Orange "nie chodzi"
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange "nie chodzi"
Znów dostałem odpowiedź od Orange w stylu "mamy cię w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> kliencie i co nam zrobisz"...
Na moje zgłoszenie o pogorszonym zasięgu po modernizacji odpowiedzieli mi tak:
"Proces konsolidacji nie przyniósł zmian w podanej lokalizacji. Pokrycie UMTS zależne jest od ilości użytkowników korzystających z zasobów tej sieci na danym obszarze. Klient mieszka w gęstej zabudowie, gdzie zapotrzebowanie na zasoby radiowe jest bardzo duże - zasięg potrafi tu okresowo mocno się pogarszać.
Proponuję zmianę trybu na GSM w celu stabilnego korzystania z sieci."
Ręce opadają...
Szczególnie ta propozycja w ostatnim zdaniu jest jak w mordę strzelił.
Zaznaczę tylko, że u mnie (Warszawa - Ursus) zasięg nie pogarsza się okresowo. On jest bez przerwy beznadziejny i pogorszył się po rzekomej modernizacji nadajnika.
Na moje zgłoszenie o pogorszonym zasięgu po modernizacji odpowiedzieli mi tak:
"Proces konsolidacji nie przyniósł zmian w podanej lokalizacji. Pokrycie UMTS zależne jest od ilości użytkowników korzystających z zasobów tej sieci na danym obszarze. Klient mieszka w gęstej zabudowie, gdzie zapotrzebowanie na zasoby radiowe jest bardzo duże - zasięg potrafi tu okresowo mocno się pogarszać.
Proponuję zmianę trybu na GSM w celu stabilnego korzystania z sieci."
Ręce opadają...
Szczególnie ta propozycja w ostatnim zdaniu jest jak w mordę strzelił.
Zaznaczę tylko, że u mnie (Warszawa - Ursus) zasięg nie pogarsza się okresowo. On jest bez przerwy beznadziejny i pogorszył się po rzekomej modernizacji nadajnika.
-
- Guru bezprzewodowy
No to są już jaja, cytat żywcem wyjęty z komedii Barei. Jak mówił klasyk " jest zimna to musi być zimno" Co na to Orange Ekspert zabierający często głos na naszym forum , pewnie znów napisze: " W Twojej lokalizacji faktycznie mogą występować utrudnienia z zasięgiem 3G. Skontaktuj się ze mną w tej sprawie przez formularz Pomoc Orange dostępny na naszym profilu: http://on.fb.me/SewMJC W zgłoszeniu podaj numer internetu, dane właściciela oraz link do wątku. Sprawdzę to dokładnie na przykładzie numeru. "
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Ciężko mi pisać na temat tego konkretnego zgłoszenia, bo nie znam jego szczegółów. W przypadku sieci mobilnej na jej zasięg wpływa bardzo wiele czynników, które mogą się zmieniać w czasie. Mimo że każdy z operatów chce zapewnić jak najlepszy zasięg to niestety nie ma możliwości zapewnienia idealnego 100% zasięgu 3G czy 2G w każdej lokalizacji zwłaszcza, jeśli mówimy o zasięgu wewnątrz budynków.
Każde utrudnienia związane zasięgiem można nam zgłosić kontaktując się BOK lub korzystając z naszego formularza dostępnego tutaj http://zasieg-orange.wp.pl/ (opcja „zgłoś problem” dostępna po zalogowaniu). Każde takie zgłoszenie jest szczegółowo sprawdzane prze dział techniczny. Jeśli w jakieś lokalizacji zasięg nie jest wystarczający to każde taki zgłoszenie jest uwzględniane w planach naszej dalszej rozbudowy sieci.
Postawienie nowego nadajnika to proces bardzo skomplikowany i związany z wieloma złożonymi procedurami, które nie są możliwe do realizacji w ciągu miesiąca, dwóch czy nawet roku. Cały czas pracujemy nad tym, aby unowocześniać naszą infrastrukturę. Obecnie prowadzimy prace związane z:
- konsolidacją sieci www.orange.pl/lepszyzasieg
- uruchomieniem UMTS 900 http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... z-umts900/
- wdrożeniem technologii LTE http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... -w-orange/
Wszystkie one maja na celu poprawę zarówno zasięgu jak i jakości sieci w wielu miejscach naszego kraju.
Każde utrudnienia związane zasięgiem można nam zgłosić kontaktując się BOK lub korzystając z naszego formularza dostępnego tutaj http://zasieg-orange.wp.pl/ (opcja „zgłoś problem” dostępna po zalogowaniu). Każde takie zgłoszenie jest szczegółowo sprawdzane prze dział techniczny. Jeśli w jakieś lokalizacji zasięg nie jest wystarczający to każde taki zgłoszenie jest uwzględniane w planach naszej dalszej rozbudowy sieci.
