Iplus - koniec umowy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Iplus - koniec umowy

Post autor: Darek.74 »

jarek999 pisze:To że się ogranicza nadużywanie sieci poprzez ściąganie setek GB
Ale innym sieciom to się opłaca? Poza tym testowałem w paru miejscach i sieć zawsze była najmniej obciążona w godzinach działania iPlusopobieracza. Więc argument o przeciążeniu sieci odpada :roll:

[ Dodano: 2012-07-13, 13:55 ]
Poza tym jak to się mówi syty głodnego nie zrozumie ;) Masz radiówkę więc nie potrzebujesz plusa do ściągania, a nie wszyscy mają takie możliwości.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Darek.74 pisze: Ale innym sieciom to się opłaca? Poza tym testowałem w paru miejscach i sieć zawsze była najmniej obciążona w godzinach działania iPlusopobieracza. Więc argument o przeciążeniu sieci odpada :roll:
Poza tym jak to się mówi syty głodnego nie zrozumie ;) Masz radiówkę więc nie potrzebujesz plusa do ściągania, a nie wszyscy mają takie możliwości.
Polkomtel nikogo nie trzyma na siłę-jest oferta konkurencji proszę z niej korzystać. Osobiście jak już potrzebuję ściągać duże pliki to robię to właśnie na łączu iPlusa: 1-mam bdb transfery, 2-mam klienta torrentów na routerze, 3-czytać proszę co zaproponowałem wyżej koledze @SierraWireless. :hyhy:
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:Polkomtel nikogo nie trzyma na siłę-jest oferta konkurencji proszę z niej korzystać
Nie wszyscy mają dostęp do konkurencji
jarek999 pisze:Osobiście jak już potrzebuję ściągać duże pliki to robię to właśnie na łączu iPlusa
To fajnie, ale masz świadomość że w razie bliskości końca limitu możesz się posiłkować łączem radiowym, a inni mogą nie mieć tej możliwości. Tylko proszę nie pisz że ty tyle nie ściągasz, bo tekst pod spodem jest z twojej autopsji :D
jarek999 pisze:(nawet jestem pewien że znaczna część tych plików multimedialnych jest nawet raz nie przejrzana)

Ja też mam miesiące że prawie nic nie ściągam, ale są takie np. zima gdzie ściągam sporo i się nie wypieram, po to zresztą zrobili iplusopobieracza, no nie? ;) Ale nowy guru wszystko zepsuł :dobani:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74 pisze: To fajnie, ale masz świadomość że w razie bliskości końca limitu możesz się posiłkować łączem radiowym, a inni mogą nie mieć tej możliwości. Tylko proszę nie pisz że ty tyle nie ściągasz, bo tekst pod spodem jest z twojej autopsji :D
Tu nie mojej żadnej autopsji ( informacje od kolegów z pracy którzy korzystają z zamkniętej sieci lokalnej na dużych osiedlach w Łodzi i gdzie wymieniają pliki z prędkościami 100Mb/s +...). Jak już to oglądam TV on-line płacąc za określony pakiet TV. Jeżeli jednorazowo ściągam 10+GB to są dane systemów operacyjnych. Jeżeli by mi było mało to brałbym wyższy abonament lub jak nie mam możliwości u innego operatora to brałbym drugi abonament dostając za to dodatkowy bonus w GB. Najlepiej żeby było wszystko za free "prawie jak w Grecji" a później lament. :]
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:Najlepiej żeby było wszystko za free "prawie jak w Grecji" a później lament. :]
No jasne, niech się bogacą korporacje czyt. konto na Cyprze. A my płaćmy dalej jedne z najwyższych cen za neta względem zarobków w Europie. Najlepiej ponosić koszty polskie, płacić pracownikom polskie pensje, a brać za usługę tyle co w krajach zachodnich, prawdziwe Eldorado dla pana Zygmunta :]

