Darmowe usuwanie simlocków z MODEMÓW Huawei

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ggreggor
Początkujący użytkownik forum

Re: Darmowe usuwanie simlocków z Huawei

Post autor: ggreggor »

Witam proszę o pomoc przy ściągnięciu simlocka z huawei U8650 zakupionego w Szwecji. Czy możliwe są bezpłatne sposoby wpisania kodu np. ze strony A-ZGSM.com bo nie jest wymienione, że wspiera mój model. Co prawda generuje kod po wpisaniu IMEI ale zwlekam z jego wpisaniem w obawie, że coś się popsuje. Proszę o pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ggreggor pisze:Co prawda generuje kod po wpisaniu IMEI ale zwlekam z jego wpisaniem w obawie, że coś się popsuje.
Standardowo jest 10 prób wpisania. Jedynie jak można popsuć to zablokować licznik i trzeba pójść do serwisu, żeby to odblokować.

[ Dodano: 2012-06-25, 00:09 ]
Oczywiście 10 zazwyczaj. Nie wiem czy nie jest inaczej w twoim przypadku.
edit91

simlock HUAWEI E1752

Post autor: edit91 »

Witam,

Proszę o pomoc w sciągnieciu simlocka z modemu HUAWEI E1752, simlock na sieć Orange.
Chciałabym aby ktoś mi wytłumaczył jak krowie na miedzy, jak pozbyć się tej przeklętej blokady, bo oczywiście salony orange nie świadczą takiej usługi a modem jest mi potrzebny do odbierania internetu za granicą :)
Wiem że trzeba wygenerować jakiś kod korzystajac z nr IMEI, ale chciałabym aby ktoś wytłumaczył mi krok po kroku, będę bardzo wdzięczna :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Prosta sprawa.
Generujesz sobie kod na podstawie numeru IMEI np. na tej stronie:
http://www.lur.nu/unlock/huawei/

Potem wkładasz kartę innego operatora do modemu. Po włączeniu aplikacji i próbie znalezienia zasięgu poprosi o wprowadzenie kodu. Musisz wtedy wpisać ten wygenerowany wcześniej kod.

To tyle. :)

P.S.
Są inne stronki do generowania i więcej znajdziesz tutaj: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=Simlock
edit91

ja.michal pisze:Po włączeniu aplikacji i próbie znalezienia zasięgu poprosi o wprowadzenie kodu.
Rozumiem że chodzi o aplikację mobile partner?
Nachos

Post autor: Nachos »

witammam problem z simlockiem na modemie huawei e169 numer imei 35............271 facet w tmobile powiedzial ze bedzie dzialac a tu lipa prosilbym o szybka pomoc,

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-07-30, 13:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a>

Czy tak trudno przeczytać 2 posty wcześniej?
Ostatnio zmieniony 2012-07-30, 12:55 przez Nachos, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

edit91 pisze: Rozumiem że chodzi o aplikację mobile partner?
Zgadza się. :)
edit91

Problem z Mobile Partner

Modem odblokowałam tylko teraz mam problem z Mobile Partner. Nie mam żadnego utworzonego profilu a jak próbuje go stworzyć nie mam pojecia jakie wartości zaznaczać :( jedyne co robię to wpisuję nazwę profilu :P proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

edit91 pisze: mam żadnego utworzonego profilu a jak próbuje go stworzyć nie mam pojecia jakie wartości zaznaczać :(
A może zrób to co tu pisze http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16246 Wtedy będziesz miała skonfigurowane profile. Wystarczy go tylko wybrać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
raffo19

HUAWEU u8650 SIMLOCK COMVIQ

Post autor: raffo19 »

Witam .
Miesiąc temu zakupiłem w Szwecji tel. Huawei u8650 z smilockiem .
Chciałbym zdjąć tą blokadę . Korzystam z sieci PLUS . Jestem zielony w tych tematach dlatego proszę serdecznie o pomoc . (szybką pomoc)
Pozdro .
krzak21

Post autor: krzak21 »

witam

Została mi jedna próba.

Proszę o pewne kody do Huawei E160 (niemieckie fonic)
imei:35476...

Dzięki

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-08-19, 15:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a> na pw proszę podawać.
Ostatnio zmieniony 2012-08-19, 14:41 przez krzak21, łącznie zmieniany 2 razy.
j.worek

Post autor: j.worek »

Witam...

Mam E173s-2 no i problemik.
Pracuje w Orange i pewnie ma simlocka, a teraz mam kartę dodatkowo z PLAYa i jej nie widzi - czy ktoś jest w stanie mi łopatologicznie pomóc??