Postawienie nowego nadajnika to proces bardzo skomplikowany i związany z wieloma złożonymi procedurami, które nie są możliwe do realizacji w ciągu miesiąca, dwóch czy nawet roku. Cały czas pracujemy nad tym, aby unowocześniać naszą infrastrukturę. Obecnie prowadzimy prace związane z:
- uruchomieniem UMTS 900 http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... z-umts900/
- wdrożeniem technologii LTE http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... -w-orange/
Wszystkie one maja na celu poprawę zarówno zasięgu jak i jakości sieci w wielu miejscach naszego kraju.
-
- Stały użytkownik forum
Myślę, że szczegóły nie będą konieczne, bo na wszystkie zgłoszenia reklamacyjne odpowiadacie dokładnie tak samo, czyli tak:Orange Ekspert pisze:Ciężko mi pisać na temat tego konkretnego zgłoszenia, bo nie znam jego szczegółów.
To chyba specjalnie opracowany tekst do skopiowania i wklejenia przy odpowiadaniu na zastrzeżenia klientów. Szkoda tylko, że zupełnie nie odnoszący się do tych zastrzeżeń, co pokazuje tylko jaki stosunek ma Orange do swoich klientów.Orange Ekspert pisze:W przypadku sieci mobilnej na jej zasięg wpływa bardzo wiele czynników, które mogą się zmieniać w czasie. Mimo że każdy z operatów chce zapewnić jak najlepszy zasięg to niestety nie ma możliwości zapewnienia idealnego 100% zasięgu 3G czy 2G w każdej lokalizacji zwłaszcza, jeśli mówimy o zasięgu wewnątrz budynków.
A ja wcale nie wymagam "idealnego 100% zasięgu w każdej lokalizacji", a jedynie w granicach administracyjnych stolicy kraju, gdzie z resztą ten zasięg bardzo dobry był przed tzw. "konsolidacją". Poza tym w każdym zgłoszeniu zaznaczam, że ten słaby zasięg jest bez przerwy, bez względu na porę dnia, pogodę itp. Jedyne co się zmieniło odkąd zasięg był dobry to nastąpiła "konsolidacja".
Mam już całą stertę takich zgłoszeń wysłanych od października 2012 i waszych odpowiedzi, które nie różnią się za bardzo od tej przedstawionej powyżej przez "Orange Experta".Orange Ekspert pisze:Każde utrudnienia związane zasięgiem można nam zgłosić kontaktując się BOK lub korzystając z naszego formularza dostępnego tutaj http://zasieg-orange.wp.pl/ (opcja „zgłoś problem” dostępna po zalogowaniu). Każde takie zgłoszenie jest szczegółowo sprawdzane prze dział techniczny.
Wystarczyło nie psuć tego zasięgu, który już był. Wprowadziliście oszczędności na energii elektrycznej ?Orange Ekspert pisze: Jeśli w jakieś lokalizacji zasięg nie jest wystarczający to każde taki zgłoszenie jest uwzględniane w planach naszej dalszej rozbudowy sieci.
Ale ja nie chcę nowego nadajnika, chcę z powrotem ten stary...Orange Ekspert pisze:Postawienie nowego nadajnika to proces bardzo skomplikowany i związany z wieloma złożonymi procedurami, które nie są możliwe do realizacji w ciągu miesiąca, dwóch czy nawet roku. Cały czas pracujemy nad tym, aby unowocześniać naszą infrastrukturę. Obecnie prowadzimy prace związane z:
Nie wiem co mają na celu, ale najwyraźniej odnoszą efekt odwrotny do zamierzonego.Orange Ekspert pisze:Wszystkie one maja na celu poprawę zarówno zasięgu jak i jakości sieci w wielu miejscach naszego kraju.
Po konsolidacji, w stolicy, gdzie Orange chwali się siecią HSPA+DC, internet działa tak:
http://www.speedtest.net/my-result/2968111505
Jeszcze ten download 7 Mb/s jakoś bym przebolał, bo więcej mi nie potrzeba, ale upload 0,07 Mb/s w Warszawie to już śmiech na sali...
Tak, wiem pewnie po konsolidacji potrzebne jest jakieś dostrojenie, ale niestety. Dzwoniłem do obsługi technicznej i otrzymałem informację, że prace nad siecią w tej części Warszawy zostały zakończone, a w odpowiedzi pisemnej moje ulubione zdanie "proponujemy przełączenie się w tryb 2G w celu korzystania z sieci"

