Problem z zasięgiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem
Poczytaj o prawidłowym montażu anteny i strefie Fresnela. Nawet najmocniejsza antena nie pomoże w sytuacji gdy nie spełnisz tych warunków. Może na innym kierunku jest BTS UMTS900 Aero2 i nie ma drzew.
-
- Stały użytkownik forum
Witam.Sąsiad na działce ma ATK 20 i ma zasięg -87 dBm.Ja biorę sygnał z tego samego BTS-a co on tylko na ATK-10 i mam -93 dBm.Odległość od jego anteny do mojej to ok.15 mb.Czy jest jakaś możliwość przesłania sygnału z jego anteny do mojego lapka bez używania routera i Wi-Fi.Rozmawiałem z sąsiadem i mogę odebrać sygnał od niego tylko nie wiem czy to możliwe.Za podpowiedzi fachowców będę wdzięczny.Pozdrawiam.Stan55.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Stały użytkownik forum
Witam i dzięki za odpowiedź.Zastanawiam się teraz w jaki sposób zmniejszyć dBm-y mojej siły sygnału.Na ATK-10 mam najlepsze -93 dBm i nie mogę go zmniejszyć nawet o 1 dBm przez zmianę ustawień anteny.Jeszcze widzę wyjście poprzez znaczne skrócenie długości przewodu antena-modem poprzez zakup routera tylko nie wiem czy to poprawi prędkość netu choć troszkę.Dlatego każda podpowiedź jest mile widziana i z góry dziękuję za takowe.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Pytanie czy sąsiad, który ma 6 dB mocniejszy sygnał, ma też jednocześnie większą prędkość niż u ciebie ?stan55 pisze:Jeszcze widzę wyjście poprzez znaczne skrócenie długości przewodu antena-modem poprzez zakup routera tylko nie wiem czy to poprawi prędkość netu choć troszkę.
Bo jak nie, to nie wiem czy skracanie kabla ma jakiś sens, jak prędkość zostanie ta sama.
Przypuśćmy, że masz tłumienie kabla 50dB/100 metrów (zawyżone - producent podaje 22dB/100m dla 900MHz), to musiałbyś skrócić go o 10 metrów żeby zyskać 5dB i mieć taki sygnał jak u sąsiada.
Albo trzeba by go skrócić o 20 metrów, jeśli tłumienie kabla jest zgodne z tym co mówi producent

No chyba że masz więcej niż 30 metrów tego kabla, to radykalne cięcie da na pewno odczuwalne efekty.
-
- Stały użytkownik forum
Witam i bardzo dziękuję za pomoc.Mam jeszcze jeden dylemat.Czy jeśli podepnę antenę panelową Bestpartnera UMTS 2100 w przeciwnym kierunku do ATK-10 i do nadajnika Plusa będzie ok. 5km to mam szansę na szybszy internet? Teren po drodze do nadajnika jest bardziej odkryty.Pas drzew zaczyna się około 250 m od mojej anteny.Dzięki za podpowiedzi.