Huawei b593 z Orange zmiana DNS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Huawei b593 z Orange zmiana DNS

Post autor: szuki »

Zaleje mnie krew:) Router niby świetny wszystko śmiga ale napotkałem na problem. Nigdzie nie mogę znaleźć opcji zmiany DNS - co jest dla mnie szalenie istotne gdyż korzystam z usługi smartDNS do Netflixa.... Tylko proszę nie mówcie, że nie ma takiej możliwości bo się załamię.

Zawsze wydawało mi się, że taka możliwość to podstawa - a tu nigdzie nie widzę takiej opcji...

W zakładce oglna prezentacja produktu jest: ipv4 DNS jest jak byk :
217.116.104.104,217.116.100.100 ale nigdzie nie ma możliwości edycji...
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei b593 z Orange zmiana DNS

Post autor: zurek »

Załóż nowy APN... To będziesz miał możliwość dowolnej konfiguracji ustawień...
szuki

zurek, niestety brak opcji wprowadzenia tam DNS. Gdzieś ktoś sugerował aby w polu użytkownik wbić adres i w niektórych routerach huawei to przechodzi, testowałem niestety nie.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

A ten router to masz z salonu Orange?
szuki

z Orange tak... Widzę, że VPN też nie wspiera Edimax to robił, mogę to przeżyć, ale aby nie mieć możliwości zmiany DNS w routerze to już komedia.
Ostatnio zmieniony 2014-04-22, 21:42 przez szuki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Hmmm... To lipa chyba... Ponieważ ten router posiada SIMLOCK... Co wiąże się z tym ze nie zmienisz adresów DNS... Musisz zdjąć simlocka... Gdybyś miał ten router z salonu Plusa to by tego problemu nie było i byś zmienił śmiało adresy DNS...
szuki

zurek, Jesteś pewien? To zapłacę tym złym ludziom z Orange ich 77 zł, ale powiedz mi wtedy pojawi się opcja dopisani DNS? Jesteś pewien?

Bo widziałem, że ktoś pisał na forum orange, że ma router z plusa i też nie może zmienić DNS...
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Nie dam uciąć ręki... Nie wiem jak jest skonstruowany ich software w tym modemie... Ale po zdjęciu simlocka powinna pojawić się opcja dodania nowego APN i możliwość wpisania dodatkowych adresów, tzn. primary DNS i secondary DNS.

W Plusie jest możliwość zmiany adresów DNS pod danego usługodawcę... Trzeba tylko dodać nowy APN...
Ostatnio zmieniony 2014-04-22, 21:49 przez zurek, łącznie zmieniany 1 raz.
szuki

zurek, Ja mogę dodawać APN - z tym nie ma problemów. Ale pola są ograniczone do standardowych opcji nazwa, apn, użytkownik, hasło....
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

W Plusie można śmiało zmieniać adresy DNS... Może jest gdzieś dodatkowa zakładka której nie widzisz do zmiany DNS...?
szuki

zurek, w którym miejscu możesz to zrobić? Może i jest ale szukałem kilka razy i nie widzę. Na anglojęzycznych forach też przewijają się informację, że brak możliwości zmiany DNS w tym routerze... Zdumiewające do głowy by mi to nie przyszło.
Ostatnio zmieniony 2014-04-22, 21:53 przez szuki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

A zrzut screen mógłbyś dać?
szuki

Tak zaraz wrzucę.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Ja bawiłem się modemem Plusa... Z Orange nie miałem okazji, a osobiście korzystam z D-Link DWR921.
szuki

http://prntscr.com/3chbmh

Teraz zmykam spać jutro wrócimy do tematu. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Biedne funkcje ustawień ma ten software Orange... Chyba będzie jednak lipa...

Gdybym był na Twoim miejscu to zdjąłbym simlocka...Jak to by nie poskutkowało, to bym wgrał software Plusa, lecz wtedy tracisz gwarancję na sprzęt...

Poczekamy... może ktoś jeszcze coś doradzi co miał z tym routerem z Orange kontakt...
szuki

zurek, dzwoniłem do Orange - ich technik mówi, że to jest ograniczenie routera i nie ma nic wspólnego z simlockiem. Zleciłem jego zdjęcie tak czy siak. Informacje w sieci to raczej potwierdzają. Może jestem za bardzo wymagający ale aby router nie oferował tak podstawowej funkcji jak zmiana dns to żenada - fajnie działa ale takie ograniczenie...