-
- Guru bezprzewodowy
Nie narzekaj masz już pewnie zasięg LTE w Orange
. Jesteś wybrańcem losu a jak będzie jak teraz na HSPA+DC to zawsze pozostaje ci EDGE
Tako rzeczą Eksperci Orange, jedynej słusznej sieci, która robi wszystko abyś był szczęśliwy 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Buashy, w praktycznie w każdym wątku, w którym piszesz, prowadzisz jakąś osobistą krucjatę i generalizujesz.
Wrzuć na luz.
Wrzuć na luz.
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie Buashy, płacz, płać i siedź cicho 

-
- Użytkownik forum
Witam
Ja mam od wczoraj problem z internetem orange z nadajnika w Michałowie-Reginowie http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.41763 ... 40918/z/17
Do wczoraj miałem sygnał na poziomie -67-65 dbm i transfer do 20 - 25Mb/s. Wczoraj poziom sygnału spadł do -99 dbm a z internetu nie da się praktycznie korzystać. Do modemu jest podłączona antena kierunkowa. Dzisiaj byłem w Legionowie i wszystko działało dobrze. Tak więc problemem jest wg mnie wskazany BTS.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-01, 17:52 ]
Usunięcie zbędnego tagu cytowania.
Ja mam od wczoraj problem z internetem orange z nadajnika w Michałowie-Reginowie http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.41763 ... 40918/z/17
Do wczoraj miałem sygnał na poziomie -67-65 dbm i transfer do 20 - 25Mb/s. Wczoraj poziom sygnału spadł do -99 dbm a z internetu nie da się praktycznie korzystać. Do modemu jest podłączona antena kierunkowa. Dzisiaj byłem w Legionowie i wszystko działało dobrze. Tak więc problemem jest wg mnie wskazany BTS.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-01, 17:52 ]
Usunięcie zbędnego tagu cytowania.
Ostatnio zmieniony 2013-10-01, 16:53 przez liliputek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A ja mieszkam w miejscowości Frywałd (woj. małopolskie) . Ostatnio zauważyłem na mojej nokii N-8 ze pojawił się sygnał 3,5 G (2 kreski). Podłączyłem modem Huawei E3131 do kompa i włożyłem kartę Orange free. Sygnał był tylko 16 % (1 kreska) w aplikacji do modemu więc kupiłem antenę ATK-16 2 GHz. Sygnał poprawił się i od razu podskoczyło do 4 kresek .
Zastanawiam się skąd ten sygnał. Wg BTS serach to nowy nadajnik Orange w miejscowości Brzoskwinia , jedna z anten obrócona jest na moją miejscowość i mam około 2,5 km do nadajnika.
Dziwne jest to że antenę ATK-16 obróciłem tyłem do nadajnika ( tył tam gdzie wychodzi przewód z tuby
) i tak jest najlepiej.
Osiągi jak na Orange rewelacyjne: TUTAJ
Zastanawiam się skąd ten sygnał. Wg BTS serach to nowy nadajnik Orange w miejscowości Brzoskwinia , jedna z anten obrócona jest na moją miejscowość i mam około 2,5 km do nadajnika.
Dziwne jest to że antenę ATK-16 obróciłem tyłem do nadajnika ( tył tam gdzie wychodzi przewód z tuby

Osiągi jak na Orange rewelacyjne: TUTAJ
-
- Stały użytkownik forum
Miałem Tmobile i było O.K., przeszedłem do Orange i ... 
Mam słaby zasięg w domu ( duże osiedle) Lublin, płacę w Orange dwa abo po 159 zł każdy,wysłałem pismo do Orange w spr. słabego zasięgu (mogę rozmawiać tylko przy oknie i to nie każdym) i tym samym kompletnym brakiem internetu w tej lokalizacji w dwóch telefonach Samsung S 4 i otrzymałem podobną żenującą odpowiedź.
Teraz tylko czekam do końca umowy i rezygnuję bezwarunkowo z usług Orange i ich reakcją na moją reklamację.
System

