Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
W Warszawie chodzi. 

-
- Użytkownik forum
Aero2 padlo też i we wroclawiu.
Osiedle Biskupin,ulica Franciszka stefczyka.
Modem nie moze się zalogowac do sieci.
Przy wyszukiwaniu operatorow przez program top net info znajduje siec i na tym się konczy.
Dioda miga w moim modemie tylko na zielono
Modem nie moze się zalogowac do sieci.
Przy wyszukiwaniu operatorow przez program top net info znajduje siec i na tym się konczy.
Dioda miga w moim modemie tylko na zielono

BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Xbox One X
LG 55" sj800v
-
- Użytkownik forum
Okolice Grabiszyńskiej bez zarzutu cały czas.kristopher0725 pisze:Aero2 padlo też i we wroclawiu.
[...]
-
- Guru bezprzewodowy
kristopher0725 pisze:Aero2 padlo też i we wroclawiu.
Krzyki, nie działa. Okolice Grabiszyńskiej bliżej cmentarza czy Legionów?aqq pisze:Okolice Grabiszyńskiej
Tydzień temu w czwartek na Grunwaldzie karta logowała mi się do sieci ale nie mogła się połaczyć, w innej części miasta było wszystko okej.kristopher0725 pisze:Osiedle Biskupin,ulica Franciszka stefczyka.
// Cyfrowy Polsat po aero2 działa bez problemu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
marens, 
Korzystam od prawie miesiąca i przy idealnych warunkach zasięgu zdarzają mi się różnego rodzaju zongi: czasowe gigantyczne pingi, brak transmisji mimo połączenia, ogólna nie stabilność sieci. Łączę się w bólu z użytkownikami tej sieci i szykuję budżet na zestaw antenowy aby wrócić w pole zasięgu Polkomtela.// Cyfrowy Polsat po aero2 działa bez problemu.

