Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Posprawdzałem wszystko, nie widać modemu nie ma go pod magistralą szeregową, zrobiłem wszystko jak wcześniej w opisach jak wyżej, odłączałem i podłączałem nie widać było żadnych zmian. Wchodzę w topnet.info>ustawienia>połączenie>po prawej gdzie jest> Modem(aktualizowany po wybraniu połączenia) obok na czerwono pisze Błąd! Nie znaleziono w systemie modemu
czyli jak nie wykrywa nie mogę ustawić komunikacji AT i nic dalej bez tego zrobić ,,robię to właśnie na innym też komputerze i odłączam i podłączam jest tak jak było, może muszę mieć program topnet.info z zaznaczoną już AT to wtedy zmianę mógłbym dokonać a tak to nic
czyli jak nie wykrywa nie mogę ustawić komunikacji AT i nic dalej bez tego zrobić ,,robię to właśnie na innym też komputerze i odłączam i podłączam jest tak jak było, może muszę mieć program topnet.info z zaznaczoną już AT to wtedy zmianę mógłbym dokonać a tak to nic
Ostatnio zmieniony 2012-03-13, 11:33 przez jamtomek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
1. Musiałeś zrobić coś innego, niż tylko próbować wymusić pasmo nieobsługiwane przez modem. Wielokrotnie robiłem eksperyment polegający na próbie wymuszenia pracy w paśmie nieobsługiwanym przez modem i za każdym razem tylko dostawałem taki jak na sceenie poniżej komunikat, że modem nie obsługuje tej komendy:

2. Problem może wyniknąć w przypadku próby wymuszenia pasma, którego dany operator nie używa. Przykładowo, gdy w sieci Orange wymuszałem pracę modemu w paśmie GSM 900, to modem albo łączył się z jakimś bardzo odległym BTS-em, albo się wręcz zawieszał, ale wtedy na ogół wystarczało odłączyć modem i ponownie go podłączyć do portu USB.
Ze dwa lub trzy razy modem powiesił mi się tak, że samo odłączenie nie pomagało, ale pomagało podłączenie modemu do innego portu USB lub podłączenie go do dotychczasowego portu za pośrednictwem huba USB, co daje taki sam efekt.
Proponuję więc, żebyś właśnie tak zrobił.
Jeśli nawet to nie pomoże, to spróbuj podłączyć modem do innego komputera.

2. Problem może wyniknąć w przypadku próby wymuszenia pasma, którego dany operator nie używa. Przykładowo, gdy w sieci Orange wymuszałem pracę modemu w paśmie GSM 900, to modem albo łączył się z jakimś bardzo odległym BTS-em, albo się wręcz zawieszał, ale wtedy na ogół wystarczało odłączyć modem i ponownie go podłączyć do portu USB.
Ze dwa lub trzy razy modem powiesił mi się tak, że samo odłączenie nie pomagało, ale pomagało podłączenie modemu do innego portu USB lub podłączenie go do dotychczasowego portu za pośrednictwem huba USB, co daje taki sam efekt.
Proponuję więc, żebyś właśnie tak zrobił.
Jeśli nawet to nie pomoże, to spróbuj podłączyć modem do innego komputera.
Krzysztof
-
Witam, czy jest szansa na dodanie możliwości rozmów głosowych? A może istnieje jakiś soft dzięki któremu jest możliwe?
iPlus Huawei e169 + antena dookolna = HSDPA -55 dBm (93%)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Otwórz menu: Połączenia > Telefon
Nawet rozpoczęły się prace nad tym tematem, ale niestety ugrzęzły, bo nie bardzo wiadomo jak go ugryźć.
Wybieranie numerów działa, odbieranie przychodzących połączeń działa, tylko że nic w głośnikach nie słychać
Nawet rozpoczęły się prace nad tym tematem, ale niestety ugrzęzły, bo nie bardzo wiadomo jak go ugryźć.
Wybieranie numerów działa, odbieranie przychodzących połączeń działa, tylko że nic w głośnikach nie słychać

