Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: Romek »

firefox pisze:Cena jest bardzo atrakcyjna i aż nie chce mi sie wierzyć że ten router dobrze radzi sobie z prędkościami LTE...
Za 105 zł.
Mi też się nie chce w to wierzyć. Trzeba poczekać na razie aż ktoś go kupi i będzie miał warunki do rzetelnego testu. Czekamy na pierwszego ochotnika ale te 105 zł. - jestem sceptyczny. :D
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

firefox pisze:
czy ktoś z was testował ten router ? jak radzi sobie z LTE jakie prędkości na nim można wyciągnąć ?
Cena jest bardzo atrakcyjna i aż nie chce mi sie wierzyć że ten router dobrze radzi sobie z prędkościami LTE...
Nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba ktoś w tym wątku testował Sapido, i były problemy. Jak chodzi o bezproblemowego routera, to Dovado Tiny. Mam i polecam. Super urządzenie.
firefox
Początkujący użytkownik forum

Post autor: firefox »

Dovado tiny na pewno jest dobre ale ja potrzebuje jeszcze gigabitowego ethernetu do kopiowania filmów do odtwarzacza video. Wiem, wiem jest wersja Dovado 4G ale 550 pln za domowy routerek to już trochę za dużo...

Z serii Sapido jest jeszcze takie coś z 1gbitowym ethernetem ale chyba na chwilę obecną firmware nie wspiera jeszcze e398

http://www.sapido.com.tw/EN/productrb1733o_35g.htm

Sam już nie wiem możę jednak netgear'a WNDR3700v2 ,ten transfer na nim jest teraz przycinany do jakiś 20 mb/s ? Są szanse że w przyszłości nowy firmware do netgear'a zniesie tą niedogodność...?
pozdrawiam,
MArcin
cichosan

Post autor: cichosan »

firefox napisał:
Są szanse że w przyszłości nowy firmware do netgear'a zniesie tą niedogodność...?
Szanse to zawsze są, bo potwierdza się, że pendrive'y podpięte do WNDR3700 śmigają z niezłym transferem. Pytanie też czy te 20, a nawet prawie 30Mbit (tom3k osiągnął 27Mbit/s) to nie jest wystarczające nawet na docelowy transfer, ponieważ co z tego, że w kilka minut można ściąnąć płytę DVD, jak w LTE lejek narzucany jest dużo za szybko. Przynajmniej ja i kilka osób na forum raportowaliśmy o takim "procederze". Moim zdaniem szybkość netgeara jako maszyny w ogóle, dwa radia wi-fi w dwóch pasmach i port USB to już wystarczający powód, aby go kupić. Dzięki koledze rombadowi (i innym) poznałem tajemną wiedzę na temat komend AT, które są mega przydatne. Dla przykładu podam, że teraz po narzuceniu mi lejka na LTE korzystam z 3G, gdzie na częstotliwości 2100MHz (nadajniki Plusa!!!) transfer mam do 2-3Mbit z częstymi dużymi spadkami poniżej 1Mbit. Po przełączeniu odpowiednią komendą na 900MHz (nadajniki Aero2) modem łapie się na HSPA+ gdzie transfer skrajnie do 10Mbit dochodzi. Średnio 5Mbit. Chociaż daleko temu do LTE, to można tak przewegetować do następnego okresu rozliczeniowego. Oczywiście to co napisałem można uzyskać tak że na innych routerach, ale netgear już został sprawdzony przez kolegów, nie kosztuje drogo i jest piekielnie szybki co według mnie już jest powodem samym w sobie do zakupu właśnie tego routera. Zawsze netgeara można użyć do innych połączeń, a nie tylko sieci komórkowe, które powiedziałbym są tutaj opcją, którą wprowadził openwrt gargoyle (jeśli się mylę proszę mnie poprawić).
firefox

27-30 mbit to już bardzo ładny wynik. Taki jest w zupełności ok.

