iPlus Manager - problem z win98. Pilne!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Rooney
Stały użytkownik forum

Re: iPlus Manager - problem z win98. Pilne!

Post autor: Rooney »

bob pisze:Wyłącz żądanie pinu na sim`ie w telefonie.Wtedy nie będziesz musiał go podawać i wtedy wystarczy tylko dial up.
Dokładnie to, który masz modem ,podaj dwie pierwsze literki SN: np: NZ
"Dokładnie to, który masz modem ,podaj dwie pierwsze literki SN: np: NZ"

nie bardzo Cie tu zrozumiałem co masz na mysli tutaj..jakie literki..skad?...mozesz szerzej opisac temat? sorki...

czy mozna podlaczyc antentke? czy ejst wejscie antenowe..?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Numer Seryjny (SN) - podaj dwie pierwsze literki.
Rooney
Stały użytkownik forum

bob pisze:Numer Seryjny (SN) - podaj dwie pierwsze literki.
35 2012....etc

a SIM 95 ale chyba to nie ma znaczenia

aha sluchaj..jak w kom dac aby pamietal PIN? podlaczylem SIM do Samsung SGH R-220 ale nei moge znalezc takiej opcji tam...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Spójrz, próbuję ustalić tylko na pewno, który masz modem:
OPTION:
1.GlobeTrotter 1st Generation (WP)
2.GlobeTrotter 2nd Generation (WK)
3.GlobeTrotter COMBO (CH)
4.GlobeTrotter Fusion (RC)
5.GlobeTrotter Fusion Quad (RQ)
6.GlobeTrotter 3G (RL)
7.GlobeTrotter 3G Quad (QL)
8.GlobeTrotter Edge (ML)
9.GlobeTrotter COMBO Edge (MG)
10.GlobeTrotter 3G+ (NZ)
11.GlobeTrotter Fusion+ (NB/NL), GlobeTrotter gt max (GA/GW)
UWAGA:
W nawiasach są dwie pierwsze litery numeru seryjnego modemu.
Niektóre linki nie będą działać.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

bob pisze:Patrz @canidy a podawałem tą kiedyś tą stronkę chłopaczkowi który twierdził, że nie działa:
Dobrze ,że to forum i zawsze znajdzie się ktoś kto zachowa zdrowy rozsądek.
Jeśli to faktycznie działa to zamieszczę link do swojego post`u o globetrotter`ze.
Pozdrawiam bob
No cóż, myślę, że niektórzy za łatwo się poddają i nie czytają tego co jest napisane. Rooney się nie poddał i działa :)
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Pozdro
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Hey @Rooney muszę kończyć ,tu masz link do specyfikacji modemów http://www.option.com/products/overview.shtml na tej stronie znajdziesz też jaka antena,jaki konektor i czy w ogóle się da.
Nara. bob
Rooney
Stały użytkownik forum

bob pisze:Spójrz, próbuję ustalić tylko na pewno, który masz modem:
OPTION:
1.GlobeTrotter 1st Generation (WP)
2.GlobeTrotter 2nd Generation (WK)
3.GlobeTrotter COMBO (CH)
4.GlobeTrotter Fusion (RC)
5.GlobeTrotter Fusion Quad (RQ)
6.GlobeTrotter 3G (RL)
7.GlobeTrotter 3G Quad (QL)
8.GlobeTrotter Edge (ML)
9.GlobeTrotter COMBO Edge (MG)
10.GlobeTrotter 3G+ (NZ)
11.GlobeTrotter Fusion+ (NB/NL), GlobeTrotter gt max (GA/GW)
UWAGA:
W nawiasach są dwie pierwsze litery numeru seryjnego modemu.
Niektóre linki nie będą działać.
ok mam! WK czyli GlobeTrotter 2nd Generation
mozna podlaczyc jakos antentke, jak tu zwiekszyc zasieg hmmm?

no jak Ten PIN wylaczyc zadanie:( nie ma w tel takiej opcji, moze zadzwonic do supportu..

EDIT
w instrukcji jak byk ze w opcji Sparwdz Pun wlacz wylacz, tylko ze nie da sie wylaczyc tego eh..nie wiem jak go zmusic...model Samsung SGH R210S...chyba bedemusial skorzystac z lepszego tel do tego...

