[Nowość] iPlusopobieracz
Moderator: Moderatorzy
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: [Nowość] iPlusopobieracz
Ciekawe że transfery nadal są przyzwoite=szybsze niż w dzień. W sumie jakby nie patrzeć mam 106GB:D więcej niż w Orange!!!
Jestem jednak ciekawy kiedy i czy w ogóle wyjdzie podobne info jak wyżej w stylu "do tego i tego dnia KORZYSTANIE jest za 0zł a potem trzeba zapłacić". No i jaka będzie cena. Miejmy nadzieje ze nie będzie.
Jak na razie ściągnąłem max ok. 40 GB na miesiąc - większość z MSDNAA - o dziwo szło bez oporów, chyba najszybciej ze wszystkich plików, A ściągało się na wirtualnej maszynie!!!!
Po jakimś czasie użytkowania można chyba stwierdzić że to nie był taki głupi krok z nocnym ściąganiem. Myślałem że teraz zrobi mi się P4 w domu i wszystko zwolni.
PS. Jedyna wielka wada iPlusopobieracza - wyższe rachunki za prąd.... (stacjonarka....)
Jestem jednak ciekawy kiedy i czy w ogóle wyjdzie podobne info jak wyżej w stylu "do tego i tego dnia KORZYSTANIE jest za 0zł a potem trzeba zapłacić". No i jaka będzie cena. Miejmy nadzieje ze nie będzie.
Jak na razie ściągnąłem max ok. 40 GB na miesiąc - większość z MSDNAA - o dziwo szło bez oporów, chyba najszybciej ze wszystkich plików, A ściągało się na wirtualnej maszynie!!!!
Po jakimś czasie użytkowania można chyba stwierdzić że to nie był taki głupi krok z nocnym ściąganiem. Myślałem że teraz zrobi mi się P4 w domu i wszystko zwolni.
PS. Jedyna wielka wada iPlusopobieracza - wyższe rachunki za prąd.... (stacjonarka....)
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja ze swoich obserwacji mogę powiedzieć, że to wyszło tylko na dobre. Ponieważ koło 17 z dobrego serwera mogę wyciągnąć koło 330 - 350KB/s (jeden plik ciągnięty przez IE), a kilka miesięcy temu to było nie do pomyśleniara-v pisze:Ciekawe że transfery nadal są przyzwoite=szybsze niż w dzień.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Ja jestem bardzo zdenerwowany, z niemożności wybrania czegoś innego wziąłem właśnie tego iPlusa z tą opcją. Pierwszy tydzień - okres próbny, wszystko fajnie elegancko, w nocy sobie robię co mi się tam chcę(ani razu nie przekroczyłem 1GB pobranych danych w nocy). Po tygodniu od końca okresu próbnego przyszedł mi sms, wiadomo jakiej treści...(co ciekawe przyszedł o godzinie 8.38 więc znaczy to tyle, że przekroczyłem w tydzień te 100GB
) Od razu sięgnąłem po telefon dzwonie do biura obsługi, rzecz jasna oni nic nie wiedzą zawsze i mam pisać reklamacje, reklamacja wysłana i tak czekam sobie od 4dni. Miał ktoś podobny problem z nimi? Co mogę zrobić by jak najszybciej odzyskać normalną prędkość?

- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie skorzystam , dziękiZawsze możesz dostać drugi punkcik za free.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
-
- Guru bezprzewodowy
http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... extra.htmldawid910 pisze:Co mogę zrobić by jak najszybciej odzyskać normalną prędkość?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nieprawda, do mnie jak jeszcze przekraczałem limit (miałem 1GB, a teraz mam 8GB) potrafił przyjść kilka dni później. Więc tym się nie sugeruj. Poza tym masz zainstalowany jakiś program do pomiaru transferu, że jesteś na 100% pewny, że nie przekroczyłeś limitu?dawid910 pisze:co ciekawe przyszedł o godzinie 8.38 więc znaczy to tyle, że przekroczyłem w tydzień te 100GB
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Po prostu "czułem", sorry ale chyba po 4 latach użytkowania BlueConnect'a u każdego to się wykształca, a co do pomiaru to oni są rzeczywiście sprytni bo ten licznik co jest zainstalowany w modemie jest chyba przez nich co jakiś czas kasowany. Jak napisałem, jestem pewien, że nie przekroczyłem, ani limitu dziennego ani nocnego.
marens, Już mam dosyć płacenia za coś co mam prawnie zapewnione. Bardzo mnie razi niekompetencja polskich firm z którymi chciałem podpisać umowę na internet, baa takie cudaki z TP(przypominam: firma państwowa) to nawet nie raczyły przyjechać po kilku moich telefonach i sprawdzić czy mam możliwość odbierania sygnału w miejscu w którym mieszkam. Troszkę odszedłem od tematu ale po prostu nie rozumiem zerowego martwienia się o klienta w Polsce.
marens, Już mam dosyć płacenia za coś co mam prawnie zapewnione. Bardzo mnie razi niekompetencja polskich firm z którymi chciałem podpisać umowę na internet, baa takie cudaki z TP(przypominam: firma państwowa) to nawet nie raczyły przyjechać po kilku moich telefonach i sprawdzić czy mam możliwość odbierania sygnału w miejscu w którym mieszkam. Troszkę odszedłem od tematu ale po prostu nie rozumiem zerowego martwienia się o klienta w Polsce.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wiesz, na taki pomiar to ja mówię też "sorry", ale nie mamy żadnej podstawy aby na tym polegać. Może ściągnęła się aktualizacja jakiegoś oprogramowania? Nie wiadomo.dawid910 pisze:Po prostu "czułem", sorry ale chyba po 4 latach użytkowania BlueConnect'a u każdego to się wykształca,
A możesz rozwinąć myśl? Owszem niektóre modemy mają liczniki, nawet podają na interfejsy dane dotyczące aktualnych prędkości pobierania, download'u. Ale nad tym operator nie ma kontroli, ani tym bardziej nie używa tego jako systemu bilingowegodawid910 pisze:co do pomiaru to oni są rzeczywiście sprytni bo ten licznik co jest zainstalowany w modemie jest chyba przez nich co jakiś czas kasowany

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Trochę Cię nie rozumiem, po co miałbym Cię okłamywać? Skoro jestem czegoś pewien(przy każdym wyłączeniu sobie zapisywałem) to na pewno nie kłamię.
Zauważyłem po prostu, że co jakiś czas 'leci od zera', (ustawiłem, żeby się zerowało 27 dnia miesiąca).
Zauważyłem po prostu, że co jakiś czas 'leci od zera', (ustawiłem, żeby się zerowało 27 dnia miesiąca).
-
- Guru bezprzewodowy
Na zerowanie tego licznika może mieć wpływ dużo rzeczy, np. uszkodzenie pliku bazy danych, gdzie trzyma aktualne statystyki.dawid910 pisze:Zauważyłem po prostu, że co jakiś czas 'leci od zera'
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A czego używasz do odczytywania tego licznika?dawid910 pisze:Zauważyłem po prostu, że co jakiś czas 'leci od zera', (ustawiłem, żeby się zerowało 27 dnia miesiąca).
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Nie rozumiem, mam modem ZTE MF 636, wchodzę w ustawienia -> licznik i widzę, że tam się zliczają dane.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ok, a jesteś pewny, że te dane pochodzą z modemu? Bo większość menadżerów przechowuje te dane w pliku na dysku twardym komputera.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Jest jakiś magiczny SMS, który pozwala na otrzymanie informacji o ilości zużytych danych w danym okresie rozliczeniowym, oddzielnie w ramach iPlusopobieracza i tych wliczonych do limitu?
Teraz mam problemy z kontrolą wykorzystania limitu
Dzisiaj mi przycieli, pierwszy raz tak wcześnie,
W sumie trochę na własne życzenie - ściągnąłem przez nockę Dragon Age ze Steama i zachciało mi się zmienić język z polskiego na angielski. Nie chciało mi się czekac do nocki i puściłem w ciągu dnia żeby się dociągnęło audio (ok. 1GB). Myślałem , że mam większy zapas.
No i właśnie o to mi chodzi, że w ciemno to robiłem, bo jak wyślę SMSa "U" na 2580 to mi przychodzi podsumowanie całości i nie wiem, ile wykorzystałem w ramach limitu, a ile w ramach iPlusopobieracza.
Programowy licznik nie wchodzi w grę, bo mam net przez router rozdzielony na 3 kompy.
Teraz mam problemy z kontrolą wykorzystania limitu

