Zasięg EDGE we Włoszczowie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zasięg EDGE we Włoszczowie

Post autor: Ufo atakuje »

Directory prostopadle do ziemi, czyli pionowo. Pytanie czy podłączyłeś ją do telefonu i co wyświeltił netmonitor ? Jest tam gdzieć kanał 65, albo jakieś inne niż do tej pory?
stan55 pisze:- bo dalej uparcie poszukuję EDGE
I to sie chwali :ok: W tym rodzaju internecie komórkowym nad transferem trzeba popracować :D
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE we Wł ..... c d

Post autor: stan55 »

UFO - szczere dzięki za podpowiedzi .Sytuacja na dziś u mnie wygląda tak:podniosłem antene szczebelkową jeszcze o 1 m nad dach domu /teraz jest jakieś 6 m/ - od gleby ok.ponad 15 m.CSQ z 20 skoczyło na 23.Kanał dalej 57. Cell-0909.RS z 39 na 45.dBm z (-71) na (-64).Transfery : otwieranie www.w porywach 50-70 kB/s ale nigdy mniej niz 20 kB/s.Downloadu jeszcze nie sprawdzałem.Wczesniej był ok.2 kB/s.Kanału 65 /EDGE z komina Stolbudu/ dalej nie widzę.Ale dalej nie tracę nadziei.Pozdrawiam.Stan 55
stan55
Stały użytkownik forum

c d Zasięg EDGE .....

Witam pięknie.Jakaś cisza na forum.Victoria! Mam EDGE !!!! Tylko powiedzcie mi dlaczego transfer skacze z początkowego nawet 25 kB/s do 5 kB/s,potem chwile znowu jest 15-10 kB/s i znowu spadek i tak na okragło.Pozdrawiam.Mysle że przed świętami cos mi doradzicie.Z góry dzięki.Stan 55.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

stan55 pisze:Tylko powiedzcie mi dlaczego transfer skacze z początkowego nawet 25 kB/s do 5 kB/s
Przy pobieraniu plików?
stan55
Stały użytkownik forum

c d Zasieg EDGE ......

Witaj Jaco.Tak podczas Downloadu.
Awatar użytkownika
Jaco

A masz jakiś program do pobierania czy przeglądarką pobierasz.
stan55
Stały użytkownik forum

c d Zasięg EDGE .....

Na razie używam Opery. Prędkość odczytuję z transferów w Operze i z cFosSpeeda, którego zainstalowałem niedawno.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stan55, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

stan55 pisze:Tylko powiedzcie mi dlaczego transfer skacze z początkowego nawet 25 kB/s do 5 kB/s,potem chwile znowu jest 15-10 kB/s i znowu spadek i tak na okragło
A co ci wykazuje hyperterminal? Jaki CID? Może wciąż żągluje między jednym BTS-em a drugim. Może delikatne przestawienie anteny ustabilizuje transfer. Powinien być cały czas jeden CID, właśnie tego z EDGE.
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE .....

Witam pięknie ! Mam gorącą prośbę ? Miałem netmonitora w nokia 5110 ale nim nie da rady wymusić konkretnego kanału.Zakupiłem tela nokia 6630.Nigdzie nie mogę znależć pliku ftd.sis do tej nokii ? Jeden był ale po ściągnięciu go i próbie instalacji okazalo się - że jest uszkodzony.Gdyby ktoś zechciał podesłać linka byłbym niezmiernie wdzięczny.Przeszukałem klika razy forum i nic.Pozdrawiam.Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

http://s60.pl/pliki/netmonitor/NetMonitor_6630.zip - a to próbowałeś? Trzeba go rozpakować. Moze masz wyłączoną możliwość instalacji nowych aplikacji w menedżerze aplikacji (Narzędzia->Menedzer->Opcje->Ustawienia-> Inst.oprogramowania "Tak" )
http://s60.pl/content/view/87/99/
http://s60.pl/content/view/86/98/
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE ....

Witam Ufo i po stokroć dzięki.Wszystko się uruchomiło pieknie.Nie mam słów uznania za szybki odzew i właściwe pliki.Jesteś wielki.Pozdrawiam.Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Teraz masz wszystko jak na dłoni. Test 1.3 pokazuje pierwsze kanały, 1.9 CID, a 6.12 obsługe EDGE. Wymuszanie test 1.12.
Programik best_screen robi zdjęcia z ekranu (uruchamiasz, hide (ukryty) i robisz zdjęcia ekranu (klawisz z kredką trzymasz i * naciskasz)). Jak masz jeszcze jakiś problem to wrzuć screena, zwłaszcza z testu 1.3. Sam jestem ciekaw z czym się męczyłeś tyle czasu i co tak na prawde obsługują te okoliczne stacje. Reszte znajdziesz w FAQ, w temacie o netmonitorach. Tam są przykłady z mojej 6630. Polecam wymusić po kolei pierwsze kanały. ;)
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE ......

