internet mobilny LTE, używany tylko w domu, który operator?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucaa44
Początkujący użytkownik forum

internet mobilny LTE, używany tylko w domu, który operator?

Post autor: lucaa44 »

Witam
Jak w temacie interesuje mnie usługa internetu mobilnego LTE, by można było bez problemu spakować ruter i łączyć się z różnych miejsc w mieście. Internet miałby być używany tylko w domu, przy pomocy rutera stacjonarnego. Miasto w którym miałby być używany to szczecin, głównie miejsce gdzie jest dobry zasięg lte(chociażby według map sieci orange i polsat).
Jeżeli chodzi o parametry usługi jedna z opcji która by mnie interesowała to: cena do 60pln/miesiąc, limit do 150GB/miesiąc, nocki bez limitu, prędkość 40-80Mb/s, brak częstych spadków prędkości np do 100KB/s(przynajmniej w nocy)
Druga opcja: cena 30-40pln/miesiąc, limit do 30GB/miesiąc (reszta jak wyżej)

Który z operatorów spełnia podane wymogi w tej lokalizacji? Jakie maksymalne prędkości osiągacie u danych operatorów(np w orange LTE plan domowy do 75Mb/s)?

Testowałem już LTE z polsatu z modemem usb LTE i były znaczne spadki prędkości, szczególnie w dzień, w nocy doszlo do ok 64Mb/s. Sprzedawca polecał mi ofertę Domowy Internet LTE z ruterem stacjonarnym który miałby zapewnić stabilniejszą i wyższą prędkość.
Macie jakieś doświadczenia z ofertą Domowy Internet LTE w polsacie? Jak tak to jakie maksymalne prędkości osiągacie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: internet mobilny LTE, używany tylko w domu, który operator?

Post autor: matek451 »

Oferty Domowy Internet w CP unikaj bardziej jak ognia. Dotyczy to zresztą oferty Plusa/CP. W Szczecinie masz zasięg LTE wszystkich operatorów. Najtańsza opcja z darmowym Internetem LTE bez limitu jest w Play na karcie RBM na kartę. Kupujesz tylko stacjonarny router z modemem LTE, koszt 250-450 zł. Prędkości LTE zależą od wielu czynników i tylko testy operatorów w twojej lokalizacji są miarodajne.
lucaa44

sorry, że dopiero teraz się odzywam.
możesz rozwinąć dlaczego mam unikać jak ognia oferty "domowy internet lte" plusa i cyfrowego polsatu(ewentualnie jakich innych ofert unikać) ?

Jeżeli chodzi Ci konkretnie o oferte z zestawem odu-idu wymagającym serwisanta podczas montażu, to się zgodzę że nie warto się w to ładować - za dużo zachodu, i przy tym praktycznie niemobilne rozwiązanie.
Jeżeli chodzi o ofertę "Mobilny Internet LTE" to sprawa wygląda dużo lepiej. W tej ofercie cp i plus oferuje rutery i modemy mobilne, niewymagające serwisanta do ich uruchomienia. Do tego internet w tej ofercie(jak zresztą w pozostałych cp i plusa) jest obecnie najszybszym lte na rynku.
Podczas testów cp łącząc się przez zwykły modem lte usb ( bez anteny ) osiągnąłem około 8MB/s(czyli 64Mb/s). To bardzo dobry wynik.

Przez 2 tygodnie testowałem też lte od orange, ofertę plan domowy z ruterem zte mf283+. Niestety pod win xp maksymalnie osiągnąłem 1MB/s, jak na lte to wg mnie mało i zrezygnowałem z umowy.

Zainteresowałem się też lte na kartę od play, o którym wspomniałeś.
Czy chodziło Ci o którąś z tych 3 ofert:
1) [http://allegro.pl/show_item.php?item=5745684867] ,
2) [http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=55 ... ule_id=201] ,
3) [http://www.play.pl/oferta/play-internet ... 4glte-50zl].