W sumie trochę na własne życzenie - ściągnąłem przez nockę Dragon Age ze Steama i zachciało mi się zmienić język z polskiego na angielski. Nie chciało mi się czekac do nocki i puściłem w ciągu dnia żeby się dociągnęło audio (ok. 1GB). Myślałem , że mam większy zapas.
No i właśnie o to mi chodzi, że w ciemno to robiłem, bo jak wyślę SMSa "U" na 2580 to mi przychodzi podsumowanie całości i nie wiem, ile wykorzystałem w ramach limitu, a ile w ramach iPlusopobieracza.
Programowy licznik nie wchodzi w grę, bo mam net przez router rozdzielony na 3 kompy.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Zainstaluj 2 monitory i odpalaj na zmianę. Działa na wszystkich systemach:)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Taa i lataj z kalkulatorem po 3 kompach.ra-v pisze:Zainstaluj 2 monitory i odpalaj na zmianę.

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
MariuszDW mam to samo z tym sms pod U
- wczesniej bylo dobrze , jak wprowadzili Iplusopobieracza to usluga przestala dobrze funkcjonowac . Dla mnie to "skandal" ze za usluge platna ( standardowy sms) tak naprawde nie dostajemy info ile uzylismy mb . Tobie i innym uzytkownikom Iplusa radze dzwoncie pod 2601 i zglaszajcie to - pewnie jak beda mieli zgloszenia to to poprawia ... Ja to zglosilem i nic nie poprawili...

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
A czy nie ma monitorów co mogą trzymać dane w miejscu "publicznym" lub ewentualnie odpalać z automatu skrypt który co pewnien czas będzie wysyłał dane np. na FTP czy dysk siecowy?krystianb pisze:Taa i lataj z kalkulatorem po 3 kompach.Czytaj dokładniej, to co poprzednik napisał.
Nie wiem jak z możliwością usługi "Zaplanowane zadania" (XP i wcześniej), ale chyba tam można zdefiniować co jak i kiedy ma się uruchamiać. Jeszcze są programy zewnętrzne.
Oczywiście zakładam że router to urządzenie-router a nie komputer-router, bo jeśli komp to sprawę można spokojnie załatwić.
-
- Stały użytkownik forum
No, po kilku dniach z rzędu mogę już stwierdzić, że to nie przypadek, a z kimś się muszę dzielić łączem.
W ciągu dnia mam transfery w porywach przekraczające 4Mbit, a po północy 1-1.5Mbit
Dodatkowy dół, że dzisiaj przyszedł mi modem Sierra USB 306 no i wszyło mi, że nie łapie HSPA+
W złej części Lublina jestem (stację na Nałęczowskiej łapię)
W sumie tak się spodziewałem, ale mała nadzieja była. No nic zestawik będzie na później ![:]](./images/smilies/splash.gif)
W ciągu dnia mam transfery w porywach przekraczające 4Mbit, a po północy 1-1.5Mbit
Dodatkowy dół, że dzisiaj przyszedł mi modem Sierra USB 306 no i wszyło mi, że nie łapie HSPA+
W złej części Lublina jestem (stację na Nałęczowskiej łapię)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mariusz_DW, to u mnie w ciągu dnia prędkości koło 4Mb/s. Koło 3 w nocy chodzi po 6.2Mb/s.
Chyba zależy od lokalizacji.
Fakt faktem, bardzo to poprawiło jakość sieci i komfort korzystania w ciągu dnia.
Chyba zależy od lokalizacji.
Fakt faktem, bardzo to poprawiło jakość sieci i komfort korzystania w ciągu dnia.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie do tej pory po północy nic nie zwalniało (iplusa mam od roku). Chodziło tak samo, jak w ciągu dnia, tyle, że stabilniejsze/odrobinkę szybsze transfery (w ciągu dnia wiadomo, że raz szybciej, raz wolniej).
A od mniej więcej tygodnia po północy robi się nędza.
A od mniej więcej tygodnia po północy robi się nędza.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Po prostu usługa stała się dość popularnaMariusz_DW pisze:A od mniej więcej tygodnia po północy robi się nędza.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Może to jakieś zagłębie studentów, gdzie net z reguły odpalany jest w nocy, bo w dzień się odspypia
Swoją drogą usługa wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Nie dość że iplus jest stabilny to teraz jeszcze nieograniczony.

