JAKI TELEFON JEST NAJLEPSZY ???
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
JAKI TELEFON JEST NAJLEPSZY ???
Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej kwestii.
Posiadam iPlusa i modem PCMCIA SE GC85 łącząc się przez modem oraz telefon zauważyłem że przez telefon internet działa mi znacznie szybciej (prawie 2x - jest to NOKIA 6111).
Chciałbym zakupić drugi telefon żeby łączyć się tylko z internetem.
Moje pytanie brzmi jaki byłby najlepszy telefon do internetu z technologią EDGE?
Myślałem o NOKII 6021 (klasa 6 do 177 Kb/s :-)) czy lepiej zainwestować w antenę do PCMCIA?
Proszę o pomoc przez co się łączycie i co najlepiej wybrać?
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej kwestii.
Posiadam iPlusa i modem PCMCIA SE GC85 łącząc się przez modem oraz telefon zauważyłem że przez telefon internet działa mi znacznie szybciej (prawie 2x - jest to NOKIA 6111).
Chciałbym zakupić drugi telefon żeby łączyć się tylko z internetem.
Moje pytanie brzmi jaki byłby najlepszy telefon do internetu z technologią EDGE?
Myślałem o NOKII 6021 (klasa 6 do 177 Kb/s :-)) czy lepiej zainwestować w antenę do PCMCIA?
Proszę o pomoc przez co się łączycie i co najlepiej wybrać?
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: JAKI TELEFON JEST NAJLEPSZY ???
Zamienił stryjek siekierkę na kijek.amws pisze: Myślałem o NOKII 6021 (klasa 6 do 177 Kb/s :-)) czy lepiej zainwestować w antenę do PCMCIA?
Lepiej kup antenkę do PCMCIA. Będziesz miał dobry zasięgo to modem będzie działał dobrze. Ponadto z PCMCIA nie musisz się mrtwić o ładowarkę ani nic takiego.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Pomyślmy:
- modem PCMCIA cena ok 450 zł + antena
- telefon np 6021 cena ok 320 zł + dod bateria
Naprawdę zastanawiam się poważnie nad zmianą. Jeżeli N6021 ma klasę 6 to i tak nie uda mi się osiągnąć na PCMCIA więcej niż 100 Kb/s.
Nie wiem nawet jaką antenę wybrać i jaka byłaby cena, oraz jeśli chodzi tylko o ładowanie telefonu to nie jest to aż taki problem, gdyż dużo nie korzystam.
Czy ja coś źle pojmuje, dlaczego modem jest lepszy? Czy jest stabilniejszy?
Naprawdę zastanawiam się poważnie nad zmianą. Jeżeli N6021 ma klasę 6 to i tak nie uda mi się osiągnąć na PCMCIA więcej niż 100 Kb/s.
Nie wiem nawet jaką antenę wybrać i jaka byłaby cena, oraz jeśli chodzi tylko o ładowanie telefonu to nie jest to aż taki problem, gdyż dużo nie korzystam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przecież skoro masz dobry zasięg w telefonie, to wystarczy dokupić antenę dookólną za 60zł i masz pokój. Miałem tak samo. Po dokupieniu antenki modem śmigał super i był bardzo stabilny. Do tego GC85 ma 240kbps, a nie jak ta nokia 177kbps max.amws pisze:Pomyślmy:
Nie wiem czemu chcesz rezygnować z czegoś co jest dobre, jeśli mała inwestycja w antenę sprawi, ze będziesz miał spokój. Przecież taki modem nie potrzebuje ładowarki, nie potrzebuje baterii.
A telefon? To sprzęt który kupujesz dizś za 400zł a jutro sprzedajesz za 200zł.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Nie chce rezygnować. Chciałbym mieć stabilny internet który szybko śmiga (w granicach rozsądku oczywiście).
Zgadza się że telefon to ładowanie ale jak mówiłem mało korzystam więc i ładowanie nie będzie problemem.
Czy tą antenę należy ustawić na zewnątrz (tu również kolejny problem laptop a obok antena, którą muszę wozić ze sobą).
Czy osiągnięcie 240 kbps jest w ogóle możliwe???
Zgadza się że telefon to ładowanie ale jak mówiłem mało korzystam więc i ładowanie nie będzie problemem.
Czy tą antenę należy ustawić na zewnątrz (tu również kolejny problem laptop a obok antena, którą muszę wozić ze sobą).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli wozisz laptop to zapomnij o antenie. Weź telefon i po problemie. Kup jednak 6230 bo ona ma 240kbps EDGE, a nie 177, a cena niewiele większa od tej co zaproponowałeś.amws pisze:Nie chce rezygnować. Chciałbym mieć stabilny internet który szybko śmiga (w granicach rozsądku oczywiście).
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Dokładnie o to chodzi, dlatego zastanawiałem się nad telefonem. Raczej z laptopem podróżuje a w domu mam stałe łąćze. Możę ewentualnie jakieś inne ciekawe propozycje telefonów???
Mogę zaukpić N6230 jednak nie wiem czy uda mi się wykoszystać te 240 ? W związku z tym czy warto dopłacać?
