Huawei b593 z Orange zmiana DNS
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Huawei b593 z Orange zmiana DNS
zurek, działa VoIP bez problemu z różnymi dostawcami? Czytałem, że jest blokada do Telenor.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
ja.michal pisze:zurek, działa VoIP bez problemu z różnymi dostawcami? Czytałem, że jest blokada do Telenor.
Nie chodziło mi konkretnie o VoIP, ale o całokształt możliwości D-Linka DWR921 do Huawei B593s-22... D-Link DWR921 nie obsługuje VoIP bo nie ma portu RJ11. Lecz nadal uważam że D-Link DWR921 ma dużo więcej funkcji i możliwości w porównaniu do B593s-22.
Oczywiście nie mówię że B593s-22 jest złym routerem... Jest dobrym, lecz każdy wybiera co mu pasuje...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
zurek, Słowo router w wypadku tego sprzętu jest na wyrost:) To modem z wybranymi funkcjami routera. Z dodatkowych rzeczy, z których jestem zadowolony działa serwer DLNA. Podpiąłem testowo pendriva, założyłem konto, mapowałem dysk sieciowy i działa.
Co do samej stabilności jest bardzo dobrze, błyskawicznie się łączy wszystko śmiga.
Zobaczę co mi odpiszą z Orange na te reklamacje. Szczerze nie chce mi się go odsyłać i kupować nowego:) Ale ogólnie wprowadzanie ludzi w błąd to ich specjalność.
W necie można znaleźć jakieś duńskie czy fińskie softy ale tylko do b593-12, do 22 już ciężko. Zresztą za duże ryzyko, że coś nie będzie działać a później go nie naprawią...
Gość z Orange mówił, że może doczekam się kiedyś aktualizacji. Sprawdzał czy w najbliższym czasie jest planowana - niestety nie. Do tego już chyba im się skończyły te sprzęty.
Jak uznają reklamację i zgodzą się na odesłanie go - zostanę przy rabacie 80%, za router w umowie na 18 miesięcy dałem 189 zł niech zaliczą w poczet abonamentu, zdjęcie simlocka 77 to samo. Wtedy za rok będę miał 49GB miesięcznie neta za darmo:) kupię Dovado Pro i jakiś modem do tego.
A może piszący tu od czasu do czasu Pan z Orange "Orange ekspert" pomoże i ruszy temat do przodu?
Co do samej stabilności jest bardzo dobrze, błyskawicznie się łączy wszystko śmiga.
Zobaczę co mi odpiszą z Orange na te reklamacje. Szczerze nie chce mi się go odsyłać i kupować nowego:) Ale ogólnie wprowadzanie ludzi w błąd to ich specjalność.
W necie można znaleźć jakieś duńskie czy fińskie softy ale tylko do b593-12, do 22 już ciężko. Zresztą za duże ryzyko, że coś nie będzie działać a później go nie naprawią...
Gość z Orange mówił, że może doczekam się kiedyś aktualizacji. Sprawdzał czy w najbliższym czasie jest planowana - niestety nie. Do tego już chyba im się skończyły te sprzęty.
Jak uznają reklamację i zgodzą się na odesłanie go - zostanę przy rabacie 80%, za router w umowie na 18 miesięcy dałem 189 zł niech zaliczą w poczet abonamentu, zdjęcie simlocka 77 to samo. Wtedy za rok będę miał 49GB miesięcznie neta za darmo:) kupię Dovado Pro i jakiś modem do tego.
A może piszący tu od czasu do czasu Pan z Orange "Orange ekspert" pomoże i ruszy temat do przodu?
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
szuki pisze:zurek, Słowo router w wypadku tego sprzętu jest na wyrost:) To modem z wybranymi funkcjami routera.
Tak... masz rację to nie jest prawdziwy router... ale tak ten sprzęt się określa że niby to router...
Nie chcę Cie namawiać, ale jak masz możliwość to sprawdź sobie router ( to jest prawdziwy router) D-Link DWR921 LTE/3G... Myślę że będziesz zaskoczony jego możliwościami... Tak mi się wydaje...
-
zurek, on chyba nie wspiera HSPA+DC, a ja tu nie mam LTE jeszcze.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
szuki pisze:zurek, on chyba nie wspiera HSPA+DC, a ja tu nie mam LTE jeszcze.
Jak nie wspiera? Wspiera i to pełną parą... Wiem bo sam go posiadam i sprawuje się bardzo dobrze...
Mam go podłączonego do anteny panelowej 2100MHz 17dBi Cybertecha i HSPA-DC śmiga aż miło...
-
zurek, z tego co widziałem to też z wbudowanym modemem już? Jak Orange się zgodzi abym oddał sprzęt to może o nim pomyśle.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
szuki pisze:zurek, z tego co widziałem to też z wbudowanym modemem już? Jak Orange się zgodzi abym oddał sprzęt to może o nim pomyśle.
Tak ma wbudowany modem i to bardzo dobrej klasy oraz ma wbudowany port WAN xDSL/FTTH Ethernet... Ma taką funkcję jak automatyczne przełączenie na sieć 3G/LTE w przypadku zaniku sygnału na porcie WAN... To jedna z nielicznych funkcji tego routera...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trochę kosztuje ten DWR-921, ale wygląda bardzo sensownie. Zapewne działa bardzo dobrze bo w praktyce tam jest moduł mPCIe.
zurek, da się z poziomu rutera odbierać i wysyłać SMSy (panel przez www)? Jak z kodami USSD?
zurek, da się z poziomu rutera odbierać i wysyłać SMSy (panel przez www)? Jak z kodami USSD?
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
ja.michal pisze: zurek, da się z poziomu rutera odbierać i wysyłać SMSy (panel przez www)? Jak z kodami USSD?
Tak normalnie da się wysyłać i odbierać sms-y.
Na początku nie dało się rady wysyłać sms-ów, nie wiedziałem czemu. Miałem starą kartę sim CDMA/3G na której kiedyś miałem abonament CDMA, później po przedłużeniu abonamentu na tej samej karcie sim mam usługę Orange Free. Pewnego razu coś mnie tknęło tak ok. 3-mcy temu i poszedłem do znajomej do salonu Orange i wymieniłem kartę sim na 3G/LTE i sms-y zaczęły się normalnie wysyłać i odbierać. Była to wina starej karty sim...
Co do kodów USSD to nie wiem bo nie sprawdzałem... Nie podłączałem jeszcze żadnego telefonu

Ostatnio zmieniony 2014-04-25, 15:51 przez zurek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chodzi mi o wysyłanie kodów USSD z poziomu routera, aby np. aktywować jakiś pakiet.
O jakim podłączaniu telefonu piszesz?
O jakim podłączaniu telefonu piszesz?
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
ja.michal pisze:Chodzi mi o wysyłanie kodów USSD z poziomu routera, aby np. aktywować jakiś pakiet.
Nie, nie działają...
Coś mi się pomyliło... Nie w tym poście napisałem...ja.michal pisze:O jakim podłączaniu telefonu piszesz?

-
A mi Orange wysłał kod odblokowujący simlock 77 zł z kieszeni mniej. Mam jak pisałem abonament głosowy w Play i 2GB ponoć do końca roku LTE bez limitu ale czy aby na pewno na taryfach głosowych - umowa podpisana około roku temu. Zaraz zobaczę co napisane jest w historii połączeń.
Prędkość średnia 7mbps ale w Play to chyba norma za to ping 30
a nie 100 jak w Orange na HSPA+DC
Koszalin
Play LTE
Orange HSPA+DC
Normalnie pingi dwa razy gorsze w Orange, teraz się taki udał.
Promocja LTE mnie dotyczy musiałbym migrować na inna taryfę a to mi się obecnie średnio opłaca. Aktualizacja, rozmawiałem jeszcze raz z Play i w sumie migrowałem bez przedłużenia czasu umowy. 10 zł więcej a wszystko bez limitu+odbieranie połączeń w UE+LTE do końca roku od 20 maja. Zawsze przyda się to LTE zwłaszcza, że jestem w zasięgu.
[ Dodano: 2014-04-25, 21:04 ]
zurek, ten D-link w specyfikacji ma LTE i Pasmo UMTS/HSDPA/HSUPA nic nie jest napisane o HSPA+DC sprawdzałeś go w tym standardzie? Ma opcje podpięcia dysku
zewnętrznego?
Z tego wątku: link , w którym o tym pisałeś wynika, że nie:)
Prędkość średnia 7mbps ale w Play to chyba norma za to ping 30

Koszalin

Normalnie pingi dwa razy gorsze w Orange, teraz się taki udał.
Promocja LTE mnie dotyczy musiałbym migrować na inna taryfę a to mi się obecnie średnio opłaca. Aktualizacja, rozmawiałem jeszcze raz z Play i w sumie migrowałem bez przedłużenia czasu umowy. 10 zł więcej a wszystko bez limitu+odbieranie połączeń w UE+LTE do końca roku od 20 maja. Zawsze przyda się to LTE zwłaszcza, że jestem w zasięgu.
[ Dodano: 2014-04-25, 21:04 ]
zurek, ten D-link w specyfikacji ma LTE i Pasmo UMTS/HSDPA/HSUPA nic nie jest napisane o HSPA+DC sprawdzałeś go w tym standardzie? Ma opcje podpięcia dysku
zewnętrznego?
Z tego wątku: link , w którym o tym pisałeś wynika, że nie:)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zurek, dzięki.
szuki, to może kup prepaid do internetu Playa. Za 50 zł masz 60 dni ważne konto, co 30 dni aktywujesz darmowe LTE i będziesz miał 200 GB co miesiąc z prędkością do 15 Mb/s. Do tego ze złotówek noc bez limitu 1:00-8:00.
szuki, to może kup prepaid do internetu Playa. Za 50 zł masz 60 dni ważne konto, co 30 dni aktywujesz darmowe LTE i będziesz miał 200 GB co miesiąc z prędkością do 15 Mb/s. Do tego ze złotówek noc bez limitu 1:00-8:00.
-
ja.michal, Nie nie ma sensu. Mam w Orange 29 GB, od sierpnia 49GB, a tak czy siak mam telefon w play podniosłem sobie plan na ten Europa Unlimited dopłata 10 zł wobec tego co mam teraz i będę miał bez limitu do końca roku jako support:) Chociaż pewnie już tego nie dam rady wykorzystać.
Ogólnie to Play siada z ofertą ostatnio i pewnie za rok będę myślał o przejściu z telefonem do Orange. Dwie usługi to jakieś tam upusty plus łatwiej opłacać jedną fakturę i mieć klarowność.
Ogólnie to Play siada z ofertą ostatnio i pewnie za rok będę myślał o przejściu z telefonem do Orange. Dwie usługi to jakieś tam upusty plus łatwiej opłacać jedną fakturę i mieć klarowność.
Ostatnio zmieniony 2014-04-25, 20:52 przez szuki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takiej sytuacji faktycznie nie ma sensu. 

