Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: TNI i szybkość transferu ?

Post autor: Chris-Kr »

unpublished pisze:Czy może ktoś wie czym spowodowany jest spadek szybkości transferu jeżeli chodzi o TNI?
TNI sam nie bierze żadnego udziału w transferze, wykorzystuje jedynie mechanizmy wbudowane w system operacyjny. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że w trakcie ściągania danych można TNI zamknąć i nie będzie to miało żadnego wpływu na transfer.
Jedynym wytłumaczeniem tego co opisujesz może być fakt, że ewentualnie aplikacja Orange łączy się z netem w innym trybie, a TNI w innym.
TNI domyślnie łączy się w trybie RAS, a być może aplikacja Orange łączy się w trybie NDIS, chociaż to też nie tłumaczy aż tak dużej różnicy prędkości.
Według moich obserwacji, prędkość w trybie NDIS jest bardzo zależna od mocy obliczeniowej komputera, ale tylko "in minus", czyli na słabym komputerze transfer w trybie NDIS jest znacznie wolniejszy niż niż transfer w trybie RAS, a na mocnym komputerze tylko trochę szybszy niż w trybie RAS.
Sprawdź w jakim trybie łączy się aplikacja Orange (jako modem, czy jako karta sieciowa), może razem dojdziemy do jakichś konstruktywnych wniosków.
Krzysztof
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: DejaVu »

Z ciekawości pobrałem sobie w/w program i za jego pomocą podłączyłem telefon Samsung Wave i połączyłem się z internetem ;) u mnie działa tylko EDGE więc prędkość nie powala -ale PING mnie rozbawił do łez :cfaniak: jest lepszy jak w CDMA :hyhy:
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DejaVu pisze:pobrałem sobie w/w program i za jego pomocą
Co chcesz tym udowodnić, TNI nie wpływa w żaden sposób na transfer chyba że ograniczymy wybór rodzaju połączenia do EDGE przy możliwym WCDMA. Jednak to są ustawienia dla zaawansowanych użytkowników i domyślnie nie są wybrane.
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Nic nie chcę udowodnić :padam: tak tylko czytam różne dyskusje na forum,gdyż w styczniu nie będę miał już CDMA Orange-mam Plus ,ale chciałbym mieć ''coś''w razie awarii itp. a że u mnie jest tylko EDGE to czytam różne tematy.Mam też simki różnych operatorów ale Orange działa u mnie najlepiej-chociaż na stronie Play jestem w zasięgu 4G - co jest nie prawdą,nawet na dachu domu jest tylko EDGE ;) no ale mieszkam w lesie.Ciekawi mnie czy jak bym kupił repeater(nie wiem czy poprawnie to nazywam) to bym wzmocnił sygnał? nie mam pełnego zasięgu w telefonie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Chris-Kr pisze: Sprawdź w jakim trybie łączy się aplikacja Orange (jako modem, czy jako karta sieciowa), może razem dojdziemy do jakichś konstruktywnych wniosków.
Albo niech sam zrobi sobie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> bez udziału TNI.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Post autor: unpublished »

Chris-Kr pisze: Sprawdź w jakim trybie łączy się aplikacja Orange (jako modem, czy jako karta sieciowa), może razem dojdziemy do jakichś konstruktywnych wniosków.
Nie bardzo wiem jak to dokładnie sprawdzić, ale figuruje w grupie połączenie telefoniczne i VPN. Nasuwa się inne pytanie, czy można jakoś zrzucić do pliku wszystkie ustawienia modemu w trakcie połączenia via orange i via TNI. Myślę że konfrontacja dużo by wyjaśniła bo może być tak ze soft orange wysyła jakieś komendy do modemu, których nie wysyła TNI, albo TNI wysyła coś za "dużo". Faktem natomiast jest że orange strasznie długo inicjalizuje modem (od uruchomienia do połączenia mija co najmniej półtorej minuty), w przypadku TNI jest to kilka sekund. Co do mojego sprzętu, to przyznam się bez bicia, że używam również do nowych gierek więc...

