Antena zęwnętrzna

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

The Hg
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena zęwnętrzna

Post autor: The Hg »

Gdy transfer jest wykorzystany to strony się bardzo bardzo wolną ładują.
Ale czy 79dBi to jest dobry zasięg ?
I kiedy zasięg jest lepszy, gdy jest 70dBi czy jak jest 90dBi ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

The Hg pisze:Ale czy 79dBi to jest dobry zasięg ?
To jest dobry zasięg.
The Hg pisze:Gdy transfer jest wykorzystany to strony się bardzo bardzo wolną ładują.
Tu już nawet super antena nie pomoże.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

The Hg pisze:I kiedy zasięg jest lepszy, gdy jest 70dBi czy jak jest 90dBi ?
Lepszy jest -70 dBm, niż 90 dBm, pamiętaj o tym, że jest to wartość ujemna, nie dodatnia ;)
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

Ikona siły sygnału w routerze Axestell MV400
Ikona ta określa siłę sygnału sieci EV-DO wykorzystywanej w modemie
Poniższe zestawienie zasięgów dotyczy tylko sygnału EV-DO.

Wyłączona - Modem nie podłączony do komputera
Tylko antena (czerwona) Modem podłączony ale nie włączony
Tylko antena (biała) (Słaby sygnał) < -111dBm
Antena + 1 kreska (Słaby sygnał) -111 dBm <= sygnał
Antena + 2 kreski (Nisko-średni) -103 dBm <= sygnał < -98 dBm
Antena + 3 kreski (Średni sygnał) -98 dBm <= sygnał < -93 dBm
Antena + 4 kreski (Średnio-wysoki) -93 dBm <= sygnał < -88 dBm
Antena + 5 kreski (Najsilniejszy sygnał) sygnał <= -88 dBm
Jeśli trzymać się tego opisu, to ja ze swoim sygnałem ok. -68 dBm i pięcioma kreskami zasięgu właściwie mam już i tak idealny sygnał? A ja kupiłem antenę zewnętrzną żeby zejść do -60 dBm :hyhy:
Interesuje mnie do jakiego poziomu sygnału można teoretycznie jeszcze zejść?
Według moich obliczeń do stacji bazowej CDMA mam 7,5 km, wieczorem czytałem jeszcze na forum recenzję WiMax'a z Ery napisaną przez Blido, w której testował ściąganie 50MB pliku z http://noc.gts.pl/50mb.gts. Ściagnałem ten plik Operą i doznałem lekkiego szoku :zdziwko: transfer dochodził do 300 KB/s. Mam OFP od tygodnia, ale takiej szybkości jeszcze na tym łączu nie doświadczyłem, to chyba maksymalne możliwości tej technologii. Pingi mam w granicach 50-80 ms. Hmm czyli z tego co czytam na forum to całkiem dobre wyniki, pewnie stacja bazowa nie jest mocno obciążona. Nie wiadomo jak będzie w przyszłości, a umowę mam na 3 lata. Trochę się tym stresuję, jestem w zasięgu WiMaxa Netii i chciałbym sprawdzić ich usługę, żeby je porównać.
The Hg

Ale poprawiła ci ta antena prędkość serfowania po internecie ?
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