Co do zasięgu w szczecinie (wg stron www operatorów) najlepszy ma orange i t-mobile, później play, po nim cp, a na samym końcu plus. Główny mankament plusa, który powsztrzymuje mnie przed skorzystaniem z ich oferty.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lucaa44 pisze: jest obecnie najszybszym lte na rynku
Jest najszybszy w reklamie, rzeczywistość bywa inna.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Proponuję wszystkim nie jarać się prędkościami bo to co teraz dzieje się z prędkościami na LTE i dotyczy to wszystkich operatorów to gwałtowny zjazd w dół. Ale to normalne, LTE stało się modne. Operatorzy sprzedają na potęgę oferty internetowe na abonament i na kartę. Do tego dochodzą coraz większe pakiety internetowe w ofertach głosowych, działa ją MVNO na roamingu LTE. Sprzęt do LTE jest dostępny, nikt nie bierze czy kupuje telefonów, modemów i routerów bez LTE. Ilość danych pobieranych w sieciach rośnie w szybkim tempie. Niestety ale za tym nie nadąża rozwój sieci. Wszyscy operatorzy zrealizowali etapy zasięgowe aby LTE dotarło do największej liczby miejscowości. W dużych miastach prace z BTS-ami LTE1800 etapu pojemnościowego są powolne. Póki co brak LTE2600. Powoduje to w wielu lokalizacjach- duże miasta przeciążenie sieci i prędkości na LTE są marne. Dotyczy to Plusa/CP czy Play. Póki co trochę lepiej z Orange/T-mobile ale tendencja też zniżkowa. Często lepsze wyniki na 3G , szczególnie z UMTS2100 i HSPA+DC.Reasumując póki co trzeba pogodzić się z takim LTE. Dlatego sam preferuję oferty na karte w tym RBM na kartę. Oby działał jak najdłużej. W razie czego karta do kosza. Abonamenty rodzą ryzyko uwiązania się umową z kulejącym LTE w naszej lokalizacji. A pisząc o Domowym Internecie CP miałem na myśli zestaw z IDU-ODU.
lucaa44

ale się porobiło..a myslałem że wraz z pojawieniem się na rynku lte mineły czasy w których trzeba było mieć internet kablowy by uzyskać stabilne i szybkie połączenie.. a tu lipa, lte zwalnia zamiast przyspieszać.

mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie które już wcześniej zadałem?
a konkretnie która z wymienionych ofert PLAY na karte:

1) http://allegro.pl/show_item.php?item=5745684867
2) http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=55 ... ule_id=201
3) http://allegro.pl/show_item.php?item=5575537048

jest najkorzystniejsza i przede wszystkim najprostsza w użytkowaniu (m.in. najdłuższy okres ważności konta bez dodatkowego doładowywania, największy limit transferu GB)? szczerze mówiąc gubię się w szczegółach tych ofert (jak dla mnie zbyt pogmatwane opisy na aukcjach) i przez to nie wiem którą wybrać.
matek451
Guru bezprzewodowy

To wszystko warjacje RBM na kartę , w której jest usługa Darmowy Internet LTE bez limitu. Stare karty przedłużają ważność na 150 dni po doładowaniu za 50 zł, nowsze o 100dni. Karty nowsze czyli 100dni za 50 zł do kupienia za 9 zł takie z puszką http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... cgodVSYA6g , te stare tylko na Allegro. Niestety ale od 15.10.2015 nie ma już możliwości uzyskania RWK na tych kartach( była możliwa przez 4 m-ce poprzez migrację na Fakt Mobile aktywację RWK i powrót na RBM na kartę).
lucaa44

używasz nacodzień ktoryś z podanych przeze mnie starterów (albo inny RBM niepodany przeze mnie)?
matek451
Guru bezprzewodowy

Używałem startera RBM I za 9 zł z ważnością konta 150 dni za 50 zł. Taki sam RBM I ale za 5 zł (RBM 5) https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 7656451506 za 50zł/100 dni oraz najnowszy RBM II new za 9 zł z kontem 100 dni/ 50 zł. Teraz wszystkie zostały podrasowane czyli poprzez migrację na Fakt Mobile doładowanie za 5 zł zyskały RWK po czym powrót na RBM już z ważnością konta na rok przez co przez rok nie muszę ich doładowywać po 50 zł co 100/150 dni. Wystarczy tylko 30 zł na nich i co m-siąc doładowanie za 5zł na pakiet internetowy.
lucaa44

pogubiłem się...w koncu ktore startery mozna podrasowac(przedluzyc waznosc konta na caly rok) a ktore nie (czym się one różnią)? bo poprzednio napisales ze w przypadku podanych przeze mnie opcja przedluzania waznosci do roku juz nie dziala
matek451
Guru bezprzewodowy