EDIT 2
http://www.option.com/products/2_1_1_sp ... ions.shtml
w specyfikacji modemu

znalazlem to
Integral antenna: Robust, retractable and flexible. User replaceable

Card Type: Type II PCMCIA compliant, Dual Voltage Card: 3.3 V & 5V, 16-bit PCMCIA 2.1, PC-Card 8.0 compliant
External Interfaces: Miniature External Antenna (Radial M-card) Status LED
Terminal Equipment (TE) connector: PCMCIA Standard 68 pin
SIM card Interface: Low profile, 6 contact connector on topside of card. Compliant with GSM 11.11, 11.12, SIM: 1V8 en 3V SIM
Memory: 16 Mb Flash technology for easy upgrade
Integral antenna: Robust, retractable and flexible. User replaceable
Dimensions / Weight: 90 x 54 x 5mm / 45 gm
Environmental operating conditions: -10 to +60 Deg. C
Idle mode: 15mA for both operating voltages
Registered Full Power: 3V3/5V: 420mA average (2W, Multislot Class 10 operation)

co to oznacza...?
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Rooney pisze:no jak Ten PIN wylaczyc zadanie:( nie ma w tel takiej opcji, moze zadzwonic do supportu..
Zamiast GT MM użyj programu, który napisał kolega Pogar, info znajdziesz TU, ale najpierw musisz zainstalować pakiet redystrybucyjny systemu .NET Framework w wersji 1.1, który jest
TU
Będziesz miał z głowy problem z wpisywaniem PINu.
Rooney
Stały użytkownik forum

canidy pisze:
Rooney pisze:no jak Ten PIN wylaczyc zadanie:( nie ma w tel takiej opcji, moze zadzwonic do supportu..
Zamiast GT MM użyj programu, który napisał kolega Pogar, info znajdziesz TU, ale najpierw musisz zainstalować pakiet redystrybucyjny systemu .NET Framework w wersji 1.1, który jest
TU
Będziesz miał z głowy problem z wpisywaniem PINu.
Dzieki wielkie za dalsza pomoc!:)

ten Framework juz mam bo byl potrzebny do GT MM
wczoraj ladnie sie laczylo a dzisiaj szuka sieci i nie moze znalezc...
SPrawdze ten program co podales i zdam relacje

EDIT

gdzie mozna ejszcze ten program sciagnac? te linki do pobrania mi nie chca sie zaladowac...
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

serwer na ktorym hostuje ten program ma cos dzis problemy, zrobilem wiec mirror. Oto link:
http://mojmm.freewebpage.org/bin.zip

Pozdrawiam
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Właśnie Ci go mailem wysłałem na adres, który podałeś na forum.
Rooney
Stały użytkownik forum

pogar pisze:serwer na ktorym hostuje ten program ma cos dzis problemy, zrobilem wiec mirror. Oto link:
http://mojmm.freewebpage.org/bin.zip

Pozdrawiam
Dzieki
zainstalowalem program i mam komunikat "nie wykryl modemu"
z tego co czytalem to kolega napisal go pod win 2000\XP tylko...szkoda...:-/ Chyba ze sie myle..i da sie odpalic pod win98..?

Teraz za cholere nie moge odpalic neta na tym GtMM pisze ciagle registing to the network ...i tak w kolkow...w dial upie pisze "nie dalo rady sie polaczyc"... o co moze chodzic? przeiez dzis rano jeszcze dzialalo!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jest jeszcze program PIN.exe i PinComconfig.exe, które podobno też rozbiązują problem.Tam w "Ważne linki, konfiguracja itd" Jest grupa tematów o wprowadzaniu PIN, o http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=556 i tak dalej, aż będzie lista plików i tam bierzesz comander iPlus.zip - w środku są te dwa programiki. Ja na razie lecę :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Rooney
Stały użytkownik forum

Ufo atakuje pisze:Jest jeszcze program PIN.exe i PinComconfig.exe
Dzieki sprawdze to..

mam pytanie ejszcze czy ktos wie jak zdjac simlocka z SE K700i lub zna linki? mam w erze dlatego chce go zdjac
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rooney, łącznie zmieniany 1 raz.
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

jeśli windows 98 jest wspierany przez .net framework (w co watpie) oraz wspiera WMI (Windows management interface) (w co rowniez watpie) to moj program powinien dzialac po prawidlowych wpisach do pliku mojmm.exe.config.
Pozdrawiam
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

pogar pisze:jeśli windows 98 jest wspierany przez .net framework (w co watpie) oraz wspiera WMI (Windows management interface) (w co rowniez watpie) to moj program powinien dzialac
Jednak obydwa są wspierane, można zobaczyć TU i TU
Rooney
Stały użytkownik forum

Ufo atakuje pisze:Jest jeszcze program PIN.exe i PinComconfig.exe
ten Pin.exe odpalam i "no modem found" a ten drugi klikam com 5 i nic sie nie dzieje...:-/
znacie ejszcze jakies programiki gdzie mozna wpisac raz PIN i po krzyku? pod dial up nie majak wpisac PInu a szkoda..

