internet mobilny LTE, używany tylko w domu, który operator?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: internet mobilny LTE, używany tylko w domu, który operator?

Post autor: onken »

Zrobiłem dwie reklamacje :)

1. Grzecznościowo mi Pani z Faktu przyjeła
2. Skopiowałem adres zgłoszeń z "fioletowego" Playa i zalogowałem na czerwone i wkleiłem link :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Edit

A więc Fakt do mnie zadzwonił

Powiedzieli że nie powinno mi się w ogóle zrobić takiej migracji bo nie na to regulaminów ani w teorii opcji.

Ale żeby być uczciwym, to dali mi pół roku ważności konta...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
samboman
Użytkownik forum

Post autor: samboman »

Witam,

Posiadam obecnie Power LTE w Plusie, muszę jednak dokupić inną usługę internetu gdyż LTE z Plusa będzie wykorzystany gdzie indziej.

Zastanawiam się nad przetestowanie LTE z Orange (oferta dla firm) gdyż proponują mi całkiem dobrą ofertę. I teraz pytanie, jaki starter Orange kupić aby przetestować LTE? Znalazłem w domu starter za 5zł (wybierz swój numer) nie wiem tylko czy da się tę taryfę zmigrować do jakiejś z LTE.
Czy do testów mogę wykorzystać b593-22, czy posiada on simlocka Plusa?
lucaa44
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lucaa44 »

@samboman, do testowania lte od orange lte polecam starter 'orange free na kartę' 2GB za 7pln, ważne przez 30dni, z tym że nie wiem czy go jeszcze dostaniesz (nie wiem też czy można go zamówić na stronie orange.pl). W przypadku tego startera są dostępne doładowania: 650MB za 10pln(ważne 7dni), 2GB za 15pln(ważne 30dni), 6GB za 25pln(ważne 30dni), 14GB za 50pln(ważne 90dni).

Z tego co się orientuję wszystkie nowe startery (w tym te dedykowane do rozmów tel) pracują w technologii lte , pod warunkiem że telefon/modem/ruter obsługuje lte. Oprócz tego pierwszego startera mogę polecić jeszcze 'orange smart na kartę' za 5pln, na start masz 500MB ważne 30dni. (Te dwa startery najbardziej się opłacają. W ich przypadku możesz zawsze zmienić taryfę na korzystniejszą.)

Jeżeli chodzi o migrację na inną taryfe - podaje kilka kodów które umożliwiają przejście, w nawiasie na jaką: *101*90#(przejście na orange yes), *101*80#(na orange smart na kartę), *101*40#(na orange free na kartę), *101*65#(na orange one), *101*20#(na orange pop), *101*10#(na nowe orange go). Przejście na inną taryfe trwa do 24h. Czy migracja zadziała ze starterem który już masz najlepiej sprawdzić osobiście wkładając sim do telefonu i wstukując kod. Moim zdaniem powinno zadziałać, ale 100% pewności nie mam. Sam migrowałem z 'free na kartę' na 'pop'.

W większości podanych wyżej taryf można dokupić dodatkowe pakiety internetowe: 500MB za 5pln(ważne 30dni), 2GB za 12pln(ważne 30dni), 5GB za 25pln(ważne 30dni). W przypadku taryfy orange free na kartę doładowania są inne jak opisałem wyżej, przynajmniej były jeszcze jakiś czas temu. Najlepiej sprawdzić szczegóły na stronie orange. [http://www.orange.pl/kid,4002009319,id, ... ferta_menu]

Co do simlocka rutera b593-22 moim zdaniem nie ma, więc można go wykorzystać do testów, ale to też najlepiej sprawdzić osobiście. Kupić tani starter za 5pln, włożyć do rutera i sprawdzić. Z tego co się orientuję obecnie tylko orange zakłada blokady na swój sprzęt, pozostali operatorzy już tego nie robią. Mam nowy modem od cyfrowego polsatu i nie ma simlocka.
lucaa44

@matek451, obecnie w przypadku RBM 7 ( rbm na kartę, starter: http://allegro.pl/show_item.php?item=5575537048 ) jakie warunki trzeba spełnić żeby mieć aktywną usługę 'Darmowy Internet LTE bez limitu' (czyli przy prędkości połączeń LTE, limit pobierania 100GB) ?

czy wystarczy co 150dni doładować kwotą 50pln, mieć na koncie min. 30pln i co 30dni aktywować usługę specjalnym kodem czy trzeba coś jeszcze robić?

Mam tu na myśli czy trzeba doładowywać jeszcze jakąś kwotą co miesiąc żeby mieć aktywną usługę?
barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: barek16 »

Trzeba mieć:
- ważne połączenia wychodzące (czyli doładowywać co te 3 mies za 50)
- stan konta min 30zł
- aktywny jakiś pakiet internetowy np. najtańszy 25MB za 3zł na 30 dni
Wtedy można aktywować "Darmowy internet LTE" na 30 dni. Ale za 30 dni musisz kupić kolejny jakiś pakiet na internet i po kupnie nadal stan konta musi być powyżej 30 zł żebyś mógł odpalić "Darmowy internet LTE".
Więc lepiej tej kasy po doładowaniu za bardzo nie trwonić. Z doładowania za 50 zł, na 3 mies pójdzie 9zł na pakiety więc zostaje 10 zł luźne.
kloszi
Użytkownik forum

Post autor: kloszi »

Witam

Ja po modzie Rbm5->FM->Rbm7 i kupieniu pakietu 10GB za 10zł ważność pakietu mam 1 rok. Coś u operatora się pomieszało bo powinien być na 1 miesiąc
RBM.png
barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: barek16 »

Nie pomieszało tylko migrację robiłes 11.09 i wtedy była jeszcze taka możliwość zgodnie z regulaminami. Od listopada była niby zablokowana choć dało się jeszcze powrocić na RBM 5 kodem i zostawał RWK. Od 1 grudnia już jest totalnie zablokowane.
Edit:
A sory teraz widzę chodzi Ci o ważność pakietu a nie konta, rzeczywiście jakiś bug.
lucaa44

ktos sie orientuje czy taki zestaw: karta sim rbm (oferta na karte) + ruter 3g/lte z wbudowaną bramką gsm(gniazdo rj-11) + telefon analogowy z wybieraniem tonowym(podłączony do rutera złączem rj-11) da się używać do prowadzenia rozmów za pomocą tak podłączonego telefonu praktycznie za darmo(w ramach limitu 100GB)? w ofertach abonamentowych to działa, przynajmniej w orange, testowałem, działało w ramach abonamentu bez żadnych dodatkowych opłat

Problemem w przypadku rbm może być to, że rozmowy odbywają się w technologii 3g a nie lte(ruter z bramką gsm po rozpoczęciu rozmowy przełącza się na 3g). Wg regulaminu rbm, żeby usługa 'darmowy internet lte bez limitu' działała warunkiem jest realizowanie połączeń wyłącznie w technologii lte. To gwarantuje że transfer pobierany jest wyłącznie z limitu 100GB. Jeżeli nastąpi przełączenie z technologii lte na 3g (a tak się dzieje w ruterze z bramką gsm podczas wykonywania połączenia za pomocą telefonu analogowego) to transfer będzie pobierany nie z limitu 100GB (bo usługa 'darmowy internet lte bez limitu' będzie nieaktywna) ale z innego dostępnego pakietu internetowego na karcie sim. Tym samym możliwe że będzie 'uszczuplany' dostępny pakiet złotówek podczas połączeń w 3g. Ale tego właśnie do końca nie wiem.
ODPOWIEDZ