huawei b593 nagłe spadki predkości i duze wzrosty ping

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tracz11
Użytkownik forum

huawei b593 nagłe spadki predkości i duze wzrosty ping

Post autor: tracz11 »

Witam. Od dłuższego czasu mam problem z internetem z Plusa, miejscowość w jakiej mieszkam to Węgrzynowice Modrzewie woj łódzkie.Zze względu ze to wieś i o zasięg internetu mobilnego jest tu dosyć ciężko zakupiłem antenę zewnętrzna a dokładnie taką http://agrolan.eu/anteny-do-iplus-i-cdm ... i-zte.html od września kiedy była założona internet działał w miarę dobrze. To znaczy ping był miedzy 50 a 100 a prędkość pobierania oscylowała w granicach 5/8 Mb/s (wieczorami czasami spadała do 3 Mb/s a od 24 do jakieś 7 rano potrafiło być 12Mb/s ) wiem ze to bardzo małe prędkości ale mi wystarczały. Lecz teraz w ostatnim czasie coraz częściej są problemy, w jednym momencie jest ok a za chwile prędkość spada do 0,2Mbps a ping w grach wynosi ponad 1000. Odpalenie filmu na youtube w 240p jest niemożliwe tak samo granie w gry sieciowe, i to się dzieje coraz częściej. Zastanawiam sie czy nie kupić drugiej takiej anteny bo wiem ze można założyć dwie, tylko znów nie chce wywalić kasy w błoto jeśli to by nic nie pomogło. Prosze o pomoc

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-02-07, 15:58 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-02-07, 15:58 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: huawei b593 nagłe spadki predkości i duze wzrosty ping

Post autor: wojteks »

Daj pełnego linka do anteny.
Nie pomagam na PW!
tracz11
Użytkownik forum

wojteks pisze:Daj pełnego linka do anteny.

http://agrolan.eu/anteny-do-iplus-i-cdm ... i-zte.html

Moze własnie to wina anteny i ogolnie trzeba by ja zmienić.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:46 ]
:pppp:
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:46 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tracz11 pisze:moze własnie to wina anteny
Może, masz raczej UMTS900 więc antena na pasmo 900MHz jest konieczna, żadne szerokopasmowe nie są dobrym pomysłem. Podłączenie 2 anteny nie ma znaczenia w UMTS900.

Czy jak prędkość tak mocno spada to modem nie przełącza się w EDGE? Niestety stacje bazowe Aero2 są bardzo mocno obciążone i spadki prędkości wieczorami mają bardzo duże.
Nie pomagam na PW!
tracz11
Użytkownik forum

Zazwyczaj mam ustawione zeby laczylo. Tylko z 3G ale nawet jak jest ustawione na automat to mam zawsze pokazane 3G , ki3dy w ustawieniach routera zmienie na 2G to mam niby pelny zasieg (5 kresek) ale internet chodzi strasznie wolno. Wiec jaka antene najlepiej kupic? Moze jakies konkretnie linki do anteny? Nie rozchodzi sie o cene, tylko zeby byla jak najlepsza.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tracz11 pisze:Wiec jaka antene najlepiej kupic?
ATK10 albo ATK20 na pasmo 900MHz, jednak poczekaj aż ktoś więcej się wypowie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do BTS-ów UMTS900 Aero2 , z których korzystasz w Plusie masz daleko, 8-10km. To Koluszki, 11 Listopada 65, Głuchów,Ujazd i Chrusty Nowe. Na jaki ustawiona antena? popróbuj na innych BTS-ach. BTS, z którego korzystasz może być przeciążony. Ewentualnie zakup ATK-20 ale warto sprawdzić też jak działa internet w pobliżu tych BTS-ów. Ogólnie tak jak pisze kolega wybrałeś operatora, który nasprzedawał ofert w SmartDom za pół ceny lub mniej a sieć UMTS900 przeciążona.
tracz11
Użytkownik forum

