Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
Jest to nie osiągalne,a anten na 2600chyba nie ma jeszcze dla LTE
- jakubd
Zacznij od próby bez anteny - a może zadziała. Potem użyj dołączonej do zestawu "kominowej" (za darmo dają; pokojową bym sobie darował). Jak nie to na allegro są firmy, które sprzedają zestaw dwóch paneli na maszcie (z obróconą o 90 stopni polaryzacją) - jak wystawisz wysoko, powinno zadziałać.
Dokładność rzędu 20m to można między bajki włożyć, mapa ma rozdzielczość kilkuset metrów i nie bierze od uwagę drzew (najwyżej obszary leśne).
Dokładność rzędu 20m to można między bajki włożyć, mapa ma rozdzielczość kilkuset metrów i nie bierze od uwagę drzew (najwyżej obszary leśne).
-
- Stały użytkownik forum
jakubd, a mógłbym prosić o link na Allegro ? Chyba ze chodzi o cos takiego: http://allegro.pl/antena-lte-huawei-e39 ... 19280.html .
Generalnie to jestem zrozpaczony tym tematem. Obecnie mam CP z modemem ZTE + router Intellnet jakiś tam + antena na magnes z zestawu na kominie
Ciągle się wiesza modem. Prędkość downl. max 2 megabity. Może coś doradzicie ? Co zrobić z tym fantem.. Mieszkam Sulejówek ul.Sasankowa.
Generalnie to jestem zrozpaczony tym tematem. Obecnie mam CP z modemem ZTE + router Intellnet jakiś tam + antena na magnes z zestawu na kominie

- jakubd
pogodabartek: to dobrze, że nie ma anten na LTE 2600 - bo sieci też nie ma. Tutaj chodzi o LTE na 1800 MHz 
stuf: nie jestem specem od anten dostępnych na rynku, tylko czytałem o stosowanych rozwiązaniach. Niestety tutaj zasada jest taka: nie przetestujesz, nie dowiesz się jak to działa u ciebie.
U ciebie na pewno wiesza się modem, a nie ten router? ZTE nie słynie z super urządzeń, ale akurat ze słabym sygnałem powinien działać. Ale w razie czego pomoże zmiana modemu na inny.

stuf: nie jestem specem od anten dostępnych na rynku, tylko czytałem o stosowanych rozwiązaniach. Niestety tutaj zasada jest taka: nie przetestujesz, nie dowiesz się jak to działa u ciebie.
U ciebie na pewno wiesza się modem, a nie ten router? ZTE nie słynie z super urządzeń, ale akurat ze słabym sygnałem powinien działać. Ale w razie czego pomoże zmiana modemu na inny.
-
- Stały użytkownik forum
jakubd pisze:pogodabartek: to dobrze, że nie ma anten na LTE 2600 - bo sieci też nie ma. Tutaj chodzi o LTE na 1800 MHz
To wyjaśnij mi czemu w miejscowości Halinów stoi LTE 2600 nr. 0134 ?
Wracając do tematu: To na który nadajnik LTE mam się nastawić ??
Czy może ten ? LTE1800 (10049) Warszawa - Wesoła, Jana Pawła II 23/25, dz.nr 685
Do tego w/w mam 2,1 km. + antena z allego j/w
Jeszcze pytanie: czy CP będzie działał na w/w bo to jest jakiś Mobyland.
Najbliższy Aero2 jest właśnie ten: Aero 2 » LTE2600 (0134) Halinów, Długa Kościelna, dz. nr 41 Do tego mam 5,25 km.
Proszę o pomoc bo zielony w temacie jestem a zakup tuż tuż

