RBM problemy z Voip Halonet
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: RBM problemy z Voip Halonet
Panowie - uważam, że powinniśmy walczyć aby Play albo odblokował ten port albo przyznał się oficjalnie, że blokują VoIP i co im zrobimy... Tak nie może być! Co za tchórzostwo z ich strony; po cichu blokować dostęp; wkurzać ludzi, prowokować ich a potem nazywać hejterami...
Poza tym - oni z czasem się dowiedzą, że mamy alternatywne porty i zablokują jeżeli im na to pozwolimy. Co potem będziemy mówić; że nam alternatywne porty nie działają? Tym bardziej nas oleją...
Za chwilę odetną nas od naszych VPNów i co wtedy?
Są jakieś strony branżowe - może powinniśmy ich zainteresować tematem? W XXI wieku nie można blokować ludziom swobodnego dostępu do informacji i usług. Poza tym to chamska, nieuczciwa walka z konkurencją...
Poza tym - oni z czasem się dowiedzą, że mamy alternatywne porty i zablokują jeżeli im na to pozwolimy. Co potem będziemy mówić; że nam alternatywne porty nie działają? Tym bardziej nas oleją...
Za chwilę odetną nas od naszych VPNów i co wtedy?
Są jakieś strony branżowe - może powinniśmy ich zainteresować tematem? W XXI wieku nie można blokować ludziom swobodnego dostępu do informacji i usług. Poza tym to chamska, nieuczciwa walka z konkurencją...
-
- Stały użytkownik forum
A, jeszcze jedno - po co było pisać, iż VoIP już działa? Teraz już to wykorzystują

Źródło: http://www.blogplay.pl/2015/10/konkurs- ... lek-qqlki/ (komentarze)Krzysiek Sylwerski z BlogPlay - "Z tego, co widziałem na forum sytuacja wróciła do normy."
-
- Początkujący użytkownik forum
Otrzymałem właśnie odpowiedź od konsultanta play na zgłoszenie problemu z halonet.
"Szanowny Panie,odnosząc się do przesłanej korespondencji, informuję, że nie blokujemy portów niezbędnych do funkcjonowania usług typu Voip.
Proszę się skontaktować z dostawcą usługi, tj. Voip Halonet, aby zweryfikował przyczynę problemu."
No po prostu cyrk nie wiem czy śmiać się czy płakać.

"Szanowny Panie,odnosząc się do przesłanej korespondencji, informuję, że nie blokujemy portów niezbędnych do funkcjonowania usług typu Voip.
Proszę się skontaktować z dostawcą usługi, tj. Voip Halonet, aby zweryfikował przyczynę problemu."
No po prostu cyrk nie wiem czy śmiać się czy płakać.

-
- Stały użytkownik forum
Bezczelność. Chamstwo. Tak samo było dwa miesiąc temu z innym problemami - wyprowadzali ludzi z równowagi, a jak Ci - w tym ja i mati - głośno z tym walczyli nazwano nas hejterami i zbanowali z forum.
Po prostu - niesamowite...
I jeszcze obwiniają Halonet - czym oni zasłużyli na to. Napisałem im to - proponuję Wam również im to napisać. Może zechcą się bronić od bezpodstawnych oskarżeń.
Po prostu - niesamowite...
I jeszcze obwiniają Halonet - czym oni zasłużyli na to. Napisałem im to - proponuję Wam również im to napisać. Może zechcą się bronić od bezpodstawnych oskarżeń.
-
- Stały użytkownik forum
Po wiem tak, Play może nie blokować, a i tak coś może się zdarzyć po drodze między łączami Play a Halonet, czy wiesz ilu jest pośredników po między ?
Czasem tak się zdarza że jakiś serwer nie jest dostępny z określonej sieci bo coś po drodze się zawiesiło, zawsze należy zgłaszać obu stronom problem z dostępnością, wtedy one zgłoszą się do firm które udostępniają im łącze a one się zgłoszą do kolejnych i tym prostym sposobem zostanie sprawdzona cała trasa.
I na mój gust czasem trzeba się wykazać dozą cierpliwości np. Microsoft przez ponad 2 tygodnie (awaria z 23 września) naprawiał swoją pocztę outlook.com, były problemy z odbieraniem i wysyłaniem wiadomości, problem dotyczył wyłącznie jednej firmy, a zajęło im to tyle czasu.
Czasem tak się zdarza że jakiś serwer nie jest dostępny z określonej sieci bo coś po drodze się zawiesiło, zawsze należy zgłaszać obu stronom problem z dostępnością, wtedy one zgłoszą się do firm które udostępniają im łącze a one się zgłoszą do kolejnych i tym prostym sposobem zostanie sprawdzona cała trasa.
I na mój gust czasem trzeba się wykazać dozą cierpliwości np. Microsoft przez ponad 2 tygodnie (awaria z 23 września) naprawiał swoją pocztę outlook.com, były problemy z odbieraniem i wysyłaniem wiadomości, problem dotyczył wyłącznie jednej firmy, a zajęło im to tyle czasu.
-
Joker77 ale problem nie jest tylko z Halonetem tu leży cały Voip np. Voipdiscount , FCN itd. I to tylko na łaczu z Playa. Nie wierzę w takie cuda że nagle wszystkim operatorom Voip poszło łacze nawet tym z grupy Betamax. Poza tym zlewanie przez Playa zgłoszeń i wymijajaca odpowiedz jest co najmniej nie na miejscu jak dla operatora mieniacego się operatorem telefonicznym. Ludzie płaca za ten cudowny dostep i maja prawo wymagać by pracował prawidłowo. Jezeli ktoś sprzedaje ci bubel w cenie normalnego towaru to chyba nie jesteś zadowolony. My jedynie czego chcemy od Playa to uczciwości jeżeli oferuje nam łacze z wyciętymi portami ( do czego oczywiscie ma prawo ) to niech o tym oficjalnie powie coby każdy potencjalny klijent wiedział w co się pakuje a nie takie zabawy i olewanie klijenta i to nie jest żaden hejt to niestety po prostu prawda. 