Nadal jest taka możliwość ale trochę trudniej. Najpierw migrujesz z RBM na kartę na ofertę RBM Energy na kartę. Potem dzwonisz na 799 599 999 i zlecasz migrację na Fakt Mobile, doładowujesz konto za 5 zł i masz Rok ważności Konta. Ostatnią migrację wykonujesz kodem *163# potem wybierasz 8 po czym powinna ci się pokazać oferta RBM 5 na kartę, wybierasz ją i zatwierdzasz. Karta zostaje przeniesiona do RBM 5 na kartę. Ma RWK i można na niej włączyć usługę Darmowy Internet LTE bez limitu. Nie potrzeba doładowywać konta. Do włączenia usługi internet LTE bez limitu musisz mieć minimum 30 zł na koncie i aktywny pakiet internetowy np. 300MB za 5 zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

matek451, jesteś bardziej obeznany w RBM i Play.
W RBM na abonament teoretycznie można włączyć LTE bez limitu za 20 zł miesięcznie. http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowe ... 34817.html
Na stronie RBM brak regulaminu do tej oferty. W regulaminie na telepolis jest punkt:

Kod: Zaznacz cały

Usługi "Nielimitowany Internet LTE"  (zwanej dalej „Usługą”) mogą korzystać Abonenci Oferty RBM NO LIMITS, którzy na podstawie Ofert Promocyjnych w ramach których zawarli Umowy, mają przyznawany dowolny pakiet na transmisję danych.
Regulamin nowych ofert abonamentowych mówi o:

RED BULL MOBILE ENERGY
Wiesz jak to jest z tym LTE bez limitu w nowych ofertach?
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten no limit na LTE za 20 zł dodali do najstarszych , głosowych ofert abonamentowych w tym dla starej RBM NO LIMITS oraz dla ofert MIX. Bardziej ma to wydźwięk propagandowy bo ilość użytkowników tych taryf siłą rzeczy jest niewielka. Większość z nich migrowała z czasem na nowsze taryfy. Oczywiście nie ma możliwości powrotu na te stare. Na stronie RBM są tylko regulaminy nowych taryf. Podsumowując nadal abonenci nowych ofert RBM na abonament nie mają możliwości włączenia usługi Nielimitowany Internet LTE oraz innej usługi Nielimitowane GB w smartfonie na 3G i LTE za 29,99 jaka jest w ofertach głosowych FORMUŁA UNLIMITED i FORMUŁA SMARTFON UNLIMITED.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

OK, dzięki. Już myślałem, że tanio uda się zrobić jakiś rezerwowy SIM, który działałby jak Orange ma zadyszkę. Prepaid Play bardziej się opłaca.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ogólnie teraz oferty na abonament w Play to lipa. Na Karty mają lepsze.
lucaa44

czy podany przez Ciebie sposób na przedłużenie ważności konta do roku (poprzez czasową zmianę taryfy itd) zadziała w przypadku tych starterów rbm: 1) http://allegro.pl/show_item.php?item=5575447493 (za 10pln) , 2) http://allegro.pl/show_item.php?item=5575537048 (za 35pln) ??
t_34

Post autor: t_34 »

dzień dobry, czy procedura zrobienia na Red Bullu RWK poprzez przejście na Fakt Mobile i z powrotem jak to jest opisane w tym wątku nadal działa? bo mi się nie udało:( po zmigrowaniu z powrotem do RB zniknęło RWK które zrobiłem na FM(doładowanie za 5zł) - próbował ktoś ostatnio?
cannonn

Post autor: cannonn »

Nie działa już RWK z migracją do faktu.

Jeśli jest ktoś zainteresowany, to w dziale ogłoszeń chcę sprzedać już gotową kartę.
viewtopic.php?f=5&t=43816

na koncie jest 66,01zł

Cena do ustalenia.
almemento

Post autor: almemento »

na Allegro w cenie 18,99zł
jeżeli sprzedasz w tej cenie jestem zainteresowany.
cannonn

Tyle że na allegro w tej cenie na koncie masz 1zł, a u mnie 66 jest na koncie. Jeśli liczysz, że oddam za 19zł, to niestety.

Proszę pisać na pw, będzie sprawniej.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

cannonn pisze:Nie działa już RWK z migracją do faktu.