-
- Stały użytkownik forum
Możesz zrobić tak jak ja. Weź zestaw LTE modem + router Edimax (opcjonalnie do ppotestowania) + antena kominowa. Spróbuj złapać LTE na samym modemie. Jeśli się uda, to wg mnie możesz być pewny, że LTE będzie działać stabilnie z zewnętrzną anteną. Później zrób test z anteną kominową - trzeba ją dość wysoko wystawić, ewentualnie sprawdzać sygnał po każdej stronie połaci dachu. Jak uruchomisz sobie aplikację CP, która instaluje się z pamięci modemu, to będziesz mógł obserwować poziom sygnału oraz informację o lokalizacji. Ta informacja prawdopodobnie może zostać zdekodowana przez biuro obsługi klienta, a na jej podstawie będziesz mógł określić, z której stacji bazowej masz najlepszy sygnał i w tamtym kierunku ustawić ewentualną docelową antenę. Powodzenia!stuf pisze:To wyjaśnij mi czemu w miejscowości Halinów stoi LTE 2600 nr. 0134 ?jakubd pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Wracając do tematu: To na który nadajnik LTE mam się nastawić ??
Czy może ten ? LTE1800 (10049) Warszawa - Wesoła, Jana Pawła II 23/25, dz.nr 685
Do tego w/w mam 2,1 km.
+ ta antena z aukcji ?
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 18:39 przez Gasol, łącznie zmieniany 1 raz.
- jakubd
Cyfrowy Polsat działa tylko na częstotliwości 1800 MHz (sieć Mobyland/CenterNet obsługiwana przez Aero2).
Zupełnie obok: czy masz potwierdzenie istnienia fizycznego tego nadajnika LTE w Halinowie? Byłem pod nim jakiś czas temu, sygnału nie było. btsearch ma tylko informację o pozwoleniu, a nie o fizycznym nadajniku (dane z bazy btsearch, a nie lista pozwoleń).
Zupełnie obok: czy masz potwierdzenie istnienia fizycznego tego nadajnika LTE w Halinowie? Byłem pod nim jakiś czas temu, sygnału nie było. btsearch ma tylko informację o pozwoleniu, a nie o fizycznym nadajniku (dane z bazy btsearch, a nie lista pozwoleń).
- jakubd
D100 nie ma żadnych szans na pracę z E398.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To nie wygląda to ciekawie modem i router jest sprzętem z którym są często problemy. Na aukcji jest atrakcyjna oferta zakupu modemu E-367 http://allegro.pl/modem-usb-gsm-huawei- ... 64651.html . Działa na HSPA+900Obecnie mam CP z modemem ZTE + router Intellnet jakiś tam + antena na magnes z zestawu na kominieCiągle się wiesza modem.

Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 18:41 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
-
- Stały użytkownik forum
coś ten link co podałeś nie pykajarek999 pisze:To nie wygląda to ciekawie modem i router jest sprzętem z którym są często problemy. Na aukcji jest atrakcyjna oferta zakupu modemu E-367 http://allegro.pl/modem-usb-gsm-huawei- ... 64651.html. Działa na HSPA+900<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 18:40 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może jakaś blokada? http://allegro.pl/modem-usb-gsm-huawei- ... 64651.html 

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wielkie dzięki w imieniu innych użytkowników.pogodabartek pisze:Kolega Tom3k przesłał mi to firmware na pocztę @ i pozwoliłem sobie aby je udostępnić tu na forum,tak jak ma to być !
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
pogodabartek, dobrze zrobiłeś 
Forumowicze pytanie związane z CP:

Uploaded with ImageShack.us
Tak mi się dzieje kiedy ściągam plik ostatnimi czasy z połączeniem.
O co chodzi?? Co się dzieje?? Jakieś rady??
Dodam, że to samo się dzieje przez router i bezpośrednio pod USB..