Z tego co wiem najbliższy nadajnik jaki mam to nadajnik w miejscowości Żelechlinek oddalony o jakieś 4/5 km i miedzy mna a nim nie ma wcale przeszkód (sa same pola) wiec widze z okna ta wierze z nadajnikiem, ustawianie anteny w kazdym innym kierunku nic nie dawało tylko po ustawieniu anteny na koluszki router wskazywał 4 kreski zasiegu ale ping i prędkosc były straszne. Wiec antene mam na Żelechlinek router pokazuje 1 lub 2 kreski. W Koluszkach wiem ze internet śmiga pieknie, jest lte i prędkość wacha sie w granicach 50/60 mb/s nawet w miejscowościach miedzy mna a koluszkami jest bardzo dobry sygnał ale mnie od nich dzieli las i pewnie dlatego u mnie nic nie dochodzi, z reszta to znaczna odległość.
Powiem jeszcze ze od jakiegoś miesiaca moj sasiad ma internet z plusa z modemem zewnetrznym ODU 100 i routerem IDu, czy jakoś tak. :) Ten modem ma zamocowany na balkonie bez anten itp i u niego internet duzo lepiej sie sprawuje. A u mnie antena jest conajmniej e metry wyzej na kominie tak ze wyzej sie nie da i średnio to chodzi. :/

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:46 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:46 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Widać, ze nie ogarniasz tematu. Napisałem wyraźnie gdzie masz BTS-y UMTS900Aero2 a ty wyjeżdżasz z Żelechlinkiem gdzie ani Plus nie ma UMTS2100, ani też UMTS900 Aero2 czy LTE1800Mobylandu. W Żelechlinku jest BTS UMTS900 NetWorks , który obsługuje Orange i T-Mobile i z Plusem nie ma nic wspólnego. Wybrałeś niewłaściwego operatora a i antena to wielozakresowa lipa. Kolejne pytanie to jakim cudem twój sąsiad ma zasięg LTE na ODU skoro najbliższy BTS LTE1800Mobylandu jest w Koluszkach, Brzechwy 50, czyli ponad 10 km od was z tego połowa przez las? Wg mapy zasięgu Plusa LTE kończy się przed Starym Rdzeniem. Na dodatek wynalazek sąsiada nie obsługuje 3G na UMTS900 i UMTS900. Sąsiadowi to nawet nie powinni sprzedać sprzętu, który nie obsługuje nic innego oprócz LTE skoro mapa zasięgu LTE go nie obejmuje. Widziałeś ten jego "działający" LTE? jakie osiągi i poziom sygnału? Biorąc Plusa wybrałeś najgorszego obecnie operatora w Polsce, który nic nie gwarantuje tylko nachalnie sprzedaje usługi i dysponuje na terenach wiejskich przeciążoną siecią UMTS900 Aero2 z nędznym dosyłem do tych BTS-ów. Stąd takie rezultaty jak u ciebie ,wieczorami siec po prostu nie wyrabia się. Dzięki dobrej antenie kierunkowej na 900 MHz np. ATK-20 można wymusić połączenie po kolei z tymi BTS-ami UMTS900 Aero2, które podałem i wybrać najlepszy z nich( najmniej obciążony). To jedyne co można zrobic. Ustawiłeś antenę na kierunek, na którym BTS UMTS900 Aero2 znajduje sie w Krzemienicy, ponad 15km i oczekujesz dobrych wyników. Nic nie piszesz o modemie/routerze. Jeśli obsługuje LTE to skoro sąsiad ma LTE na ODU mógłbyś próbować połączyć się z tym BTS-em LTE1800Mobylandu w Koluszkach za pomocą mocnej anteny kierunkowej Dual LTE na 1800MHz. ale gwarancji poprawnego działania nie ma.
tracz11
Użytkownik forum

Sory ale ja powiedziałem tylko w jakim kierunku jest ustawiona antena, i to po kilku dniach bawienia sie z ustawianiem jej tylko w tym kierunku internet znośnie działał ja nie wiem jaka to antena w żelechlinku ale na mapie BTsearch jest napisane ze jest Maszt Plus gsm900 i tylko w jej kierunku jako tako to działa w kazdym innym polączenie niby było ale predkość wynosiła max 0,3mb a ping jakieś 900/1000. Sąsiad ma to co powiedziałem nie ma tego ustawionego w zadnym kierunku bo to nie jest urządzenie kierunkowe. Czy to obsługuje tylko lte tez nie wiem, za to wiem ze ma diody ktore informuja o jakości sygnału i na 5 kolorow ma diode która mówi o średiej jakości sygnalu. a jego wyniki w speed tescie to 6/10mb/s a ping miedzy 30 a 60.
Nie mowie ze sie znam na tym, gdybym sie znał to bym nie pytal. :)
Znalazłem tez anteny paraboliczne (taleze) niby maja duzy zysk energetyczny 24dbi.
http://yagi.pl/antena-paraboliczna-24db ... -1677.html
Taka była by lepsza? czy jednak ta ATK-20?

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:44 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:44 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter18

Post autor: dexter18 »

GSM 900 to standard EDGE czyli 2G. Daruj sobie te parabole. Potrzebujesz konkretnej anteny na pasmo więc bierz ATK-20.
tracz11
Użytkownik forum

Ok czyli najlepsza bedzie ta ATK-20 a jesli mam teraz ta stara szerokopasmowa, to moge pod jednym wejsciem w routerze miec ja. A pod drugim ta atk-20? Bo aktualnie pod jednym wejsciem jesy ta zewnatrzna antena a pod drugim mam przykrecona ta krotka ze zestawu z pudelka. I kiedy widze ze pong skacze i wezme router w reke i podniose go pod sufit to momentalnie ping sie poprawia. Czyli ta krotka antena ze zestawu tez cos musi dawac. , bo gdy ja odkrece calkiem to tez widze ze net gorzej chodzi. I to sprawdzalem nie raz wiec wiem ze na pewno tak jest.
dexter18

Nie, podłączysz tylko jedną antenę daruj sobie szerokopasmowe. Znasz stare powiedzenie coś co jest do wszystkiego jest do niczego.
tracz11
Użytkownik forum

Ok tylko zastanawia mnie czemu ta krótka antena z pudelka z routerem coś daje, a róznice sa zauważalne kiedy tylko ja odkrece, skoro niby u mnie druga antena nie ma sensu.
Czesto tez jest tak ze bez wzgledu czy to wieczor czy noc czy dzień internet smiga ładnie przez 3/4 dni mniej wiecej 6/8mb/s ping 50/80 bez względu na pore dnia. A np 5 dnia cos sie strzeli i przez caly dzien połaczenie niby jest takie samo a predkosc to 0.2Mb a ping w granicach 1000. I następmnego dnia znów przez cały dzien jest dobrze...

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:42 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:42 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Wszystko co dotychczas robisz jest niezgodne z zasadami, jak masz antenę zew to po co te śmieszne zabiegi z routerem?Antenę zew. montujesz do lewego patrząc od tyłu wejścia w routerze. Drugie gniazdo puste. Korzystasz z 3G na UMTS900 a nie z LTE1800 więc potrzebujesz jednej anteny. Na routerze wybierasz antenę zew. , ustawiasz Tylko połączenie 3G aby nie łączyć się z 2G i EDGE na GSM900 Plusa. No i najważniejsze, obecna antenę kierujesz na po kolei na wymienione BTS-y UMTS900 Aero2. To ta sieć zapewnia u ciebie 3G w Plusie. Mierzysz poziom sygnału i prędkości na każdym z nich. Wybierasz ten, który zapewni ci najlepsze parametry internetu. Nie kierujesz anteny na Żelechlinek bo tam nie ma żadnego BTS-a, który zapewnia 3G czy LTE w Plusie. Po drugie jak u sąsiada faktycznie jest LTE( sprawdź0 sam) to mając B-593s-22 i do niego antenę Dual LTE1800MHZ o wzmocnieniu 15dBi masz szansę na LTe w Plusie. oczywiście z BTS-a LTE1800Mobylandu w Koluszkach. W twoim temacie to wszystko. Oczywiście wynalazki z firmy YAGI jak z linka to sobie daruj.
tracz11
Użytkownik forum

Kurcze wszystko rozumiem. Antene zewnatrzna mam podłaczona tak jak mowisz. Ustawiałem ja na koluszki chyba ze 30 razy w rożnym kierunku i nic po ustawieniu na koluszki router pokazuje 4 kreski zasiegu ale predkosc internetu tak jak mowie była max0,3mb kierowałem ja we wszystkie inne strony i tylko w strone żelechilnka mam te 6/8Mb. Ja nie mowie ze ona bierze sygnał z żelechlinka tylko mowie w która strone ustawiłem aby to jako tako działało. A co do drugiej tej anteny z zestawu nawet teraz po jej odkreceniu internet w testach zwalnia o jakieś 1/1.5mb/s i ping rosnie do ponad100. Ja tez na poczatku myślałem ze jak bedzie zewnetrzna antena to ta druga bedzie zbedna, no ale tak nie jest. W ustawieniach routera wszystko jest tak zrobione jak piszecie wybieranie 3g, i antena zewnetrzna.
Odnosnie tego (sasiada) musze sie przejsć i zobaczyc czy on rzeczywiscie łaczy sie z lte. Bo jesli tak to moze na innej antenie u mnie tez by złapało.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:41 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:41 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W temacie UMTS900 Aero2 i BTS-ów wokól ciebie napisałem wszystko. Koluszki pewnie mocno przeciążone stąd takie wyniki. próbowałeś ustawić na Głuchów, Ujazd czy Chrusty Nowe? Trzeba to zrobić dokładnie i za każdym razem test prędkości. To jedyny sposób aby sprawdzić te BTS-y. W ustawieniu na Żelechlinek łączysz się z BTS-em UMTS900 Aero2 w Krzemienicy, który jest dalej ale prawdopodobnie mało obciążony stąd lepsze wyniki. Podejrzewam, że na 3G nie osiągniesz więcej, oby nie było gorzej a w Plusie to możliwe.
tracz11
Użytkownik forum

Wiec jutro dowiem sie czy sasiad ma rzeczywiście LTE bo ma ten modem IDu-100 na balkonie przy barierce bez jakichkolwiek anten i sprawuje mu sie to tak jak pisałem wcześniej (lepiej niz u mnie). Czyli jesli miałby jakims cudem lte. To jaka antene ja bym miał najlepiej założyć zeby łączyc sie z tym co on. A moze poszukać jakiejs mocnej anteny dookolnej, bo ten jego modem właśnie taki jest. i u niego tak jak mowiłem sprawuje sie to lepiej niz u mniE. a moje ustawianie anteny w jakimkolwiek innym kierunku kończy sie brakiem pobiernaiem max na poziomie 0.5mb/s. Wiec moze to wina mojej anteny,
i da sie sprawdzic z czym konkretniej jest połaczone to IDU 100? Jesli to rzeczywiscie bedzie LTE?

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:38 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:38 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W ODU jest słaba antena dookólna, ponoć zysk około 5dBi. ODU działa tylko na LTE1800, to taki wynalazek, który nie pozwala użytkownikowi korzystać z 3G Plusa na UMTS900 i UMTS2100. Nie skorzystasz na nim też z limitu nocnego 100GB. Szczerze nie polecam a sąsiadowi wobec braku teoretycznego zasięgu LTE Plusa/CP to nie powinni sprzedać a on tego brać. Jak mu jakoś działa z LTE to niech się cieszy choć jak przyjdzie wiosna i liście to może być lipa. Ty jeśli masz B-593s-22 wybrałeś dużo lepszy sprzęt. Antena oczywiście tylko kierunkowa http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html , kabel do 10m ewentualnie jakaś Sorensen Dual LTE na 1800MHz.
tracz11
Użytkownik forum

Własnie też znalazlem ta sama antene :) Wiec poczekam spokojnie do wiosny i zobacze jak wtedy bedzie to mu sie sprawowało jesli nadal bedzie mu na tym ODU dobrze to chodzić to kupie ta antene cybertecha i rozumiem ze mam sie starac ja skierowac na nadajnik na ulicy 11 listopada. Rozchodzi sie o nadajniki opisany tak? (Plus ID: 31299
GSM900 UMTS2100)?
No i oczywiscie sprawdze tez inne kierunki.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:33 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:33 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście że nie na ten BTS. Kierunek ten sam ale BTS znacznie dalej. Już przecież pisałem, że w Koluszkach działa BTS LTE1800Mobylandu przy Brzechwy 50 i to z niego korzysta Plus/CP w technologii LTE.
tracz11
Użytkownik forum