Krzysztof
-
Czas połączenia
Witam.
Ponieważ to temat owego programu.... a ja korzystam z Aero2... czy jest możliwość dodania (ew w opcjach, ale szukałem i nie znalazłem) w chmurce (tej wyskakującej po najechaniu kursorem na ikonę w trayu) informacji o czasie połączenia? Byłoby to niezmiernie przydatne.
Ponieważ to temat owego programu.... a ja korzystam z Aero2... czy jest możliwość dodania (ew w opcjach, ale szukałem i nie znalazłem) w chmurce (tej wyskakującej po najechaniu kursorem na ikonę w trayu) informacji o czasie połączenia? Byłoby to niezmiernie przydatne.
- unpublished
- Stały użytkownik forum
PODZIĘKOWANIA...
Witam,
... wygląda na to że piszemy tylko jak coś chcemy ... może więc tak dla odmiany bezinteresownie ...
Wielkie i serdeczne podziękowania dla autora i osób bezpośrednio zaangażowanych w projekt, za ofiarowanie nam wszystkim wspaniałego programu jakim bez wątpienia jest TNI. Zapewne nie jednemu z nas TNI (przez swoją prostotę obsługi, funkcjonalność i niezawodność) wielokrotnie zaoszczędziło czas, nerwy i ułatwiło życie. Na uznanie również zasługuje fakt iż autor bezinteresownie spełnia nasze niemal każde zachcianki, umieszczając w TNI funkcje i rzeczy o które prosimy. Niewątpliwie autorowi należą się też szczególne wyrazy szacunku za to że, po mimo poświęcenia swego czasu i idących za tym wyrzeczeń, postanowił udostępnić nam ów program nieodpłatnie.
Mam świadomość że te słowa, tym bardziej od szarego użytkownika, nie wiele znaczą, ale jeszcze raz reasumując WIELGACHNE DZIĘKI i szczerze życzę samych sukcesów w życiu!
Pozdrawiam
PS. Wiem, wiem.... niech wam będzie że cukruje, off topic, etc., ale dla mnie koleś jest po prostu gość i piszta co chceta.
... wygląda na to że piszemy tylko jak coś chcemy ... może więc tak dla odmiany bezinteresownie ...
Wielkie i serdeczne podziękowania dla autora i osób bezpośrednio zaangażowanych w projekt, za ofiarowanie nam wszystkim wspaniałego programu jakim bez wątpienia jest TNI. Zapewne nie jednemu z nas TNI (przez swoją prostotę obsługi, funkcjonalność i niezawodność) wielokrotnie zaoszczędziło czas, nerwy i ułatwiło życie. Na uznanie również zasługuje fakt iż autor bezinteresownie spełnia nasze niemal każde zachcianki, umieszczając w TNI funkcje i rzeczy o które prosimy. Niewątpliwie autorowi należą się też szczególne wyrazy szacunku za to że, po mimo poświęcenia swego czasu i idących za tym wyrzeczeń, postanowił udostępnić nam ów program nieodpłatnie.
Mam świadomość że te słowa, tym bardziej od szarego użytkownika, nie wiele znaczą, ale jeszcze raz reasumując WIELGACHNE DZIĘKI i szczerze życzę samych sukcesów w życiu!
Pozdrawiam
PS. Wiem, wiem.... niech wam będzie że cukruje, off topic, etc., ale dla mnie koleś jest po prostu gość i piszta co chceta.
Ostatnio zmieniony 2012-03-23, 17:25 przez unpublished, łącznie zmieniany 2 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
unpublished miło, że ktoś docenia pracę naszego kolegi
Tylko usunąłem ten czerwony kolor, bo nieco bije po oczach, a autor TNI na pewno tego nie przegapi 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
wielu zapewne docenia, choć może nie zdaje sobie z tego sprawy w codziennym użytkowaniu, z reguły człowiek docenia dopiero to co straci, bo jak ma, to uważa że to jego święte prawo, którego nikt mu nie może odebrać, jak np. w przypadku zdrowiaYaHooo pisze:miło, że ktoś docenia pracę naszego kolegi

tymbardziej zasługują na uznanie takie dobre słowa kolegi unpublished,
a osobiście miałem okazję się przekonać w czasie testu modemu e398 (przełączanie technologi LTE>3G<LTE oraz częstotliwości) jak wiele czasu i wiedzy wymaga np. jedna drobna zmiana w tym programie, a co dopiero napisanie całego programu z tymi wszystkimi opcjami

