Czy pracuje wam Halonet na Playu.
Chyba Play coś ostro pokombinował z Voip. U mnie nie chodzi ani z bramka A510IP ani z komunikatorem zoiper od wczoraj.
Czy u was też występuje podobny problem.
"Również potwierdzam. Na B315s-22 przestał działać VoIP Halonet. Kolejna chamska zagrywka ze strony tego pseudooperatora. Znając "operatywność" konsultantów Play na forum na sensowną odpowiedź przyjdzie trochę poczekać lub nie doczekamy się wcale. Jak zawsze zgłaszać indywidualnie mimo , że problem jak widać dotyczy wielu. Najprostsze sprawy dotyczące działania sieci Play wyraźnie przerastają konsultantów P4Y. a odpowiedź jest zero-jedynkowa czyli tak lub nie jeśli chodzi o odpowiedź na te proste pytanie( czy Play zaczął blokować usługi VoIP?). " i drugi "Oto treść zgłoszenia 115228798 dotyczącego VoIP "Czemu Play blokuje działanie VoIP na tym numerze zarówno w technologii LTE i 3G sieci własnej? Jako bramki używam routera B315s-22 z Play z aktualnym FW. Operator VoIP to Halonet, konto i router właściwie skonfigurowane. Ze strony Halonet wszystko OK, VoiP na tym routerze działa z kartami LTE i 3G innych operatorów. Telefonia VoIP z Halonet nie działa też na telefonie z kartą Play 791880150 i zainstalowana aplikacją CSipSimple. Do 20.10.2015 telefonia VoIP działała na kartach Play oraz sieci własnej LTE i 3G Play." Zobaczymy co na to "fachowcy" z Działu Technicznego Play? " Oto moje wpisy na Forum Play. Czyli znowu lipa w wykonaniu Play, dopiero co w nowym FW umożliwili działanie VoIP i już blokuja usługę. Po prostu zwalczają w ten sposób konkurencję dla swoich usług głosowych. Obym się mylił, poczekamy na odpowiedź z ich strony ale pewno nie prędko.
Naprawde Play to po prostu jakiś koszmar ,zastanawiam sie kiedy dojda do wniosku coby poblokować porty wykorzystywane przez p2p czy email. Dzieki temu zaoszczedza masę transferu i nie beda musieli inwestowac w infrastrukture tylko beda zbierali siano od zrobionych w bambuko userów.
Najpierw tak poblokowali ruch przychodzacy ze np. wiekszosc fritzow (Voip) przestała normalnie funkcjonować choć na kartach innych opow do tej pory funkcjonuja normalnie , teraz nawet bramki z niezłym wsparciem dla natu przestały funkcjonować bo mistrzowie wycieli prawdopodobnie porty 5060 używane przez Voip. Mam już dość tej protezy internetu jaka jest Play tego nawet nie sposób nazwać operatorem .
Wie ktoś może jakie sa koszty VPN
Ja nie wiem czy to problem po stronie Play czy Halonetu....
Moze Halonet zablokował zakresację z Playa ?
Dzwoniliście do Halonetu ?
To nie jest problem Halonetu czy innych operatorów - to jest problem Play. Było napisane, iż przez łącza innych dostawców VoIP działa. Ja jestem w stanie np. połączyć się z VoIP HLONETU na łączu z Plusa.
Zresztą, gdyby Halonet zablokował zakresację z Playa - jako poważny operator, nie mamy wątpliwości co do tego - poinformowałby o tym fakcie.
Stawiasz na asterisku voipa, np halonet, ustawiasz na nim port przychodzący inny niz 5060, łaczysz sie z asteriskiem po tym porcie a jak ktos dzowni do Ciebie na halonet to robimy przekierowanie połaczenia na numer wewnetrzny juz w Twojej bramce.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
onken pisze:Stawiasz na asterisku voipa, np halonet, ustawiasz na nim port przychodzący inny niz 5060, łaczysz sie z asteriskiem po tym porcie a jak ktos dzowni do Ciebie na halonet to robimy przekierowanie połaczenia na numer wewnetrzny juz w Twojej bramce.
Rozumiem, że Asteriks musi być postawiony gdzieś w sieci poza łączem Play'a?
A poza tym - skoro u Ciebie to działa to tym samym potwierdziłeś, iż Play zablokował port 5060? Jaki port "wolny" ustawiłeś?
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 2015-10-26, 12:14 przez sdsi, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie działają rozmowy wychodzące brak przychodzących. To na B315 i LTE w Play, na CSIpSimple w telefonie z kartą Play na 3G sieci własnej nie rejestruje się Halonet i nic nie działa.
Panowie, Co co mają problem z Halonetem, skontaktowałem się z nimi, znają problem z Play, zmieńcie port rejestracji na "EDIT - info na PW" i Wam zadziała
Sprawdziłem u siebie
Ostatnio zmieniony 2015-10-26, 16:38 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Myśle ze na pewno nie ma co go podawać na forum Play, aczkolwiek Playowi bardziej chodziło pewnie o blokadę całego Voipa który z reguły działa na porcie 5060 a nie samego Halonetu.
Na wszelki wypadek edytowałem post, jakby co to na PW odpisze numer portu.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW