Internet LTE do zastosowań domowych (ok. 100GB)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Internet LTE do zastosowań domowych (ok. 100GB)

Post autor: jarek7714 »

PiN pisze: czy inni operatorzy mogą mieć dużo lepiej niż Play? Myślisz, że jest szansa na poprawę ze strony Play czy nie bardzo?
- Chyba spróbuję z tym RBM bo jak pisałem brak alternatywy na net innej niż LTE :) czyli co kupić teraz jakaś konkretną kartę - Fakt Mobile (a jak nie będzie nigdzie?)?
Zasada nr 1-do póki P4 nie wyłączy darmowego LTE w RBM, oferty P4 jako internetu domowego nie bierze się pod uwagę (oczywiście znajdą się skrajne wyjątki, gdzie sieć jeszcze nie "leży" w godzinach szczytu, także zawsze warto sprawdzić w realu). Skończmy z tymi mitami że sieci mobilne w sposób masowy uginają się pod transferem danych-tak nie jest, w Łodzi na P4 u mnie sieć działa w sposób akceptowalny Obrazek, chwilami nawet bdb Obrazek(choć i tak np. wykonując przelewy bankowe kilka razy wyrzucało mnie z konta), natomiast w innym mieście sieć LTE tego operatora w szczycie wyciąga mi 1Mbps i to nie jest żadne globalne przeciążenie, bo w tym samym czasie przełączając się na modemie klasy HSPA+ w 3G transfer jest ponad 5Mbps (co np. dla usługi komercyjnej internetu jest kiepskim rozwiązaniem, gdyż technologia LTE oferuje o wiele lepszą jakość łącza).
matek451 pisze:W takich lokalizacjach jak twoja z Plusem moze być podobnie jak w Play. Na ich Forum też nie brak "zadowolonych". Ale tylko testy pokażą jak jest naprawdę. Nieco lepiej jest w Orange czy T-mobile ale to efekt tego, że jako ostatni wprowadzili LTE . W mobilnym nie ma gwarancji, że za kilka m-cy nie będzie gorzej. Dlatego abonament to w tej chwili trochę ruletka, bez testu nic nie warto brać.
Do bólu będziesz katował ludzi wyimaginowanymi degradacjami transferów-nic takiego nie następuje w krótkim czasie (jeżeli nie ma jakiej masowej super promocji typu RBM, to z reguły takie znaczące spadki transferów dotyczą okresów min. rocznych-mnie z ok. 40Mbps na Plusie w ciągu ponad 1,5 roku transfer spadł do ok. 15Mbps w szczycie i nie podpieraj się tak łatwo postami na plusforum-bo często użytkownikom gwałtownie spadł transfer z dnia na dzień, gdyż operator uruchomił LTE800 i modem przelogował się na to pasmo, gdyż ma full zasięg). Pewnie masz szklaną kulę i wiesz jaki w konkretnej lokalizacji jest transfer (kupujemy startery stosownych sieci których mamy zasięg i sprawdzamy-w Plusie dodatkowo warto wyłączyć pasmo LTE800 w modemie).
ja.michal pisze:W najbliższym czasie najwięcej nadziei daje Orange bo ma nowe zasoby radiowe pod LTE i to wygląda na to, że największe.
Za które operator musi słono zapłacić-także darmowego LTE w stylu RBM nie będzie, poza tym Orange będzie liderem na prowincji (nie wiem czemu jeszcze katują to CDMA450, zamiast uruchomić na tym LTE- Finowie zrobili to w 0,5 roku-tylko tam abonamenty trochę wysokie ;) ), w miastach kluczowym będzie LTE2600.
MKwiatusz3K pisze:Transfer w Play załatwiają oferty typu RBM gdzie się ludzie pchają tłumami bo maja za 5zł internet bezx limitu, do tego oferty dzien bez limitu czy weekendy bez limitu za grosze sprawiają że nadajniki sa przeciążone świadczy otym większa prędkośc wysyłania jak pobierania danych.
Dokładnie, jeszcze do tego sierotki nie potrafią na tym zarabiać (uzależnili od tego dostępu masę abonentów, wystarczy wrzucić opłatę za pakiet 20zł i będą łykać jak ...).
MKwiatusz3K pisze: W mojej okolicy pod nadajnikiem Plusa można było jeszcze rok temu wycisnąć 120Mb a teraz maksymalnie to 30-40Mb.
Przy 120Mbps to operator nie zarabia na usłudze, 30-40Mbps to bdb transfer.
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Normalnie mądrości jarka nie mają sobie równych ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To wyrocznia i gwarant prędkości w LTE Orange czy T-Mobile na najbliższe 2 lata. Poza tym dlaczego z góry zakłada , że RBM z darmowym LTE nie bierze się po uwagę a pozostałe oferty poleca przetestować. No i wszyscy użytkownicy, którym w Plusie spadły transfery są sobie sami winni bo przełączyło ich na LTE800Sferii, mimo że mieszkają w miastach i mają w pobliżu BTS LTE1800Mobylandu. Ale Plus to nieodwzajemniona miłość kolegi a krytykujący go klienci to ciemniaki. Prawda zaś jest zupełnie inna, reklama Plusa/CP i promocja SmartDom w połączeniu z poluzowaniem FUP skutkuje tym samym co w Play( transfery adekwatne jeśli wziąć pod uwagę 2xwiększe pasmo Mobylandu). Napiszę więc po raz setny, nikt kto weźmie RBM 5 z RWK niczym nie ryzykuje, to oferta pre-paid. LTE Play może przetestować u siebie i w okolicy na starterze PInK na kartę za 9 zł( 3GB) za pomocą telefonu z LTE. Jak nie wypali, karta PInK do kosza i testuje, rozgląda się dalej. Jak wypali wiadomo migracja z Fakt na RBM5 z RWK i tylko korzystać, jak promocja się skończy, transfery zdołują to kasa 30 zł do wygadania i starter do kosza. Więc czemu ludzie mają nie spróbować? No i Jarek już wie, że w miastach LTE2600 zostanie szybko uruchomione, szkoda że nie poczytał jak jest z zasięgiem na tym 2600MHz. ( a jego ukochany Plus nadal sprzedaje IDU-ODU , który na nich nie działa). Jarka zmartwię, autor tematu postanowił zaryzykować i wbrew tobie bierze póki co RBM 5.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