Ale mniejsza z polityką, uważam że w chwili obecnej net z Plusa jest najgorszą opcją jako internet podstawowy, tu jeżeli jest możliwość zdecydowanie prowadzi Play. Za to jako dodatkowy do stałego łącza, nadaje się znakomicie z racji zasięgu i niezłej jakości, w tedy limity są drugorzędną sprawą.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74 pisze: No jasne, niech się bogacą korporacje czyt. konto na Cyprze. A my płaćmy dalej jedne z najwyższych cen za neta względem zarobków w Europie. Najlepiej ponosić koszty polskie, płacić pracownikom polskie pensje, a brać za usługę tyle co w krajach zachodnich, prawdziwe Eldorado dla pana Zygmunta :]
Piszemy tutaj o necie mobilnym-3G/4G, mamy się czym pochwalić jego ceny z pewnością należą do grupy najniższych w Europie a jakość stoi na równie wysokim poziomie. Ba mamy na znacznym obszarze PL dostęp darmowy (BDI-Aero2), możemy być wzorem dla innych. :ok:
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:możemy być wzorem dla innych. :ok:
Wzorem to może być skandynawia, kraje bałtyckie np. Estonia. Tam to jest rozwój :ok:
A u nas co? BDI wymuszone przez urząd :hyhy: Mieszkasz w mieście wojewódzkim i stąd twój optymizm. Mam kolegę z osiedla w Warszawie gdzie jest UPC ma super łącze i też nie wie o co tym ludziom chodzi? jak net jest super szybki i tani. A ja mieszkam 15 km od niego i dobrze działa tylko iPlus. Wiem że biadolenie teraz nie w modzie, ale dużo się musi jeszcze u nas zmienić żeby łechtać naszych operatorów pochwałami, bo jeszcze nam w piórka obrosną :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74 pisze: Wzorem to może być skandynawia, kraje bałtyckie np. Estonia. Mieszkasz w mieście wojewódzkim i stąd twój optymizm. A ja mieszkam 15 km od niego i dobrze działa tylko iPlus. Wiem że biadolenie teraz nie w modzie, ale dużo się musi jeszcze u nas zmienić żeby łechtać naszych operatorów pochwałami, bo jeszcze nam w piórka obrosną :)
Podajesz wzory dla dla dostępu stałego realizowanego głównie przez łącza kablowe. Nigdy u nas tak nie będzie:1-główną przyczyną była chora prywatyzacja TP w 2000 roku, 2-rozwój technologi bezprzewodowej wymusi zmianę dostępu (mimo znowelizowanych przepisów budowlanych). Nie o piórka tu chodzi ale o złotówki i pan Solorz ostro będzie wypychał z rynku Orange-ADSL (zabranie ulgi internetowej tylko wzmacnia jego pozycję). Internet jest dobrem powszechnym- dziś dostęp do sieci w Plusie, CP jest już od 15zł (0,5GB, ale abonenci TV CP dostają dodatkowe bonusy GB i wszystko może być na jednej fakturze), co w dobie kryzysu będzie miało duże znaczenie (na ADSL najtańszy dostęp to cena ok. 80zł). To że mieszkam w mieście nie oznacza że nie znam realiów poza nim (mam działkę 100km od Łodzi i tam mimo pięknej podziemnej infrastruktury TP i blisko biegnących światłowodów na liniach TP-Orange brak możliwości technicznych). Dobrze że od prawie 1,5roku jest CDMA Nordisk-Plus i mam dostęp po przyzwoitej cenie, wcześniej tylko CDMA-Orange z przeciążonymi stacjami, wyśrubowanymi cenami. Wiele mogła by poprawić aktywna działalność PKP-"TK" ale widać że brak w zarządach tej spółki ludzi z j...mi. :cfaniak:
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Ręce opadają, u mnie iPlus znowu zaczytał profil QOS 2Mbit/512kbps
Obrazek
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Darek.74 pisze:Ja też mam miesiące że prawie nic nie ściągam, ale są takie np. zima gdzie ściągam sporo i się nie wypieram, po to zresztą zrobili iplusopobieracza, no nie? Ale nowy guru wszystko zepsuł
Widzę, że kolejny temat i kolejna szopka, gdzie jarek999 nieudolnie tłumaczy się tak jakby on tą ofertę układał i musiał ją usprawiedliwiać.
Szukasz dziury w całym, oferty nie są coraz gorsze. To że się ogranicza nadużywanie sieci poprzez ściąganie setek GB (nawet jestem pewien że znaczna część tych plików multimedialnych jest nawet raz nie przejrzana), nie można nazywać dawaniem gorszych ofert (bo jednak w najnowszych ofertach limity dzienne rosną a u konkurencji stoją od ponad roku).
Możliwość ściągnięcia 200GB danych, a następnie możliwość ściągnięcia 100GB danych JEST POGORSZENIEM OFERTY i choćbyś nie wiem jak pokrętnie to argumentował na nic się to nie zda, nawet jeżeli dotyczy to cudownego Polkomtela. Nikt nie musi się tłumaczyć czy pliki które ściągał zostały przejrzane, po co je ściągał i robił ideologiczny wywód nt. ściągania z sieci treści multimedialnych. Bo to jest klienta sprawa i może sobie nawet ściągnąć 300GB materiałów +18 ściągnąć w dwie noce - u konkurencji się tłumaczyć nie musi.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Bo to jest klienta sprawa i może sobie nawet ściągnąć 300GB materiałów +18 ściągnąć w dwie noce - u konkurencji się tłumaczyć nie musi.
Nie wiem po co się tu wymądrzasz skoro nienawidzisz tak Polkomtela-to jest dyskusja o ofertach dla klientów którzy chcą pozostać w sieci na premiowych warunkach. Przecież to normalne że najważniejszy jest limit w ofercie podstawowej-dziennej i prędkości sieci, jakość połączenia,stabilność...Tak się składa że na dziś Polkomtel ma najwyższe limity dzienne w stosunku do wysokości abonamentu (P4 w ofertach bez sprzętu). Te 300GB to ściągnie wyłącznie na LTE, HSPA DC Orange jak go 15 razy nie rozłączy. Czy to będzie w sieci X czy Y jest to nadużycie (na szczęście robi tak może 1/10:1/100 osób bo w przeciwnym razie z sieci w nocy nie można by było korzystać w normalny sposób). Dla ogólnej informacji o to jakie są trendy światowe- http://www.spidersweb.pl/2012/06/att-pl ... -lata.html , ale i u nas mogą też nastąpić zmiany- http://www.spidersweb.pl/2012/04/orange ... rnetu.html , w skrócie korzystasz płać. :cfaniak:
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:Nie wiem po co się tu wymądrzasz skoro nienawidzisz tak Polkomtela
Ależ ja Polkomtela nie nienawidzę, wręcz ceniłem sobie ich sieć dopóki nie wprowadzili cudownego UMTSu 900 robiąc sieczkę z eteru.
jarek999 pisze:Tak się składa że na dziś Polkomtel ma najwyższe limity dzienne w stosunku do wysokości abonamentu
Gdzie? Plus 59zł 10GB, noce ograniczone, Orange 59zł 15GB noce nieograniczone. Gdzie tu widzisz najtańszą ofertę podstawową?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze: Gdzie? Plus 59zł 10GB, noce ograniczone, Orange 59zł 15GB noce nieograniczone. Gdzie tu widzisz najtańszą ofertę podstawową?