jareq
-
- Użytkownik forum
Kuzwa, obadalem temat I wychodzi na to ze albo zablokowali mi kartę albo jest jakiś inny problem.
Po włożeniu do telefonu gdzie wczesniej bylo wszystko ok, teraz pokazuje napis " Inicjalizacja niepowiodla sie"
Czyli karta jest nieaktywna jednym slowem.
Ma ktos jakis namiar gdzie pisac w takiej sprawie?
Spróbuje się dowiedzieć co jest tak naprawdę grane.
Bo chyba nie zablokowali mi karty przez to że kozystalem z dns glownego? 206.....222.222
Wyslalem Emaila:
Witam serdecznie, do tej pory uzywalem karty bez zadnych problemow i dzisiaj nagle zewalo mi polaczenie i nie mogę się polaczyc z siecia.
Po sprawdzeniu na innym urzadzeniu to samo.
Dodam że pokazuje napis "Inicjalizacja niepowidla się"
Lokalizacja Wroclaw-Biskupin ul franciszka stefczyka.
Mam przypuszczenia że karta zostala zablokowana tylko dlaczego?
Podaje numer karty: xxxxxxxx000000xxxxx
Czekam na odpowiedz Krzysztof xxxxxxx.
Po włożeniu do telefonu gdzie wczesniej bylo wszystko ok, teraz pokazuje napis " Inicjalizacja niepowiodla sie"
Czyli karta jest nieaktywna jednym slowem.
Ma ktos jakis namiar gdzie pisac w takiej sprawie?
Spróbuje się dowiedzieć co jest tak naprawdę grane.
Bo chyba nie zablokowali mi karty przez to że kozystalem z dns glownego? 206.....222.222
Wyslalem Emaila:
Witam serdecznie, do tej pory uzywalem karty bez zadnych problemow i dzisiaj nagle zewalo mi polaczenie i nie mogę się polaczyc z siecia.
Po sprawdzeniu na innym urzadzeniu to samo.
Dodam że pokazuje napis "Inicjalizacja niepowidla się"
Lokalizacja Wroclaw-Biskupin ul franciszka stefczyka.
Mam przypuszczenia że karta zostala zablokowana tylko dlaczego?
Podaje numer karty: xxxxxxxx000000xxxxx
Czekam na odpowiedz Krzysztof xxxxxxx.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Xbox One X
LG 55" sj800v
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
A jak włożysz kartę do telefonu to co się dzieje? I jaki modem?
-
- Guru bezprzewodowy
Mi udało się odpalić, okazało się że modem przez przypadek wrócił do ustawień fabrycznych.kristopher0725 pisze:obadalem temat I wychodzi na to ze albo zablokowali mi kartę albo jest jakiś inny problem.
Pomogła jeszcze raz procedura "odblokowywania UMTS900" podana przez Jakuba.
Bywały swojego czasu akcje "gubię pingi", ale w chwili obecnej działa bardzo dobrze.jarek999 pisze:Korzystam od prawie miesiąca i przy idealnych warunkach zasięgu zdarzają mi się różnego rodzaju zongi:
Nie mogę powiedzieć złego słowa, może dlatego że mam wręcz idealną lokalizację oraz bardzo blisko dwie stacje.
Klawiatury nie starczyłoby mi na narzekania odnośnie Playa i ostatnio U2100 Plusa.
Chociaż i tak mi się nieco pogorszyło z -59dBm na -69/73dBm ale jest to najlepiej odbierana sieć u mnie w domu. Cała reszta działa na pograniczu 90dBm++
-
- Mistrz bezprzewodowy
marens, 
Jako że temat jest o dostępie darmowym to na dziś w tej kwestii nie mam zarzutów w mojej lokalizacji (jakie miałem jeszcze parę miesięcy temu w zw. z problemem cyklicznego gubienia pakietów-tego ustrojstwa już nie ma), co do usługi płatnej to sieć CP oferuje mi zdecydowanie za mało aby mieć dobre zdanie na temat jej funkcjonowania-dla mnie pomiary speedów to zdecydowanie za mało (transfer wyższy od Polkomtela ok. 1Mb/s, ping najniższy mniejszy o ok. 50% stabilność do bani-mogli by chociaż dorównać stabilności na HSDPA Polkomtela, zdarzające się jednak straty pakietów których nie było nigdy na bliźniaczej sieci-nie licząc siły wyższej:gwałtownej burzy ect.). Sygnał mam na poziomie -59:-63dB odległość ok. 1km+ widoczność optyczna, stacja Plusa 2100 2x dalej bez widoczności.Klawiatury nie starczyłoby mi na narzekania odnośnie Playa i ostatnio U2100 Plusa.
Chociaż i tak mi się nieco pogorszyło z -59dBm

jareq
-
- Użytkownik forum
No wlasnie jak wloze do telefonu to pisze "Inicjalizacja niepowidla się"jakubd pisze:A jak włożysz kartę do telefonu to co się dzieje? I jaki modem?
Modem Huawei e180. Pieknie smigalo na nim do dzisiejszego ranka.
Jestem prawie na 100% pewny że to cos po stronie aero2 zrobili.
Zobaczymy co odpisza na meila co wyslalem.
OK, dzisiaj już wszystko działa

BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Xbox One X
LG 55" sj800v
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Pytanie o działanie - czy ktoś może testował/korzysta z Aero2 we wschodniej części Wrocławia - Strachocin/Wojnów i okoliczne wiochy - Dobrzykowice, Kamieniec Wrocławski?
Miałem na testach LTE z Plusa - syf i padaka, CP - z zewnętrzną, parapetową anteną jako tako działało - ale bez szału, żeby płacić za to kilkadziesiąt złotych.
Do BTS'u z Aero2 mam w linii prostej 2,5km - nie ma wysokich budynków ani drzew, więc nie ma co za bardzo zasłaniać...
Więc może Aero2 jako alternatywa komórkowego tetheringu?
Miałem na testach LTE z Plusa - syf i padaka, CP - z zewnętrzną, parapetową anteną jako tako działało - ale bez szału, żeby płacić za to kilkadziesiąt złotych.
Do BTS'u z Aero2 mam w linii prostej 2,5km - nie ma wysokich budynków ani drzew, więc nie ma co za bardzo zasłaniać...
Więc może Aero2 jako alternatywa komórkowego tetheringu?