Wiec da sie sprawdzić z jakim nadajnikiem lączy sie ten ODU? Jesli łapie LTE.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:32 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:32 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tu nie ma co sprawdzać. Jeśli łączy się w LTE to jedyną możliwością jest ten BTS przy Brzechwy 50 w Koluszkach. Innych po prostu brak w pobliżu. Wybrałeś operatora, który ma w okolicy słabą sieć LTE a i do BTS-ów UMTS900 Aero2 daleko.
tracz11
Użytkownik forum

Wiec jesli mu ten ODU lapie to lte to mi z tej anteny dualnej cybertecha tez musi zlapac rozumiem. ?
dexter18

Zasięg jest uzależniony od bardzo wielu czynników. Chodź nie jestem pewien, że nie złapiesz LTE. Bez testów nic nie wyjdzie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście nic nie musi. Na antenie Dual LTE 1800MHz np. z Cybertecha możesz próbować. Jeśli się nie uda antenę można zwrócić lub wymienić na pracującą w paśmie 900MHz , np. ATK-20, którą możesz użyć do 3G w Plusie na UMTS900 Aero2.
tracz11
Użytkownik forum

Wiem ze sasiad ma ten modem ODU i wiem ze mu to chodzi na ta chwile lepiej niz mi czyli u mnie tez to powinno chodzic. Wiec czy bym kupowal antene dualna lte czy atk-20 mam ja kierowac najlepiej w strone koluszek.
matek451
Guru bezprzewodowy

antenę Dual LTE kierujesz tylko na Koluszki bo nie ma innego BTS-a LTE1800Mobylandu w pobliżu. ATK-20 pracuje na 900MHz i ją ustawiasz po kolei na te BTS-y UMTS900 aero2, które wymieniałem wcześniej. Ponieważ leża na różnych kierunkach możesz wybrać taki, na którym są najlepsze parametry internetu. Często te dalsze są mniej obciążone i zapewniają lepszy wynik. To zaleta anten kierunkowych, pozwalają wymusić połączenia z konkretnym BTS-em o ile są one na różnych kierunkach.
tracz11
Użytkownik forum

Odświeżę troche temat. Ostatnio bawiłem sie troche z tym routerem. To znaczy założyłem obie anteny z zestawu (te krótkie białe) i stawiałem router w rożnych miejscach w domu. I co sie okazało kiedy na antenie zewnętrznej sa takie spadki w prędkości to na tych dwóch antenkach krótkich kiedy router postawiłem na parapecie za oknem była prędkosc stabilna przez cały dzien w granicach 4/5Mb/s ale to tylko na parapecie właśnie od strony Żelechlinka na kazdym innym juz było gorzej miej więcej od 1Mb/do 2mb . Czyli moze coś jest nie tak z ta moja antena zewnętrzna. I myślałem czy by lepiej nie kupić jakieś dobrej anteny dookolnej, bo przeciez anteny przy routerze takie własnie sie a prędkosc na nich nie jest juz zła jak dla mnie. Ale właśnie pytanie czy sa jakies dobre anteny zewnętrzne dookolne i najlepiej dualne ? No i zeby była to antena która jak najlepiej sprawdzi sie w mojej miejscowosci. Prosze o rady.

Czytałem dobre opinie o antenach horizon maxi, co myślicie?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-02-12, 16:51 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-12, 16:51 przez tracz11, łącznie zmieniany 1 raz.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Post autor: Baldwin »

Nie piszesz z jakiej sieci korzystasz. Patrząc na mapę widzę że wyboru raczej nie masz. Wszystkie BTS-y w okolicy pracują w 3G ( UMTS 900 ). Najbliższy LTE w Koluszkach ok.10 km. Antena kierunkowa jest po to byś wybrał jeden konkretny BTS który zapewnia ci najstabilniejsze połączenie i ma to trzymać. Do tego celu najlepiej się nadaje antena ATK-20. Jeśli chcesz kombinować z innymi, masz do tego prawo. Nie omieszkaj jednak powiadomić nas o wynikach. Na tym forum raczej nikt nie poleci tobie żadnej anteny dookólnej bez względu na to jak rewelacyjna jest ona zdaniem sprzedawcy.
ODPOWIEDZ