Forumowicze pytanie związane z CP:

Uploaded with ImageShack.us
Tak mi się dzieje kiedy ściągam plik ostatnimi czasy z połączeniem.
O co chodzi?? Co się dzieje?? Jakieś rady??
Dodam, że to samo się dzieje przez router i bezpośrednio pod USB..
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- pogodabartek
Reklamacja/zgłoszenie techniczne do icok cyfrowego polsatu,a po wykorzystaniu wszelkiej drogi reklamacyjnej i braku poprawy jakości sieci skarga do UKE.
[ Dodano: 2011-12-21, 19:07 ]
Na Aero2 BDI nie da się słuchać już chwilami radia internetowego,ciągłe gubienie buforu na radiu internetowym,występuje to na nokii e52 i huawei e398.
[ Dodano: 2011-12-21, 19:10 ]
Ale Panowie zbaczamy z tematu: jaki router do Huawei E398
[ Dodano: 2011-12-21, 19:07 ]
Na Aero2 BDI nie da się słuchać już chwilami radia internetowego,ciągłe gubienie buforu na radiu internetowym,występuje to na nokii e52 i huawei e398.
[ Dodano: 2011-12-21, 19:10 ]
Ale Panowie zbaczamy z tematu: jaki router do Huawei E398
-
- Stały użytkownik forum
Własnie dzwoniłem ICOK. Nie dość ze musiałem szukać w pospiechu umowy to... ahh szkoda słów. Generalnie kobieta mi powiedziała ze mam se antenę przestawić, ja jej na to ze to sie mija z celem bo stoi centralnie na domu na kominie i nic jej nie przeszkadza !!. Myślałem ze pogryzę telefon. Czy to ja jestem <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> czy ta Kobita ?? Jutro ide do punktu obsługi klienta. Może tam mi coś mądrzejszego doradzą bo to tak być nie może. Jakieś ostatnie rady techniczne przed rozstrzelaniem tych z CP ?? 

- jakubd
Jaki router do E398? Ja z powodzeniem używam Dovado Tiny. Trudno go polecać z czystym sercem, bo drogi i dość trudno dostępny, ale jestem zadowolony. Ten router Edimaxa oferowany przez CP też nie jest zły.
- pogodabartek
Uparte ciągłe zgłaszanie problemu sieci i walka z nimi na korespondencję,możesz też nagrać film albo wziąć laptopa i modem do salonu i im pokazać udowodnić.Musisz to zgłaszać aż usuną usterki,gdy nie uda się już nic w tej kwestii poradzić.stuf pisze:. Jakieś ostatnie rady techniczne przed rozstrzelaniem tych z CP ??
Warunek konieczny:Uprzejmie przypominamy, że przed wysłaniem skargi do Urzędu Komunikacji Elektronicznej należy wyczerpać drogę postępowania reklamacyjnego z operatorem.
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?lay ... ace=Lead07
-
- Stały użytkownik forum
jakubd, z jakiego operatora korzystasz? Zawiesił Ci się kiedykolwiek ten dovado / modem ?
- jakubd
stuf: Do Dovado Lite podłączony mam teraz Cyfrowy Polsat, testowałem z Aero2 (bezpłatnym) - ale to nie jest moje główne łącze. Trwają ciągle testy - teraz najdłuższy - stabilności. Od kilku dni jednym ciągiem włączony jest E398 z LTE i korzystam z tego łącza, żeby sprawdzić, czy nie wystąpią jakiekolwiek problemy.
Robię to, ponieważ jedna osoba zgłosiła problem z zapychaniem się routera Dovado 4GR pod obciążeniem po kilku dniach. U mnie tego nie ma na razie i wygląda całość na bardzo stabilną. Całość wyników testów prześlę do Dovado (mam kontakt do działu technicznego, a support maja dobry).
Poza tym głównym moim łączem pozostaje zabytkowa neostrada
Robię to, ponieważ jedna osoba zgłosiła problem z zapychaniem się routera Dovado 4GR pod obciążeniem po kilku dniach. U mnie tego nie ma na razie i wygląda całość na bardzo stabilną. Całość wyników testów prześlę do Dovado (mam kontakt do działu technicznego, a support maja dobry).
Poza tym głównym moim łączem pozostaje zabytkowa neostrada