EDIT
Jak wyciszyc ten modem wylaczyc dzwiek?? matko toz to piszczy az uszy bola non stop.!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rooney, łącznie zmieniany 1 raz.
Rooney
Stały użytkownik forum

pogar pisze:jeśli windows 98 jest wspierany przez .net framework (w co watpie) oraz wspiera WMI (Windows management interface) (w co rowniez watpie) to moj program powinien dzialac po prawidlowych wpisach do pliku mojmm.exe.config.
Pozdrawiam
Zainstalowalem oba...dalej pisze ze nie wykryl modemu...co mam zrobic ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Wyłącz wszystkie GTMM i inne dialery ,wyciągnij kartę ze slotu i włóż ją z powrotem.Uruchom HYPERTERMINAL utwórz połączenie o dowolnej nazwie na com na ,którym masz modem bez reguł wybierania.
Następnie wpisz ATE1 i naciśnij ENTER jeśli modem odpowie OK to wpisz AT+CPIN="XXXX" gdzie XXXX to Twój PIN, jeśli się powiedzie to zamknij hyperterminal .Wykorzystaj dial up utworzony przez GTMM do połączenia się z netem.Trzymaj się kolejności, którą opisałem.Operacje AT czasem trzeba powtórzyć ponownie jeśli za pierwszym razem nie wejdą.
bob
Ostatnio zmieniony 2006-08-06, 14:17 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ufo atakuje pisze:Tam w "Ważne linki, konfiguracja itd" Jest grupa tematów o wprowadzaniu PIN,
Dokładnie tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19014#19014
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Siemacie. Właśnie piszę spod WIN 98 :) i to chyba tego bez SE. Pięć minut roboty i to bez dotykania iPlusmanagera. Z Netboxem można zrobić WSZYSTKO. Najgorsze, że nie wiem dokładnie jak to zrobiłem :D .Najpierw było tak-zainstalowałem sam sterownik, potem zrobiłem połączenie w Dial-up i od razu chciałem odpalić. Wywaliło Błąd 630- brak modemu, potem skonfigurowałem właściwie to połączenie w opcjach(komenda AT+CGDCNT=1,"IP","WWW.plusgsm.pl", wyłącz wybieranie nr.kierunkowego, i odchaczyłem pare innych opcji). Ale chyba dalej nie działało więc uruchomiłem hyperterminal. Komenda ATE1 Error, komenda AT+CPIN="1184" OK i to był jedyny raz kiedy podałem PIN. Potem odpaliłem połączenie iteż nie działało. A Potem odpaliłem programik PINComConfig.exe i ustawiłem właściwie Com settings, port=COM3, prędkość 256000.I OK. A na końcu odpaliłem PIN.exe i coś było nie tak raz, że chyba OK, raz brak modemu.Ale nie wpisywałem tam PIN-u! No i odpaliłem to połączenie w Dial-up, nazwaużytkownika:plusgsm,hasło:plusgsm i zaskoczyło. Wszystko robiłem bardzo szybko i chaotycznie, bo myślałem, że nic z tego, ale może ci to się przyda.
Ostatnio zmieniony 2006-08-05, 23:22 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Rooney
Stały użytkownik forum

bob pisze:Wyłącz wszystkie GTMM i inne dialery ,wyciągnij kartę ze slotu i włóż ją z powrotem.Uruchom HYPERTERMINAL utwórz połączenie o dowolnej nazwie na com na ,którym masz modem bez regół wybierania.
Następnie wpisz ATE1 i naciśnij ENTER jeśli modem odpowie OK to wpisz AT+CPIN="XXXX" gdzie XXXX to Twój PIN, jeśli się powiedzie to zamknij hyperterminal .Wykorzystaj dial up utworzony przez GTMM do połączenia się z netem.Trzymaj się kolejności, którą opisałem.Operacje AT czasem trzeba powtórzyć ponownie jeśli za pierwszym razem nie wejdą.
bob

