Nec 313 i UMTS

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

kszyho
Początkujący użytkownik forum

Re: Nec 313 i UMTS

Post autor: kszyho »

Panowie przetestowałem e616 w Orange
Otóż od 1 kwietnia wymiana karty SIM na USIM, czyli SIM 3G w języku Orangutanów, jest całkowicie za darmo. Oczywiście w moim przypadku musiałem najpierw poinformować o tym panią w salonie, bo nie miała bladego pojęcia, ale trzeba się powoływać na BOK i muszą Wam wymienić.
Po włożeniu USIMa do Nec`a zamiast ikonki w kształcie karty sim w górnym rogu pojawiają się trzy kółeczka. Ponieważ nie jestem w zasięgu UMTSa to dwa z tych kółeczek świecą się na zielono, a więc zasięg 2G, a jedno jest bez koloru.
Pojechałem sprawdzić więc mojego NECa do centrum Krakowa i niestety już na przedmieściach zaczął się pojawiać jakiś błąd sieci. W samym centrum, po resecie, NEC nadal widział wyłącznie 2G , mimo, że "=" się świeciło i transmisja GPRS działała bez zarzutu.
Tyle moich spostrzeżeń. Wygląda na to, że NECi nie dość , że nie będą służyły nam jako modem, to w dodatku skorzystanie z transmisji UMTS na samym aparacie też jest chyba nie możliwe. Karty USIM Orange są doskonale rozpoznawanie, ale widać ustawienia sieci "three" są całkiem inne.
Zapraszam do dyskusji, jeżeli komuś uda się coś jednak więcej z e616 i innych NECów "wycisnąć"
Pozdrawiam[/quote]
Awatar użytkownika
heczek

Post autor: heczek »

Witam,
a probowales w menu "User Settings ->> Network setup ->> Network mode" Ustawic '3g only'??
tez mam nec'a 616 i ta sama karte 3g oranga i martwi mnie ze nie bedzie mi chodzil UMTS :(

pozdr
acer 3003 - N6230i - iplus simdata - neo
kszyho

Nie próbowałem "3g only". Jak będę w zasięgu UMTSa to przetestuje i odpiszę.
Jednakże Fakt jest taki, że jeszcze się nie spotkałem z wiarygodnym potwierdzeniem,że NEC komuś działał z naszym sieciami w 3G.

pozdrawiam
sitar4

Post autor: sitar4 »

do urzytkownika -> (użytkownika) Szybowiec

Czy nie miales problemow z karta USIM .
Ja w czoraj wymienilem swoja stara w Orange i moj NEC na USIMie nie loguje sie do sieci , polowa opcji w menu jest poblokowana, nie da sie recznie wybrac sieci a automatycznie nic nie łapie, pokazuje ze jet zasieg ale nie loguje sie do sieci.
Jaka masz wersje softu w twoim Necu?

Pozdrawiam
Sitar
kszyho

Moja karta USIM zadziałała szybko i bez żadnych problemów. Od razu zaświeciły się wspominane kółeczka i wszystkie opcje są dostępne. Odkryłem natomiast teraz, że mój e616 nie chce mi chodzić na zwykłym nowiutkim SIMie z Plusa - nawet nie pyta o PIN tylko się wiesza. A w Orange chodzi bez problemów. Pewnie mam źle zdjętego Locka. Co za szczęście , że chociaż Oranżada działa.
agnyra

Post autor: agnyra »

Cóż z moim NECkiem USIM nie działał tzn w ogóle nie logował sie do sieci :-( Dziwne to zwłaszcza że karta 3G Idei (tzn jeszcze testowa wydawana tylko dla testujących 3G) działała. Mysle że to kwestia softu, dobrze by było żeby ktoś kto uŻywa NECa i SIMa 3G Orange napisał jaki ma soft w telefonie. Mam też pytanie: czy USIM działa Wam w zwykłych telefonach GSM ? Pozdr.
sitar4