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak to prawda, szkoda tylko, że tak mało ludzi napisze chociaż dobre słowokmy pisze:wielu zapewne docenia,

Jak najbardziej się z tym zgadzam.kmy pisze: tymbardziej zasługują na uznanie takie dobre słowa kolegi unpublished,
Trudność polega na mnogości modeli modemów oraz ograniczonej dostępności przez autora. Dlatego tak ważna jest pomoc ludzi którzy posiadają różne sprzętykmy pisze: jak wiele czasu i wiedzy wymaga np. jedna drobna zmiana w tym programie, a co dopiero napisanie całego programu z tymi wszystkimi opcjami

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bardzo ciekawy programik
Brakuje mi takiej opcji (tak, specjalnie pod Aero2) jak prosta diagnostyka:

Brakuje mi takiej opcji (tak, specjalnie pod Aero2) jak prosta diagnostyka:
- Wyświetlenie sieci w zasięgu (AT+COPS=?)
- Odczytanie w formie tabelki jakie częstotliwości obecnie modem obsługuje (AT^SYSCFG?)
Status można sprawdzić komendami AT:
AT^CVOICE=? - sprawdza status (^CVOICE:(0) - aktywny; ^CVOICE:(1) - wyłączone)
Natomiast:
AT^CVOICE? - powinno zwracać "^CVOICE:0,8000,16,20" to oznacza, że rozmowy są przekierowane na PC
brak podpisu, tak jakby
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ustawienia > Komunikacja AT i PIN > Zm. operatoratosiek pisze:Brakuje mi takiej opcji (tak, specjalnie pod Aero2) jak prosta diagnostyka:
- Wyświetlenie sieci w zasięgu (AT+COPS=?)
Faktycznie, tego brakuje.[*]Odczytanie w formie tabelki jakie częstotliwości obecnie modem obsługuje (AT^SYSCFG?)[/list]
Ale nie wiadomo, czy Autor będzie miał czas się tym zająć, bo urodziło mu się drugie dziecko, a samymi słowami uznania rodziny nie wyżywi.
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
no to gratulacjeChris-Kr pisze:urodziło mu się drugie dziecko

-
- Stały użytkownik forum
Co tak cicho zrobiło się o TNI,czyżby nikt nie miał żadnych problemów..? 

