JAKI TELEFON JEST NAJLEPSZY ???

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

amws
Stały użytkownik forum

Re: JAKI TELEFON JEST NAJLEPSZY ???

Post autor: amws »

Taką wartość mam przy telefonie.
Np. teraz na N6111 mam średnio 6-7
a na GC85 średnio 3-4.
Także chyba już jestem pewien, proszę tylko o ostatnią informację.

1. Wracając do klas EDGE jeżeli np klasa 6 ma do 177 a 10 d0 244 czy jakoś tak, to jest to tylko i wyłącznie szybkość połączenia pomiędzy kom a telefonem?

2. Jeżeli mam telefon klasy 6 to prędkość np EDGE wyniesie +- 20 KB/s to nawet przy klasie 10 chyba dużej różnicy nie będzie -Czy się mylę?
Pozdrawiam
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

amws pisze: 1. Wracając do klas EDGE jeżeli np klasa 6 ma do 177 a 10 d0 244 czy jakoś tak, to jest to tylko i wyłącznie szybkość połączenia pomiędzy kom a telefonem?
To jest prędkość połączenia sieć - telefon.
amws pisze: 2. Jeżeli mam telefon klasy 6 to prędkość np EDGE wyniesie +- 20 KB/s to nawet przy klasie 10 chyba dużej różnicy nie będzie -Czy się mylę?
Pozdrawiam
Będzie.

Uparty strasznie jesteś żeby się przesiąść z porządnego sprzętu na g****. Twój wybór. Ja jak kupiłem swój pierwszy modem GPRS to przez miesiąć walczyłem żeby zaczęło wszystko śmigać jak trzeba.
Albo masz walnięty modem, albo ustawienia w kompie.
W każdym razie spróbuj wyczyścić kompa WinSock Fix'em, może to pomoże.
Potestuj różne ustawienia paczek w modemie, było o tym wszystkim tutaj na forum. Jeśli masz zasięg EDGE 3-4 kreski, to 20KBps powinno lecieć jak nic.
Wszystko zależy od Ciebie. Według mnie przesiadanie się na telefon to totalna pomyłka. Nie tylko moja jest taka opinia jak już zdążyłeś zauważyć. Nie będę Cię jednak przekonywał, jeśli już podjąłeś decyzję zanim napisałeś posta.
Back to the Future ;)
amws
Stały użytkownik forum

To nie prawda, że podjąłem decyzję zanim napisałem chociaż naprawdę poważnie o tym myślałem.
Decyzję zmieniałem już tyle razy że teraz nawet nie wiem jak się nazywam...
Nie wiem jakie ustawienia mogę jeszcze zmienić, co zmienić, poprawić skończyły mi się już pomysły.
Nie wiem czy jest walnięty, raczej nie po prostu jest mniej czuły i chyba o to chodzi, bo na pewno jest szybszy (powinien być). Z telefonu z którego korzystam jestem zadowolony jest naprawdę 2 x (poważnie) szybszy od modemu, teraz raczej przejdę na EDGE 6 klasy,ale do www powinno być dobrze -chyba.
To mój internet przenośny i potrzebuje małych rozmiarów a nie modemu + dużej anteny i w ogóle. Jeżeli będę miał przez tel to co w tej chwili to będę w pełni zadowolony...
Jedynie czego żałuje naprawdę to, że nie wybrałem Ery zamiast Plusa :-(
amws
Stały użytkownik forum

Witam ponownie.
Decyzja podjęta. Zakupiłem antenę do GC85.
Zasięg bardzo się poprawił i szybkość wzrosła z 2 KB do 7 KB przy GPRS.
Wszystko jest ok i działa nareszcie jak trzeba, jednak dalej pomimo tego iż z telefonem jest więcej problemów (ładowanie itp) to chyba jednak wolałbym telefon. Jest to wygodniejsze niż wożenie ze sobą anteny.
Pozdrawiam
emotikonek2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: emotikonek2 »

czy ja bym mugl jak mam SE k700i przez Bluetooth sie łączyć
mam SE GC85.
powiedzcie jak moge bluetooh przez teleefon do kompa.
Pozdro:)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A było już na forum.Wystarczy poszukać.Wpisz w szukajkę swój fon i masz wiele tematów związanych ze swoim fonem. :lol:
Adamjx