Witaj UFO i jeszcze raz dzięki za porady.Ale dalej nie mogę złapać EDGE.Nadajnik mam ok 5 km od domu/po drodze jest ok 2 km lasu/.Sygnał EDGE urywa sie ok 1.5 km od mojego domu.Na modemie ES 75 /z anteną 10 szczebelkową/ mam siłę sygnału 23.Na telefonie nokia 6630 /bez anteny zewnetrznej - 15,99/.Strony www otwieraja sie z prędkością 20 kB/s a download jest na poziomie 5-6 kB/s.Fiel test w 6630 wskazuje najlepszy kanał nr 64 a EDGE jest na kanale 65 - którego w ogóle nie wykrywa Fiel test.Pozdrawiam. Stan55
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stan55, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

OK. Nie pamiętam już jaki CID miał ten BTS z EDGE, ale zrób tak. Zapomnij już o tym kanale 65, wejdź na dach, skieruj telefon tyłem tam gdzie jest ten BTS (antena wewnętrzna też jest trochę kierunkowa :) ) i spisz sobie po kolei wszystkie numery kanałów , oprócz tych, gdzie obok wyświeta 100 pod C1 i C2 -z tych nie można korzystać. Potem przelicz te numery na kod hexadecymalny i po kolej wymuszaj (test 1.12). Za każdym razem sprawdzaj CID i obsługe EDGE przy wymuszonym kanale. Jeśli chcesz wymusić następny musisz wpisać 3333 w teście 1.12 i zresetować telefon (to powoduje powrót do normalnego stanu, co zobaczysz po testach 1.3, 1.4,1.5.) i dopiero wtedy wymuszasz następny kanał.Za którymś razem musi ci wyświetlić CID tego najbliższego z EDGE- zapamiętaj ten kanał. Z paru kilometrów las nie stłumi całkowicie sygnału, netmonitor na pewno go znajdzie. Wtedy dopiero będzie można ocenić co dalej.
stan55
Stały użytkownik forum

Zasięg EDGE .....

Witam i jeszcze raz dzięki wielkie.Wykonalem czynnosci w/g zalecenia i w końcu z tych 8 kanałów znalazlem jeden z EDGE.Najlepsze parametry jakie udalo mi się na nim złapać to: C1-27, RX-(-79) ,CSQ - 15,99.Zastanawiam się czy ta moja antena kierunkowa od modemu nie poprawiłaby transferu /download mam teraz 5-7 kB na sec/.Tylko jak ją podpiąć do Nokia 6630 /tel nie posiada gniazda na antenę zewnętrzną/.Pozdrawiam.Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Tylko jeden kanał z EDGE? :zdziwko: Niemożliwe. A jaki CID mu odpowiada???
Napisz jakie masz numery CID przy kolejnych kanałach. Sprawdź je na www.btsearch.org.
stan55 pisze:download mam teraz 5-7 kB na sec/
taka prędkość nie pasuje do EDGE, sprawdź poźniej, może to przeciążenie. To jest bardzo słabo, sygnał RX -79 jest dobry (pełny zasięg), więc to nie jego wina. Szukaj dalej, musi być coś lepszego...
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Wiem, że to już nie jest śmieszne, ale nie mogłem oprze się skomentowaniu, że Edziu się w tym temacie nie postarał... ;)
stan55
Stały użytkownik forum

Zasięg EDGE .....