Mój problem jest włanie taki ze Usim (sim 3g Orange) działa w każdym zwykłym aparacie nawet noki (-> Nokii Bykom stop) 3110 z przed 5 lat a w NeCu e616. Moze tak jak wspominaliście pomogłaby zmiana softu ja mam v22 i wersja E czyli dla sieci three. Też słyszałem o wersji C ale ona obsługuje chyba tylko jezyk chinski czy jakieś inne krzaczki. W kazdym bądz razie (->każdym razie Bykom stop) problem z logowaniem strasznie mnie wkurza bo musze <font color="#FF00FF"><b>»»używać««</b></font> (używać Bykom stop) stargo rozwalonego telefonu i chyba sproboje (-> spróbuje Bykom stop) znowu zamienic Usima na normalny sim
sitar4

Dla jasnosci: w NECu nie działa; jest zasięg, ale nie loguje sie. Na manualnym wyszukiwaniu sieci nie znajduje wtedy żadnej (przy naormalnej karcie SIM nie ma tego problemu)
Czy u Ciebie też tak jest?
kszyho

Ja mam w e616 soft sv22. Jak pisałem USIM Orange pracuje bez problemów u mnie, ale oczywiście bez UMTSa. Sprawdzałem wczoraj ponownie w Krakowie i niestety, gdy wybrałem w ustawienieach "3g only" też nic to nie pomogło. Po dłuższym czasie pokazały się wszystkie kreski zasięgu, ale "=" nie pojawiło się no i żadnych połączeń nie dało się wykonać, czy to głosowych, czy internetu.
Potwierdzam USIM orange działa w innych telefonach - Nokia, Siemens, a nawet stary Ericson, czyli może służyć spokojnie jako zwykły sim w telefonach bez 3g.
agnyra

hm....czyli sprawa wygląda na taka "rosyjską ruletkę, raz działa a raz nie. ***kszycho wrzuć na forum jakieś foto z Twoim Neckiem chodzącym w 3g Orange i ewentualnie z wyświetloną wersją softu, może coś pokombinujemy.
Awatar użytkownika
heczek

Post autor: heczek »

kszyho pisze:Potwierdzam USIM orange działa w innych telefonach - Nokia, Siemens, a nawet stary Ericson, czyli może służyć spokojnie jako zwykły sim w telefonach bez 3g.
Nie dziala we wszystkich. Nie dziala na Nokii 6230. Sprawdzilem na 2 sztukach.
U mnie w Necu e616V Sim3G chodzi (ciut dluzej sie loguje), ale nie mialem jeszcze okazji logowac sie do sieci UMTS. Ale na codzien wszystko jest oki :D
Moja wersja softu... hmm.... Spisane z ekranu, po wpisaniu *#2820#
SW
ACPU:A126.00.03
CCPU:C623.R2A.2

pozdrosssek :D
acer 3003 - N6230i - iplus simdata - neo
kszyho

hm....czyli sprawa wygląda na taka "rosyjską ruletkę, raz działa a raz nie. ***kszycho wrzuć na forum jakieś foto z Twoim Neckiem chodzącym w 3g Orange i ewentualnie z wyświetloną wersją softu, może coś pokombinujemy.
Proszę, oto zdjęcie (słabej jakości) mojego neca wraz z nr softu. Nie pisałem, że działa w 3G, tylko że przyjmuje kartę SIM 3G Orange.
Mieszkasz w Kraku to powinieneś najlepiej się orientować.

http://www.tkdami.pl/~kszyho/photo2.jpg

kszyho
agnyra

Święto, udało się :-) :-)

mój E228 bez większyxh problemów łyknął kartę USIM Orange i śmiga w UMTSie :-) Sam się zdziwiłem ale to prawda. Jak będę spowrotem w Krakowie to wrzucę fotki żeby był dowód. Koło kresek zasięgu trzy kółka i działają videocalle. Jak ktoś chce to może dzwonić :-)

Warto jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
1. telefon po włączeniu przez 2-3 minuty zachowuje się dziwnie, tzn brak zasięgu połowa opcji nieaktywnych, dopiero po pewnym czasie pojawia się zasięg
2. Nie działają opcje dotyczące sieci preferowanych
3. Gdy telefon jest zalogowany w UMTSie nie działa ręczny wybór sieci.
kszyho

No i muszę podzielić się nowiną. Sieci zaczęły się starać. Mój Nec e616 świetnie działa z USIMem Orange w UMTS. Sprawdziłem to w Krakowie i w Katowicach. Co dziwne w Katowicach sam znalazł sieć 3G , a w Krakowie muszę wybierać tryb "3G Only". Ale zasięg w tych miastach jest już dość duży. No ale cóż, teraz to już HSDPA na topie, a nie jakieś zwykłe UMTS ;)
A propos, jakie nowe telefony obsługują już HSDPA ?
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

Mam pytanie.

