty przez to połaczenie kont Ostatnio sam tego doświadczyłem
Jednego dnia odpaliłem neta na telefonie i po jakimś czasie sprawdziłem konto i się okazało że transfer brany jest z pakietu OFN czyli wszystko ok Na drugi dzień też włączyłem neta w telefonie i jak się później okazało transfer nie był brany z pakietu OFN tylko doliczany do rachunku telefonu według stawki mojej taryfy A że mam Smart Plan Halo to internet jest bardzo drogi w moim przypadku
W BOK oczywiście nie wiedzą jak to się stało ale anulowali tą opłatę Jednak pozostała obawa korzystania z neta w telefonie
Druga sprawa to to że po wykorzystaniu pakietu OFN internet może nie zwolnić jak to jest w umowie tylko może ciągnąć w ramach wspólnego konta z telefonu a to już byłby koszt W tej ostatniej sprawie pisałem do BOK i czekam na odp.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78, ale to prawidłowo zadziałało. Limit z OFN jest pobierany po wykorzystaniu pakietu/mechanizmu z danej taryfie. W Smart Plan Multi po wyczerpaniu pakietu prędkość powinna spaść, ale nie spada i dane są pobierane z pakietu OFN. W Smart Plan Halo najpierw wykorzystujesz paczki w ramach bezpiecznego internetu i prędkość powinna spaść, ale nie spada, ale pobiera z OFN.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:W Smart Plan Halo najpierw wykorzystujesz paczki w ramach bezpiecznego internetu
Jeśli jest pakiet OFN na telefon to z tego pakietu się korzysta Z resztą potwierdził to pracownik BOK jak i koleś co mi umowę przygotowywał
Na szczęście nie korzystam praktycznie w ogóle z neta w telefonie więc nie dam się naciągnąć Od maja chyba przejdę z telefonem na kartę to wtedy będę miał już wszystko pod kontrolą ;)

ja.michal, orientujesz się może czy jak przejdę na kartę a numer będzie dalej zarejestrowany i na wspólnym koncie to czy będę mógł korzystać z pakietu OFN w telefonie? :hyhy:

[ Dodano: 2014-02-06, 21:48 ]
ja.michal, przypomniało mi się że w korespondencji z BOK bylo coś właśnie o pierwszeństwie pakietu OFN
W odpowiedzi na przesłane zgłoszenie uprzejmie informuję, że .pakiet danych
który Pan widzi, to pakiet danych do wykorzystania w ramach taryfikacji
schodkowej w ofercie Smart Plan Halo. Nie zostanie ona włączona do momentu
kiedy bedą dostępne środki w ramach Orange Free Net
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze:Jeśli jest pakiet OFN na telefon to z tego pakietu się korzysta Z resztą potwierdził to pracownik BOK jak i koleś co mi umowę przygotowywał
Na szczęście nie korzystam praktycznie w ogóle z neta w telefonie więc nie dam się naciągnąć Od maja chyba przejdę z telefonem na kartę to wtedy będę miał już wszystko pod kontrolą ;)
To cię wprowadzają w błąd bo w takim wypadku najpierw schodziłby limit z OFN, a potem z Smart Plan Multi, a tak nie jest. Nawet regulamin o tym stanowi.

Kod: Zaznacz cały

17. W przypadku ofert rozliczanych na wspólnym Koncie Abonenckim innych niż Orange Free Net (z zastrzeżeniem pkt 9). Limit wykorzystywany jest po zużyciu środków z pakietów danych udostępnionych w ramach kwoty abonamentu w danych ofertach oraz po wykorzystaniu środków z usług dodatkowych zwiększających limit transferu danych w tych ofertach.
18. W przypadku ofert i usług posiadających ograniczenie prędkości przesyłania danych po wykorzystaniu przysługującego limitu ograniczenie prędkości przesyłania danych nastąpi po zużyciu środków z Limitu.
19. Pozostałe zasady naliczania i rozliczania transferu danych w poszczególnych ofertach określają Cenniki usług w danych ofertach lub w przypadku usług dodatkowych regulaminy tych usług dostępne na www.orange.pl.
Andrzejz78 pisze:przypomniało mi się że w korespondencji z BOK bylo coś właśnie o pierwszeństwie pakietu OFN
Jak dla mnie kit wciskają bo z innego wynika z regulaminu. Do tego również o to pytałem na infolinii i za każdym razem było, że najpierw wszystkie mechanizmy oferty muszą zadziałać, a potem OFN. Tak też stanowi regulamin.