Swoją drogą usługa wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Nie dość że iplus jest stabilny to teraz jeszcze nieograniczony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W sumie jeśli chodzi o transmisję to nie był nigdy.zergu pisze:to teraz jeszcze nieograniczony.

-
U mnie w Aleksandrowie juz mam "sasiadow" co ssaja rowno
Przed ta usluga rowno przez cala dobe mialem 4-7mb/s - taraz takie predkosci mam tylko w dzien , po polnocy i rano do 9 mam 1-2mb/s , widac usluga staje sie popularna i jakosc sieci spada , jak Plus nie uruchomi drugiego nodeB w miescie to jakosc bedzie spadac nadal
Juz powoli mnie Plus zniecheca - na 3 lokalizacje bts-gsm i tylko na jednym nodeB
Dla mnie ta oszczednosc- minimalizm Plusa jest niezrozumialy
Chyba do ery przejde ma w miescie u mnie 2nodeB z hspa+ a plus hspa+ brak
- iplusopobieracza jakos przeboleje nie zalezy mi na "ssaniu" i setkach gb .

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaka taryfa?szalony pisze:a plus hspa+ brak
-
Ja.Michal - juz tu pisalem - taryfa obojetna
NodeB u mnie w Aleksandrowie nie ma hspa+ , w Lodzi co 2-3nodeB ma hspa+ i ta technologia dziala bez wzgledu jaka taryfe ma uzytkownik . Na chwile obecna przynajmniej w Lodzi zapisy o dostepnosci hspa+ tylko dla taryf Iplus od 75 w gore sa tylko na papierze - dla mnie to zle bo mam Iplusa 75 i kazdy uzytkownik danych z Plusa co ma modem hspa+ zabiera mi pasmo

-
- Mistrz bezprzewodowy
Play widzę też ma dwa NodeB u Ciebie, co do iPlusopobieracza, to moim zdaniem nie był najlepszy pomysł ze strony Plusa, ludzi narzekajacych na iPlusa w nocy będzie przybywać. Jeśli już chcieli dać dodatkowy limit w nocy, to mógl być niższy w granicach max 50GB lub transfer w ramach abonamentu w nocy mógł być przeliczany np. *3 czyli mamy limit 3GB to w nocy możemy ściągnąć przykładowo 9GB tak żeby użytkownicy sobie troche te GB szanowali.Ale skoro "mądrzy" pracownicy Polkomtela uznali że ich infrastrukura w nocy wytrzymie taki ruch to nie będę bardziej już tego podwazal:)szalony pisze:Dla mnie ta oszczednosc- minimalizm Plusa jest niezrozumialy Chyba do ery przejde ma w miescie u mnie 2nodeB z hspa+ a plus hspa+ brak - iplusopobieracza jakos przeboleje nie zalezy mi na "ssaniu" i setkach gb .
-
Adixm - oferty Play nie biore pod uwage - jakosc fatalna ( wiem bo mialem te 10gb za 45zl). Co do Iplusopobieracza to fakt chyba przesadzili z tymi setkami gb - mogli wedlug mnie to rozwiazac inaczej - bo teraz to jest tak ze jak ktos ssie to bez opamietania pasmo zajmuje i gigabajtami sie nie martwi - powinien byc jakis lejek w czasie Iplusopobieracza 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To chyba w Łodzi bo w Warszawie nie udało mi się w iPlus60 pociągnąć więcej jak 6Mb/s i mi się w Sierrze nie pokazuje nigdzie HSPA+.szalony pisze:Na chwile obecna przynajmniej w Lodzi zapisy o dostepnosci hspa+ tylko dla taryf Iplus od 75 w gore sa tylko na papierze