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W weekend we Wrocławiu w okolicach Grunwaldu Aero2 działało tragicznie. Ping średni ok. 500 ms (maksymalny dochodzący do 4 s!) i gubienie ok. 30-40% pakietów. Dodatkowo wyrzucało moją kartę z sieci w trakcie połączenia. Nie dało się z tego korzystać. W innych częściach Wrocławia było lepiej (nie sprawdzałem pingów), ale i tak działało to gorzej niż zwykle. Może to był sporadyczny przypadek, bo do tej pory nie miałem takich problemów z Aero2 nigdzie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chodzi o znikanie zasięgu? To objaw wyłączonych opcji głosowych na karcie sim. Tylko ustawieniami modemu można coś z tym zrobić.ezaq pisze:Dodatkowo wyrzucało moją kartę z sieci w trakcie połączenia.
-
ja.michal, nie. Chodzi o to, że w trakcie połączenia modem nagle zaczyna migać dwukrotnie na zielono (brak zalogowania do sieci). Sporadycznie się to zdarza. Poza tym mam kartę SIM z pierwszej serii bez blokady połączeń głosowych, więc z pokazywaniem zasięgu nie mam problemów na żadnym sprzęcie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie wiem co to może być, ale wygląda na taki sam problem co ja mam, czyli właśnie zasięg znika i go szuka.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dziś pierwszy raz coś takiego miałem. Nie można było uzyskać połączenia mimo zasięgu. Potem wywaliło zasięg. Po którymś resecie zaskoczyło. Dziwne 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Typowe zachowanie w Aero2.
Pomaga, jeśli modem można przestawić, zmiana opcji z Circuit- and packet-switched na Packet-switched only. Czyli, że modem obsługuje tylko połączenia data. SMSy nie będą dochodzić.
Pomaga, jeśli modem można przestawić, zmiana opcji z Circuit- and packet-switched na Packet-switched only. Czyli, że modem obsługuje tylko połączenia data. SMSy nie będą dochodzić.
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Ja dzisiaj otrzymalem karte sim, moje problemy to:
1. Na plastikowym obwolucie wybity jest PIN oraz PUK karty, po wlozeniu do telefonu karta nie oyta sie o PIN; czy to norma czy karta uszkodzona ??
2. Mimo wyszukaniu sieci, mam dostepne AERO 2, telefon ( HTC Desire ) nie chce sie zalogowac do sieci, zasieg zero, a mieszkam 300 metrow od nadajnika; uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
1. Na plastikowym obwolucie wybity jest PIN oraz PUK karty, po wlozeniu do telefonu karta nie oyta sie o PIN; czy to norma czy karta uszkodzona ??
2. Mimo wyszukaniu sieci, mam dostepne AERO 2, telefon ( HTC Desire ) nie chce sie zalogowac do sieci, zasieg zero, a mieszkam 300 metrow od nadajnika; uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- witoj
Sprawdzić na modemiehubikas pisze:czy macie jakies inne pomysly ??