Mogę zaukpić N6230 jednak nie wiem czy uda mi się wykoszystać te 240 ? W związku z tym czy warto dopłacać?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli już tak upierasz się przy telefonie to właśnie zainwestuj w Nokię 6230.Ma GPRS kl.10 i EDGE kl.10.Jako modem jest bardzo dobra.Aby nie bawić się kablami Bluetooth to najlepsze rozwiązanie.
-
- Stały użytkownik forum
Tak mam już Bluetootha i łączyłem się w ten sposób dlatego jestem zadowolony.
Nokia 6021 też ma Bluetootha i w związku z tym pytam czy faktycznie uda się wykorzystać ta 10 klasę EDGE?
Nokia 6021 też ma Bluetootha i w związku z tym pytam czy faktycznie uda się wykorzystać ta 10 klasę EDGE?
- Jaco
Napisz do czego dokładnie lub obrazowo chcesz to wykorzystać.Do ściągania filmów,muzy czy zwykłego przeglądania stron i poczty.Ewentualnie GG i inne komunikatory.amws pisze: pytam czy faktycznie uda się wykorzystać ta 10 klasę EDGE?
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
przypominam ze 6021 ma klase 8 ! - to jest realnie 20.5 kilobajtow na sek - przy duzym obciazeniu sieci bylo u mnie tak na okolo okolo 14
-
- Stały użytkownik forum
To chyba niezła prędkość?
Czy się mylę?
Czy się mylę?
-
- Stały użytkownik forum
Chciałbym być zadowolony z prędkości internetu, głównie chodzi o przeglądanie stron (mogłyby otwierać się przyzwoicie). Do żadnych filmów, ściągania nie jest mi to potrzebne.
Chce kupić dobry telefon do tego celu (TYLKO INTERNET) dlatego pytam czy jest sens wydać 100 zł więcej na 6230 która ma klasę EDGE 10 zamiast na 6021 lub inne propozycje???
Chce kupić dobry telefon do tego celu (TYLKO INTERNET) dlatego pytam czy jest sens wydać 100 zł więcej na 6230 która ma klasę EDGE 10 zamiast na 6021 lub inne propozycje???
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
do otwierania stron www 6021 wystarczy bez problemu
-
- Stały użytkownik forum
A ewentualnie coś szybszego?
Co możecie polecić?
Co możecie polecić?
- Jaco
Uparty jesteś.W takim razie wpisz w wyszukiwarce forum tel jako modem i popatrz ile tematów jest z tym związane.amws pisze:A ewentualnie coś szybszego?
Co możecie polecić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Rzeczywiście uparciuszek z ciebie
Ja bym zrobił, tak jak radził Szadzik na początku. Kupiłbym małą antene dookólną i zobaczyłbym jak to chodzi.To niewielki wydatek i ryzyko. A z telefonem i laptopem to też nie za wygodnie,prawda?
Poza tym telefonów dających lepsze możliwości niż SE GC85 nie jest dużo i są droższe. Dla mnie zmiana SE GC85 na 6021 czy nawet na 6230i nie ma sensu, bo to taka sama prędkość(lub mniejsza). A jak ci ten modem słabo chodzi, to może być jakaś przyczyna sprzętowa albo jego wada, więc możesz reklamować.
Ale jak koniecznie chcesz dobry telefon to zerknij np. tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4354

Ja bym zrobił, tak jak radził Szadzik na początku. Kupiłbym małą antene dookólną i zobaczyłbym jak to chodzi.To niewielki wydatek i ryzyko. A z telefonem i laptopem to też nie za wygodnie,prawda?
Poza tym telefonów dających lepsze możliwości niż SE GC85 nie jest dużo i są droższe. Dla mnie zmiana SE GC85 na 6021 czy nawet na 6230i nie ma sensu, bo to taka sama prędkość(lub mniejsza). A jak ci ten modem słabo chodzi, to może być jakaś przyczyna sprzętowa albo jego wada, więc możesz reklamować.
Ale jak koniecznie chcesz dobry telefon to zerknij np. tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4354
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Nie jestem taki uparty tylko jak widzę jak mi chodzi na GC85 a jak na NOKII 6111 to aż coś mi się robi. Używam już od ok 1,5 miesiąca netu i byłem w dużych i mniejszych miastach i tam telefon okazywał się szybszy!!!
No właśnie może coś z tym modemem jest nie tak!!!
Zasięg ok 3-4 kreski i chodzi naprawdę słabiutko...
Może są jakieś przyśpieszacze, czy coś w tym stylu ???
No właśnie może coś z tym modemem jest nie tak!!!
Zasięg ok 3-4 kreski i chodzi naprawdę słabiutko...
Może są jakieś przyśpieszacze, czy coś w tym stylu ???
-
- Stały użytkownik forum
Nikt jak do tej pory nie zaproponował telefonu motorola v235, a telefon ten ma klasę 10 EDGE i przy podłączeniu przez kabelek ładuje baterię z kompa. Instalacja oprogramowania i konfiguracja połączenia bardzo krótka i jedna z najprostszych.
iPlus -MotorolaV235
-
- Stały użytkownik forum
Faktycznie nikt jeszcze nie zaproponował
Jakoś mało tych propozycji :-)
Szkoda tylko że w zestawie nie ma kabla USB. Będę łączył się przez Bluetooth a do Nokii mam kabelki...