Dzieki wielkie...rzeczywiscie odpala bez tego GT MM..ALE..za akzdtm zresetowaniem trzeba wpisywac w Hyperterminalu od nowa...nie wiem czemu...jak zrobic aby bylo na stale?
Rooney
Stały użytkownik forum

Ufo atakuje pisze:Siemacie. Właśnie piszę spod WIN 98 :) i to chyba tego bez SE. Pięć minut roboty i to bez dotykania iPlusmanagera. Z Netboxem można zrobić WSZYSTKO. Najgorsze, że nie wiem dokładnie jak to zrobiłem :D .Najpierw było tak-zainstalowałem sam sterownik, potem zrobiłem połączenie w Dial-up i od razu chciałem odpalić. Wywaliło Błąd 630- brak modemu, potem skonfigurowałem właściwie to połączenie w opcjach(komenda AT+CGDCNT=1,"IP","WWW.plusgsm", wyłącz wybieranie nr.kierunkowego, i odchaczyłem pare innych opcji). Ale chyba dalej nie działało więc uruchomiłem hyperterminal. Komenda ATE1 Error, komenda AT+CPIN="1184" OK i to był jedyny raz kiedy podałem PIN. Potem odpaliłem połączenie iteż nie działało. A Potem odpaliłem programik PINComConfig.exe i ustawiłem właściwie Com settings, port=COM3, prędkość 256000.I OK. A na końcu odpaliłem PIN.exe i coś było nie tak raz, że chyba OK, raz brak modemu.Ale nie wpisywałem tam PIN-u! No i odpaliłem to połączenie w Dial-up, nazwaużytkownika:plusgsm,hasło:plusgsm i zaskoczyło. Wszystko robiłem bardzo szybko i chaotycznie, bo myślałem, że nic z tego, ale może ci to się przyda.
Dzięki wielkie:) zaraz sie zabieram i pogrzebie w tym, moze i mi sie w koncu uda...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Dzieki wielkie...rzeczywiscie odpala bez tego GT MM..ALE..za akzdtm zresetowaniem trzeba wpisywac w Hyperterminalu od nowa...nie wiem czemu...jak zrobic aby bylo na stale?
Nieprawda. Właśnie to sprawdziłem. Uruchomiłem ponownie komputer i od razu poleciałem do ikonki mojego połączenia Dial-Up i działa bez niczego.Sam się dziwie, to chyba przez ten PIN.exe.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

To był sposób na sprawdzenie modemu,teraz chodzi tylko o ten pin.Możesz użyć program @pogar`a lub wyłączyć na sim`ie pin (w plusie podobno nie ma z tym problemu) resztę już masz.
Rooney
Stały użytkownik forum

Ufo atakuje pisze:
Nieprawda. Właśnie to sprawdziłem. Uruchomiłem ponownie komputer i od razu poleciałem do ikonki mojego połączenia Dial-Up i działa bez niczego.Sam się dziwie, to chyba przez ten PIN.exe.
a jak uruchomiles ten PIn.exe?
ja uruchamiam i pisze no modem jak nie jestem w sieci, a jak jestem juz w sieci to pisze port in use...
prosze o porade jak w tym hyperterminalu zrobic aby bylo na stale a nie kazdy reset to od nowa wklepanie...
zaznaczam iz nie nie dlem rady w tel ustawic aby nie trzeba bylo za akzdym razem wklepywac PINu...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Pin.exe nie działa z globetrotterem (przynajmniej u mnie)
Rooney
Stały użytkownik forum

bob pisze:Pin.exe nie działa z globetrotterem (przynajmniej u mnie)

No wlasnie........i co traz zrobic aby za kazdym razem nie wpisywac tej komeny w hyperterminalu? wszystko ziala pieknie ale chcialbym juz na stale miec polaczenie
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Sprawdziłem drugi raz. Nie musze wklepywać PIN-u, od razu mnie łączy pod Win98!. Klikam i mam. Nie wiem czy to PIN.exe, bo tam nie wpisywałem PIN-u... Mniejsza o to. Ważne, że wkońcu cie łączy. Teraz możesz zadzwonić do BOK-u i podziękować im za pomoc :lol:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

@Rooney ,napisałem Ci priva ,żeby dalej nie zaśmiecać forum...
ODPOWIEDZ