INTERNET LTE Z SIECI PLUS

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

bart700

Re: INTERNET LTE Z SIECI PLUS

Post autor: bart700 »

Tak jak juz kiedys pisalem najbardziej stabilnie dziala tmobile (i pewnie orange, ale tego nie mam jak sprawdzic). plus i play maja najwiecej klientow i te sieci sa czesto przeciazone. no ale tmo i orange nie rozdaja internetu za pol darmo.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

matek451 pisze:Prędkości LTE 10Mb/s to przyzwoity standard jeśli chodzi o pseudolidera LTE, tylko w wielu lokalizacjach to marzenie. Standardowa dyskusja na ten temat http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... &start=645 . Nawet konsultanci nie kryją, ze sieć jest przeciążona i dodają "nie mamy Pana płaszcza i co pan nam zrobi". Jarek zaklina rzeczywistość a ta nie jest taka różowa, no i jak zawsze wtrąca swoje trzy grosze na temat Play. A ofertę z Plusa na obecnych warunkach jeśli ma się SmartDom ( 30 zł za 100GB E5186 za 3 zł) można brać w ciemno. Internet jest za darmo, bo 24x30=720 zł to E5186 na raty a internet jest dodatkiem darmowym do niego. Ale to super promocja a nie 'patologia' jak w Play. Namawiam wszystkich użytkowników CP i Plusa, którzy mogą skorzystać z SmartDom aby brali ofertę na potęgę i jeszcze bardziej obciążali ledwie dyszącą sieć Plusa. :)
Na nic to Twoje trzepanie piany i porównywanie patologii w Play na RBM, za 1/5 ceny i bez zobowiązań, do "SmartDom" Plusa-gdzie trzeba mieć inną usługę, a E5186 jest może wart dla Plusa 50$-także nie podniecaj się. :) Tacy manipulatorzy jak Ty celują w miejsca gdzie jest kiepsko ze szkieletem sieci i próbują wmawiać że tak jest powszechnie-nie jest. Są znane publicznie badanie UKE w których regulator nie zostawia "suchej nitki" na Play (w ogólnokrajowym zestawieniu prędkości w Plusie 2x szybsze od Play, a w Warszawie x3). :papa:
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Szkielet sieci Plusa niestety tez już cienko przędzie... jak widać :/

A co jest śmieszne u nich to to że nie inwestują w tą sieć nic a na dodatek olali 800 Mhz ( to co działa to smiech na sali ) co by trochę odciążyło 1800
Ostatnio zmieniony 2016-04-27, 09:24 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.
bart700

Post autor: bart700 »

jarek7714 pisze:
matek451 pisze:Prędkości LTE 10Mb/s to przyzwoity standard jeśli chodzi o pseudolidera LTE, tylko w wielu lokalizacjach to marzenie. Standardowa dyskusja na ten temat http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... &start=645 . Nawet konsultanci nie kryją, ze sieć jest przeciążona i dodają "nie mamy Pana płaszcza i co pan nam zrobi". Jarek zaklina rzeczywistość a ta nie jest taka różowa, no i jak zawsze wtrąca swoje trzy grosze na temat Play. A ofertę z Plusa na obecnych warunkach jeśli ma się SmartDom ( 30 zł za 100GB E5186 za 3 zł) można brać w ciemno. Internet jest za darmo, bo 24x30=720 zł to E5186 na raty a internet jest dodatkiem darmowym do niego. Ale to super promocja a nie 'patologia' jak w Play. Namawiam wszystkich użytkowników CP i Plusa, którzy mogą skorzystać z SmartDom aby brali ofertę na potęgę i jeszcze bardziej obciążali ledwie dyszącą sieć Plusa. :)
Na nic to Twoje trzepanie piany i porównywanie patologii w Play na RBM, za 1/5 ceny i bez zobowiązań, do "SmartDom" Plusa-gdzie trzeba mieć inną usługę, a E5186 jest może wart dla Plusa 50$-także nie podniecaj się. :) Tacy manipulatorzy jak Ty celują w miejsca gdzie jest kiepsko ze szkieletem sieci i próbują wmawiać że tak jest powszechnie-nie jest. Są znane publicznie badanie UKE w których regulator nie zostawia "suchej nitki" na Play (w ogólnokrajowym zestawieniu prędkości w Plusie 2x szybsze od Play, a w Warszawie x3). :papa:
ludzie ci pisza wyraznie ze siec plusa jest przeciazona a ty dalej swoje idiotyzmy wypisujesz. jak ci pasuje takie polaczenie to twoja sprawa. nie dociera do ciebie ze niektorym zalezy na stabilnosci polaczenia a nie na cenie? jestes ograniczony umyslowo ze tego nie rozumiesz?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

To fakt, co z tego że internet wyjdzie "za darmo" nawet mając smartDom jak będzie działał 0.5-5 Mb/s ??

Przypominam że "lider" obiecywał 150 Mbps... i dalej obiecuje "gruszki" w Warszawie ;)

Szcześciarze ci którzy nie mają przeciążonych BTSów Plusa, ale z dnia na dzień ich coraz mniej...

W wielu miejscach 3G od Plusa działa szybciej niż ich LTE.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Jeśli chodzi o L800 to znów coś się dzieje w temacie, przeszli z SISO do MIMO, znów w planach są nowe stacje.
Odciążyć L1800 może tylko dołożenie L2600 wraz z agregacją oraz wymiana dosyłu do stacji.