To widać od kogo uciekali klienci-to jest świeża oferta, sami jeszcze w to nie wierzą że za taką kasę muszą sprzedawać pakiety bo przekreślają starą. Polkomtel dał im popalić. :hurra:
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:To widać od kogo uciekali klienci-to jest świeża oferta, sami jeszcze w to nie wierzą że za taką kasę muszą sprzedawać pakiety bo przekreślają starą. Polkomtel dał im popalić.
Tak właśnie wygląda z tobą dyskusja. Dostajesz jasną odpowiedź że się mylisz (albo 10GB + 50GB jest mniejsze od 15GB + nielimitowanych nocnych) po czym wyjeżdżasz z czymś jakby z innego świata. Dlatego jest to bezcelowe.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze: 10GB + 50GB jest mniejsze od 15GB + nielimitowanych nocnych
Nie czytasz treści zawartych w tym wątku tylko wskakujesz i jedziesz po Polkomtelu (ja 52,50zł brutto mam 15GB, teraz przy nowej ofercie jest za kwotę 56zł brutto 18GB z dostępem do LTE, czy tj. równe z 15GB za 59zł???). :papa:
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:Nie czytasz treści zawartych w tym wątku tylko wskakujesz i jedziesz po Polkomtelu (ja 52,50zł brutto mam 15GB, teraz przy nowej ofercie jest za kwotę 56zł brutto 18GB z dostępem do LTE, czy tj. równe z 15GB za 59zł???).
A ty nie czytasz co sam piszesz. Mówisz wcześniej o ofercie PODSTAWOWEJ a nie o wybłaganej na kolanach przez pierdyliard telefonów i wypowiedzeń ofercie przedłużeniowej.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze: wybłaganej na kolanach przez pierdyliard telefonów i wypowiedzeń ofercie przedłużeniowej.
Nie mam kompleksów na punkcie żadnego operatora, poza tym to oni starali się żebym został w sieci i do mnie dzwonili (w ciągu 11-lat nie zdarzyło się nigdy aby mieli jakieś opóźnienie w płatnościach które obsługuje mój bank), podczas wypowiedzenia w salonie rozmowa była krótka i czytelna albo przyjmujecie moje warunki albo przechodzę do konkurencji-telefon z centralą w Warszawie przy życzliwym wsparciu konsultantki w salonie Plusa (efekt-telefon w ciągu kilkunastu godzin i bdb oferta). Z ofert konkurencji brałem pod uwagę tylko P4, gdyż ww oferty w Orange jeszcze nie było 31maja br.( w mojej lokalizacji mimo stabilności download-u, upload na Playu mnie zdecydowanie nie satysfakcjonuje ok. 0,5Mb/s), Orange mimo zdecydowanie mniejszej stabilności z powodu relatywnie znacznie większego upload-u była by rozpatrywana jako alternatywa (nie z powodu darmowych nocy bez limitu-miałem to do tej pory-nie ściągałem nigdy więcej w tym czasie ponad 20GB-kiedyś na początku jak była uruchomiona ta usługa i małe dzienne limity to tak). Team Solorza ma teraz największe możliwości i daje popalić właśnie najwięcej Orange-które się przecenia w necie 3G i CDMA a w niedalekiej przyszłości będą obniżki na ADSL (klienci uciekają, oferta jest tak świeża że jeszcze nie zdążyli jej z aktualizować w opcji bez modemu). :D
jareq
Awatar użytkownika
neopl
Stały użytkownik forum