Może to już jest nieaktualne ale tutaj :
http://jdtech.pl/2011/11/routery-dla-lt ... -e398.html

jest napisane o słabym uploud, dość losowych mało stabilnych pingach.
Czy ten problem został rozwiązany ?
Z drugiej strony noce mam za"free" to fajnie by było móc rozwinąć "skrzydła"
pozdrawiam,
MArcin
cichosan

@firefox
Odpowiem Ci 5 lutego, bo wtedy wróci normalny transfer LTE. Potwierdze, czy szaleją pingi i jaki jest maksymalny transfer. Dodam, że ja nie używam żadnych anten a jedynie tej wbudowanej w Hjujego :) Przy dobrych wiatrach z przepaści osiągałem transfery do 78Mbit mając modem wpięty w laptopa. Jak będzie na netgearze to się okaże. Póki co dla mnie wyznacznikiem są testy i raporty kolegów z forum tudzież Tomka. Niestety nie wiem dlaczego Jakub i Cezary milczą ze swoimi testami od dość dawna. Deklarowali zapodać swoje wyniki. Ja nabyłem netgeara nie czekając na efekt ich pracy i nie żałuje. LTE nie udało mi się zbadać, ale obecnie na HSPA+ osiągam ok. 10Mb/s targając torrenty. W ogóle to rozważam wypowiedzenie umowy na iPlusa, ponieważ po przemyśleniach stwierdzam, że walka z operatorem to walka z wiatrakami. Co z tego, że zbiorę dane ile wykorzystałem danych, jak nikt w te dane nie wierzy. Musiałbym poświęcić conajmniej parę miesięcy na przepychanki z działem reklamacji, później zamonitować do UKE i ewentualnie doradzić się radcy czy mam szansę wygrać proces z nimi. Nie wiem czy gra warta świeczki. Robią co chcą i dopóki nie zdejmą limitów to będzie kicha. Jeśli uda mi się podłączyć adsla 20Mbit to nawet 5minut nie zostaje :)
Odbiegłem trochę od tematu. Dokonam jeszcze testów netgeara w LTE i podzielę się wiedzą na ten temat, ale dopiero w lutym.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Post autor: Tom3k »

cichosan, ja miałem netgeara i poza wolnym (jak dla mnie) transferem również byłem baaaardzo zadowolony, co starannie opisywałem na tym forum. Od jakiegoś czasu mam dedykowanego od polsatu Edimaxa i jest jeszcze lepiej.
Niestety router ma jedną wadę o której wiecie (samoczynne restarty)
U mnie zdarza się, że dzieje się to akurat kiedy korzystam z internetu (popołudnie - wieczór - noc) ale po prostu czekam i po ok2minutach wszystko wraca do normy.
Wolę transfer w granicach 40-45mbps i restart raz na dzień jak 20mbps bez zawiech.
Widziałem, że wspominaliście mój wynik na netgearze 27mbps ale tak miałem JEDEN RAZ i jak podpowiedział wtedy chyba Cezary mogło to być spowodowane błędami powstającymi przy połączeniu w WiFi.
Podsumowując:

Bajery + Stabilność = Netgear WNDR 3700v2
Szybkość + Niestabilność (raz na 24h) = Edimax LT-6408n
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Tom3k,
Wolę transfer w granicach 40-45mbps i restart raz na dzień jak 20mbps bez zawiech.
Tak spytam z ciekawości ile masz limitu w CP-1000-2000GB? Ja mam 16GBiPlus w dzień i ślimaczy transfer 3-4Mb/s i muszę się ograniczać-godzina oglądania C+ on-line w standardzie SD zużywa mi 1GB, gdybym skorzystał z opcji HD to po paru godzinach miałbym lejek i czekanie cały miesiąc. ;)
jareq
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Post autor: Tom3k »

mam 25gb :)
I powiem Ci, że naprawdę jest wystarczająco jak na moje potrzeby ;)
Niczego nie uploaduje jedynie co to trochę yt i jakis filmik od znajomego z chomikuj.pl ;) ale filmiki 700 i więcej tylko nocą.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
cichosan

Trochę zboczę z tematu. Proszę mi wyjaśnić jak jest możliwe, aby speedtest pokazywał mi maksymalny transfer do 40Mbit (tyle zaobserwowałem najwięcej w ciągu miesiąca testów), ale w tym samym czasie jak zassam np. 10 plików jednocześnie z www/ftp to download sumaryczny potrafi wzrosnąć do 70-paru Mbit. Testy dokonane w trybie LTE mając modem E398 wpięty do komputera. Przypomnę, że co niektórzy koledzy osiągali na speedteście o wiele większe transfery, więc to wykluczałoby spowalnianie przez serwery testowe.
firefox

Tom3k pisze:cichosan,.
Podsumowując:

Bajery + Stabilność = Netgear WNDR 3700v2
Szybkość + Niestabilność (raz na 24h) = Edimax LT-6408n
Czyli tak na prawdę na chwile obecną poza Dovado 4G za chore pieniądze około 550 pln nie ma routera który miałby pełna obsługę prędkości LTE ,1gbitowego switcht'a i się nie restartował....
Chyba pozostaje czekanie, dziwne że żaden z producentów do tematu się nie przygotował na czas o LTE było już słychać od dobrego pół roku albo i więcej.
pozdrawiam,
MArcin
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Na razie -mały rynek-mała sprzedaż-małe zainteresowanie firm operatorów- mały zysk i dochód- małe zainteresowanie i wyczekiwanie producentów sprzętu.
Ponadto nie wiedzieli czy to się przyjmie, gdzie i w jakim czasie. Na początku wprowadzania operatorzy oferują własny sprzęt dedykowany. Ile na początku można tego sprzedać, poza siecią operatora ?
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

cichosan pisze: Przypomnę, że co niektórzy koledzy osiągali na speedteście o wiele większe transfery, więc to wykluczałoby spowalnianie przez serwery testowe.
Czemu tak uważasz? Jesteś pewny, że speedtest używa tych samych serwerów do testu w przypadku innych użytkowników? Chyba, że sam wskazałbyś, z którego serwera speedtest ma korzystać, bo zdaje się, że jest taka opcja. Wtedy możliwe byłoby jakieś porównanie z innymi.
cichosan

Właśnie ja nie korzystam z jednego serwera, a nawet z opcji wyboru serwera po pingach (automat). Za każdym razem sprawdzam na kilku różnych. W LTE to jest masakra, bo jeden test kosztuje mnie ok 30MB danych z limitu :] Już kilkukrotnie po zrobieniu testu na speedtest jak szarpnąłem kilka plików z różnych serwerów ftp to sumarycznie miałem transfer duuużo większy niż na speedtest.
Jeszcze spoza tematu: dlaczego HSPA+ aktywuje się przy ruchu sieciowym jak wywołam otwarcie strony, download pliku, czy nawet łącze się z gg, a taki ping potrafi lecieć w WCDMA? Nie żeby to mnie raziło, ale zauważyłem, że w trakcie niekatywności sieciowej modem "schodzi" do trybu WCDMA. Hjujego ustawionego mam na 900MHz, ale to chyba nie ma tu znaczenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jeszcze spoza tematu: dlaczego HSPA+ aktywuje się przy ruchu sieciowym jak wywołam otwarcie strony, download pliku, czy nawet łącze się z gg, a taki ping potrafi lecieć w WCDMA? Nie żeby to mnie raziło, ale zauważyłem, że w trakcie niekatywności sieciowej modem "schodzi" do trybu WCDMA.
Tak już ma być. Po prostu modem po pewnym czasie bezczynności przechodzi na UMTS. Tego nie da się zmienić. Gorzej jak modem przechodzi podczas transmisji danych na UMTS. Bo tak być nie powinno.
cichosan pisze:ale to chyba nie ma tu znaczenia.
Nie, nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
firefox

coś nowego się wkrótce pojawi :

Zyxel ZLR-2070S

http://media2.pl/technologie/59562-Pier ... r-LTE.html
pozdrawiam,
MArcin
cichosan

firefox napisał:
coś nowego się wkrótce pojawi :
Chyba pojawia się od 2009r i pojawić się nie może ;)
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Akurat (moim zdaniem) zyxel mógłby się w ogóle przestać pojawiać. ;)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
ygreko

Post autor: ygreko »

Jeśli można podsumować - z jakimi routerami na pewno i dobrze działa E398 w cp?

Dovado 4GR działa, nie ogranicza prędkości, bezproblemowy
Dovado Lite działa, nie ogranicza prędkości, bezproblemowy
Edimax LT-6408n działa, ogranicza do 15 mbit, problemy/zwiechy/restarty
Sapido GR-1733 działa, ogranicza do 14 mbit, problemy?
Huawei D105 działa, ogranicza do 17 mbit, raz dziennie zwiecha
Netgear WNDR3700v2 działa, ogranicza do 20 mbit, problemy?

inne routery?
dodajcie/poprawcie
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ygreko,
inne routery?
Zapewne Asus RT-N16, również obsłuży te modem pod Tomato i Oleg for Google-z pewnością też ograniczy transfer po USB. Jest jeszcze cała masa innych-stado TP-Linków pod Open-Wrt Gargoyle by obsy (3220,3420,1043), kilka Buffalo również pod Open-wrt... ;)
jareq
ygreko

OK, masz na myśli użycie routera, który nie jest dedykowany do modemów 3G/4G, wgranie tam softu i użycie z modemem? Dobry pomysł. No to który nie będzie ograniczał przepustowości po usb? :).
Czy rzeczywiście najlepszym wyborem dla użycia modemu E398 w miarze cena/jakość jest Dovado Tiny?

[ Dodano: 2012-01-29, 18:54 ]
Są jeszcze:
Edimax 3G-6200n działa, ogranicza przepustowość?, problemy?
SAPIDO RB1842/AP działa, ogranicza?, problemy?
TL-MR3020 działa, ogranicza?, problemy?
Huawei R101, działa, ogranicza?, problemy?

Macie doświadczenia z powyższymi? Znalazłem opisy, że działają, ale nie ma testów ani informacji czy ograniczają pasma albo powodują problemy.
jaco97
Stały użytkownik forum

Miałem problemy z Dovado Tiny, że WiFi blokował i miał zwiechę, w jednym przypadku co minutę zwiecha.
No ale mają świetny support, który mi pomógł i już nie ma zwiech i jest OK. Polecam ich support. Solidni są. A co do firefox, to ja mam Dovado Tiny, i TP-LINKA WR1043ND, i dzięki temu mam dovado Tiny i gigabitowy LAN. TP-LINKA już jmiałem na zbyciu, i przy okazji daje mi mocniejszy WLAN, ma lepsze antenki. Ogólnie tp-link to firma na którą nie dam złego słowa powiedzieć, Dovado tak samo :]
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

1043ND (z Gargoyle) + E398 przycina LTE do 16Mbit/s, ale działa stabilnie.
jaco97 pisze: ja mam Dovado Tiny, i TP-LINKA WR1043ND, i dzięki temu mam dovado Tiny i gigabitowy LAN. TP-LINKA już jmiałem na zbyciu, i przy okazji daje mi mocniejszy WLAN, ma lepsze antenki.
Jakie prędkości osiągasz na Tiny? Zastanawiam się nad patentem Tiny lub Air3GII z wyłączonym WiFi i podłączenie po wanie do 1043ND.
jaco97
Stały użytkownik forum

Jakie prędkości osiągasz na Tiny? Zastanawiam się nad patentem Tiny lub Air3GII z wyłączonym WiFi i podłączenie po wanie do 1043ND.
dziś było ekstremum(mieszkam w Szczecinie, dwa nadajniki LTE, korzystam z trochę przeciążonego[2,6km z dwoma panelówkami, zasięg 93%]), i osiągnąłem taki wynik:
http://www.speedtest.net/result/1738631464.png oraz
http://www.speedtest.net/result/1738610438.png

Te wyniki były w porywach ze względu na miejsce zamieszkania, normalne prędkości mam na poziomie 30-35Mbit, przy ściąganiu 3700KB/s.

Ja mieszkam w bliźniaku, i mam patent że po wanie są połączone Tiny i TP-LINK, obydwa nadają wifi na innych kanałach, zasada dwóch sieci Wi-Fi(jedna nie starczy, nie obejmuje zasięgiem całej chałupki). Po pomocy supportu działa wyśmienicie.
ygreko

marens pisze:Air3GII
Właśnie, jeszcze:
Airlive Air3gII działa?, przycina pasmo?, problemy?

JD - może zechcesz zwiększyć wejścia na swój blog za pomocą tabelki z routerami do E398, jak kiedyś zrobiłeś z modemami do UBDI, co?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

jaco97 pisze:dziś było ekstremum
Moje ekstremum to 48Mbit/s
jaco97 pisze:[2,6km z dwoma panelówkami, zasięg 93%]
Możesz rozwinąć te dwie panelówki.
Mam 800m do stacji LTE, ale mam zamiar taki wynalazek zamocować z 10-15m kabla.
http://www.cybertech.com.pl/p97,antena- ... kabel.html
Nie wiem, tylko czy to nie będzie przerost formy nad treścią przy tej odległości :rotfl:
Choć raczej powinno udać się zejść do lepszego sygnału z -71 -73dBm, może upload by się poprawił.
jaco97 pisze:Ja mieszkam w bliźniaku, i mam patent że po wanie są połączone Tiny i TP-LINK, obydwa nadają wifi na innych kanałach, zasada dwóch sieci Wi-Fi(jedna nie starczy, nie obejmuje zasięgiem całej chałupki). Po pomocy supportu działa wyśmienicie.
Skonfigurować umiem, bardziej chodzi o stabilność ;] Nie ma jakiś zwiech, ani czegoś na co warto zwrócić uwagę?
Ale jak u Ciebie udało się osiągnąć 44-45Mbit na 12-13Mbit to router jest godny uwagi. Gdzieś mi się obiło o uszy, że u Jakuba od jakiegoś czasu się dobrze sprawuje (tylko czy 70Mbit/s też na nim działa..)
ygreko pisze:Airlive Air3gII działa?, przycina pasmo?, problemy?
Gdzieś tu u nas był speedtest z ~45Mbit/s.
Tylko jak to działa na dłuższą metę nie mam pojęcia.