Mam słaby zasięg w domu ( duże osiedle) Lublin, płacę w Orange dwa abo po 159 zł każdy,wysłałem pismo do Orange w spr. słabego zasięgu (mogę rozmawiać tylko przy oknie i to nie każdym) i tym samym kompletnym brakiem internetu w tej lokalizacji w dwóch telefonach Samsung S 4 i otrzymałem podobną żenującą odpowiedź.
Teraz tylko czekam do końca umowy i rezygnuję bezwarunkowo z usług Orange i ich reakcją na moją reklamację.
System
- wojteks
- *** Administrator ***
Kiedy to było?System pisze:Miałem Tmobile i było O.K., przeszedłem do Orange i ...
Za chwilę (zdaje się do 04.2014) zasięg Orange i T-Mobile to będzie to samo.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
W marcu tego roku zmieniłem na gorsze czyli Orange.
"Za chwilę (zdaje się do 04.2014) zasięg Orange i T-Mobile to będzie to samo." - możesz rozjaśnić ??
System
"Za chwilę (zdaje się do 04.2014) zasięg Orange i T-Mobile to będzie to samo." - możesz rozjaśnić ??
System
- wojteks
- *** Administrator ***
Sieci tych operatorów się integrują w Networks!System pisze:zasięg Orange i T-Mobile to będzie to samo.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
I co z tego że się integrują? Już dawno jestem w NetWorks, T-Mobile śmiga jak śmigało a Orżnąć w tym samym miejscu, w tym samym czasie, działa "szczątkowo". Wot tiechnika, jak w ruskim cyrku normalnie 

- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No kolega z tej samej miejscowości co ja... u mnie chodzi tylko EDGE na galaxy 3 i na nowym sony xperia z.liliputek pisze:Witam
Na modemie mam też tylko EDGE a wczesniej miałem bezproblemowo 22Mb/s .
Dzwoniłem do BOK i powiedzieli że są jakieś modernizacje / konserwacje .
BTW. to jest już od 30.09.2013 jak się kapłem że w fonie net nie chodził

CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
- Użytkownik forum
Ja przestawiłem antenę na Legionowo na nadajnik na Olszankowej. Działa na poziomie 4-6Mb/s.XanPL pisze: No kolega z tej samej miejscowości co ja... u mnie chodzi tylko EDGE na galaxy 3 i na nowym sony xperia z.
Na modemie mam też tylko EDGE a wczesniej miałem bezproblemowo 22Mb/s .
Dzwoniłem do BOK i powiedzieli że są jakieś modernizacje / konserwacje .
BTW. to jest już od 30.09.2013 jak się kapłem że w fonie net nie chodził
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
- XanPL
Już naprawili chyba bo mam w telefonie H+
http://www.speedtest.net/my-result/a/611611579
a to z modemu bez anteny
https://www.dropbox.com/s/4xwbhukp2lk7n ... oard03.jpg
BTS Michałów-Reginów Nowodworska 1
http://www.speedtest.net/my-result/a/611611579
a to z modemu bez anteny

