Tak, w ogóle, to chodzi o to czy połączysz się z UMTS na dworzeCari pisze:Pewnie zaraz to zrobie ale interesuje Cie ping ?

Moderator: Moderatorzy
Tak, w ogóle, to chodzi o to czy połączysz się z UMTS na dworzeCari pisze:Pewnie zaraz to zrobie ale interesuje Cie ping ?
Kod: Zaznacz cały
C:\Users\karol>ping www.wp.pl
Badanie www.wp.pl [212.77.100.101] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=129ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=167ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=169ms TTL=245
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=150ms TTL=245
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 129 ms, Maksimum = 169 ms, Czas średni = 153 ms
Bez anteny to jest dobry wynik. Samo uzyskane połączenie to już połowa sukcesu. Teraz tylko odpowiedni modem i antena i trzymaj się limicieCari pisze:ak sprawdzilem marnie 10% ;/
Tak, na nodeB z poznańskiej masz nakierować antenę jak kupisz. Drugi problem, to czy starczy Ci kabla od miejsca gdzie będzie antena, do miejsca docelowego ? Jest go 10 metrów w zestawie, a dłuższego nie zaleca się kupować.Cari pisze:Niestety niesprawdzilem transferuJutro sprawdze
Tylko nakierowac mam antene na BT z poznanskiej tak
?
Tylko, że antena będzie miała lepszą widoczność z nodeB. Ominiesz tłumienie ścian, okien itp. I temu ma się większy zasięg.Irek. pisze:biedaku ,według wyliczeń pewnego Moderatora przy 7m Kabla konektorze
,złączkach zostaje Ci około 0dBi wzmocnienia albo nawet jest gorzej niż bez Anteny.
No to może wyjaśnisz nam to (bo sądzę, że to do mnie skierowaneIrek. pisze:mnie nie trzeba nic rozjaśniać raczej Moderatorom.
Dodam, że oczywiście temperatura nie ma żadnego znaczenia dla propagacji fal, ma je za to wilgotność powietrza. A ta jest w czasie silnego mrozu bardzo niska, co pozytywnie wpływa na zasięg. Gdy miałem Blueconnect to czasem podczas porannych lub wieczornych mgieł zanikało HSDPA.sp6huk pisze:Podczas mrozu jest bardzo dobra propagacja fal radiowych,
Maksymalna długość kabla USB to 5 metrów.Cari pisze:nawet modem nie szukal sieci czy to juz byla granica technologi USB 2.0?
Możesz kupić router obsługujący twój modem. Router z modemem stałby na strychu, a ty byś sobie pociągnął skrętkę do komputera, maksymalnie 100 metrów.Cari pisze:I czy jest jakies inne rozwiazanie ?
Tak, dobrze myślisz. Dobrze by było, jak byś podał moc sygnału w jednostce dBm za pomocą TopNetInfo, jaką masz na strychu.Cari pisze:Czyli na strychu polozym bym router (i jakies zrodla zasilania do niego wiadomo)i doniego podlaczyl bym sie swoj modem.
A laczyl z siecia przez skretke puszczona do komputera tak ;] ?
No nie za ciekawie, przydała by się antena zewnętrznaCari pisze:-93db i 16-19%cos nie zaciekawo to widze
Wszystko jest możliwe w sytuacji, kiedy jest słaby sygnał. Może zrywać połączenie, transfer może być nie za ciekawy, pingi zbyt wysokie. Więc lepiej kupić w takiej sytuacji antenę zewnętrzną. Powiedz jeszcze jakie masz teraz transfery i pingi w UMTS/HSDPACari pisze:Hmm to znaczy ze moze mnie zrywac? czy niewykozystuje w pelni potencjalu HSDPA ?