Post autor: Adamjx »

Może ja dorzucę swoje dwa grosze. Moja przygoda z iplusem trwa już ponad rok. Zacząłem od modemu commander edge, najpierw gprs, póżniej dokupiłem antenę ATK20- pojawił się edge w teście bywało różnie- 100-138kb/s. Teraz mam cudowny zestaw- kluczyk usb bluetooth+nokia 6233. Kiedy jestem w pracy (Gdynia) mam do dyspozycji trzy komputery wystarczy włożyć bluetoth do kompa i bez żadnych dodatkowych sterowników (win XP SP2) net hula aż miło (277-308kb/s). W domu (Puck) pozostaje EDGE. W Pucku na mapkach plusa oficjalnie nie ma EDGE telefon jest na tyle sprawny, że ściąga go z obrzeży (168-210kb/s). Poza tym posiadam palmtopa acer N311 on również doskonale współpracuje z nokią (jeżeli chodzi o neta). W tym poście chodzi mi o uniwersalność jaką daje telefon+bluetooth i do tego nokia z UMTS/EDGE/GPRS. A jeżeli chodzi o ograniczenie neta przez iplusa to jeszcze nie miałem przyjemności jej doświadczyć, lecz przeglądam tylko strony i czasem coś ściągam i to też wystarczy aby przekroczyć 1GB. Kolega w postach wyżej ma laptopa i nic nie stoi na przeszkodzie, że kiedyś znajdzie się np w zasięgu UMTS. Telefon 6233 wziąłem na raty, więc nikt mi nie zarzuci, że na nokię kogoś nie stać. Pozdrawiam i przepraszam jeżeli mój post jest nie na temat.
bsiuda

Post autor: bsiuda »

a nie lepiej kupic cos w stylu http://www.allegro.pl/item216558481_mod ... f_vat.html lub http://www.allegro.pl/item220047136_mod ... ocja_.html
zamiast telefonu??
czym to sie różni??
jakie plusy a jakie minusy??
Awatar użytkownika
Jaco

Odkopałeś temat prawie z przed roku :lol: .
Teraz takie modemy to powoli odchodzą do lamusa ze względu na rozwój technologi przesyłania danych UMTS/HSDPA .Ale na jakieś wypady za miasto i dłuższe weekendy jak najbardziej polecane.
bsiuda

hehe ;)
no ale pytanko czy w rzeczywistosci uzywa sie szybszych lacz? bo jak rozumiem roznica miedzy tymi dwoma modemami ktore podalem jest w technologii a co za tym idzie w prędkości tak?

a jak jest np. z pamiecia podreczna? czy dane sa pobierane na nowo z np. simdaty czy jesli sa one w pamieci podrecznej to sciagana jest tylko tresc?? to moze bardziej informatyczne pytanie.

chodzi mi raczej o uzytkowanie neta baaaardzo rzadko tzn moze kilka razy w miesiacu /jakis weekendzik itp./

czy te modemy beda dzialac jeszcze "troche" czy wycofia tą technologie i modem bede mogl sobie o <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> rozbic?:)
Awatar użytkownika
Jaco

Odpisałem ci abyś poczytał dokładnie ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38077#38077
bsiuda

wiem ale chcialem uslyszec konkretnie na moje pytanka odpowiedzi
Awatar użytkownika
Jaco

To jest wątek o telefonach a nie o modemach.Podąłeś temat w tym wątku więc tam go prowadź. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=43709#43709
ODPOWIEDZ