-
Chociaż w Play buliłem 89 zł 69 za 1000 minut + 20 zł za 2,5 GB których nie wykorzystywałem bo mam jeszcze archaiczne ale dobre Blackberry 9700 i BIS za 10 zł. To gdzieś koło 100 zł. A ta Formuła Europa to 99 zł + BIS do czasu kiedy nie zmienię telefonu na coś z Androidem bo Blackberry już też specjalnie się nie rozwija.
Czasem można skorzystać z tego LTE do ściągnięcia czegoś większego chociaż pewnie nie za często bo trzeba rozbrajać telefon i chwilowo nie mieć możliwości wykorzystania go do tego do czego jest "stworzony".
Czasem można skorzystać z tego LTE do ściągnięcia czegoś większego chociaż pewnie nie za często bo trzeba rozbrajać telefon i chwilowo nie mieć możliwości wykorzystania go do tego do czego jest "stworzony".
Ostatnio zmieniony 2014-04-25, 20:57 przez szuki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nowy OS od BB nie używa zupełnie BIS, a zwykłego pakietu internetowego.szuki pisze: Blackberry już też specjalnie się nie rozwija.
Drogo masz w tym Play.
-
ja.michal, Bo brałem taryfę z telefonem. Bez telefonu było bardzo tanio. Dokładnie z tabletem, którego nie używałem i ostatecznie sprzedałem za kilka stówek więc trochę się zwróciło. Wykorzystuje telefon w domu i w pracy więc nie jest tak źle.
Co do nowego Blackberry to chyba już się nie przekonam. Kiedyś byłem wielkim zwolennikiem w mojej firmie przekonałem chyba 4 osoby do zakupu BB. Do pracy jest dobry ma wszystko co potrzeba.
Nowe natomiast stanęły w rozkroku między pracą a rozrywką...
Co do nowego Blackberry to chyba już się nie przekonam. Kiedyś byłem wielkim zwolennikiem w mojej firmie przekonałem chyba 4 osoby do zakupu BB. Do pracy jest dobry ma wszystko co potrzeba.
Nowe natomiast stanęły w rozkroku między pracą a rozrywką...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Coś, świat się zmienia i z nim BB.
-
ja.michal, Kiedyś BIS to było marzenie. W czasach kiedy za mobilny internet płaciło się wielkie pieniądze posiadacze Bisa mogli korzystać do bólu, no może poza streamingiem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wtedy też BB kosztowały odpowiedniego, do tego dostępne tylko w taryfach biznesowych. W prywatnych, a tym bardziej prepaid, BIS nie istniał.
-
ja.michal, Dalszy ciąg przygód z Orange. Przedłużyłem umowę od sierpnia wchodzą nowe warunki 49 GB. Obecnie wszystko do sierpnia bez zmian. Dzisiaj zaczął się nowy okres rozliczeniowy normalnie mam 29 GB - wchodzę na orange online i mam 25... Dzwonie tam a konsultant - faktycznie dostał Pan 25 napiszę zgłoszenie. Idzie zwariować.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie. I nikt nie zwraca za czas, który trzeba poświęcać na pisanie i zgłaszanie problemów. Zgodnie z prawem i regulaminem na zgłaszanie reklamacji jest 12 miesięcy. Pisać raz na pól roku reklamację hurtową. 

-
ja.michal, A za mną już reklamacje. Z reklamacją dotyczącą routera wciąż brak odpowiedzi chociaż minęło 14 dni. Co do obniżenia pakietu o 4 GB i obcięciu rabatu 15%, który miałem - Orange ponoć ma rację gdyż podpisując aneks w grudniu 2012 roku na 16 miesięcy została mi przyznana zniżka i transfer właśnie na 16 miesięcy - a iż miałem uprzednio niższą taryfę to oferta weszła w życie 3 okresy rozliczeniowe wcześniej i obecnie kończy się 3 miesiące przed końcem umowy. Wydaje mi się to bardzo dziwne bo dotychczas i w PLAY i w Orange zawsze miałem promocję do końca umowy, a nie na ileś okresów rozliczeniowych.
Najlepsze jest to, że jak dzwoniłem w sprawie odpowiedzi na reklamacje to Pan zauważył, że moje obecne przedłużenie nie zostało wprowadzone... Router wysłali, aneks mają ale ktoś nie wprowadził tych zmian tylko wydłużył obecną umowę. Pan przeprosił i napisał kolejną reklamację...
Brawo Orange!!!
Najlepsze jest to, że jak dzwoniłem w sprawie odpowiedzi na reklamacje to Pan zauważył, że moje obecne przedłużenie nie zostało wprowadzone... Router wysłali, aneks mają ale ktoś nie wprowadził tych zmian tylko wydłużył obecną umowę. Pan przeprosił i napisał kolejną reklamację...
Brawo Orange!!!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co wiem zasada w Orange jest taka - jeśli abonament będzie wyższy od dotychczasowego to wejdzie w życie z nowym okresem rozliczeniowym, jeśli niższy to dopiero po zakończeniu okresu zastrzeżonego.
W Play aneksy wchodzą w życie po 10 dniach.
Bałagan mają. Chciałem przejść swego czasu z Day By Day na Free Net i się nie dało. Miało się dać na Free (a potem na Free Net). Skończyło się na miało bo się nie dało i ostatecznie wypowiedziałem umowę i podpisałem nową na Free Net.
W Play aneksy wchodzą w życie po 10 dniach.
Bałagan mają. Chciałem przejść swego czasu z Day By Day na Free Net i się nie dało. Miało się dać na Free (a potem na Free Net). Skończyło się na miało bo się nie dało i ostatecznie wypowiedziałem umowę i podpisałem nową na Free Net.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
I tu jest haczyk, na którym Orange zarabia parę groszy - sam się dałem na to złapać.ja.michal pisze:Z tego co wiem zasada w Orange jest taka - jeśli abonament będzie wyższy od dotychczasowego to wejdzie w życie z nowym okresem rozliczeniowym
Mam umowę do czerwca - płaciłem 50 zł ze zniżką 36%.
Przedłużyłem w kwietniu na 2 lata (24 miesiące) za 20 zł ze zniżką 80%.
I zrobili tak, że termin zastżeżony nowej umowy = 2014-06 + 24 miesiące = 2016-06
Ale nowa promocja biegnie od nowego okresu rozliczeniowego,
czyli od 2014-05 + 24 miesiące do 2016-05.
Czyli za ostatni 25-ty miesiąc będę musiał zapłacić pełny abonament 90 zł