Andrzejz78 pisze:orientujesz się może czy jak przejdę na kartę a numer będzie dalej zarejestrowany i na wspólnym koncie to czy będę mógł korzystać z pakietu OFN w telefonie? :hyhy:
Nie będziesz mógł:

16. Limit danych na konto abonenckie („Limit”) może być wykorzystany przez wszystkie kontrakty rozliczane na tym samym Koncie Abonenckim na którym aktywny pozostaje kontrakt Orange Free Net. Plany taryfowe mogące korzystać z Limitu: Smart Plan na rozmowy (Smart Plan Halo), Smart Plan (Smart Plan Multi), Smart Plan Mix, Delfin II w Orange (abonament), Pelikan II w Orange (abonament), Pantera II w Orange (abonament), Delfin w Orange (abonament), Pelikan w Orange (abonament), Pantera w Orange (abonament), Orange Abonament, Orange Free, Orange Free Set.

[ Dodano: 2014-02-06, 22:44 ]
Wydzieliłem ogólną dyskusję o internecie w Orange. Będzie bardziej przejrzyście.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

To ja już nic nie rozumiem :gwiazdki: Regulamin jedno BOK drugie Raz nalicza dodatkowe koszta telefon a raz nie nalicza

Napiszę jutro do nich w tej sprawie i odniosę się do regulaminu Ciekawe co tym razem wymyslą
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zaraz zobaczę jak w praktyce jest u mnie na Smart Plan Multi. Oczywiście o ile system to odświeży od razu.

Wiesz, jeśli raz uznali ci reklamację za niesłusznie naliczony bezpieczny internet to chyba można się na to powoływać? ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:uznali ci reklamację za niesłusznie naliczony bezpieczny internet to chyba można się na to powoływać?
Gorzej jak drugi konsultant będzie miał inne zdanie :rotfl:
Trzeba to po prostu wyjaśnić z kimś kompetentnym (tylko z kim)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma pojęcia.

Test już zrobiłem, ale system Orange jeszcze tego nie przetrawił.

[ Dodano: 2014-02-06, 23:07 ]
Nie wiem z kim trzeba gadać. Może lepiej wysłać reklamację na piśmie z potwierdzeniem odbioru z prośbą o ostateczną i wiążącą odpowiedź w tej sprawie?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Zrobiłem delikatny teścik na telefonie bo większego sie boje ;)
Od razu system zaktualizował połaczenia

2014.02.06   23.09	100,00	kB	Internet i OW	0,00	
Jak widać nie naliczył system opłaty :ok:

Ostatnio miałem tak

2014.01.27   18.06	1600,00	kB	Internet i OW	7,00	
2014.01.27   18.04	50,00	kB	Internet i OW	3,00
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety dalej mam w systemie dane sprzed testu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No i najpierw zlicza dane z pakietu w Smart Plan Multi.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Mały teścik z rana na telefonie

2014.02.07   07.28	500,00	kB	Internet i OW	0,00	
2014.02.07   07.27	450,00	kB	Internet i OW	0,00	
2014.02.07   07.16	1300,00	kB	Internet i OW	0,00

[ Dodano: 2014-02-07, 08:03 ]
Karta z telefonu poszła do modemu na większy test

2014.02.07   07.44	43550,00	kB	Internet i OW	0,00
Jak na razie bierze z pakietu OFN

Wydaje mi się że tak musi być w przypadku mojej taryfy Co to za udogodnienie ze wspólnym pakietem skoro żeby z niego skorzystać musiałbym najpierw wykorzystać "schodkowe" 1020MB z telefonu O kosztach tego nie muszę wspominać bo wcześniej podałem ile za ile mi naliczyli
ja.michal nie wiem jak jest u Ciebie ale pewnie masz co miesiąc dodany z automatu pakiet na telefon i dlatego Ci go bierze najpierw bo i tak nie ponosisz za to kosztów