Z góry dziękuję.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakiej aplikacji używasz? Prosi o jakiś kod po uruchomieniu programu z kartą Play?
Można wygenerować kod do zdjęcia SIM-Locka na podstawie IMEI modemu. Potem w aplikacji Huawei Mobile Partner po włożeniu modemu z kartą inną niż jest SIM-Lock program poprosi o kod. Po jego podaniu modem będzie już odblokowany.
Kod możesz wygenerować np. tutaj: http://a-zgsm.com/freecode/
j.worek

Korzystam z Business Everywhere i chyba to nie jest to co powinno być, bo po włożeniu karty PLAY pewnie powinnam skonfigurować w jakiś sposób połączenie, ale nie wiem jak.
A stronka mi pomogła i chyba ściągnęłam simlocka (dziękuję) - do tego użyłam: Internet Manager`a z T-Mobile.

Teraz piszę, bo dalej korzystam z Orange, ale chciałabym Z PLAYa, bo on jest mój, a Orange tylko pożyczony (mam na myśli kartę)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

j.worek, ustawienia połączenia powinny być te same. Jeśli nie działa to dla Playa APN zostaje internet a login i hasło puste. Tyle.
j.worek

W ORANGE jest:
APN internet
login internet
hasło internet

Gdy w PLAu próbowałam zrobić tak jak napisałeś to mi się nie udało, bo jednak chce bym wpisała jakiś login i hasło (te z ORANGe nie działają) :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Problem jest w aplikacji od Orange. Wypadałoby zainstalować Mobile Partner od Huawei. Wtedy wszystko możesz sobie wpisać i zrobić kilka profili.

[ Dodano: 2012-09-09, 14:37 ]
Oczywiście aplikację Orange trzeba najpierw wywalić.
j.worek

A czy mogłabym prosić o wskazanie dokładnej lokalizacji tego pliku oraz czy wtedy będę mogła wpisać tak, że będę mogła z jednego modemu korzystać z dwóch kart SIM: Orange i PLAY?
Proszę o dokładną lokalizację, bo jak widać to chyba coś złego pościągałam i dlatego mi tak nie wychodzi.

Ponadto dzisiaj niemalże się rozpłakałam, bo myślałam, że już MODEM zepsułam, bo sie okazało, że odinstalowałam INTERNET MANAGER (Win Installer Internet Manager 22.001.18.42.55) i tak się stało, że zarazem mój komputerek nie widział już MODEMU (tzn. można było zainstalować aplikację ORANGE, z początku instalacji pokazywał się MODEM w MENADŻERZE, ale jak instalacja się kończyła to i MODEM znikał i nie mogłam się połączyć.

Ps. Ponadto dzisiaj sprawdzałam na innym kompie - to chyba SIM-LOCKa udało mi się ściągnąć, ale jak chciałam się połączyć z kartą PLAYa za pomocą tego programu co PLAY daje to mi wyskakiwał komunikat na samym początku, że "połączenie zostało zakończone" a wskaźnik zasięgu mi pokazywał na 5 kresek.
Tak, więc już sama nie wiem, czy ten simlock jest czy go nie ma, a jeśli nie ma to dlaczego nie chce mi się łączyć?
Acha... a czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy mam jeszcze tego simlocka czy też?
Teraz łączę się poprzez BUSINESS EVERYWHERE na karcie ORANGE i dodatkowo mam zainstalowany ten INTERNET MANAGER, bo inaczej przecież nie chciał mi widzieć modemu nawet jak dzisiaj odinstalowałam tego INTERNET MANAGERA a zainstalowałam BUSINESS.. - dla mnie to dziwne, że tak teraz mam, bo z początku miałam tylko tego z ORANGE i działało.

Ot taka ze mnie blondyna, że mi nic nie wychodzi... :(

Dziękuję za odpowiedź
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Aplikację poszukaj na chomiku u jednego z kolegów forum: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=412899#412899

Ustawienia połączenia dla Play to tylko APN internet.

W Mobile Partner możesz mieć wiele profili i wybierać je przy połączeniu.

Jeśli masz zasięg Playa w managerze to nie ma już SIM-Lock. Błąd połączenia najpewniej jest przez złe ustawienia połączenia.
j.worek

No i dalej się będziecie ze mnie śmiali: byłam na chomiku u le... i niestety nie mam pojęcia do czego służą te jego pliki i który powinnam wybrać, by mi wszystko dobrze działało, a nie chciałabym czegokolwiek uszkodzić w swoim modemie i jednocześnie nie chciałabym kasować z modemu tego oprogramowania co teraz na nim się znajduje tzn ORANGE - czy się tak da?

