huawei b593 nagłe spadki predkości i duze wzrosty ping
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: huawei b593 nagłe spadki predkości i duze wzrosty ping
Po co ci antena do WiFi na 2,4 lub 5GHz? W twoim temacie napisano wszystko na temat odległości od BTS-ów UMTS900 Aero2, które masz w pobliżu oraz LTE1800Mobylandu z Koluszek. W zależności od wyboru technologii potrzebujesz anteny kierunkowej na 900MHZ i to mocnej, np. ATK-20. Do LTE antena kierunkowa Dual LTE na 1800MHz. Innego wyboru nie polecam, kupiłeś już szerokopasmową, kierunkową i efekt znasz. teraz chcesz kupić kolejny , dookólny wynalazek. Pytanie tylko po co?
-
- Użytkownik forum
Dlatego mysle o takiej bo widze na ta chwile ze najlepiej to chodzi kiedy najzwyczajniej router jest wystawiony na zewnatrz , bez ustawiania w jakims kierunku itp. Ale przeciez router nie moze stac na zewnetrzym parapecie.
i dlatego mysle o takim rozwiazaniu zeby antena dzialala na tej samej zasadzie co anteny przy routerze tylko zeby byly mocniejsze i zeby bolo mozna je na stale zamontowac na zewnatrz w jakims optymalnym miejscu. Anteny kierunkowej troche sie boje bo aktualnie obecna mam zamontowana na kominie jak najwyzej tylko sie dalo i teraz aby cos z nia zrobic, przestawic w innym kierunku czy wymienic na inna. Bedzie problemem bo dach jest mega stromy, wysoki i nie mam dojscia do niej tak na zawolanie. A boje sie tego ze jak kupie druga kierunkowa antene ustawie ja i np bedzie dobrze. A za jakis przykladowo tydzien czy miesiac zacznie znow cos nawalac. ( tak jak ma to miejsce aktualnie) A ja nie bede mial jak sie do niej dostac.

Korzystając z takiej anteny później będzie post na forum czemu modem nie wyszukuje zasięgu.
-
- Guru bezprzewodowy
Setki ludzi kupuje na Allegro różne pseudoanteny, dookólne wynalazki na wszystkie pasma. Podobnie jak ty do BTS-a mają daleko. Efekt łatwy do przewidzenia, internet nie działa prawidłowo. Stad pretensje do operatora, przecież kupiłem antenę i nie działa. Pytania na forach tak jak pisze kolega. Jedyny zysk z takiego zakupu to zysk w kieszeni sprzedawcy. Anteny dookólne jedynie przenoszą pobór sygnału na zewnątrz i jakoś 'działają' w pobliżu BTS-a, U ciebie odległości bardzo duże i jeszcze las. Kupiłeś już jedną wielozakresową antenę logarytmiczną zamiast mocnej anteny kierunkowej na wybrane pasmo. Choć jest kierunkowa to ma mały zysk i działa słabo. Dookólna będzie działać jeszcze gorzej. Te Interline Horizon MAXI to anteny WiFi, całkowicie nieprzydatne dla ciebie.
-
- Użytkownik forum
Rozumiem i tak w ogóle to dzięki za fatygę.
Czyli z tego co widzę najlepszym wyborem była by antena atk-20, ale zastanawia mnie to ze dlaczego ten internet chodzi mi dobrze kiedy router wystawie na parapet zewnętrzny czy tez ogólnie router jest na zewnątrz, skoro najbliższe nadajniki sa tak daleko, a przecież te dwie antenki przy nim na pewno nie maja jakiegoś dużego zysku i router nie stoi jakieś 2,5m od ziemi, wiec nisko. Tak jak teraz na parapecie wewnętrznym jest pobieranie w granicach 1,5/2mb wystawie go za okno i jest 5/6mb.
I jeszcze jedno. Jakim programem najlepiej mierzycz siłe sygnału? Tak jak bym ustawiał antene np? Mam top netinfo ale to chyba działa tylko z modemami USB.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:30 ]

<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>

I jeszcze jedno. Jakim programem najlepiej mierzycz siłe sygnału? Tak jak bym ustawiał antene np? Mam top netinfo ale to chyba działa tylko z modemami USB.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:30 ]

<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:30 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Dziś byłem u sąsiada, i dokładniej sprawdziłem parametry jego internetu, ping wynosił 30/35 prędkość pobierania wahała się od 5 do 7 Mb, a poziom sygnału wynosił -86/-88, no i miał połączenie z LTE . Czyli rozumiem ze jest szansa ze u mnie tez będzie LTE jeśli założę macną antenę ? Skoro sąsiad mieszka 30 metrów obok i ma ten modem ODU 100.
Ostatnio zmieniony 2015-02-15, 09:47 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.