https://www.dropbox.com/s/4xwbhukp2lk7n ... oard03.jpg
BTS Michałów-Reginów Nowodworska 1
-
Od kilku tygodni występuje u mnie problem w taryfach OFnK i One z wakacyjnymi pakietami bonusowymi. Po kilku minutach działania połączenie "zamiera". Restart na wymuszonym WCDMA, chwilę działa po czym ponownie transfer się urywa. Wymieniłem kartę SIM, bo sądziłem, że poprzednia karta była źle przycięta, ale żadnej poprawy nie ma. Poszło zgłoszenie do BOK. Otrzymałem odpowiedź, żebym sobie ustawił 2G, to "będzie działać tylko trochę wolniej". Jako bonus dostałem życzenia, aby internet wkrótce zaczął działać bezproblemowo.
No dobra, wymuszam GSM i po chwili... całkowicie ginie zasięg, a o jakimkolwiek przeglądaniu stron nie ma oczywiście mowy. Wyjąłem kartę z telefonu, na dwóch różnych modemach jest to samo. Wszystkie urządzenia byłyby wadliwe? Doładowałem więc starter Plusa i oto stał się cud - wszystko działa poprawnie, żadnych przerw, żadnych problemów podczas przeglądania stron, nawet można coś sobie ściągnąć. Warto dodać, że według zapewnień Orange Eksperta z tego forum oraz miłej Pani z obsługi technicznej, na okolicznych nadajnikach nie są w mojej lokalizacji prowadzone żadne prace.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zimplusowany, na kartach z pakietem specjalnie zamiera połączenie. Specjalnie od 20.23 siedzę na właśnie takiej karcie i również zamiera mi połączenie. Tak to wygląda:
Na karcie T-Mobile wszystko działa bez problemu. Połączenie może być utrzymane nawet przez kilka dni.
Kod: Zaznacz cały
25 MB
124 MB
8 MB
88 MB
2,5 MB
2,2 MB
0,7 MB
10,1 MB
1,5 MB
21,7 MB
20,4 MB
- kris_kjk
Mam dokładnie to samo z kartą Orange (pakiet wakacyjny) od jakiegoś czasu połączenie "zamarza" niekiedy całkiem rozłącza się, dotyczy zarówno 900MHz jak i 2100MHz w 3G.
Niekiedy trwa to dość długo, pomaga z menu routera rozłączenie i ponowne połączenie.
Dla mnie to porażka i kpina z klienta, samo przeglądanie internetu utrudnione, krótkich filmików instruktażowych na YouTube nie da się spokojnie obejrzeć.
T-mobile z tego samego masztu działa idealnie, Play z odległości 10-15 km jest szybszy (po uaktywnieniu większej prędkości) i jest bezproblemowy, brak rozłączeń, pełna stabilność łącza i prędkości, prawie MAX. Skusiłem się na Orange to mam za swoje, a przecież już nie raz na ich usługach się sparzyłem. Przeboleję te kilka zł
karta do kosza, dwa używane w domu prepaidy na połączenia głosowe z Orange też wyrzucę, kupię z innych sieci.
Niekiedy trwa to dość długo, pomaga z menu routera rozłączenie i ponowne połączenie.
Dla mnie to porażka i kpina z klienta, samo przeglądanie internetu utrudnione, krótkich filmików instruktażowych na YouTube nie da się spokojnie obejrzeć.
T-mobile z tego samego masztu działa idealnie, Play z odległości 10-15 km jest szybszy (po uaktywnieniu większej prędkości) i jest bezproblemowy, brak rozłączeń, pełna stabilność łącza i prędkości, prawie MAX. Skusiłem się na Orange to mam za swoje, a przecież już nie raz na ich usługach się sparzyłem. Przeboleję te kilka zł

Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 13:53 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ten problem był już wyjaśniony w innym temacie Operator ma problemy ze zliczaniem czy coś w tym stylu pakietów w prepaidach Wydaje mi się że problem będzie narastał do końca października bo ludzie narobili zapasów GB i będą chcieli jak najwięcej wykorzystaćMam dokładnie to samo z kartą Orange (pakiet wakacyjny) od jakiegoś czasu połączenie "zamarza" niekiedy całkiem rozłącza się, dotyczy zarówno 900MHz jak i 2100MHz w 3G
Sam zrobiłem "mały"

