Internet radiowy (pytanie??)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

alecadmin
Początkujący użytkownik forum

Re: Internet radiowy (pytanie??)

Post autor: alecadmin »

zależy to w sposób oczywisty od operatora jak ktoś sobie weźmie operatora co dzieli Dsl-a 1 Mb na 50 ludków to oczywiste że w szczycie będą gigantyczne problemy no i ta wysyłka 256 kb to dopiero tragedia .
jak sienie możesz zapytac to jak dostaniesz odpowiedź.
Sieciuję dla 500 klientów. i tylko czasami maja jakiś problem raz na kwartał średnio. co do publicznego Ip osiołki sobie radzą na wewntrznym tylko trzeba umieć go konfigurować .
dymko

Post autor: dymko »

Zgadzam sie z tym ze jakosc internetu radiowego zalezy od administratora sieci.Jezeli firma jest sprawdzona i ma sporą liczbę uzytkowników to warto sie zapytac jak to chodzi.Ja miałem pecha i trafiłem na firme co sie musi uczyć taką usługe swiadczyc i zrezygnowałem jak to było mozliwe najszybciej.
VIOLATOR

Post autor: VIOLATOR »

Witam planuje zalozyc sobie radiowke,mieszkam na wsi, radiowke bym mial z miasteczka z Koronowa,maja u nas nadajnik za 150/40kb biora 50zl plus wat planuje to lacze bo 300kb kosztuje juz kolo 80zl plus wat, o co spytac zeby nie wkopac sie na mine a byc pewnym ze radiowka jest dobra, montaz jest za darmo ale umowa jest na 2 lata i nie chcialbym sie wkopac,ewentualnie co innego polecacie,txs za pomoc
AddoN

Post autor: AddoN »

Ja od wczoraj korzystam z oferty orange z modemem ed77 i do tej pory sciagnalem z 0,5gb. Predkosc jest ladna 190kb/s polaczenie do tej pory zerwalo mi raz...

Drogie cholerstwo, ale na odludziu to jednak lepsze rozwiazanie, niz GPRS z koma i bulenie za GPRS.
crazykonrad

Post autor: crazykonrad »

radiowy necik mam już 4 lata nie narzekam czasami przerywa ale ... zernętrzne ip za friko ... teraz przedłużam umowe :)
VIOLATOR

Post autor: VIOLATOR »

,,Jesli odleglosc od nadajnika jest niewielka...a sygnal 100% jakos linka rowniez bez zarzutow to pozostaje kwestia providera.
Wiekszosc z nich nie ma pojecia o takich sieciach. ot co przeczytaja kilka artykolow ....opnii na forum ....zakupuja jakis badziewny sprzet..wydzierzawiaja 2 mega dsla...serwer z allegro za 300 pln i firma zaczyna dzialac. ludzie zaczynaja sie podpinac i ....rozczarowanie przychodzi natychmiast"

,,generalnie przy decydowaniu sie na neta musisz sie dowiedziec:
ilu uytkownikow posiada provider, jakie posiada lacze , jakim sprzetem dysponuje, jakie sa ograniczenia.
co do widocznosci z natu w emulu czy innym p2p to to jest do zalatwienia z adminem.
reasumujac : siec na dlinkach planetach czy temu podobna za 300 pln konstrukcja to nieporozumienie. jeden sprawny uzytkownik emula czy dc++ zalatwi cala siec na amen lesli nie jest odpowiednio skonfigurowany podzial lacza. Sam osobiscie widzialem jak 8 megowe lacze 8 mega down/ 0.5 up zalpychal jeden koles...a wszystkich uzytkownikow bylo 3.
poszukaj jakiegos kompetentnego providera...albo bedziesz sie meczyl.
Dsl na firme kosztuje 200 pln. router i sprawa zalatwiona. 4 osoby na siec i wszystko chodzi jak ksiazka pisze:)
pozdrawiam![/quote]. Odnosnie tej odpowiedzi to jaki sprzet musi miec firma udostepniajaca radiowke zebym byl pewien ze w szambo nie wdepne,po czym poznac ze lepiej dac sobie spokoj z ta radiowka
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

o sprzecie mozna by pisac godzinami i pewnie bym wszystkiego nie wymienil. powiedzmy ze senao daja rade ...dosyly na 5 giga....MT tez daja rade...na baze nie wiecej niz 20 chlopa. Standard B do 10 chlopa ...jak wiecej to na G. Ping do najblizszej bramy sobie sprawdzisz...potem dalej ...do internetu. no i jeszcze charakterystyka uzytkownikow...bo spokojnych moze byc nawet 50 :) NO i wykminisz co nie tak.
Generalnie sa bazy wydajniejsze...no ale baza za 10k i 30 ludzi na niej to troche spory wydatek. Jak jest mozliwosc to testuj lacze.
na tydzien ...i podjecie decyzji...
ok...ja musze spadac...jak cos no to pozniej zapodam.
ODPOWIEDZ