Jeszcze mam pomysł:
Ponoć nowe Mikrotiki obsługują poprawnie modemy 3G w tym E398.
Postaram się od znajomego pożyczyć i zrobić jakiś test.
filecik

Post autor: filecik »

Witam, widzę że temat jest dość obszerny, starałem się wczytać jaki router wybrać, ale ciężko mi się zdecydować, chciałbym o szybką konkretną podpowiedź :)

Obecnie posiadam LTE z CP, na USB prędkość to około 30Mb, na routerze D105 spada do 1,5Mb !! Więc po prostu nie korzystam z tego urządzenia ...

Pozdrawiam,
jaco97
Stały użytkownik forum

marens pisze:
Moje ekstremum to 48Mbit/s
dziś pobiłem nowy rekord: http://www.speedtest.net/result/1740234140.png
oczywiście na Tiny
marens pisze:Możesz rozwinąć te dwie panelówki.
Dwa panele na dachu na maszcie, w dwóch polaryzacjach, z telkoba antena ATP14, 10 m kabla. myślałem, że będą duże straty na kablu, a jest ok.
marens pisze:Nie ma jakiś zwiech, ani czegoś na co warto zwrócić uwagę?
Jak mówię, zwiechy wifi były, baaardzo uciążliwe, ale support je naprawił. Mogę napisać na PW co mi kazali zrobić. Poza tym, bo to już naprawione, nie ma nic na co warto zwrócić uwagę. Przez trzy tygodnie używania tylko raz nieoczekiwanie zerwał połączenie, po czym ponownie się połączył. Co jeszcze? Długo się włącza. Ok. 3 minuty, w tzw "międzyczasie" pokazuje różne bzdury, typu że tu zasięg słaby, a tu jeszcze coś, ale nie warto na to zwracać uwagę, bo mimo to się łączy i jest OK. Jak się go nie wyłącza co 5 minut to będzie się świetnie sprawować. W takim codziennym użytkowaniu działa świetnie, będę testować jeszcze nocny download.
ygreko pisze:Airlive Air3gII działa?, przycina pasmo?, problemy?
Przeszukaj ten temat. Jeden użytkownik kupił i były same prblemy. poszukaj w tym topicu a znajdziesz.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

jaco97 pisze:ygreko napisał/a:
Airlive Air3gII działa?, przycina pasmo?, problemy?

Przeszukaj ten temat. Jeden użytkownik kupił i były same prblemy. poszukaj w tym topicu a znajdziesz.
A z tego wynika że nie jest źle ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=383181#383181
krzychotnik
Użytkownik forum

Post autor: krzychotnik »

A z tego wynika że nie jest źle ;)
http://www.bez-kabli.pl/v...p=383181#383181
Tak, założyłem ten temat bo też nie wiedziałem jaki router wybrać ale w końcu zdecydowałem się na AirLive Air3GII i jestem b. zadowolony. Najwyższą prędkość jaką osiągnąłem to 63mb/s w nocy. Przy obciążonej sieci wygląda to tak :

Obrazek

a około godziny 16-17 tak :

Obrazek

Są to wyniki w których modem jest wpięty bezpośrednio w router. Działam w sieci Plus i wszystko miło śmiga, lecz mój kolega (kupiliśmy w tym samym czasie te routery) działa w sieci CP i co jakiś czas mu rozłącza ale nie wiadomo czemu. Podsumowując za tą cenę nie ma konkurencji. Zastanawiałem się także nad Dovado ale jak sobie pomyślałem, że musiałbym wydać 550zł to wolałem kupić Airlive'a i działa niewiele gorzej niż Dovado.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-01-30, 20:05 przez krzychotnik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