Nie wiem dlaczego ale strasznie napaliłem się na 6021 (podobno klasa EDGE
można mieć nową za 320 zł, a to ważne bo dobra bateria się przyda...
Mam nadzieje że to dobry wybór
Jakoś mało tych propozycji :-)
Szkoda tylko że w zestawie nie ma kabla USB. Będę łączył się przez Bluetooth a do Nokii mam kabelki...
Nie wiem dlaczego ale strasznie napaliłem się na 6021 (podobno klasa EDGE

Mam nadzieje że to dobry wybór
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Już kiedyś pisałem - różnice w klasach GPRS są znikome, ale między klasami EDGE są większe, dlatego jeśli jest się w zasięgu EDGE to nie jest najlepszą rzeczą wybieranie 6 klasy. Polecam 6230. Jak jesteś w zasięgu sieci elektrycznej to ją podładujesz. Łącząc przez BT zawsze możesz postawić tam, gdzie jest lepszy zasięg, a modem w laptopie wiadomo...
pozdrawiam, magmike
-
- Początkujący użytkownik forum
Wiesz ale naprawde uparty jestes nie wiem jakie maja inni doswiadczenia z nokia 6021 ale ja uwazam ze to raczej kiepski pomysl majac juz w posiadaniu 85 pozatym jesli juz mialabym wybierac tel. to juz lepszy niz 6020 mimo ze jest tania z ta motorola to nie zly pomysł ,to jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jeszcze drogi jak na swoje cechy i wytrzymalosc telefon a 6230 moze kosztuje ze 100 złotych wiecej ale to ma Ci słuzyc a jak juz szukasz oszczednosci to sstestuj swoja karte na innym kompie najlepiej z procesorem intela:) na innych to juz roznie moze byc i na windowsie XP na 98 tez z czego co wiem sa problemy (nie sprawdzalam).
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za propozycję.
Mam Centrino Duo i próbowałem również na Intelu M. Chodzi podobnie (tzn słabo). Szkoda mi zamieniać GC85 ale chyba nie mam innego wyboru, bo raczej nie zamierzam w podróż zabierać ze sobą anteny do PCMCIA, wolę telefon. Nie sądziłem że karta potrzebuje dodatkowej anteny.
Jeżeli odradzacie mi NOKIE 6021 to może być motorola.
Mam Centrino Duo i próbowałem również na Intelu M. Chodzi podobnie (tzn słabo). Szkoda mi zamieniać GC85 ale chyba nie mam innego wyboru, bo raczej nie zamierzam w podróż zabierać ze sobą anteny do PCMCIA, wolę telefon. Nie sądziłem że karta potrzebuje dodatkowej anteny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepiej to Ty pokombinuj z konfiguracją trochę. Coś mi się wydaje, że spisałeś ten modem na straty nie próbując nawet nic poprawić. Miałem ten modem przez 8 miesięcy i działał wyśmienicie.amws pisze:Dzięki za propozycję.
Na początek zrób format dysku i zainstaluj wszystko od nowa. Ewentualnie odinstaluj modem i oprogramowanie i zainstaluj ponownie.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Ten krok mam już za sobą.
Do niedawna miałem innego laptopa Intel M. Teraz Centrino, próbowałem różnych rzeczy. Format, zmieniłem WM na nowszego, nawet przez iPlusManagera się łąćzyłem. To wszystko na nic.
Czy coś jeszcze mogę zrobić?
PS.Teraz korzystam z GC85 i mam średnio ok 3-4 KB przy GPRS
Do niedawna miałem innego laptopa Intel M. Teraz Centrino, próbowałem różnych rzeczy. Format, zmieniłem WM na nowszego, nawet przez iPlusManagera się łąćzyłem. To wszystko na nic.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A próbowałeś ustawiać na działanie na tylko jednej częstotliwości? Np. tylko na 900MHz lub tylko na 1800MHz?amws pisze:Ten krok mam już za sobą.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Tak, próbowałem niestety bez efektów.
Co myślisz o tej prędkości 3-4 KB przy GPRS?
Co myślisz o tej prędkości 3-4 KB przy GPRS?
-
- Mistrz bezprzewodowy
No to zostaje serwis, jeśli jest gwarancja. Niech oni to wyjaśnią, bo transfer 3-4kb/s przy różnych konfiguracjach i miejscach korzystania może oznaczać jakąś wade modemu.
-
- Stały użytkownik forum
Nie modem raczej zepsuty nie jest.
To ile powinno być średnio przy GPRS bo myślałem że 3-4 KB nie Kb to nie jest aż tak źle???
To ile powinno być średnio przy GPRS bo myślałem że 3-4 KB nie Kb to nie jest aż tak źle???
-
- Mistrz bezprzewodowy
Powinno być 4-6amws pisze:Nie modem raczej zepsuty nie jest.
Back to the Future