Post autor: neopl »

Cześć. Kończy mi się w grudniu umowa, teraz już przysyłają ulotki i SMS-y żebym przedłużył itd..No i w końcu zadzwoniłem do nich aktualnie 10GB i od 24-8 pobieracz za 60zł zaoferowali 12GB i od 24-8 50GB za ta sama kasę czyli 60zł. Normalnie śmiech na sali. Jak nie zaoferują czegoś lepszego niech mnie cmokną gdzieś.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-22, 09:53 ]
Bez takich słówek :nienie:
Ostatnio zmieniony 2012-07-22, 08:53 przez neopl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

neopl pisze:Normalnie śmiech na sali.
Z tego co było w tym wątku to już niestety nic dobrego od nich nie da się wyciągnąć. Tak więc nie liczyłbym za bardzo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
neopl
Stały użytkownik forum

Post autor: neopl »

Dokładnie dlatego przechodzę do PLAY na koniec umowy. ;)
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Nie chciałem zaśmiecać forum nowym tematem, więc zadam moje pytanie w tym. Od trzech lat korzystam z iplusa. Przez dwa lata w ramach umowy i przez rok w ramach automatycznego przedłużania się tejże umowy. Teraz nadarzyła się dogodna okoliczność dla mnie, aby przedłużyć umowę na nowych warunkach. Dlatego też mam kilka pytań z tym związanych.
1. Czy opłaca się brać ofertę beż modemu? Jeżeli kupię modem na rynku to nie będę miał programu do łączenia się z Internetem (wybrałbym opcję z LTE).
2 Jeżeli wybrałbym opcję z LTE to czy będę mógł korzystać w razie potrzeby z wolniejszych technologii?
3. Co mogą mi zaoferować za przedłużenie umowy? Jestem w tym kompletnie zielony, a nie chcę , żeby konsultant widząc mój brak rozeznania w temacie, wciskał mi jakąś marną promocję, jeżeli mam szansę na lepszą.
4. Taką sprawę lepiej załatwiać w zwykłym salonie, salonie firmowym, czy też przez telefon?
5. Jaki limit danych będzie dla mnie najlepszy, jeżeli lubię oglądać seriale w Internecie i często przeglądam kwejka? Nie miałem do czynienia z dużymi prędkościami przesyłu danych, stąd moje pytanie.
Dodam jeszcze, że moja dotychczasowa oferta to iplus 75 i 3GB danych. Nie mam zbyt dużego rozeznania w komputerach, więc raczej wszystkie bardziej skomplikowane rozwiązania (zwłaszcza pytania drugiego) nie będą dla mnie przydatne. Wiem, że niektóre pytania mogą wydać się Wam głupie. Proszę jednak o konkretne odpowiedzi, gdyż jest to teraz dla mnie bardzo istotna sprawa. Z góry dziękuję.
Usagi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

usagi pisze: Jeżeli wybrałbym opcję z LTE to czy będę mógł korzystać w razie potrzeby z wolniejszych technologii?
Ale musisz też mieć modem obsługujący LTE i HSPA a ich wybór jest mizerny i wszystkie pochodzą od CP/Plusa.
Nie pomagam na PW!
usagi

wojteks pisze:a ich wybór jest mizerny i wszystkie pochodzą od CP/Plusa.
No jeżeli kupię to tylko taki, który ma zarówno HSPA jak i LTE. Poza tym, czy to źle , że pochodzą od operatora? Dla kogoś tak niedoświadczonego jak ja to nawet lepiej. Nie będę miał wątpliwości, który wybrać. Rozumiem, że te w ofercie Plusa obsługują wszystkie technologie (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA i HSUPA/HSPA+/LTE)? Czy ktoś mógłby udzielić odpowiedzi na pozostałe pytania?
Usagi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

usagi pisze: Rozumiem, że te w ofercie Plusa obsługują wszystkie technologie
Te czyli które?

Właściwie tylko Huawei e398 ma LTE i router Samsung GT B3800 ma LTE, reszta to HSPA/HSPA+ lub niższe technologie.
Nie pomagam na PW!
usagi

Te czyli które?
no przecież napisałem: wszystkie technologie (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA i HSUPA/HSPA+/LTE)
ale ten Huawei e398 i router Samsung GT B3800 mają powyższe technologie? Dobrze zrozumiałem? Największym problemem dla mnie jest właśnie wybór modemu. Nie przebywam bowiem przez cały czas w dużych miastach, gdzie mógłbym korzystać z LTE. Dlatego możliwość korzystania z wolniejszych technologii jest dla mnie taka ważna.
Usagi
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Kup Modem Huawei e398 z LTE na wolnym rynku na alledrogo np. i masz go za ok250-300zł

Wtedy bierz bez modemu umowę, jeśli dostaniesz kartę u-sim z LTE to masz większy limit i krótka umowę.
Porównaj umowy bez modemu na stronie plus.pl i na stronie cyfrowypolsat.pl i wtedy z nimi negocjuj co Ci dadzą.