Podstawowa sprawa: Przed zakupem należy przetestować internet przez kilka dni podczas największego obciążenia stacji.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze:Szkielet sieci Plusa niestety tez już cienko przędzie... jak widać :/
Ze szkieletem jest tak że są miejsca gdzie stacje LTE1800/3G zasilają radiolinie 180Mbps (co jest jakimś absurdem niestety i na nich się ślizga @matek451). W tej kwestii uważam że powinna nastąpić zmiana w prawie telekomunikacyjnym (przystosowanie do realiów, a nie ciągłe ślizganie się że jest to "internet mobilny'" i wszystko jest dozwolone).
onken pisze: A co jest śmieszne u nich to to że nie inwestują w tą sieć nic a na dodatek olali 800 Mhz ( to co działa to smiech na sali ) co by trochę odciążyło 1800
Bardzo słuszna decyzja że nie kupili dodatkowych częstotliwości LTE800 (po tej cenie tylko Orange może nie stracić na tej transakcji), a LTE800 to pasmo zasięgowe a nie pojemnościowe-Plus musi zainwestować w szkielet, a tam gdzie to możliwe uruchamiać jak najszybciej LTE2600. :ok:
onken pisze: Przypominam że "lider" obiecywał 150 Mbps...
Weź że nie pisz takich bzdur, wyrwanych z reklamy (pewnie latasz po red bull), a 150Mbps to klienci mogą zapomnieć na sieci 4G z abonamentem za kilkadziesiąt pln.
Ostatnio zmieniony 2016-04-27, 09:38 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Jarku

Na LTE800 od Plusa miałem o 21.00 wyzsze transfery niz na LTE1800 które mam 400m od siebie ( 18/8 Mb/s )

LTE800 dalej jest umiejscowione.
varico

Post autor: varico »

onken pisze:
W wielu miejscach 3G od Plusa działa szybciej niż ich LTE.
No np. u mnie w szycie lte 1-2Mb/s, a 3g do okolo 20Mb/s
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No własnie :) Dlatego mam nadzieję ze jestes zadowolony z karty CP ode mnie :) ?

Myslalem ze przy nowej umowie za 60 zł miesiecznie bede miał nowego E5186 a tu musi poczekac decyzja :)
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze: Na LTE800 od Plusa miałem o 21.00 wyzsze transfery niz na LTE1800 które mam 400m od siebie ( 18/8 Mb/s )
No i co z tego?! Na wielu stacjach z LTE1800, nie działa 3G 2100MHz, na którym w DC można wyciągnąć więcej od LTE800 MIMO.
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No np u mnie nie ma DC na stacji Plusa, mimo ze ma 2100.

Wiec w 3G to max 18-20 Mb/s i upload 4-5 Mb/s

Orange i T-mobile mają DC ale u mnie na T-mobile pod 20 Mb/s max działa i nie wiem dlaczego, nawet rano.
patryk7588

Post autor: patryk7588 »

onken pisze:No np u mnie nie ma DC na stacji Plusa, mimo ze ma 2100.

Wiec w 3G to max 18-20 Mb/s i upload 4-5 Mb/s

Orange i T-mobile mają DC ale u mnie na T-mobile pod 20 Mb/s max działa i nie wiem dlaczego, nawet rano.
Z tego opisu wynika że Plus też ma tam DC.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ale DC chyba powinno miec pod 42 Mb/s ?

W Plusie nie pojawia się na modemie DC a osiągi ciut nizsze niż na Orange czy T-mobile
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W internecie mobilnym wszelkie deklaracje typu 'najlepszy, najszybszy internet" nie mają sensu. Wiele składowych ma wpływ na działanie danego operatora w konkretnej lokalizacji i dobór oferty jest uzależniony od ich testów. Kierowanie się reklamami, badaniami UKE. Komputer Świat itp. bzdetami powoduje że później na forach nie brak "zadowolonych z LTE z prędkością kilku Mb/s" -jak dobrze pójdzie. Nigdy nie pisałem ze Play jest najlepszy bo to nieprawda, akurat u mnie działa najlepiej( LTE1800, LTE2100 czy LTE2100 do wyboru, pewnie wkrótce i LTE2600). Niezaprzeczalne jest, ze ten operator najszybciej realizuje nowe pozwolenia UKE, przynajmniej stara się jak najszybciej reagować na przeciążenie sieci. No i przy modernizacji do LTE1800 zmodernizował wszystkie stacje UMTS2100 do DC i wprowadził UMTS900. Dosył realizuje na normalnych, szybkich radioliniach a nie na jakiś popierdółkach i kaskadowo. A o stacjach Plusa i sieci dosyłowej do nich szkoda gadać, zorientowani doskonale znają ten bałagan i nie są to jednostkowe przypadki jak pisze Jarek. W budowie tej sieci popełniono wiele błędów i pewnie była realizowana małymi kosztami. Jarek wciąż czeka na prace na nich a póki co jest cienko. Co do Network i LTE1800 to wiadomo że obciążenie jej znacznie odbiega od Plusa i Play. ale to może się zmienić. Szczególnie Orange prowadzi agresywną akcję promocyjną, czyli właściwie non stop trwająca akcja z rabatem 20% i promocja oferty http://www.orange.pl/kid,4002010828,id, ... ticle.html , którą można mieć już za 46 zł /m-c co w połączeniu ze sprzętem za 900 zł oznacza internet 150+60GB z dodatkowym SIM za 10 zł/m-c. "Elitarny" T-Mobile nie ma wyjścia i musi dołączyć do partnera i konkurencji. Ostatnio rozdawał startery z no-limit na wszystko za 1 zł/m-c. Ale jak piszą inni nie jest to rozdawanie internetu za pół darmo. Reasumując w polskiej rzeczywistości nie ma gwarancji stabilnego, szybkiego internetu mobilnego. Operatorzy nie muszą nic gwarantować i w walce o klienta stosują różne 'promocje".
Zablokowany