@sebidynxxl a mógłbyś opisać to troszkę jaśniej ? Jakieś foto/schemat może ? Temat mnie zainteresował a nie chciałbym biorąc na próbę wywalać kasę w błoto. THX
Ostatnio zmieniony 2009-04-29, 07:43 przez ter, łącznie zmieniany 1 raz.
[ Dodano: 2009-04-29, 10:17 ]
znajdz jakas stara antene z puszka i poprostu ja podlacz i skieruj na bts-a i zrob test u mnie prawie zawsze smiga tak jak podalem wyzej
O ludzie ale u mnie masakra... Jak wziąłem OFP To w dzień powyżej 1mb/s a teraz 40-50 kb/s. Załamać się można ile ludzi już to ma. Mam pytanie do jakiegoś specjalisty czy w tym przypadku pomoże antena kierunkowa? Mój sygnał: 1xEvDo 68 dbi, diresity 70 dbi i pingi wachają się od 85 do 110... Czy poprostu jak tulu gości mam na nadajniku to antena nic nie da? No i oczywiście na razie nie posiadam anteny kierunkowej tylko jade na tych patyczkach od axesstela
YaRoO pisze:O ludzie ale u mnie masakra... Jak wziąłem OFP To w dzień powyżej 1mb/s a teraz 40-50 kb/s. Załamać się można ile ludzi już to ma. Mam pytanie do jakiegoś specjalisty czy w tym przypadku pomoże antena kierunkowa? Mój sygnał: 1xEvDo 68 dbi, diresity 70 dbi i pingi wachają się od 85 do 110... Czy poprostu jak tulu gości mam na nadajniku to antena nic nie da? No i oczywiście na razie nie posiadam anteny kierunkowej tylko jade na tych patyczkach od axesstela
Ale w nocy podchodzi do 1 mb. I w dzień czasem ale sporadycznie mam na speedteście 250 kb/s do 512kb/s ale to tylko od święta... Więc raczej nie przycieli.
Yaro- niestety w ciągu dnia jest więcej użytkowników który używają sprawnie zapychają łącza i dzięki temu masz sporo niższą prędkość. Podejrzewam, że jeśli byś zrobił test jeszcze późniejszym wieczorem, prędkość złapał byś jeszcze lepszą. No ale cóż taka specyfika OFP czym więcej użytkowników tym słabsza prędkość(a widać, że u ciebie użytkowników jest już poważna ilość na jeden BTS).
Jeśli masz możliwość szukaj innego źródła dostępu do internetu
pozdrawiam
Cały problem tkwi w tym że jest to jedyna możliwość dostępu do neta, poza tym okres próbny minął a ja zostałem z OFP. Mam tylko nadzieje że jak uruchomią kolejną nośną to sytuacja się polepszy ewentualnie postawią w pobliżu nowego BTSa. W moim powiecie jest ich tylko 3, a najbliższy stoi 20 km ode mnie.
No cóż, pozostaje zmienić tryb życia, spać w dzień w nocy surfować. postawienie nowego BTSa i uruchomienia jego to sprawa paru ładnych miesięcy jak i nie lepiej. Ta nośna to jest nadzieja, ale kiedy to nie wiem kto potrafi udzielić pewnej odpowiedzi.
Pozostaje liczyć tobie że orange wprowadzi limity i ci co sprawnie zamulają łącza po kilku dniach albo przyjmą żałobę albo będą wykupywać pakiety danych-wtedy twoja sytuacja w dzień przynajmniej pod koniec miesiąca powinna ulec poprawie
pozdro
Witam.Mam problem z prędkością pobierania danych która zadko przekracza 50kB/s,nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że to słaby wynik.Czy dało by się coś z tym zrobić?Do nadajnika mam 10 km,antena zewnętrzna wszystkie diody świecą się na zielono,poziom sygnału EvDO -70dBm,EvD...-88dBm.Prędkości na speedtest.net są bardzo różne od 2.50Mb/s
do 0.30mB/s.POZDRAWIAM
krzysiek12 pisze:Prędkości na speedtest.net są bardzo różne od 2.50Mb/s
I tak będzie bo CDMA to rodzaj internetu radiowego. Dużo użytkowników = mały transfer (jedna antena nadawcza ma wydajność coś ponad 3Mbps) a łącze które kupujecie jest do 1Mbps czyli teoretycznie jak jest 3 osoby na antenę podłączone to powinno działać z dobrą prędkością.
Niestety nie wiemy ile osób kupiło w Twojej okolicy CDMA. Chyba jednak dużo bo masz niezbyt duże transfery. Sprawdź wcześnie rano koło 5-6 jak jest wtedy.