PS. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa, dla czego jak włożę tę samą kartę sim orange do telefonów (sprawdzałem w trzech różnych firm) to mam na skali pełen zasięg, a jak do modemów (ZTE i Huawei) to jest on na 1/2, max 3/4 skali (sprawdzałem w różnych programach orange, blueconnect, tni). Czy ktoś może wie czym to może być spowodowane?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

unpublished pisze:Nie bardzo wiem jak to dokładnie sprawdzić
Ty masz Windows 7, którego ja ani nie mam, ani nie znam, więc niestety w tym Ci nie pomogę.
PS. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa, dla czego jak włożę tę samą kartę sim orange do telefonów (sprawdzałem w trzech różnych firm) to mam na skali pełen zasięg, a jak do modemów (ZTE i Huawei) to jest on na 1/2, max 3/4 skali (sprawdzałem w różnych programach orange, blueconnect, tni). Czy ktoś może wie czym to może być spowodowane?
Jak w modemie wymusisz "Tylko GPRS/EDGE", to też będziesz miał pełen zasięg ;)
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie bardzo wiem jak to dokładnie sprawdzić, ale figuruje w grupie połączenie telefoniczne i VPN.
I któreś z nich powinno być połączone.
unpublished pisze:Nasuwa się inne pytanie, czy można jakoś zrzucić do pliku wszystkie ustawienia modemu w trakcie połączenia via orange i via TNI.
Spróbuj komendami AT. Mianowicie komendą:

Kod: Zaznacz cały

AT&V
Wskaże Ci ona ustawienia dokonywane za pomocą komend AT.
unpublished pisze:Czy ktoś może wie czym to może być spowodowane?
Nie ma co porównywać kreseczek. Jeśli już to porównuj wynik komendy AT+CSQ. Ale jak napisał Chris-Kr nie ma co porównywać zasięgu 2G oraz 3G.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
piotreki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piotreki »

A jak odczytac wartosci CID LAC
u mnie bd
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

piotreki pisze:A jak odczytac wartosci CID LAC
Bez zalogowania się do sieci nie można odczytać, a ze screena wnioskuję właśnie, że modem nie jest zalogowany.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
piotreki

Post autor: piotreki »

Jestem jestem zalogowany
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

piotreki pisze:Jestem jestem zalogowany
Top_NetInfo FAQ - Część II, pytanie #3.
Krzysztof
DejaVu

Na pierwszej stronie pisze że ten programik nic ''nie miesza w rejestrze''tego to nie wiem ,ale coś jest z nim nie halo! użyłem go tylko raz - i coś mi popsuł w NetMeterze który używam do ''liczenia'' danych-nie pomaga odinstalowanie i ponowna instalacja-po prostu nie pokazuje szybkości i stanu limitu! a mam dobrze w nim ustawione bo korzystam ze 3lata.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

DejaVu, niestety NetMetera widziałem tylko raz na oczy i to było wiele lat temu, dlatego z nim Ci nie pomogę. Gdyby to była wina TNI to może bym w czymś mógł pomóc ale to nie jest wina TNI.
Pozdrawiam
Janek
DejaVu

Nie wiem czyja to wina - ale nie zmienia to faktu że NetMeter nie pokazuje mi pobierania itp.a nic ostatnio nie instalowałem nowego na PC więc co mogło się stać?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DejaVu pisze:a mam dobrze w nim ustawione bo korzystam ze 3lata.
To proponuję wybrać odpowiednią opcję z pola rozwijanego Network interface to monitor. Wybierz sobie połączenie dial-up.
DejaVu

YaHooo pisze:Wybierz sobie połączenie dial-up.
Po co? ja korzystam z CDMA Plusa -a ten program tak tylko z ciekawości pobrałem.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

TNI 3.60p (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z archiwum, w tym czasie program musi być wyłączony.

