@samboman, do testowania lte od orange lte polecam starter 'orange free na kartę' 2GB za 7pln, ważne przez 30dni, z tym że nie wiem czy go jeszcze dostaniesz (nie wiem też czy można go zamówić na stronie orange.pl). W przypadku tego startera są dostępne doładowania: 650MB za 10pln(ważne 7dni), 2GB za 15pln(ważne 30dni), 6GB za 25pln(ważne 30dni), 14GB za 50pln(ważne 90dni).
Z tego co się orientuję wszystkie nowe startery (w tym te dedykowane do rozmów tel) pracują w technologii lte , pod warunkiem że telefon/modem/ruter obsługuje lte. Oprócz tego pierwszego startera mogę polecić jeszcze 'orange smart na kartę' za 5pln, na start masz 500MB ważne 30dni. (Te dwa startery najbardziej się opłacają. W ich przypadku możesz zawsze zmienić taryfę na korzystniejszą.)
Jeżeli chodzi o migrację na inną taryfe - podaje kilka kodów które umożliwiają przejście, w nawiasie na jaką: *101*90#(przejście na orange yes), *101*80#(na orange smart na kartę), *101*40#(na orange free na kartę), *101*65#(na orange one), *101*20#(na orange pop), *101*10#(na nowe orange go). Przejście na inną taryfe trwa do 24h. Czy migracja zadziała ze starterem który już masz najlepiej sprawdzić osobiście wkładając sim do telefonu i wstukując kod. Moim zdaniem powinno zadziałać, ale 100% pewności nie mam. Sam migrowałem z 'free na kartę' na 'pop'.
W większości podanych wyżej taryf można dokupić dodatkowe pakiety internetowe: 500MB za 5pln(ważne 30dni), 2GB za 12pln(ważne 30dni), 5GB za 25pln(ważne 30dni). W przypadku taryfy orange free na kartę doładowania są inne jak opisałem wyżej, przynajmniej były jeszcze jakiś czas temu. Najlepiej sprawdzić szczegóły na stronie orange. [
http://www.orange.pl/kid,4002009319,id, ... ferta_menu]
Co do simlocka rutera b593-22 moim zdaniem nie ma, więc można go wykorzystać do testów, ale to też najlepiej sprawdzić osobiście. Kupić tani starter za 5pln, włożyć do rutera i sprawdzić. Z tego co się orientuję obecnie tylko orange zakłada blokady na swój sprzęt, pozostali operatorzy już tego nie robią. Mam nowy modem od cyfrowego polsatu i nie ma simlocka.