Pozdrawiam.
-
Witam!
Jak zmusić TNI do wyświetlania info o BTS-ie, mam zaznaczone "wyświetlaj BTS, sektor, stronę" a wciąż mam komunikat "brak danych" pozostałe informacje takie jak technologia sieciowa, operator poziom sygnału są wyświetlane.
Korzystam z Aero2
Jak zmusić TNI do wyświetlania info o BTS-ie, mam zaznaczone "wyświetlaj BTS, sektor, stronę" a wciąż mam komunikat "brak danych" pozostałe informacje takie jak technologia sieciowa, operator poziom sygnału są wyświetlane.
Korzystam z Aero2
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czy myślisz, że my tu wszyscy mamy na wyposażeniu kryształowe kule, żeby zgadnąć choćby to, jaki masz modem?
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
spróbuj zaznaczyć w Ustawienia>Komunikacja AT> Inne związane z komunikacja AT: używaj CGREG zamiast CREGmiras pisze:Jak zmusić TNI
często pomaga
-
Wielkie dzięki pomogłokmy pisze:spróbuj zaznaczyć w Ustawienia>Komunikacja AT> Inne związane z komunikacja AT: używaj CGREG zamiast CREG
Pozdrawiam i wszystkim Wesołych Świąt!
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-06, 18:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-06, 17:04 przez miras, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ciekawe, bo u mnie włączenia ani wyłączenie tej opcji nie ma żadnego wpływu na wyświetlanie informacji o BTS-ie, a mam taki sam modem.miras pisze:Wielkie dzięki pomogło
Krzysztof
-
Skoro już poruszyłem temat to jak zmusić TNI to wyświetlania lokalizacji BTS-a w oknie głównym zamiast parametrów CID i LAC. Listy BTS-ów (xls i clf v.3) mam ściągnięte.
Raz takie informacje pokazywał wiec jest to możliwe tylko jak to przywrócić?
Raz takie informacje pokazywał wiec jest to możliwe tylko jak to przywrócić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Napisałeś: "Wielkie dzięki pomogło ".
Więc w jakim sensie pomogło, jeśli dalej nie wyświetlają Ci się CID i LAC?
[ Dodano: 2012-04-06, 14:10 ]
Jeszcze propozycja:
Wsadź do modemu kartę jakiegoś innego operatora i sprawdź, czy na niej też ten problem występuje.
Więc w jakim sensie pomogło, jeśli dalej nie wyświetlają Ci się CID i LAC?
[ Dodano: 2012-04-06, 14:10 ]
Jeszcze propozycja:
Wsadź do modemu kartę jakiegoś innego operatora i sprawdź, czy na niej też ten problem występuje.
Krzysztof
-
TOP NET INFO pliki konfiguracyjne , dba, dbr
witam
dużo tych informacji ale nie mogę sobie poradzić z jednym ..... po instalacji i uruchomieniu programu powstają 3 lub 4 pliki top_netinfo ..... i niestety na pulpicie
gdzie ustawić żeby upychało je gdzieś w katalogu na dysk bo nie mogę znaleźć
dużo tych informacji ale nie mogę sobie poradzić z jednym ..... po instalacji i uruchomieniu programu powstają 3 lub 4 pliki top_netinfo ..... i niestety na pulpicie
gdzie ustawić żeby upychało je gdzieś w katalogu na dysk bo nie mogę znaleźć
- wojteks
- *** Administrator ***
Uruchamiaj TNI z katalogu na dysku a nie z pulpitu, na pulpicie może być tylko skrót do programu.pieniek1971 pisze:niestety na pulpicie
gdzie ustawić żeby upychało je gdzieś w katalogu
Nie pomagam na PW!
-
-
- Mistrz bezprzewodowy
jak dobrze zrozumiałem kolegę miras, to CID i LAC się już wyświetla, ale chciałby jeszcze żeby mu się wyświetlała od razu lokalizacja (miejscowość, ulica), czyli te dane, które są dostępne w menu informacjeChris-Kr pisze:Więc w jakim sensie pomogło, jeśli dalej nie wyświetlają Ci się CID i LAC?
z tego co wiem, to nie ma takiej opcji, tylko w menu informacjemiras pisze:jak zmusić TNI to wyświetlania lokalizacji BTS-a w oknie głównym zamiast parametrów CID i LAC
[ Dodano: 2012-04-07, 12:00 ]
u mnie na modemie E353u-2 a sieci aero2 jest różnicaChris-Kr pisze:bo u mnie włączenia ani wyłączenie tej opcji nie ma żadnego wpływu na wyświetlanie informacji o BTS
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja nie mam karty Aero2, więc możliwe, że problem jest bardziej związany z kartą, niż z modemem.kmy pisze:u mnie na modemie E353u-2 a sieci aero2 jest różnica
[ Dodano: 2012-04-07, 17:40 ]
A właściwie, to nawet na pewno jest związany z kartą Aero2: http://jdtech.pl/2011/10/aero2-i-huawei-e173u-2-%E2%80%93-rozwiazanie-problemu-przez-zmiane-firmware.html
Krzysztof
-
Mam modem Dell 5550
Ustawiłem wszystko w TNI i wyskakuje mi błąd AT*EIAC=1,1 error
Ustawiłem na NDIS, ustawiłem APN na Aero2 itp
Ma ktoś jakieś pomysły?
Ustawiłem wszystko w TNI i wyskakuje mi błąd AT*EIAC=1,1 error
Ustawiłem na NDIS, ustawiłem APN na Aero2 itp
Ma ktoś jakieś pomysły?
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli?Pablooo88 pisze:ustawiłem APN na Aero2
Nie pomagam na PW!
-
Jako domyślny pod AERO2 czyli nazwa APN -> darmowy
- wojteks
- *** Administrator ***
Co to znaczy wszystko, normalnie poza zdefiniowaniem prawidłowego APN nic nie trzeba robić.Pablooo88 pisze:Ustawiłem wszystko w TNI
Sprawdź w RAS, może być konieczne przełączenie programem od modemu na tryb RAS.Pablooo88 pisze:Ustawiłem na NDIS
Nie pomagam na PW!
-
Ustawiłem wszystko na domyślne i zmieniłem na RAS -> poszło. Ale nie pokazuje zasięgu. Da się to jakoś zmienić?