Witajcie dobrzy ludzie.Znalazłem tylko jeden kanał z EDGE.To kanał 52 o CID 2540(2).W/g btsearch to nadajnik Łoniów koło Tarnobrzega - jakieś ponad 100 km odemnie /dziwne/.Jego cell -to -633A.ID - 11004.Gdy poszukałem najlepszego zasięgu tego kanału w pokoju - udalo mi się osiągnąć : C1-34, RX(-72).Sciągałem plik 2MB - transfer nie przekroczył 5 kB/sec.Www otwieraja się z prędkością 20-30 kB/sec /używam cFosSpeed i Onspeed/.Moje współrzędne to: Długość = 20E 04 minuty 49sec a szerokość= 50N 49min 22 sec.co Wy na to?Pozdrawiam.Stan 55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Sygnał masz z tego kanału silny- wskazuje, że BTS jest kilka km, jeśli nie użyłeś anteny zewnętrznej. Sektor wskazuje, że jesteś na południowo-wschodniej stronie BTSa, więc to chyba Włoszczowa (może ten drugi BTS w centrum).
Wcześniej pisałeś coś takiego:
stan55 pisze: Mam EDGE !!!! Tylko powiedzcie mi dlaczego transfer skacze z początkowego nawet 25 kB/s do 5 kB/s,potem chwile znowu jest 15-10 kB/s i znowu spadek i tak na okragło.
Pamietasz jaki to był kanał, albo w którą stronę była skierowana antena?
Moim zdaniem powinieneś spróbować wymusić na siłe kanał 65 i zobaczyć jaką ma moc. Jak będzie bardzo słaba wejdź na dach i zobacz czy coś się polepsza.
stan55 pisze:Sciągałem plik 2MB - transfer nie przekroczył 5 kB/sec.Www otwieraja się z prędkością 20-30 kB/sec
Tego też nie rozumiem. :/ Strony szybciej niż plik? Może te programy coś pochrzaniły. Przed testowaniem powinieneś postawić system od nowa... :gwiazdki:
PS.Czy wymuszałeś wszystkie kanały po kolei? Ciężko mi uwierzyć, że tylko na jednym jest EDGE. Szczególnie pierwsze kanały są ważne, bo mają najsilniejsze sygnały (test 1.3, 1.4)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

stan55 pisze:W/g btsearch to nadajnik Łoniów koło Tarnobrzega - jakieś ponad 100 km odemnie /dziwne/
Widocznie BTSa,do którego sie logujesz nie ma w bazie,ale jest za to inny o tym samym CID.

Zdublowane CIDy się zdarzają - "mój" BTS (Bujaków) też ma swojego braciszka w Gliwicach - 90 km dalej...
stan55
Stały użytkownik forum

Zasięg EDGE ......

Witam i dzięki za próby pomocy.Tylko nie bardzo wiem jak wymusić kanał 65 ,którego nie mam wśród tych 8 w netmonitorze.Pisałem wcześniej - że sygnał z kanału 65 urywa się jakieś 1.5 km od mojego domu, a z tego co wiem to we Włoszczowie Plus nie ma wiecej BTSów z EDGE tylko ten na kominie Stolbud /nadaje na kanale 65/.A skoro netmonitor mi wskazuje , że EDGE ma kanał 52 /jedyny z 8/ więc na logikę : nie może to być BTS we Włoszczowie z sieci Plusa.Pozdrawiam.Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

stan55 pisze:Tylko nie bardzo wiem jak wymusić kanał 65 ,którego nie mam wśród tych 8 w netmonitorze.
Możesz wymusić, każdy kanał, który do ciebie dolatuje, nie tylko pierwsze 8 widoczne w netmonitorze. Będąc w mieście, gdzie jest dużo stacji i masz dostęp do kilkudziesięciu kanałów, chociaż widzisz pierwszych 8. Wpisz liczbę 41 (65 w hex.) w teście 1.12 i sprawdź CID.
stan55 pisze:Najlepszy kanał jaki łapię po podniesieniu mojego biquada na 4,5 metra nad dach to Nr 57.Jego dane to:RS(38),dBm(-72),Cell (0909), CID (2313)
Czy ten kanał ma EDGE? Jest gdzieś chyba na wschodzie.
Jeszcze raz spojrzałem na mapę zasięgu Plusa i coś mi nie pasuje. Jeszcze nie widziałem, żeby nadajnik Edge miał tak mały zasięg <1km :szok: Być może to co uważamy za zasięg BTS-a stolbudu jest w rzeczywistości dziurą w jego zasięgu, którą wypełnia sygnał z zupełnie innego nadajnika. :hyhy: To by znaczyło, że ta stacja ma tak naprawdę GPRS. Musisz ją obejść i zobaczyć jak się zmienia CID. Jeśli będzie zmieniać się tylko ostatnia cyfra to CID należy do tego BTS-a, ale jeśli pojawi się całkiem inny CID w pobliżu stacji, to cały ten zasięg EDGE i i kanal 65 pochodzi z innego BTS-a.
PS.Musisz ustalić CID-y okolicznych stacji po prostu. Każdy kanał przynależy do jakiejś stacji, a jej identyfikatorem jest CID.
ODPOWIEDZ