Coś tam znalazłem, że można połączyć się przez ftp i kombinować... Ogólnie jakoś to przeżyje, ustawię DNS na dongle z androidem, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie bo trzeba to robić na każdym urządzeniu z osobna.

Gdyby ktoś z was coś wiedział dajcie znać.

Cytat z forum Orange:
WItam,
Nie moge zalozyc nowej kategorii, wiec pisze tu ;). Nie moge ustanowic polaczenia z internetem za pomoca routera Huawei B593u-12 (kupionyw Plus) z karta Orange. Ustawienia automatyczne dzialaja tylko z karta SIM Plusa. Z karta SIM Orange trzeba utworzyn nowy APN wg wskazowek ze strony Orange. Niestety nie mozna edytowac DNS, pozostaje tylko opcja Automatyczny, a takie ustawienia nie dzialaja. Nie wiem co zrobic. Router nie ma SIM lock.
Wniosek jest taki, że te sprzęty z plusa też mają ograniczenie.

Kolejne kwiatki, nigdzie nie widzę pola konfiguracji SIP. Jedynie włączenie tej funkcji. Jak to też jest wycięte to Orange nabija klientów w błąd w specyfikacji produktu na ich stronie jest wsparcie SIP. To jest niezgodność produktu.

Czy wgranie innego softu może mieć wpływ na gwarancję? Wystarczy tak jak w Edimaxie pobrać firmware i załadować w przeglądarce?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

szuki, wpisz na sztywno DNSy w ustawieniach karty wifi/lan.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Pisałem właśnie że gdzieś na pewno wpisywałem adresy DNS w tym routerze B593s-22...
szuki

ja.michal, to wiem:) ale to droga dookoła. Mam kilka urządzeń na każdym trzeba robić to indywidualnie. Generalnie oczywiście tak można ale każdy szanujący się router udostępnia taką opcję. Ten b593 z okrojonym softem to modem z funkcją protezo routera.... A co z tym Sip wiecie może? Generalnie na razie tego nie potrzebuje, ale to też dziwne aby nie było opcji konfiguracji w sofcie Orange....

VPN też się nie da ustawić (nie chodzi mi o APN) tylko np. PPTP, a w niektórych softach chyba się da...

Trzeba było brać Dovado Pro to bym nie miał takich problemów.

Jedyna opcja jakiej się doszukałem z SIP:
http://prntscr.com/3cr51z
poza tym brak opcji wprowadzenia danych autoryzacyjnych etc. Chyba, że trzeba najpierw przekierować porty itd i dopiero wtedy to się uaktywni.

W specyfikacji na jakiejś stronie:
Features: NAT, DHCP Server, Virtual Server, DMZ Host, Firewall mit IP-, MAC und Domain-Filter, VPN Pass Through (IPSec/PPTP)
VPN jak byk....

Nawet znalazłem takie coś:
http://prntscr.com/3cr8tn
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

szuki pisze:VPN jak byk....
VPN Pass-Through to tylko odpowiednia konfiguracja NATa.
SIP ALG podobnie.
Chodzi o to, żeby NAT radził sobie z innymi protokołami niż TCP i UDP. Nie ma to nic wspólnego z ustawieniem tunelu czy używaniem routera jako bramki VoIP.

PS. Tylko mi się nie wyświetlają obrazki?
PS2. Ok, adblock.
szuki

Jo_gurt, VPN w specyfikacji " Pass-Through " rozumiem, że to oznacza, że może pośredniczyć ale jako tako w samym sprzęcie nie da się skonfigurować dostępu via VPN (bez względu na soft), SIP ALG - dokładnie ale zatem dlaczego soft z Orange nie wspiera SIP? Na ich www wyraźnie jest napisane, że ten router to robi.... Przeszukałem całe menu kilka razy i nigdzie nie widzę takiej możliwości aby wprowadzić dane usługodawcy VOIP.
Note: VPN Passthrough does NOT mean the router can create a VPN endpoint. VPN Passthrough is a feature that allows VPN traffic created by other endpoints to "pass through" the router.
Czyli z VPN mam jasność.
Ostatnio zmieniony 2014-04-24, 06:56 przez szuki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

szuki pisze:rozumiem, że to oznacza, że może pośredniczyć ale jako tako w samym sprzęcie nie da się skonfigurować dostępu via VPN (bez względu na soft
Nie tyle pośredniczyć, co w ogóle umożliwić, ale tylko przejście tunelu przez router, a nie zestawienie go.
szuki pisze:ale zatem dlaczego soft z Orange nie wspiera SIP?
A jakiś soft wspiera?
szuki pisze:Na ich www wyraźnie jest napisane, że ten router to robi....
Daj linka.
szuki

Jo_gurt, już im się wyczerpały zapasy ale:
http://www.orange.pl/klienci_ind/modemy ... loyalty=24

Jak dasz wybieram ofertę z modemem routerem zobaczysz ten model i dasz szczegóły:
Router HUAWEI B593 obsługuje standardy LTE TDD i FDD

osiągając maksymalną prędkość pobierania danych do 100Mbps. Ponadto do routera można bezprzewodowo podłączyć aż do 32 urządzeń lub komputer przez gniazdo Ethernet. Dostępna jest obsługa VOIP z funkcją dwustronnego nagrywania
Obsługa VOIP to chyba oznacza to co o tym routerze piszą wszędzie, że to bramka VOIP. A skoro bramka to jakim cudem ustawienia SIP mogą być wycięte z softu Orange?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

szuki pisze:Obsługa VOIP to chyba oznacza to co o tym routerze piszą wszędzie, że to bramka VOIP.
No tak, nawet wskazywałaby na to obecność gniazd telefonicznych.
Natomiast zapewne operatorzy wycinają obsługę VoIP, żeby nie zabierać sobie klientów :P Nie ma w tym żadnego cudu, po prostu zamawiają firmware z usuniętą/ukrytą funkcjonalnością.
szuki

Jo_gurt, To jest jawne wprowadzenie klientów w błąd. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Jeszcze nie minęło 10 dni od aneksowania umowy. Jest szansa wgrać jakiś inny soft? Z tego co widziałem to dosyć ryzykowne. Pewnie wiąże się z utratą gwarancji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

szuki, nie wiem, zadzwoń na infolinię może i zadaj proste pytanie: chcę skorzystać z VoIP zgodnie ze specyfikacją na waszej stronie. Jak?
Ale podejrzewam, że oni po prostu wklejają bezmyślnie specyfikację producenta.
szuki

Rozmawiałem z Orange. Potwierdzili, że na stronie jest informacja, że wspiera VOIP a w rzeczywistości oprogramowanie jest brandowane i nie ma takiej opcji.

Napisali reklamacje - jeżeli nie będą mogli mi udostępnić odpowiedniego softu to oddaje sprzęt i biorę opcję z 80% rabatem bez routera.

Sympatyczny Pan radził też kontakt z huawei czy wgranie ich oficjalnego softu wpłynie na gwarancję.

Kolejna wtopa z Orange w ciągu roku - najpierw pakiet wakacyjny, później aneks zostałem wprowadzony w błąd przez konsultanta, że wejdzie w życie od następnego okresu rozliczeniowego - musiałem odkręcać a teraz to. Jedyny błąd na korzyść Orange to brak naliczania transferu via APN VPN kilka lat temu przez kilka miesięcy. Pan na infolinii sugerował, że łączę się przez jakieś inne "łącze":)

Niewątpliwie Orange ma świetną ofertę, net dobrze działa ale takie akcje mnie do nich zniechęcają coraz bardziej.

Mogłem was posłuchać od razu brać 80% rabatu i kupić sprzęt na allegro. Nie spodziewałem się, że Orange aż tak modyfikowało sprzęt. Dzowniłem do Huawei oni mogą wgrać inny soft ale za zgodą orange - musiałbym mieć pismo i wysłać do nich 14 dni czekania, płacenie za wysyłkę.
Ostatnio zmieniony 2014-04-24, 18:41 przez szuki, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To niezłe krzaki. A myślałem, żeby wziąć tego Huawei w Orange. W takim wypadku już tego nie zrobię.
Ach ten brandowany soft. :glare:
W D-Linkach chyba również wycięty SIP.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:To niezłe krzaki. A myślałem, żeby wziąć tego Huawei w Orange. W takim wypadku już tego nie zrobię.
Ach ten brandowany soft. :glare:
W D-Linkach chyba również wycięty SIP.
Ale D-Link DWR921 w porównaniu do Huawei B593s-22 ma zaawansowaną konfigurację... i to bardzo...
ODPOWIEDZ