Jak nie stać Cie na modem to i tak bierz bez modemu nową umowę i nie daj się skusić na modem e398za mniej(chyba, ze przeliczysz limit-cena modemu i wyjdzie Ci taniej ) limitu-uzbierasz przez 3-miesiące na ten nowy z LTE i się przemęczysz na starym modemie i gitara.

Pomyśl policz kombinuj jak się da, oni i tak swoje zarobią, a jakbyś reklamował to i tak na swoim postawią, więc się nimi nie martw,bo jak tak dalej pójdzie to Networks! ich pokona i będą mieć spoko zasięg i technologię,a LTE to będą tylko bajki i tylko w miastach i ludziom będzie mega szybko limit uciekać(na youtoube, szybko nadpisuje bufor ), a zasięg będzie taki sobie.
Ja osobiście wolę mieć stabilne, dobre HSPA+ na UMTS900/2100 niż przereklamowane LTE, gdzie za koszt reklamy mogli by poprawić jakość sieci, a tak to kwiatki są.
Ostatnio zmieniony 2012-07-24, 06:53 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
usagi

Dobrze. Może więc zapytam wprost. Czy z moim stażem w sieci mam szansę na najdroższą ofertę bez modemu, czyli abonament 159.90 zł i 40 GB transferu w dzień oraz 50 GB w nocy za 50 % wartości tego abonamentu, czyli dokładnie 79.95 zł na cały okres przedłużenia umowy? A jeżeli nie to jaka oferta, biorąc pod uwagę aktualne ceny dla nowych klientów jest w moim przypadku najbardziej realna? Jak mam przeprowadzić całą operację? Nigdy w życiu nie przedłużałem umowy i naprawdę nie wiem, co zrobić, aby zyskać jak najwięcej. :( Tak jak napisałem wcześniej zależy mi na zachowaniu możliwości korzystania ze wszystkich technologii przesyłu danych oferowanych przez Plusa.
Usagi
greenfrog

Post autor: greenfrog »

wojteks pisze:Właściwie tylko Huawei e398 ma LTE i router Samsung GT B3800 ma LTE
Warto dodać, że w Plusie jest również modem ZTE MF821 obsługujący LTE .
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

pogodabartek pisze:Kup Modem Huawei e398 z LTE na wolnym rynku na alledrogo np. i masz go za ok250-300zł
Nie opłaca się coś takiego-tak było w moim przypadku: oferta bez modemu była roczna a z modemem 2 letnia przy tym samym upuście 30%. Kolega przy takim abonamencie dostanie ten modem za 1zł ( abonament by wynosił 112zł). :ok:
jareq
usagi

jarek999 pisze: abonament by wynosił 112zł
Masz na myśli, że za 112 zł dostałbym ofertę z modemem za 1 zł na 2 lata i 40GB do wykorzystania w dzień? Pytam, bo w ofercie z modemem dla nowych klientów za abonament 159.90 zł jest 35 GB. Nie jestem pewien, czy chcę się wiązać znowu na 2 lata. Poza tym zależy mi na dużym limicie danych, żebym nie musiał patrzeć ile jeszcze do końca okresu rozliczeniowego. Poza tym chciałbym zostać raczej przy takiej kwocie, jaką płacę teraz, o ile to w ogóle możliwe i sensowne rozwiązanie. Czy mam najpierw wypowiedzieć umowę, czy zapytać, co tam dla mnie przygotowali?
Usagi
ODPOWIEDZ