Ostatnio zmieniony 2015-10-27, 09:41 przez kpac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
@Joker77 - na forumplay w wątku o VoIP są testy naszych łącz, zrobione niezależnym od operatorów VoIP narzędziem. Wynika z nich jasno, iż port 5060 jest blokowany przez Play.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie Voip działa cały czas korzystam z FCN Internet RBM LTE ciekawe czemu jednym działa a drugim nie.
-
A u mnie Tlenofon czyli FCN (sip.tlenofon.pl) nie rejestruje sie po porcie 5060 ,internet też RBM LTE . Bramka Gigaset A510IP. Może masz ustawiony VPN na routerze. 

-
Port 5060 jest w Play (RBM) blokowany wyłacznie na LTE. Wymusiłem na modemie wcdma i wszyscy operatorzy voip się zarejestrowali na 5060. Ciekawe czy blokowany jest również LTE tych którzy płaca 45 zł za nielimitowany dostep w Play w prepaid. Co za Firma 

- onken
- ** Moderator **
blokują wszystkim
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Hilink 3372S + MR3420 + bramka Siemens nie mam VPN,a przypomniałem sobie jak konfigurowałem urządzenia pół roku temu to tez nie chciało mnie zarejestrować w sieci Voip wtedy pomogła aktualizacja oprogramowania w routerze i modemie do najnowszego i działa do tej pory.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie na WCDMA jest tak:kpac pisze:Port 5060 jest w Play (RBM) blokowany wyłacznie na LTE. Wymusiłem na modemie wcdma i wszyscy operatorzy voip się zarejestrowali na 5060. Ciekawe czy blokowany jest również LTE tych którzy płaca 45 zł za nielimitowany dostep w Play w prepaid. Co za Firma
Kod: Zaznacz cały
Direct TCP connections to remote SIP servers (port 5060) succeed, but do not receive the expected content.
The client received an empty response instead of our normal banner. This suggests that a firewall, proxy, or filter initially allowed the connection and then terminated it, either because it did not understand our server's reply or decided to block the service.
-
U mnie zestaw identyczny - poza tym ze 3372S nie hilink (z play) a na routerze MR3420 Gorgoyle 1.6.2.2. Oczywiscie bramka w DMZ. Próbowałeś innych dostawców voip np. voipdiscount lub halonet. Ciekawe by było czy się zalogujesz 

-
- Stały użytkownik forum
Nie sprawdzałem nie posiadam tam konta.
Ale można przeprowadzić test http://bit.ly/1PS06Ej
wynik testu
Ale można przeprowadzić test http://bit.ly/1PS06Ej
wynik testu
Kod: Zaznacz cały
VoIP test statistics
--------------------
Jitter: you --> server: 2.92 ms
Jitter: server --> you: 3.5 ms
Packet loss: you --> server: 0.0 %
Packet loss: server --> you: 0.0 %
Distribution Loss: you --> server: 0.0 %
Distribution Loss: server --> you: 0.0 %
Packet discards: 0.0 %
Packets out of order: 0.0 %
Minimum round trip time to server: 77 ms
Average round trip time to server: 88 ms
Maximum round trip time to server: 102 ms
Round trip time consistency to server: 75 %
Estimated MOS score: 4.19
General information
-------------------
IP address: 94.254.193.***
Local time: 2015-10-27 14:48:45
Test server: http://speedtest.tele-ag.de/
Ostatnio zmieniony 2015-10-27, 14:49 przez komandos, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
U mnie wszystkie konta VoIP po porcie 5060 są blokowane, niezależnie od dostawcy
Przy czym większość opów ma alternatywne porty SIP, Betamax także

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może by tak UKE lub UOKIK tym zainteresować, może się wystraszą i zmienią praktykę.
- onken
- ** Moderator **
Szczerze wątpię... tak jak z plusem i FUP zrobili hałas że ohohoho....
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Port 5060 działa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- onken
- ** Moderator **
ciekawe czy u wszystkich 