Podejrzewam że od listopada wszystko wróci do normy a przynajmniej mam taką nadzieję
-
Trochę dziwi mnie pomarańczowa polityka wprowadzania nowych pakietów internetowych w momencie, gdy występują problemy z tym, jak działają dotychczasowe, a szczególnie te wakacyjne 6GB. Ja też miałem jeszcze 10GB, ale te "przycinki" napsuły mi krwi na tyle, że wróciłem do taryfy OFnK. Limity straciłem, ale teraz są momenty, że działa, powiedziałbym, mniej mizernie (pingi i DL śmieciowe >200ms, <0,30Mbps, za to UL w normie, w obecnych warunkach dużo lepszy niż DL). Dziś pojawiła się aktualizacja mapy pozwoleń i widzę, że Networks! wreszcie dostał pozwolenia na UMTS 900 i LTE na terenie miasta. Może do połowy przyszłego roku coś odpalą. Na razie mizeria. Ludzie chyba faktycznie rzucili się na te pakiety i sieć się dławi.
-
- Użytkownik forum
Witamzimplusowany pisze:Dziś pojawiła się aktualizacja mapy pozwoleń i widzę, że Networks! wreszcie dostał pozwolenia na UMTS 900 i LTE na terenie miasta. Może do połowy przyszłego roku coś odpalą. Na razie mizeria. Ludzie chyba faktycznie rzucili się na te pakiety i sieć się dławi.
Tuż przed tą aktualizacją pozwoleń z 10 września, na "moim" BTSie trwała ponad tygodniowa modernizacja. Tak się zastanawiam, czy nie zamontowali też LTE - co wydaje się bardzo rozsądne. Jeśli tak jest to ciekawe kiedy można się spodziewać uruchomienia. Chodzi o ten BTS:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.41710 ... 49463/z/16
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
-
Od kilku tygodni tak (lub gorzej) wyglądają u mnie parametry połączeń Orange: wynik pomiaru prędkości speedtest.net. Inny pomiar jest dużo "ciekawszy", wykonany parę dni temu: wynik pomiaru. Stacja bazowa w odległości 1500 metrów, widoczność, brak przeszkód terenowych. Nie ma znaczenia, czy wymuszam 3G, czy łącze się w trybie dwuzakresowym. Wcześniej (2-3 miesiące temu) prędkość była w granicach 5-7 Mbps, pingi poniżej 100ms. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie wreszcie można korzystać z karty z pakietem wakacyjnym. Minus to prędkość koło 2 Mb/s.
-
Ja musiałem podziękować niestety firmie Orange i rozstac się z ich internetem bo juz nie dało sie korzystac rozsadnie.
Choc przyznam ze przez dwa lata chodzilo to rewelacyjnie.
Choc przyznam ze przez dwa lata chodzilo to rewelacyjnie.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Powiem wam, że sytuacja jest podobna gdy używac playa w roamingu, właczam orange muli, przełaczam t-mobile żyje a wszystko to z jednego miejsca i powiem, ze play po orange dziala lepiej niz samo orange
Co prawda play to badziew co jakis czas wypluwa problem z rejstracja w kazdej z tych sieci i niemożność połaczenia
swoje z pakietem wakacyjnym też przeszedłem w kolejnych 4 latach nie będe używał ich sieci 
Edycja: Zapmnialem napisac ze play po macierzystej sieci działa najgorzej... Dzisiaj tak sobie w nocy testowałem z ciekawosci po newsie iz t-mobile wpuszcza playa, pełno tych nowych stacji w mojej okolicy dodatkowe spostrzeżenie to 2100mhz mimo znaczie słabszego sygnalu działa 200% lepiej niż 900mhz w każdej testowanej sieci

Edycja: Zapmnialem napisac ze play po macierzystej sieci działa najgorzej... Dzisiaj tak sobie w nocy testowałem z ciekawosci po newsie iz t-mobile wpuszcza playa, pełno tych nowych stacji w mojej okolicy dodatkowe spostrzeżenie to 2100mhz mimo znaczie słabszego sygnalu działa 200% lepiej niż 900mhz w każdej testowanej sieci
-
Ja swój problem z działaniem sieci zgłosiłem oficjalnie do Orange za pomocą formularza na stronie zasieg-orange.wp.pl. Wkrótce zadzwonili, aby zebrać bardziej szczegółowe informacje i w ciągu 2-3 dni problem został rozwiązany. Prędkość wróciła do przyzwoitej normy, pingi podobnie, nie zrywa transferu. Zgłoszenie zostało oficjalnie zamknięte na początku tygodnia, kiedy znowu do mnie zadzwonili i zapytali, czy sytuacja uległa poprawie. Potraktowali sprawę należycie, rozwiązali problem i jeszcze dostałem w ramach rekompensaty doładowanie 25 zł. Tym razem sprawa ma pozytywny finał. Na dodatek Networks zaczął modernizować sieć na pobliskich stacjach, więc rokowania wreszcie są obiecujące.
- XanPL
dziś dostałem takiego sms-a :
"Informujemy, ze w dniach 28.10 do 18.11 będziemy unowocześniać siec naszych nadajników w okolicy Legionowo-Radzymin. Prace mogą spowodować chwilowe przerwy w dostępności sieci lub spadek jakości połączeń. Przepraszamy za ewentualne utrudnienia. O szczegółach prac możesz przeczytać na orange.pl/lepszyzasieg"
coś mi się zdaje że będzie LTE
"Informujemy, ze w dniach 28.10 do 18.11 będziemy unowocześniać siec naszych nadajników w okolicy Legionowo-Radzymin. Prace mogą spowodować chwilowe przerwy w dostępności sieci lub spadek jakości połączeń. Przepraszamy za ewentualne utrudnienia. O szczegółach prac możesz przeczytać na orange.pl/lepszyzasieg"

-
- Użytkownik forum
Czekam z niecierpliwością na efekty. Modem E3276 już mam.XanPL pisze:dziś dostałem takiego sms-a :
Pozdrawiam
liliputek
liliputek