Dla was to pewnie śmieszne problemy, ale dla mnie jak widać nie do przebycia. :(

Co do połączenia na karcie PLAYa to w opcjach mam tak jak chyba być powinno, czyli APN internet, numer to *99#, a hasło i nazwa są puste - a mimo to pojawia się komunikat, że mam port zajęty :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

j.worek, powinno pasować UTPS 21.005.20.00.55.zip.
Musisz aplikację Orange odinstalować. Reset, instalacja Mobile Partnera i dopiero włóż modem. Anuluj autostart aplikacji Orange.

Skoro wywala port zajęty musisz mieć włączoną jeszcze jakąś aplikację do modemu lub dial-up. Ewentualnie inne połączenie na modemie aktywne.
j.worek

Dziękuję bardzo - programik ładnie działa.

Na karcie ORANGE bardzo ładnie pracuje.

Niestety na karcie PLAYa nie wychodzi - wkładam kartę, w profilach dodaję kolejny profil i widać, że na pasku jest 5 kreseczek, ale nie pyta się mnie o PINa, jak to było w przypadku karty ORANGE, a ponadto pojawia się komunikat: "Nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, więc port używany do tego połączenia został zamknięty."
Ponadto jak sama wpisałam PINa w narzędzia/operacja PIN/włącz weryfikację PIN to wyskakuje mi błąd i pozostały mi tylko 2 próby, by wpisać kolejny raz PIN.
Tego też nie rozumiem, bo aby sobie zablokować PIN trzeba wpisać 10 razy źle i wtedy PUKa...

Jeśli mam coś nie tak z portami, czy z czymś tam to jak i gdzie mam to odszukać co mi przeszkadza, że nie łączy?

Coś widzę, że dalej się motam.. :(

Ps. czy zmiany kart SIM można dokonywać przy włożonym modemie, czy też za każdym razem muszę go wyciągać?
I zauważyłam, że po przełożeniu karty za każdym razem muszę wpisywać na nowo PIN, bo mi nie działa "wyłączenie weryfikacji"
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Profil dla Playa oddzielny, prawidłowy masz?

Kartę SIM tylko na wyjętym modemie!! Możesz uszkodzić kartę SIM lub elektronikę modemu. W najlepszym przypadku modem zwariuje i nie zobaczy karty.

W przypadku Orange PIN będzie. Karty Playa nie powinny mieć.

Jaką tą kartę Playa masz? Play Online czy inną? Karta działa poprawnie w innym modemie/telefonie?
j.worek

Dziękuję ja.michal za okazaną pomoc i troskę - teraz wszystko pracuje mi jak należy :ok: :roll: :)

Wyjaśniam od początku, jakby ktoś miał podobny problem:
- modem był z simlockiem - zdjęłam go zgodnie ze wskazówkami
- po zdjęciu simlocka chciałam korzystać z dwóch kart: sieci ORANGE i PLAY na tym jednym modemie
- po zainstalowaniu Mobil Partnera (wskazanym przez ja.michal ;) )mogłam połączyć się tylko z ORANGE (po wpisaniu PIN karty), jeśli chodzi o PLAY to modem widział sieć, ale nie mógł połączyć się ze zdalnym komputerem
- zadzwoniłam do BOK PLAYa i tam równie miła pani zmieniła "coś" w systemie i działa (z tego wynika, że problem nie leżał po mojej stronie)
- przy ORANGE muszę nadal wpisywać PIN karty, przy PLAYu nie żąda ode mnie PINu

Teraz wszystko pracuje jak należy, mogę korzystać z dwóch kart na jednym modemie i jestem szczęśliwa - jeszcze raz dziękuje :brawa: :papa:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to fajnie. :ok:
asus85

Post autor: asus85 »

Witam. Posiadam modem huawei E1752 z sieci orange i chciałbym zdjąć simlocka z niego lecz na żadnej z podanych we wczesniejszych postach stronie nie mogę wygenerować kodu z IMEI. Czy ktoś ma jakąś sprawdzoną stronkę która działa albo jakim programem można wygenerować taki kod?? Z góry dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

asus85

Post autor: asus85 »

Witam ponownie. Poradziłem sobie z wygenerowaniem kodu z IMEI potrzebnego do zdjęcia simlocka odpowiednim programem. Służę oczywiście pomocą. Proszę pisać na priv lub na @ numery IMEI. Pozdrawiam. ;)
mirecky

Post autor: mirecky »

Gdyby ktoś potrzebował kodu simlocka do modemów Huawei z nowym zabezpieczeniem np. E353, E367 to służę pomocą. Wystarczy podanie IMEI modemu.
groc

Post autor: groc »

mirecky pisze:Gdyby ktoś potrzebował kodu simlocka do modemów Huawei z nowym zabezpieczeniem np. E353, E367 to służę pomocą. Wystarczy podanie IMEI modemu.
Witam. Czy ten kod zadziałałby też na e353 HiLink?
IMEI XXXXXXXXXXXXXX

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-22, 10:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-22, 10:47 przez groc, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