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Halonet mi napisał, że zgłaszają im userzy o przywróceniu działania portu 5060
Przy okazji - port alternatywny w Halonet działał niestety teoretycznie bowiem po około 15 minutach przestały działać połączenia przychodzące w VoIP. Trzeba było zrobić jakieś połączenie wychodzące aby z powrotem zadziałało; ale niestety na jakiś krótki czas. Prawdopodobnie zadziałał tutaj mechanizm zwalniania nieużywanych zasobów przez Play. Na porcie 5060 ten symptom nie występuję.
Przy okazji - port alternatywny w Halonet działał niestety teoretycznie bowiem po około 15 minutach przestały działać połączenia przychodzące w VoIP. Trzeba było zrobić jakieś połączenie wychodzące aby z powrotem zadziałało; ale niestety na jakiś krótki czas. Prawdopodobnie zadziałał tutaj mechanizm zwalniania nieużywanych zasobów przez Play. Na porcie 5060 ten symptom nie występuję.
- onken
- ** Moderator **
Nie zgodzę się 
Normalnie działa na alternatywnym porcie, może tylko trzeba wymuszać częstszą rejestrację bramki, ja mam co 5 minut.

Normalnie działa na alternatywnym porcie, może tylko trzeba wymuszać częstszą rejestrację bramki, ja mam co 5 minut.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdzę to - no ale widzisz. Na porcie 5060 mam ok, po przestawieniu na port alternatywny ten symptom zawsze występuje. Jestem w stanie w 100% za każdym razem odtworzyć tą sytuację. Jakie sugestie? 

- onken
- ** Moderator **
Tak jak napisałem, zwiększyć częstotliwość ponowień czasu rejestracji 

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Potwierdzam. U mnie port 5060 działa
. Ciekawe jak długo
. Sprawdzone u 3 dostawców Voip 

-
W telecube.pl też działa 

-
- Stały użytkownik forum
VoIP w sieci Play znowu przestał działać!

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Otrzymałeś właściwą opowiedź, VoIP u operatorów mobilnych działa prawidłowo (to że w niektórych przypadkach występują problemy, główną przyczyną jest brama-router i organizacja firewall na nim). W RBM/Aero2 (to ostatnie uruchamiałem przed pierwszym 1.11 z VoIP-Halonet, HappyCall, Ifon) adres IP jest przydzielany z puli lokalnej. Jeżeli ktoś kto posiada router obsługujący OpenWRT do modemu LTE, chce to skonfrontować, to niech sobie zainstaluje na nim soft http://ofmodemsandmen.com/downloads.html lub na routerach z Broadcom (Asusy…) soft Olega.kpac pisze:Otrzymałem właśnie odpowiedź od konsultanta play na zgłoszenie problemu z halonet.
Dostawcy mobilni niczego extra nie blokują w włącznie z VoIP (w standardowej wersji jest blokowany ruch inicjowany z zewnątrz, przy prawidłowej pracy firewall na routerze klienta, krótkich czasach odnowy rejestracji na serwerze SIP [60s], problemy nie występują).onken pisze:U mnie wszystkie konta VoIP po porcie 5060 są blokowane, niezależnie od dostawcy
Jak można zgłaszać nie istniejący problem (odpowiedź operatora będzie taka jak ww).fulo pisze:Może by tak UKE lub UOKIK tym zainteresować, może się wystraszą i zmienią praktykę.

Włączenie funkcji DMZ na routerze który nie dysponuje publicznym IP z dostępem z zewnątrz nic nie wnosi.kpac pisze:U mnie zestaw identyczny - poza tym ze 3372S nie hilink (z play) a na routerze MR3420 Gorgoyle 1.6.2.2. Oczywiscie bramka w DMZ. Próbowałeś innych dostawców voip np. voipdiscount lub halonet. Ciekawe by było czy się zalogujesz
jareq
-
- Stały użytkownik forum
@up - to, że niedziałanie VoIP w Play jest ich winą i od nich to zależy; to już zostało potwierdzone; także przez innych konsultantów podczas zgłaszania tego problemu.
Ja osobiście nic ze sprzętem nie robię - VoIP działa miesiąc a potem przez tydzień czy dwa bujamy się z Play bo znowu nie działa. A po interwencjach - znowu działa.
Kombinują; nie wiem do czego to doprowadzi finalnie.
Ja osobiście nic ze sprzętem nie robię - VoIP działa miesiąc a potem przez tydzień czy dwa bujamy się z Play bo znowu nie działa. A po interwencjach - znowu działa.
Kombinują; nie wiem do czego to doprowadzi finalnie.
- onken
- ** Moderator **
jarek
Powiem Ci że bredzisz...
Blokują 5060 i tyle, żadne ustawianie na 30 czy 60 sek nie pomaga
Powiem Ci że bredzisz...
Blokują 5060 i tyle, żadne ustawianie na 30 czy 60 sek nie pomaga
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW