Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: unpublished »

Witam,
Chris-Kr pisze: ... Miarą tego, na ile operator "naciął Cię" na taryfikacji, jest różnica pomiędzy transferem wyliczonym z impulsów, a rzeczywistym transferem wyliczonym przez TNI...
tak, tak ja to wszystko rozumiem i jest to dla mnie oczywiste. Zobaczę teraz dokładnie o co chodzi po zmianach w wersji "Z". W każdym razie chciałbym tylko by to przeliczenie dokonywało się na bieżąco automatycznie, a działo by się tak gdyby była opcja która pozwalała by zaokrąglać w górę do MB każdą sesję. Wtedy wiedział bym ile realnie pozostało mi MB do wykorzystania w miesiącu . Jak dla mnie na MB o wiele prościej by się to liczyło (operator podaje mi limit MB w abonamencie, a nie impulsów). Dotychczas dodawałem ilość wykorzystanych impulsów i tą sumę odejmowałem od limitu - który też musiałem skonwertować z MB na impulsy. Dodatkowe utrudnienie i zamieszanie powstaje po przekroczeniu limitu z abonamentu. Dla tego niezmiernie wdzięczny byłbym za taką opcję.

Super już było by gdyby statystyki nie były oparte wyłącznie na sesjach tylko lub/również podzielone były na 12 m-cy i dokonywały automatycznego podliczenia na koniec miesiąca rozliczeniowego oraz napoczętego bieżącego, z uwzględnieniem tak jak teraz dokładnych danych sesji, oraz po zaokrągleniu (operatora), wtedy odejmując od zaokrąglonych które nalicza operator tych faktycznych wychodziła by automatycznie różnica w skali miesiąca.

Tak w ogóle to wiem że, czepiłem się tego jak rzep psiego ogona, ale po prostu liczę po cichu że kiedyś powstanie takowa opcja bo inni dostrzegą również jej zaletę.

[ Dodano: 2012-01-04, 07:19 ]
janek222 pisze:....W ostateczności, przypuszczam, że dodatki da radę usunąć z systemu kasując pliki exe. Do emu.cdrom pewnie jest jakaś komenda AT....
tak, ale masz może link do samych sterowników od ZTE MF192, bo przeglądałem kilka w necie, ale prawie każdy jest zintegrowany z jakimś syfem który instaluje podobnie jak orange program i sterowniki przy okazji. Dzięki serdeczne za wersje "Z".

[ Dodano: 2012-01-04, 07:30 ]
Korzystając z tego że miałem dziś nockę w robocie to przygotowałem pakiecik z nie tyle dźwiękami co komunikatami głosowymi do TNI w języku polskim i angielskim, zarówno z głosami męskimi jak i żeńskimi. Wykonane zostało to via IVONA, przepuszczone przez wave edytor, przez co sympatyczniej i bardziej naturalnie brzmią te głosy. Implementujemy normalnie w menu USTAWIENIA --> DŹWIĘKI. Jak są jakieś uwagi to chętnie pozmieniam.

Chciałem dołączyć do posta, ale pakiet ma więcej jak 1M, podaje link:

https://rapidshare.com/files/1280520024/TNI_VOICES.rar

Pozdrawiam i miłego dnia życzę!
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

unpublished pisze:Wtedy wiedział bym ile realnie pozostało mi MB do wykorzystania w miesiącu
Jest tu: "Do wykorzystania pozostało".
unpublished pisze:Super już było by gdyby statystyki nie były oparte wyłącznie na sesjach
Można ustawić dowolny okres rozliczeniowy.
unpublished pisze:odejmując od zaokrąglonych które nalicza operator tych faktycznych wychodziła by automatycznie różnica w skali miesiąca.
Wcześniej o tym pisałem, różnicę widać chociażby dodając "Transfer w wybranym okresie" do "Do wykorzystania pozostało".
unpublished pisze:liczę po cichu że kiedyś powstanie takowa opcja
Jw. Już jest, chyba że Cię nie rozumiem.
unpublished pisze:tak, ale masz może link do samych sterowników od ZTE MF192
Nie.
unpublished pisze:przygotowałem pakiecik z nie tyle dźwiękami co komunikatami głosowymi
Na pewno się komuś przyda, osobiście wystarczy mi ding.wav lub notify.wav z katalogu Windows\Media.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

unpublished pisze:Super już było by gdyby statystyki nie były oparte wyłącznie na sesjach tylko lub/również podzielone były na 12 m-cy i dokonywały automatycznego podliczenia na koniec miesiąca rozliczeniowego oraz napoczętego bieżącego, z uwzględnieniem tak jak teraz dokładnych danych sesji, oraz po zaokrągleniu (operatora), wtedy odejmując od zaokrąglonych które nalicza operator tych faktycznych wychodziła by automatycznie różnica w skali miesiąca.
A czy możesz nam zdradzić, do czego Ci tak pełne statystyki są potrzebne i w jaki sposób masz zamiar je wykorzystywać?
Krzysztof
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Qazi pisze:a tu tylko człowieka zrugać i zmieszać z błotem
Pozwolisz, że to przemilczę.

Qazi pisze:jakbym pracował i zarabiał to może bym i odpalił działkę
Jak zaczniesz pracować, to zobaczysz co to:
Chris-Kr pisze:Natomiast żeby taki pomysł wprowadzić w życie, to już nieraz trzeba zarwać kilka nocy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Qazi pisze:a na razie to mnie rozłącza i wywala komunikat i nie chce się ponownie połączyć
dopiero jak oryginalny program odpalę to łączy od razu ,ale nie musicie pomagać :cfaniak:
A cóż to za system masz na tym kompie. Zrzut ekranowy nie podobny do okien z Windows.
cwany
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cwany »

unpublished pisze:PS. Czy może ktoś wie gdzie znajdę same (gołe bez dodatków) sterowniki do ZTE MF 192 dla win7 x64
A próbowałeś użyć programu "Universal Extractor" żeby wyciągnąć gołe sterowniki z nieodpowiadających ci instalek?
Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###

Post autor: Qazi »

BliSki

Jak zaczniesz pracować, to zobaczysz co to:
Chris-Kr
Natomiast żeby taki pomysł wprowadzić w życie, to już nieraz trzeba zarwać kilka nocy.
od pomysłu do realizacji minęło raptem kilka godzin więc nie przesadzaj
Jaco
A cóż to za system masz na tym kompie. Zrzut ekranowy nie podobny do okien z Windows.

windows MX7 /mod RoyalRed
Ostatnio zmieniony 2012-01-05, 11:34 przez Qazi, łącznie zmieniany 2 razy.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Qazi pisze:od pomysłu do realizacji minęło raptem kilka godzin więc nie przesadzaj
To ja znajdę w twojej okolicy ludzi którzy potrzebują pomocy, organizację pomagającą np. niepełnosprawnym ludziom a Ty codziennie będziesz im pomagał, udzielał się w niej "raptem" tylko przez kilka godzin, ok?
Pozdrawiam
Janek
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Każda funkcja w programie jest utrzymywana przez cały czas życia projektu. Nie ważne, czy została napisana w 5 minut, 5 godzin czy 5 dni. Każda zmiana w programie musi uwzględnić inne funkcje sprzężone bardziej, czy mniej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

BliSki pisze:Pozwolisz, że to przemilczę.
A ja właśnie nie przemilczę, bo kolega Qazi nie rozumie o co biega.
Qazi pisze:ja dobrowolnie oddaję pomysł na rzecz tego programu :hyhy:
Ta wypowiedź była na poziomie gimnazjalisty. Bo co znaczy, że dobrowolnie oddajesz pomysł? Jak będziesz miał na utrzymaniu rodzinę to wtedy pogadamy. Ale widać, że jesteś młodym człowiekiem, jednak to Cię nie usprawiedliwia od pisania takich tekstów w stronę innych ludzi.
ryba825 pisze:Każda funkcja w programie jest utrzymywana przez cały czas życia projektu.
Otóż to. Bardzo często w programie powiązania są tak ukryte, że dopiero za jakiś czas wychodzi powiązanie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###

Post autor: Qazi »

ok to żegnam was i program tni
prosze usunąć wymyśloną przeze mnie funkcję z niego i pa :dobani:
to forum jest chore i tyle w temacie .....
Ostatnio zmieniony 2012-01-05, 11:28 przez Qazi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Qazi pisze:ok to żegnam was i program tni
Nikt Cię tu na siłę nie trzyma.
Qazi pisze: to forum jest chore i tyle w temacie .....
Pamiętaj sam zacząłeś głupawymi tekstami, a jak napisaliśmy Ci konkrety to najlepiej puścić focha, super zachowanie :ok:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Qazi pisze:prosze usunąć wymyśloną przeze mnie funkcję z niego i pa
A to już szczyt...
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Grzechu »

Qazi pisze:windows MX7 /mod RoyalRed
I nie wstyd tak Ci, chwalić się ukradzionym systemem?
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Qazi pisze:prosze usunąć wymyśloną przeze mnie funkcję z niego i pa :dobani:
Po pierwsze, nic nie wymyśliłeś, a tylko i wyłącznie zażyczyłeś sobie umieszczenia w programie dodatkowej funkcjonalności, która była powszechnie znana i stosowana, ale nie była w programie implementowana, gdyż nikomu poza Tobą nie była ona potrzeba.
Po drugie, usunięcia funkcji będziesz sobie mógł życzyć wtedy, gdy programiście zapłacisz tyle ile on będzie chciał, za wykonaną przez niego dla Ciebie pracę.
Krzysztof
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

cwany pisze:A próbowałeś użyć programu "Universal Extractor" żeby wyciągnąć gołe sterowniki z nieodpowiadających ci instalek?
Na "żywca" już wcześniej próbowałem kopiować z pakietu orange, ale pozostaje jeszcze kwestia rejestracji ich w rejestrze, bo po odinstalowaniu orange-softu są również kasowane wpisy z rejestru, a nie wystarczy dodać same wpisy z nazwą i ścieżką do plików SYS w HKLM\System\CurrentControlSet\Services. Na razie zrobiłem tak że w trakcie instalacji pakietu orange (zaraz po wykryciu i zainstalowaniu sterowników) na żywca przerwałem instalacje (zamykając proces), tak że instalator nie zdążył przejść do instalowania orangebusines. Jest to działające rozwiązanie, ale osobiście wolał bym zainstalować normalnie same aktualne sterowniki, których niestety brak na stronie ZTE.

[ Dodano: 2012-01-05, 04:44 ]
janek222 pisze:Jest tu: "Do wykorzystania pozostało".

Wczoraj dopiero ściągnąłem wersję 3.60.z4 i nie miałem jeszcze okazji przetestować w warunkach "transferu dziennego" (znowu mam nockę w pracy). Przełączyłem też wyświetlanie z dnia na cały miesiąc i zaobserwuje jak to wygląda.
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Witam,

Teraz jest OK, po każdym połączeniu/sesji w "do wykorzystania pozostało" jest odejmowany pełen MB, przez co dokładnie wiadomo ile zostało do wykorzystania. Pojawi się tylko problem gdy zostanie przekroczony limit (co często mi się zdarza), wtedy znowu będę musiał kombinować i przeliczać impulsy. Gdyby np. pod "Transfer w wybranym okresie" dodać jeszcze jedno pole z informacją "zaokrąglaną" (np. transfer rozliczeniowy) czyli przemnożeniem ilości impulsów przez liczbę "bajtów w impulsie" (wyświetlaną w MB) - wtedy było by już super, bo od razu widać było by ile się zużyło w "oczach" operatora.

Jeszcze jedno dostrzegłem małe bugi:
1) Dostałem SMS'a i po przeczytaniu go, a nawet umieszczeniu w archiwum, nadal jest wyświetlana na dole przez cały czas ramka z komunikatem "nowy(e) SMS(y)" (po wyjściu i ponownym uruchomieniu programu jest OK).
2) Nie funkcjonuje (przynajmniej u mnie) opcja Identyfikacja SIM. W polu kod IMSI - nic się nie wyświetla i nie można zrobić opisu bo nie jest zapamiętywany po zatwierdzeniu.
3) Nie działają także bramki SMS
Oczywiście powyższe nie są opcjami strategicznymi i w żaden sposób nie uniemożliwiają korzystanie z programu i nie piszę tego by się czepiać tylko na zasadzie zauważyłem to informuje:)

PS. Czym się różni CGREG od CREG (ustawienia/komunikacja AT i PIN)

Pozdrawiam.
krimar
Stały użytkownik forum

Post autor: krimar »

Czy istnieje inna opcja automatycznego wznowienia połączenia niż w ustawienia - start programu - próbuj połączyć automatycznie, jeżeli połączenie jest rozłączone dłużej niż sekund?
Połączenie jest wtedy wznawiane nawet po rozłączeniu ze strony użytkownika, a ja szukam opcji, która by wznawiała tylko połączenie rozłączone przez operatora.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krimar pisze: Połączenie jest wtedy wznawiane nawet po rozłączeniu ze strony użytkownika, a ja szukam opcji, która by wznawiała tylko połączenie rozłączone przez operatora.
A to nie to samo? Z tego co wiem to opcja wznawiania połączeń działa nawet jak operator rozłączy połączenie.
krimar
Stały użytkownik forum

Mi by się marzyła wersja która miałaby wersję wznawiania połączenia tylko wtedy gdy je operator rozłączy.
W tej chwili jak naciskam rozłącz to i tak się za chwilę połączy (niekiedy za nim zdążę zamknąć program)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krimar pisze:Mi by się marzyła wersja która miałaby wersję wznawiania połączenia tylko wtedy gdy je operator rozłączy.
Przeczytałeś co napisałem? Ludzie używają programów do wznawiania połączenia w darmowym Aero2 gdzie operator rozłącza co godzinę. Więc nie za bardzo wiem czego Ci jeszcze brakuje...
krimar
Stały użytkownik forum

Doceniam tą funkcję. Brakuje mi tego, żeby po rozłączeniu przeze mnie (nie przez operatora) połączenie się nie wznawiało.

1. włączam połączenie
2. operator rozłącza - program wznawia automatycznie
3 wyłączam połączenie nie zamykając programu - program nie wznawia połączenia
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krimar pisze:Doceniam tą funkcję. Brakuje mi tego, żeby po rozłączeniu przeze mnie (nie przez operatora) połączenie się nie wznawiało.
Aj przepraszam. Nie zrozumiałem Cię do końca.

Ale jest w ustawieniach taka opcja:
Plik -> Ustawienia -> ogólne -> sekcja Inne -> Rozłącz z internetem podczas zamykania programu.

Być może to Cię usatysfakcjonuje?
krimar
Stały użytkownik forum

Jest to w pewnym stopniu rozwiązanie problemu w przypadku jak się chce wyjść z programu nie pozostawiając działającego połączenia, które się automatycznie wznowiło.

Szkoda tylko, że połączenie się nie rozłącza, gdy program wyłączamy windowsowym krzyżykiem w prawym górnym rogu - trzeba tym niżej.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

krimar pisze:Szkoda tylko, że połączenie się nie rozłącza, gdy program wyłączamy windowsowym krzyżykiem w prawym górnym rogu - trzeba tym niżej.
W ten niżej łatwiej trafić, jest większy. To rozwiązanie daje większe możliwości, bez zmiany ustawień można zamknąć program rozłączając się z internetem lub nie. Ten wyżej ma zamykać tylko sam program, tak jak systemowy. Dużo użytkowników przyzwyczaiło się do takiego układu i przypuszczam że byliby niezadowoleni ze zmiany. Jak więcej osób będzie się domagało takiej zmiany to zostanie wprowadzona.
unpublished pisze:Jeszcze jedno dostrzegłem małe bugi:
Dzięki za uwagi, postaram się tym zająć w niedługim czasie choć jest jeszcze wcześniej do zaimplementowania kilka innych ważnych próśb od użytkowników.
unpublished pisze:PS. Czym się różni CGREG od CREG (ustawienia/komunikacja AT i PIN)
To jest prawie ta sama komenda, wyniki mogą się różnić w zależności od różnych ustawień modemu, np. wyłączenia modułu GSM. Dla użytkownika ma znaczenie, jeżeli np. w oknie głównym programu zamiast LAC i CID wyświetla się "bd", zmiana tego ustawienia może pomóc.
Gdyby zależało Ci na dokładniejszych wyjaśnieniach to polecam dobre przeszukanie tego forum (bez-kabli) lub Google. Informacje znalezione na szybko:
"The relationship between CREG, CGREG and CEREG is unclear. When UE registers with EPS and successfully performs a combined EPS attach, both CREG and CEREG will be generated by the MT. This is not indicated in the description of CREG.
1. It is clarified that CREG reports only CS registration status. To determine the GPRS registration and EPS registration status, the TE must use CGREG and CEREG respectively.
2. The syntax CREG is corrected in Annex B.
The description of CREG and CGREG are not aligned with respect to the EPS access, compared to the descreption of CEREG with respect to CS and GPRS accesses
Confusion about the correct syntax of CREG command will persist with two different inconsistent descriptions"
Pozdrawiam
Janek
krimar
Stały użytkownik forum

janek222 pisze:W ten niżej łatwiej trafić, jest większy. To rozwiązanie daje większe możliwości, bez zmiany ustawień można zamknąć program rozłączając się z internetem lub nie. Ten wyżej ma zamykać tylko sam program, tak jak systemowy. Dużo użytkowników przyzwyczaiło się do takiego układu i przypuszczam że byliby niezadowoleni ze zmiany. Jak więcej osób będzie się domagało takiej zmiany to zostanie wprowadzona.
A może by tak oba krzyżyki tak samo rozłączały.
Nie mówiąc już o wprowadzeniu w konfiguracji 2 opcji automatycznego wznawiania:
1. po każdym rozłączeniu
2. po rozłączeniu przez operatora
(jeśli to jest wykonalne technicznie)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

krimar pisze:A może by tak oba krzyżyki tak samo rozłączały.
Z krzyżykami to lepiej nic nie ruszać, jest dobrze.
Nie mówiąc już o wprowadzeniu w konfiguracji 2 opcji automatycznego wznawiania:
1. po każdym rozłączeniu
2. po rozłączeniu przez operatora
(jeśli to jest wykonalne technicznie)
To już więcej sensu by miało zmienić działanie obecnej opcji tak, żeby ponowne łączenie nie miało miejsca po ręcznym rozłączeniu połączenia.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:To już więcej sensu by miało zmienić działanie obecnej opcji tak, żeby ponowne łączenie nie miało miejsca po ręcznym rozłączeniu połączenia.
W tym kierunku będą szły zmiany.
Pozdrawiam
Janek
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

Pytanie dotyczące TNI - na jakiej mapie dowiedzieć się który to BTS:
yaro11
Stały użytkownik forum

Post autor: yaro11 »