Widzę że na tym forum powstał konkretny chaos. Widzę tez że został przenisiony do działu HydePark. ja.michał przeniósł temat z merytorycznymi kwestiami gdzie indziej no ale widocznie jest teraz zablokowany więc się gubię.
W pierwszym rzędzie chciałbym jednak, żeby zidentyfikować grupę osób z identycznym problemem. Swój problem opiszę na zasadzie konkretnego przypadku pliku:
plik:
http://ndoors-atlantica.pandonetworks.c ... 000001.nzp
modem: heawei e156g
usługa: playonline 10GB
udokumentowane daty testów: 1.12.2009r. 11:39, 13.11.2009 13:37
oprócz tego kilkadziesiąt innych prób z identycznym efektem, w bardzo różnych porach dnia, nocy, tygodnia, miesiąca
problem: zmrożenie pobierania na 77% ( 3,9MB z 5,1MB ), bez utraty połączenia w tym czasie, test również z włączonym radiem internetowym
środowisko: WinXP, MozillaFirefox, IE, Opera, także flasheget, IDM, także inne komputery
z systemami linux i vista, do łączenia playonline, topnetinfo, dial-up, mobilepartner
prędkość i zasięg: 70-80 kilobajtów na sekundę, HSDPA 5 kresek, 95%
lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie, Olsztyn, ul. Grabowskiego, blisko centrum, testowano również w Gdańsku Oliwie, Gdańsku Morenie, Kętrzynie( War-Maz )
dokonałem wymiany karty SIM, bez poprawy
BARDZO mi zależy, żeby osoby narzekające na problem z pobieraniem plików, spróbowały pobrać powyższy plik (kilka razy, jest względnie mały), i określić dokładnie punkt zamrożenia o ile wystąpi. Jeśli problem z tym plikiem nie występuje ale z innymi, proszę podać linki, wtedy ja przetestuję u siebie. Plik ten okazał się być pobieralny przez kumpla w akademiku, kumpla z playonline+prepaid+telefon z modemem, panią sąsiadkę z netem Orange. Nie mogłem pobrać tegoż pliku również ze swoje skrzynki na gmail, z identycznym efektem co nasuwa o podejrzenie powiązania problemu z plikiem jako konkretnym "zbiorem danych", konkretnym ciągiem bajtów. ( Z tego co zauważyłem to pakiety w play przy przesyłaniu plików lecą po 4 kilibajty, wszystkich możliwych wariantów takich pakietów było by 2^(4096*8) czyli 1,415461031044954789001553027745e+9864, czyli test na wszystkich możliwych pakietach i zidentyfinkowaniu jaki powoduje problem wymagał by przesłania zaledwie 5,3995553247259322700559731588173e+9858 Terabajtów danych testowych, niestety zajęło by to nieco więcej czasu niż wiek najstarszych tekstów sumeryjskich)
PRZEPRASZAM ZA DŁUGOŚĆ POSTA ALE ZALEŻY MI NA DOKŁADNYM OKREŚLENIU PROBLEMU I OKREŚLENIU KTO MA IDENTYCZNY LUB BARDZO PODOBNY PROBLEM
Mój problem nie dotyczy:
- utraty połączeń, 99,99% stabilności w nawiązaniu łącza i utrzymaniu
- "zamuleń", spadków szybkości transferu, 50-80kB/s niemal stale, czasem maksymalne 132kB/S
- blokad dostępów do stron www, niektóre tylko mają niekompletnie załodowane duże zdjęcia na przykład, ale nie spotkałem nie ładującej się strony
- losowego, okazjonalnego przerwania pobierania pliku, albo plik mi się pobiera ZAWSZE, albo plik jeśli jest "przeklęty" zamraża mi się ZAWSZE i ZAWSZE w tym samym punkcie, jak wyżej wspomniany na 77%
inne istotne fakty:
- przeglądarki same nie są w stanie wznowić pobierania w "złym" punkcie, również wiele acceleratorów pobierania plików, jedynie freedownloadmanager potrafił pobrać wyżej wspomniany plik po KILKUDZIESIĘCIU próbach wznowienia
- pobranie powiodło się po zastosowaniu serwera proxy, nie jest to jednak rozwiązanie dobre do aktualizacji programów, rapidshare czy streamingu video który też czasem przerywa i nie przeskakuje dalej
uff, to chyba wszytsko, proszę o rzetelene wypowiedzi, na temat i związane z takim dokładnie właśnie problemem. Nie mówię żeby ktoś z innym problemem się nie odzywał, ale chcę na wstępie zidentyfikować grupę z podobnym problemem, chcę tylko namiastki ładu