Nie, net śmiga tak samo jak na standardowej antence, ale to moje odczucie, poza tym żeby się przekonać faktycznie muszę ja prawidłowo zamontować i spróbuję skierować na inną stację bazową CDMA. Z moich obserwacji i z tego co się dowiedziałem na forum wyciągnąłem kilka wniosków, które chciałbym tutaj wyłuszczyć, Ameryki pewnie tym nie odkryję :) Wydaje mi się że jeśli jest dość silny sygnał (lepszy niż -90 dBm?) to wtedy najważniejszym elementem wpływającym na jakość łącza CDMA jest samo obciążenie stacji bazowej, tzn. ilu użytkowników z niej korzysta i ile ściągają w konkretnej chwili danych. To chyba najbardziej wpływa na transfer i na wielkość opóźnień. Na transfer wpływa też połączenia z konkretnym serwerem, jeśli druga strona ma słabe łącze to do ciebie też będzie słaby transfer i odwrotnie. Wydaje mi się też, że odległość od stacji bazowej i poziom sygnału nie są najistotniejsze jeśli chodzi o poziom opóźnień. Technologia CDMA ma pewien nieprzekraczalny zakres opóźnień, zaczynający się jakoś od ok. 50 ms w wzwyż, zwykle 55-75 ms, a jeśli są wyższe pingi to pewnie wina leży po stronie przeciążonej stacji bazowej albo tego, że samemu ściąga się w konkretnej chwili dużo danych, a czy sam zasięg ma tutaj znaczenie? Jeśli jest bardzo słaby to na pewno. A czy odległość od stacji bazowej ma znaczenie? Ja znajduję się w odległości 7,5 km od niej i mam sygnał ok. -68 dBM i ping ok 50-70 ms, więc ktoś kto znajduje się 0,5 km od tej stacji miałby sygnał -30 dBm i ping 20-30 ms? To raczej tak nie działa. Proszę o skorygowanie mojej wypowiedzi jeśli się mylę w jakieś kwestii :niepewny:
Asisst
Użytkownik forum

Post autor: Asisst »

plat1num pisze: transfer dochodził do 300 KB/s. Mam OFP od tygodnia, ale takiej szybkości jeszcze na tym łączu nie doświadczyłem, to chyba maksymalne możliwości tej technologii.
Mi ostatnio udało się ściągnąć plik ważący 10 MB, z prędkością dochodzącą do ponad 750 KB/s ;x Szkoda, że to już się pewnie nie powtórzy, szczególnie teraz kiedy mam limit. ;x

Czy opłaca się kupno drugiej anteny? Jedna mi dużo pomogła, ale jak będzie z drugą?
The Hg

A liczą się tylko odebrane dane czy wysłane też do tych 3gb co ja mam.
A właśnie. Czy można sobię powiększyć ten limit do np. 8-9gb ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

The Hg pisze:A liczą się tylko odebrane dane czy wysłane też do tych 3gb co ja mam.
Liczą się dane zarówno wysłane jak i odebrane,
The Hg pisze:Czy można sobię powiększyć ten limit do np. 8-9gb ?
Niestety nie można, w OFP jest tylko jedna taryfa z limitem 3GB, a migracja do OF nie jest możliwa.
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

Zrobilem testy z modemem na zewnatrz domu i poziom dB spadl z 90 do 71. Z antena zew. moze sie uda ponizej 70 dB zejsc. >Ta< antena bedzie dobra?
Asisst
Użytkownik forum

Post autor: Asisst »

czerwon pisze:Zrobilem testy z modemem na zewnatrz domu i poziom dB spadl z 90 do 71. Z antena zew. moze sie uda ponizej 70 dB zejsc. >Ta< antena bedzie dobra?
Mam tą samą, na początku nie było żadnych efektów z wiekszą prędkością, dopiero po trzech dniach zaczęło szybciej chodzić. Nawet kiedy jest limit stronki się dość dobrze otwierają. Ogólnie jestem zadowolony zakupem tej anteny. ;)

Asisst pisze:Czy opłaca się kupno drugiej anteny? Jedna mi dużo pomogła, ale jak będzie z drugą?
Odświeżam. :<
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

Dzis wlasnie doszla do mnie antena i sprobuje ja zamontowac w najblizszym czasie.

A co do twojego pytania:
Asisst pisze:Czy opłaca się kupno drugiej anteny? Jedna mi dużo pomogła, ale jak będzie z drugą?
Odświeżam. :<
Wydaje mi sie, ze sie nie oplaca, poniewaz w modemie jest tylko jedno prawidlowe wejscie na antene.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Asisst pisze:Odświeżam. :<
Za odświeżanie masz punkcik i od razu odpowiem że druga antena zewnętrzna nic nie da.
czerwon pisze:Zrobilem testy z modemem na zewnatrz domu i poziom dB spadl z 90 do 71.
U Ciebie sygnał wzrósł z -90 do -71 ponieważ to są wartości ujemne.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