Jeśli jest ktoś zainteresowany, to w dziale ogłoszeń chcę sprzedać już gotową kartę.
viewtopic.php?f=5&t=43816

na koncie jest 66,01zł

Cena do ustalenia.
Trzymajmy się faktów-od kiedy nie działa? W zeszłym tygodniu przenosiłem RBM5 na rok ważności konta w FM i działało (wg instrukcji @ matek451 :ok: ). Po prostu w cenę pakietu złotówek musisz doliczyć przesyłkę i po temacie.
jareq
cannonn

Na poprzedniej stronie matek451 pisał, że nie działa migracja i RWK, więc tym się sugerowałem.

Polecony priorytet 5,50zł. Niech będzie że oddam za 71zł, kto chętny PW. Po otrzymaniu przelewu wyślę dane do play24 na pw i list w tym samym dniu.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ktoś mnie oświeci ??

Jakim cudem udało się zmienić z Faktu na RBM5 skoro w regulaminie od 1.5 miesiąca stoi że tylko do Energy można...

Dzwoniłem nawet do Fakt przed chwila i powiedzieli żen a RBM5 nie mogą zmienić...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze:Ktoś mnie oświeci ??

Jakim cudem udało się zmienić z Faktu na RBM5 skoro w regulaminie od 1.5 miesiąca stoi że tylko do Energy można...

Dzwoniłem nawet do Fakt przed chwila i powiedzieli żen a RBM5 nie mogą zmienić...
Zrobiłem dokładnie tak jak opisał @matek451

Nadal jest taka możliwość ale trochę trudniej. Najpierw migrujesz z RBM na kartę na ofertę RBM Energy na kartę. Potem dzwonisz na 799 599 999 i zlecasz migrację na Fakt Mobile, doładowujesz konto za 5 zł i masz Rok ważności Konta. Ostatnią migrację wykonujesz kodem *163# potem wybierasz 8 po czym powinna ci się pokazać oferta RBM 5 na kartę, wybierasz ją i zatwierdzasz. Karta zostaje przeniesiona do RBM 5 na kartę. Ma RWK i można na niej włączyć usługę Darmowy Internet LTE bez limitu. Nie potrzeba doładowywać konta. Do włączenia usługi internet LTE bez limitu musisz mieć minimum 30 zł na koncie i aktywny pakiet internetowy np. 300MB za 5 zł.
i taryfa mi wyszła po wybraniu opcji 8. :ok:
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Hmm, jak zlecam migracje z RBM na RBM energy skoro taryfa bazowa to albo Play albo Fakt :) ??

Moge np z Fakt zmigrować do Energry, potem znow na fakt, doładować 5 zł i kodem na RBM5 ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Kod *163# i dalej na RBM 5 nadal działa ale niestety ale od grudnia przy przenoszeniu z Fakt Mobile z RWK ważność konta na rok ulega utracie. Ostatnia furtka na podrasowanie karty RBM 5 została zamknięta. Kto zdążył ten ma RWK.Teraz już tylko standardowe 100 /150 dni za 50zł. Ciekawe też jakie plany ma Play względem Darmowego LTE na tych kartach.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Miałem starą taryfę RBM (50zł 100dni ważności konta), zadzwoniłem do FM że chcę zmigrować do fakt, oferta się uaktywniła, doładowałem za 5, po czym za pomocą kodów *163# wybrałem opcję 8-pojawiła mi się RBM 5, zatwierdziłem ją i tyle.
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Od wczoraj już nie można mieć RWK poprzez taką migrację, po prostu RWK nie przenosi się na RBM5 http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... &start=270
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Hmm

Przeciez w zadnym regulaminie nie jest napisane ze jest to 1-2 dni waznosci

Wczoraj zrobiłem migracje ( 02.12 ) i dostałem waznosc połaczen wychodzących az do03.12.2015 :)

Napisałem reklamcje

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak ją zrobiłeś? U mnie na Play24 strona z RBM5 jest na czerwono i w zakładce Zgłoszenia przekierowuje mnie na stronę Fakt Mobile gdzie nie ma zakładki z reklamacjami. Jedynie Kontakt mailowy lub tel. 799599999 ale to już taryfa RBM5 więc nie za bardzo jest sens reklamować w FM a nie Play. T
ODPOWIEDZ