Zjadło zniżkę 40zł ze starej umowy za ostatni miesiąc, i tyle będę na minus bo się pośpieszyłem z przedłużeniem

- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Ma HSPA-DC+ na 100%. Sam sprawdzałem... wziąłem go do miasta gdzie brat mieszka blisko BTS Orange i wyciągał ok. 30Mb/sszuki pisze: zurek, ten D-link w specyfikacji ma LTE i Pasmo UMTS/HSDPA/HSUPA nic nie jest napisane o HSPA+DC sprawdzałeś go w tym standardzie? Ma opcje podpięcia dysku
zewnętrznego?

Co do podłączenia zewnętrznego dysku to można śmiało podłączyć poprzez port rj45 po lanie...
[ Dodano: 2014-05-13, 23:37 ]
szuki pisze: Z tego wątku: link , w którym o tym pisałeś wynika, że nie:)
Pisałem tak, bo też nie miałem pewności jak Ty... Czy ma HSPA-DC+ czy nie ma... Ponieważ tak jak mówisz nigdzie w specyfikacji nie ma tego napisane...
Ale jak napisałem powyżej ma na 100%

-
A miałem zamiar przenieść do nich też taryfę głosową z Play w przyszłym roku. Obecnie jednak jestem tak zrażony, że chyba tego nie uczynię:)
-
A tak dodam, że wczoraj zmieniła mi się taryfa w play - przeszedłem na Europa Unlimited. Włożyłem kartę do routera i 3 h Netflixa ponad 1,5 GB bez najmniejszych problemów. Prędkość około 10 Mb/s (3 godziny streamingu w dobrej jakości). Świetna jest ta promocja w PLAY o ile ktoś jest w ich zasięgu. Jedyne nad czym się zastanawiam czy nie wystąpi problem błędnego naliczania - w routerze mam sztywno ustawione LTE gdyż po wykorzystaniu podstawowych 2GB poza LTE promocja nie obowiązuje.
Specjalnie wczoraj połączyłem się również przez 3g. Połączenie LTE jest jak dotychczas dobrze taryfikowane jego suma nie odejmuje się od pakietu:
20.05.2014 19:41:45 Połączenie wychodzące Internet 1658554 kB 0 kB Połączenie bezpłatne TRANSMISJA DANYCH KRAJ,
Coś czuję, że przez najbliższe miesiące abonamentowy Orange Free idzie w odstawkę, ustawię przekierowania na telefon żony i popołudniami będę korzystał z Play.
Specjalnie wczoraj połączyłem się również przez 3g. Połączenie LTE jest jak dotychczas dobrze taryfikowane jego suma nie odejmuje się od pakietu:
20.05.2014 19:41:45 Połączenie wychodzące Internet 1658554 kB 0 kB Połączenie bezpłatne TRANSMISJA DANYCH KRAJ,
Coś czuję, że przez najbliższe miesiące abonamentowy Orange Free idzie w odstawkę, ustawię przekierowania na telefon żony i popołudniami będę korzystał z Play.