matek451 pisze:To wyrocznia i gwarant prędkości w LTE Orange czy T-Mobile na najbliższe 2 lata.
Ironia tu nic nie zmieni, gwarancji prędkości nie ma również na kablu-za takową usługę dodatkowo się płaci (a to już "za wysokie progi na lisie nogi").
matek451 pisze:Prawda zaś jest zupełnie inna, reklama Plusa/CP i promocja SmartDom w połączeniu z poluzowaniem FUP skutkuje tym samym co w Play( transfery adekwatne jeśli wziąć pod uwagę 2xwiększe pasmo Mobylandu).
Widzę że ta lansowana przez ciebie prawda, coraz bardziej przypomina historyczne teksty z moskiewskiej gazety "Prawda". Tutaj nie ma żadnego prostego przelicznika, sieć LTE P4 ledwie dyszy-dysponuję jednocześnie ofertami 3 operatorów (Orange w voice), przy połowie mniejszych zasobach w LTE, użytkownicy P4 przerzucali 30% więcej danych, to sieć przez błędne decyzje zarządów, w ofercie internetowej zepchnięta na "boczny tor". Liczy się tylko stara 3-ka, a w zasadzie 2-Orange i Plus, gdyż T-Mobile będzie trudno nawet zdobyć nowych klientów (rynek jest mocno nasycony).
matek451 pisze: Więc czemu ludzie mają nie spróbować?
Niech próbują, w większości przypadków sami szybko zweryfikują-bez czytania postów na forum (zwłaszcza ci, którzy korzystali z ofert innych sieci).
matek451 pisze:szkoda że nie poczytał jak jest z zasięgiem na tym 2600MHz.
Ja nie muszę czytać-bo wiem, nie tylko w 2600MHz, lecz 3600MHz, 4900-5800MHz..., także nie filozofuj, będzie wystarczający dla usługi internetowej.
matek451 pisze: Plus nadal sprzedaje IDU-ODU , który na nich nie działa.
Jest to produkt CP, który po przejęciu Plusa, jest wciskany komu się tylko da (produkt absolutnie nietrafiony, rozmijający się z ofertą- on nawet mógłby dobrze działać, lecz wymagałoby to całkowitej reorganizacji dostępu do sieci, wydzielenia części zasobów dla tych urządzeń, bez tego tj. śmieć elektroniczny).
matek451 pisze:zmartwię, autor tematu postanowił zaryzykować i wbrew tobie bierze póki co RBM 5.
Mnie to "ani grzeje, ani ziębi", coraz więcej osób jest świadomych ułomności tej oferty i tego nie ukryjesz.
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A sieć LTE1800Mobylandu w miastach mimo, że właściwie od roku nie rozbudowywana, zaniechano budowy etapu pojemnościowego hula aż miło mimo, że Plus sprzedaje na potęgę oferty w SmartDom nawet z tym IDU-ODU. Plus chce dorównać Play jeśli chodzi o sumaryczny transfer. Ale co tam miłość jest ślepa. Masz u siebie 15Mb/s i uważasz, ze tak jest wszędzie albo jeszcze szybciej. To jest twoja prawda objawiona. A prawda jest taka, są miejsca gdzie LTE Play działa lepiej niz Plus na Mobyland i odwrotnie więc nie generalizuj jaki to Play zapchany a Plus szybki jak strzała bo to jest bujda na kołach. Ja nigdy nie polecam żadnego operatora w ciemno. Zawsze test i oczywiście brak gwarancji transferów w przyszłości. W przypadku Play tylko karta. Ty opluwasz Play a priori i zapewniasz, że wielka 2(3) zapewni szybkie transfery na zawsze. A jak LTE1800 się zapcha to w try miga uruchomi LTE2600 i będzie cacy. Jakoś nie zauważasz albo nie piszesz, że Play ma tez pozwolenia na FDD LTE2600 i zrobi ewentualnie to samo. No i już całkowicie pomijasz, że Play jako pierwszy korzysta już z LTE2100. Jak wiesz to napisz, że na 2600MHz LTE zapewni zasięg w miastach w niewielkich odległościach od BTS-a.Czy ci się podoba czy nie, to ludzie próbują RBM 5 bo koszt jest śmieszny i nie traktuj ich jak "biedaków" i cwaniaków. To nie ty kształtujesz politykę Play, nie ty na tym tracisz więc nie wiem czemu rościsz sobie pretensje aby non stop pouczać zarząd P4. Przy takiej wiedzy makroekonomicznej pora wziąć się za własny, poważny biznes. Sukces murowany. A ukochany Plus wycofuje się z LTE800 , miota się co dalej więc może pora zostać konsultantem Zygmunta S. No i nadal nie doczekałem się tego testu Plusa w nocy, dla równowagi test LTE2100 Play http://www.speedtest.net/my-result/5049422205 Jak na 5MHz w MIMO całkiem nieźle, dużo lepiej niż w tej wydmuszce LTE czyli LTE 800 Sferii z SISO dla Plusa, która wkrótce umrze śmiercią naturalną.. Póki co klienci twojego Plusa w miastach pozbawieni takiej możliwości. Coraz więcej klientów Plusa/CP jest świadomych prędkości 'lidera LTE" i tego nie ukryjesz .
5zymonn
Użytkownik forum