Mam ustawione APN2 jako mms oraz APN3 jako internet. No i wszystko jest super.
Tylko, że aby wysłać mms muszę przestawić w ustawieniach numer APN na APN2 i zresetować telefon. Jak chce sprawdzić pocztę to muszę zmienić APN na APN3 i zrestartować telefon.

A czy nie można jakoś tak by się telefon "domyślał", że mmsy się wysyła przez APN od mmsów a internet przez wskazany APN?

Tak jest w innych telefonach. Nie wiem czy dobrze zgaduję - ale może jakąś kluczową rolę odgrywa tu nazwa APN2 (nie adres - bo ten muszę mieć mms.pl by działało mi w Play).

Druga rzecz - co zrobić by zaczął odbierać MMSy?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pgoral tak zgaduję, a jak konfigurujesz ustawienia MMS, transmisji danych to nie ma czegoś takiego jak profil MMS itp? Wtedy tam by można było podać nazwę profilu który ma być użyty do MMS'ów. Analogicznie przy transmisji danych. Bo widać, że używa profilu pierwszego, czyli domyślnego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pgoral

No właśnie jest coś takiego jak select APN - ale ten co wybiorę to on chce używać i do MMS i do internetu. Nie mam osobnego select APN w konfiguracji MMS. Tak zgaduję, że może jak by nazwa APN jakoś na to wskazywała to by użył jakoś specjalnie nazwanego APN.

Oryginalnie w sieci Three w UK mmsy wysyłał APNem od MMSów, a internet łączył przez APN od internetu.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

pgoral pisze:co zrobić by zaczął odbierać MMSy?
A jest tam może coś takiego jak ..Pozwól na odbieranie i jest wybór= w sieci macierzystej i wszystkie?
pgoral

Nic takiego nie znalazłem. Ale jestem w sieci macierzystej zalogowany.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

U mnie w Nokii jest tak:

Zgoda na odbiór:

Tak

W sieci macierzystej

Nie.

Ja mam ustawione na TAK.

[ Dodano: 2009-02-03, 18:39 ]
I jeszcze jest ustawienie : Przychodzące

Pobieraj
Pobierz manualnie
Odrzucaj

Mam zaznaczone Pobieraj.
pgoral

Mam tylko do wyboru pobieranie manualne i automatyczne.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pgoral pisze:Nie mam osobnego select APN w konfiguracji MMS
Być może APN będzie ten sam. A da się wpisać tam jakiś serwer? U mnie w konfiguracji MMS w telefonie trzeba wpisać Adres serwera http://mms.plusgsm.pl:8002 Niestety nie wiem jaki jest w Play.
pgoral pisze:Mam tylko do wyboru pobieranie manualne i automatyczne.
W sieci macierzystej można zezwolić na automatyczne pobieranie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pgoral

Serwer mam wpisany prawidłowo http://10.10.25.5:8080
stronę główną kazali wpisać http://10.10.28.164/mms/wapenc
a apn mms.pl

no i to wszystko ustawiłem. Obawiam się, że nie będzie wspólnego APN dla netu z routingiem do internetu oraz do mmsów. Ale oryginalnie jakoś ten telefon rozdzielał te APNy. Tylko nie wiem jak.

Dlaczego nie widzi, że coś przyszło? Nie wiem.
tomek34
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek34 »

Witam, Najtansza opcji i bez problemow ejst Nokia 6650 UMTS(ale ta stara), pieknie chodzi, tylko jedyny mankament jaki mozna powiedziec to , ze nia ladowanie przez USB ale bateryjka tez ladnie wystarcza. P.S. sciagalem na niej duuuuuuuzo plikow.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