Zmiany:
1. Zmieniono sposób zapisu sesji (połączeń). Od tej wersji, jeżeli będzie potrzeba, program będzie je dzielił co będzie widoczne w oknie głównym programu (historia połączeń). Umożliwi to prawidłowe wyświetlanie statystyk, w tym nocnych.
Uwaga! Po aktualizacji wyświetlane dane mogą nie być precyzyjne. Związane jest to ze zmianą sposobu zliczania transferu. Rozwiązaniem może być odczyt danych w starszej wersji i wprowadzenie korekt w nowszej.
Zmian w kodzie było dużo. W związku z tym istnieje większe ryzyko pojawienia się błędów. Ta wersja została już wstępnie przetestowana ale bez większej ilości osób, które potwierdzą prawidłowe działanie nowa oficjalna wersja nie będzie opublikowana.
2. Nie powinno już być problemu z odczytem danych po "przekręceniu" się licznika systemowego, czyli z sesjami powyżej 2 lub 4 GB.
3. Przełączanie się pomiędzy trybem dial-up i NDIS może doprowadzić do błędnego naliczenia transferu ze względu na to iż w trybie NDIS podczas rozłączenia statystyki nie są zerowane (właściwość systemu). Może dojść do sytuacji w której użytkownik połączy się w trybie NDIS (zostanie utworzona sesja ze statystykami z interfejsu), użytkownik rozłączy się z internetem ale statystyki interfejsu pozostaną w systemie. Następnie jeżeli użytkownik skorzysta z trybu dial-up to zostanie stworzona nowa sesja odczytująca dane z RAS. Ponowne skorzystanie z trybu NDIS spowoduje odczyt danych z interfejsu NDIS i utworzenie nowej sesji, zawierającej także dane z wcześniejszej sesji NDIS. W tym przypadku rozwiązaniem może być:
- korekta danych w programie,
- zrestartowanie interfejsu w "Połączenia sieciowe" przed nawiązaniem kolejnej sesji w trybie NDIS (jeżeli poprzedzała ją sesja RAS (dial-up)).
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DejaVu pisze:Po co? ja korzystam z CDMA Plusa -a ten program tak tylko z ciekawości pobrałem.
Czasem takie zbieranie wszystkiego nie ukazuje żadnego ruchu. Po prostu najlepiej jest wybierać odpowiedni interfejs do zliczenia.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

DejaVu pisze:Na pierwszej stronie pisze że ten programik nic ''nie miesza w rejestrze''tego to nie wiem ,ale coś jest z nim nie halo! użyłem go tylko raz - i coś mi popsuł w NetMeterze który używam do ''liczenia'' danych-nie
Używam TNI od lat. Mam do komputera podpięte dwa kable ethernet, na zmianę podpinam różne modemy 3G, które pracują zarówno w trybie RAS jak i NDIS, czasami nawet podłączam zwykły modem telefoniczny 56Kbps.
Używam również NetMeter, który cały czas jest włączony, i który cały czas pracuje u mnie bez żadnych problemów.
Krzysztof
Awatar użytkownika
FileNotFound

Post autor: FileNotFound »

DejaVu pisze:Nie wiem czyja to wina - ale nie zmienia to faktu że NetMeter nie pokazuje mi pobierania itp.a nic ostatnio nie instalowałem nowego na PC więc co mogło się stać?
Stawiam na zmianę monitorowanych interfejsów (zakładka Adapters w opcjach NetMetera). Ale mogę się mylić, bo używam Networxa. I z doświadczeń z Networxem wiem, że jeśli łączysz się z siecią z pomocą TNI, to trzeba mieć monitorowany top_netinfo (domyślna nazwa połączenia dial-up w TNI). Jeśli nie używasz TNI, zmień na.. właściwy interfejs :)

Gdy ustawiłem do monitorowania - na chłopski rozum przyjmując najbardziej pasujący wybór = HUAWEI Mobile Connect lub wszystkie połączenia dial-up, Networx nie pokazywał żadnego ruchu danych.
oops.. File Not Found
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

TNI 3.60p (wersja do testów)

Post autor: unpublished »

Witam,

Nowa beta TNI nie działa na windows 7 x64, jest informacja że brakuje pliku packet.dll

Pozdrawiam.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

TNI 3.60r (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?360r
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z pobranego archiwum ZIP, w tym czasie program musi być wyłączony.