Moja taryfa jest czysto głosowa więc za wszystko inne praktycznie muszę płacić dodatkowo

[ Dodano: 2014-02-07, 09:36 ]
Nie tylko u mnie tek nalicza http://www.orange.pl/fid,4002278347,id, ... hread.html
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze:Wydaje mi się że tak musi być w przypadku mojej taryfy Co to za udogodnienie ze wspólnym pakietem skoro żeby z niego skorzystać musiałbym najpierw wykorzystać "schodkowe" 1020MB z telefonu O kosztach tego nie muszę wspominać bo wcześniej podałem ile za ile mi naliczyli
No właśnie o to chodziło, żeby zarobić. Taryfa Smart Plan Halo nie jest ogólnie do internetu, a jak już korzystasz to płacz i płać.

Tak czy inaczej, nie ważne. Ważne, że liczy tak jak klient tego oczekuje. U mnie lepiej jak zlicza najpierw pakiet z Smart Plan Multi, a dopiero wspólny. Więcej zostaje w OFN, a na komórce w 1 GB jak na razie się wyrabiam.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

No i limit poszedł się .... ;)

Obrazek

Sprawdzałem na rożnych testach i prędkość waha się w granicach 0,1Mb/s czyli dużo więcej niż jest zadeklarowane w regulaminie Myślałem że będzie tragedia ale strony wczytują się w miarę szybko

Mogę już potwierdzić że pomimo wspolnego konta OFN nie korzysta z pakietu z telefonu

Na telefon jak i na kartę w modemie przyszły 3 sms-y że wykorzystano 100% i można sobie zwiększyć limit itp. Szkoda że nie ma sms-a tak jak w Plusie przy wykorzystanych 80%
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Internet z Orange jest ułomny. Niestety, ale nie działa streaming stacji radiowych na telefonie z WP na karcie Orange czy na WiFi, które stoi na karcie Orange. Nie ładuje. Chodzi o Sky.fm. PolskieRadio, Radio ZET, PolskaStacja i Nokia MixRadio jakoś działają, ale wolniej się ładują. Nawet na karcie T-Mobile, nawet po limicie stacje się ładują i wszystko działa.
Słabo. :( Nie mam pojęcia co jest grane. Serwer kompresujący? Za krótki czas próby buforowania w aplikacji?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Włączyłem VPN. Nie ma kompresji, każdy streaming działa poprawnie. No i ciekawostka co do prędkości.

Sygnał RSCP -107dBm Ec/No -7dB, HSPA+ DC.
APN internet
Obrazek

APN vpn
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-02-11, 14:14 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Włączyłem VPN
Myślałem i ja nad tym tylko nie znam zalet i wad tego rozwiązania ;)
ja.michal pisze:każdy streaming działa poprawnie
Nie wiem jak na telefonie ale na laptopie u mnie też działa dobrze i to w APN internet
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Andrzejz78 pisze:tylko nie znam zalet i wad tego rozwiązania ;)
Zalety: brak kompresji (i związanych z nią problemów), publiczny adres
Wady: brak kompresji (więcej zużytych danych), musisz się bardziej postarać o bezpieczeństwo (chyba, ze używasz routera)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze:
Nie wiem jak na telefonie ale na laptopie u mnie też działa dobrze i to w APN internet
Chodziło mi o konkretne aplikacje na telefonie - Sky.fm i Digitally Imported. Niestety przez kompresję nie ładują strumienia. Aplikacja Speedtest.net również w przypadku kompresji nie ładuje się (błąd sieci).
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:brak kompresji (więcej zużytych danych)
Czy to dotyczy też stron czy tylko obrazków itp. pobieranych na dysk?

Ominięcie serwera kompresującego pewnie powoduje wzrost prędkości tak jak u ja.michal,

Czy gdybym miał dostępną usługę VPN będę mógł zrezygnować i wrócić do APN internet w dowolnym momencie?
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Andrzejz78 pisze:
Czy gdybym miał dostępną usługę VPN będę mógł zrezygnować i wrócić do APN internet w dowolnym momencie?

Tak będziesz mógł... Ja tak mam i w każdej chwili mogę zmienić APN: internet na APN: vpn
ODPOWIEDZ