Post autor: 5zymonn »

Dobrze że mieszkam na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> :rotfl:

http://www.speedtest.net/my-result/5050199141

Orange/Plus około 10-20mbit. Generalnie na Play'a nie narzekam, tylko tak jak matek451 pisze, korzystam z RBM tylko dlatego że niczym nie ryzykuję. Internet jest mi niezbędny i chętnie płaciłbym nawet 2x tyle ile płaciłem w mieście, za gwarancję sprawnego działania. A że jak widać LTE to zwykła ruletka, korzystam z oferty na kartę bo nie jestem masochistą. Nie wiem czy za tydzień , dwa , pół roku ten internet będzie działał tak samo.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

jarek7714 pisze:Za które operator musi słono zapłacić-także darmowego LTE w stylu RBM nie będzie, poza tym Orange będzie liderem na prowincji (nie wiem czemu jeszcze katują to CDMA450, zamiast uruchomić na tym LTE- Finowie zrobili to w 0,5 roku-tylko tam abonamenty trochę wysokie ;) ), w miastach kluczowym będzie LTE2600.
Mam nadzieję, że Orange takiej głupoty jak Play nie zrobi i nie "zakisi" sieci takimi "darmowymi" bonusami.

Z CDMA pewnie czekają do końca rezerwacji i zobaczą dopiero ile zapłacą za przedłużenie rezerwacji. Bezsens inwestować w tak specyficzny sprzęt jak nie wiadomo co z częstotliwościami.

LTE 450 w Finlandii działa dużo dłużej. Jakieś pół roku działa LTE 450 w Norwegii.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze: LTE 450 w Finlandii działa dużo dłużej. Jakieś pół roku działa LTE 450 w Norwegii.
Zgadza się, pół roku trwało przezbrojenie stacji bazowych-usługę uruchomiono po zakończeniu operacji, dysponując full zasięgiem. :ok:
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A jaką mają szerokość pasma i jakie predkosci ?

Bo cen to tam raczej niskich nie mają ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W Finlandii dokładnie tyle co Orange u nas - 2 x 4,5 MHz. Wg sprzętu max downlink to 35 Mbps, uplink 10 Mbps.
http://www.ukkoverkot.fi/wp-content/upl ... iption.pdf

Jeszcze na coś trafiłem odnośnie LTE 450.
http://ltemaps.org/home/lte-band/lte-450
ODPOWIEDZ