-
- Stały użytkownik forum
Jakubd: no to dobrze.. bo się właśnie zastanawiam nad routerem... Edimax co daja z CP vs Dovado http://allegro.pl/router-dovado-4gr-lte ... 89915.html
Zależy mi żebym w ogóle nie odczuwał faktu posiadania mobilnego netu - co za tym idzie stabilność modemu wraz z routerem.
Zależy mi żebym w ogóle nie odczuwał faktu posiadania mobilnego netu - co za tym idzie stabilność modemu wraz z routerem.
- jakubd
Ja testuję wersję Tiny. To co pokazujesz to 4GR. Jeden kolega na forum.jdtech.pl pisał, że jego 4GR potrafi się pod obciążeniem przyciąć, ale on jest heavy userem. Mam jednak nadzieję, że dojdziemy z Dovado do ładu, w czym problem.
-
- Stały użytkownik forum
Edimax z CP nie jest stabilnym sprzętem. Rozłącza modem. Testowałem E398, a teraz mam ZTE MF631 i jest to samo. Być może ta wada zostanie kiedyś usunięta, ale w tym momencie router ma raczej cechy prototypu, a nie każdemu to odpowiada.stuf pisze:Jakubd: no to dobrze.. bo się właśnie zastanawiam nad routerem... Edimax co daja z CP vs Dovado http://allegro.pl/router-dovado-4gr-lte ... 89915.html
- jakubd
Za krótko testowałem tego edimaxa, nie wypowiem się. Natomaist Dovado ma fajny feature - jak modem zacznie źle się zachowywać (ping znika i nie działa ponawianie połączenia) to go po prostu odcina (odłącza zasilanie) i inicjuje od zera. I to działa.
-
- Stały użytkownik forum
W takim razie jest to podstawa do reklamowaniaGasol pisze:Edimax z CP nie jest stabilnym sprzętem. Rozłącza modem. Testowałem E398, a teraz mam ZTE MF631 i jest to samo. Być może ta wada zostanie kiedyś usunięta, ale w tym momencie router ma raczej cechy prototypu, a nie każdemu to odpowiada.stuf pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Dodano: 2011-12-23, 00:53 ]
Tom3k, i jak tam edek?? złapał reseta po nowym firmware ?
[ Dodano: 2011-12-23, 01:21 ]
Właśnie router załapał reseta po 3 h (standby). Ciekawe tylko dlaczego modem nie wstał. Błyskał 2x / sek. na zielono. Jakaś rada ? Bo jak ma tak być to zamienilem siekierke na kijek

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-24, 00:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-24, 00:12 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Wiesz co... Chyba nie złapał... tzn. trudno mi powiedzieć bo mam trochę problemów z nadajnikiem i czasami sam restartuje - ale bez "mojego wpływu" nic się nie restartuje.
Powiem Wam tak jak bardzo byłem zadowolony z Internetu w CP tak teraz mnie strasznie denerwuje tymi zanikającymi pingami...... Zgłosiłem sprawę do CP i mają poprawić.
Podsumowując nie jest tak kolorowo jak na początku.
Powiem Wam tak jak bardzo byłem zadowolony z Internetu w CP tak teraz mnie strasznie denerwuje tymi zanikającymi pingami...... Zgłosiłem sprawę do CP i mają poprawić.
Podsumowując nie jest tak kolorowo jak na początku.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Tomek... mam to samo! Ciągłe przycinki mimo siły sygnału 50-60% bez anteny. U mnie problemy rozpoczęły się po uruchomieniu LTE w Plusie. na szczęście te przycinki są tyko czasami, ale jak są to cały dzień ;/
- rsmax
- Początkujący użytkownik forum
z LTE jest coraz gorzej
W godzinach pakietu nocnego to w zasadzie zero ściągalności, co chwile modem się rozłącza, pingi i gubienie to tragedia.
Dziwnym trafem nie ma tego problemu za dnia
Pismo do Cp już wysłałem
W godzinach pakietu nocnego to w zasadzie zero ściągalności, co chwile modem się rozłącza, pingi i gubienie to tragedia.
Dziwnym trafem nie ma tego problemu za dnia
Pismo do Cp już wysłałem