Zmiany:
unpublished pisze:Nowa beta TNI nie działa na windows 7 x64, jest informacja że brakuje pliku packet.dll
Zapomniałem że to nie jest biblioteka Microsoftu. Powinno już być dobrze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janek
DejaVu

FileNotFound pisze: Stawiam na zmianę monitorowanych interfejsów
Tylko dlaczego teraz mi się to popsuło? a używam NetMeter(v.1.3) odkąd mam limitowany net-nawet jak jeszcze miałem windowsXP i robiłem sobie połączenie dial-up to było wszystko w porządku . Nie wiem może sam coś namieszałem -ale w opcjach NetMeter pojawiły się tylko dwie zakładki do wyboru(dial-up i All Interfaces) a wcześniej było tam kilka do wyboru-zresztą ja zawsze miałem ustawione ALL i czy korzystałem z CDMA czy też podłączałem komórkę to zliczało mi dane. Odinstalowywałem NetMeter kilka krotnie i czyściłem rejest itd.CClinerem i nic to nie pomogło-pobrałem więc najnowszy NetMeter(beta) tu jest ok. tyle że to jakaś wersja portable tak że po starcie systemu muszę odpalać go ręcznie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

DejaVu pisze:używam NetMeter(v.1.3)
Takiego nigdy nie było.
Najwyższa stabilna wersja to 1.1.3, albo beta 1.1.4
odkąd mam limitowany net-nawet jak jeszcze miałem windowsXP i robiłem sobie połączenie dial-up to było wszystko w porządku
Więc wpisz sobie do Googla "netmeter nie działa" i zobaczysz, że dokładnie takie same problemy jak Ty, mają inni użytkownicy tego programu po przesiadce na Vistę lub Win7.
Mimo, że oni nie używali TNI!
pobrałem więc najnowszy NetMeter(beta) tu jest ok.
A to powinno rozwiać już wszystkie wątpliwości.
Krzysztof
yaro11
Stały użytkownik forum

Post autor: yaro11 »

Mimo, że oni nie używali TNI!
Jak ktoś jest nastawiony anty to żaden argument go nie przekona ;)
Pozdrawiam.
DejaVu

yaro11 pisze: żaden argument go nie przekona
Nie jestem anty-podzieliłem się tylko moimi spostrzeżeniami / przypadkiem co do tego programu.Po prostu nie będę więcej go używał i wszystko na ten temat.
yaro11
Stały użytkownik forum

Post autor: yaro11 »

Mi się wydaje,że to czego mi brakuje w TNI,to opcja typu Crack pozwalająca uniknąć opłaty za neta. :rotfl: :D

To oczywiście żart,ale ten programik ma dużo opcji naprawdę przydatnych w codziennym korzystaniu z neta.Ale myślę,że autor programu na tym nie poprzestanie i zaskoczy nas nowymi udoskonaleniami TNI. ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

FileNotFound pisze:I z doświadczeń z Networxem wiem, że jeśli łączysz się z siecią z pomocą TNI, to trzeba mieć monitorowany top_netinfo (domyślna nazwa połączenia dial-up w TNI).
Po prostu trzeba wybrać połączenie dial-up które jest połączone.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

yaro11 pisze:Mi się wydaje,że to czego mi brakuje w TNI,to opcja typu Crack pozwalająca uniknąć opłaty za neta. :rotfl: :D
Nie prowokuj bo jeszcze zrobię :D
Pozdrawiam
Janek
ODPOWIEDZ