Normahubikas pisze: nie oyta sie o PIN; czy to norma
-
Nowe karty tak mają, że czasem urządzenia nie pokazują zasięgu. Mimo to dodaj w ustawieniach APN "darmowy" i spróbuj się połączyć z internetem.hubikas pisze:uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
PIN standardowo jest wyłączony.
- jakubd
W 99% przypadków karty SIM Aero2 przychodzą z wyłączonym PINem.hubikas pisze: 1. Na plastikowym obwolucie wybity jest PIN oraz PUK karty, po wlozeniu do telefonu karta nie oyta sie o PIN; czy to norma czy karta uszkodzona ??
To normalne: Aero2 nie świadczy usług głosowych, więc telefony do sieci się nie logują. Słowa kluczowe: blokada TS11. http://jdtech.pl/2011/09/aero2-wyjasnil ... i-sim.html2. Mimo wyszukaniu sieci, mam dostepne AERO 2, telefon ( HTC Desire ) nie chce sie zalogowac do sieci, zasieg zero, a mieszkam 300 metrow od nadajnika; uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
O problemie jest także w FAQ Aero2 - http://jdtech.pl/2011/09/aero2-najczesc ... tania.html punkt III.4
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
czy wie ktoś dlaczego nie została zwiększona prędkość do 512kb/s?
Dodatkowo jako ciekawostka chcę dodać, że smsy jakoś się wysyłają (usługa przeciw kradzieży avast w telefonie z androidem - po włożeniu karty sim aero zostały wysłane do moich znajomych smsy informujące o kradzieży telefonu).
czy wie ktoś dlaczego nie została zwiększona prędkość do 512kb/s?
Dodatkowo jako ciekawostka chcę dodać, że smsy jakoś się wysyłają (usługa przeciw kradzieży avast w telefonie z androidem - po włożeniu karty sim aero zostały wysłane do moich znajomych smsy informujące o kradzieży telefonu).
- witoj
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... _Internetumatbla91 pisze:czy wie ktoś dlaczego nie została zwiększona prędkość do 512kb/s?
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Wasze odpowiedzi wiele mi wyjasnily, takze artykul o TS11 ze strony jdtech.pl kompletnie rozlasnil mi temat.
Moj HTC Desire nie wyswietla zasiegu, co chwile probuje zalogowac sie do sieci ( ale nie udanie ) ale wyswietla sie "G", takze transmisja leci mimo ze telefon wyglada jakby w ogole nie byl polaczony, wczesniej ustawilem mu tylko odpowiedni APN, wg tego co jest napisane na stronach AERO2.
Jedyny problem to podzial internetu z HTC Desire, nie dziala WIFI Hotspot ani podlaczenie telefonu w trybie modemu poprzez kabel USB, natomiast na samym telefonie internecik smiga calkiem fajnie jak na taka mala predkosc. Jutro bede przeprowadzal jeszcze testy na HTC Sensation XL i dam znac czy udalo mi sie uruchomic WiFi Hotspot,
Moj HTC Desire nie wyswietla zasiegu, co chwile probuje zalogowac sie do sieci ( ale nie udanie ) ale wyswietla sie "G", takze transmisja leci mimo ze telefon wyglada jakby w ogole nie byl polaczony, wczesniej ustawilem mu tylko odpowiedni APN, wg tego co jest napisane na stronach AERO2.
Jedyny problem to podzial internetu z HTC Desire, nie dziala WIFI Hotspot ani podlaczenie telefonu w trybie modemu poprzez kabel USB, natomiast na samym telefonie internecik smiga calkiem fajnie jak na taka mala predkosc. Jutro bede przeprowadzal jeszcze testy na HTC Sensation XL i dam znac czy udalo mi sie uruchomic WiFi Hotspot,
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- jakubd
Niedziałające udostępnianie połączenia przez Wifi i podobne to objaw uboczny blokady TS11. Często pomaga zmiana firmware na cyanogen lub inny - nowszy.
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Tak, to juz doczytalemjakubd pisze:Niedziałające udostępnianie połączenia przez Wifi i podobne to objaw uboczny blokady TS11. Często pomaga zmiana firmware na cyanogen lub inny - nowszy.

[ Dodano: 2012-05-03, 12:04 ]
Niestety, mimo ze HTC Sensation XL jest o epoke nowszy od Desire, to niestety nie udalo mi sie w ogole uzyskac polaczenia z Aero2. Mimo ustawienia odpowiedniego APN, w zaden sposob nie moglem uzyskac polaczenia. Jesli w najblizszym czasie telefon uzyska aktualizacje do najnowszego Androida, postaram sie jeszcze raz go wziac "pod lupe", moze w najnowszym sofcie zostaly poprawione bledy z tego obecnego wydania i uda mi sie zgrac z siecia Aero2.
- pikolo419
W Mińsku Mazowieckim Aero2 działa dobrze jest obiecywane 256/256, tylko mój E173U-2 ma jakiś dziwny problem bo nie chce zalogować się w HSPA jest tylko HSDPA.
Huawei E5785lh-22c
- hubikas
- Stały użytkownik forum
W mojej lokalizacji jest rowniez obiecywane 256 ks/s, co dziwne program SpeedTest.net pokazuje wysylanie na poziomie 360 kb/s. Zobaczymy co bedzie po 11 maja i obiecywanego zwiekszenia predkosci do 512 kb/s.pikolo419 pisze:W Mińsku Mazowieckim Aero2 działa dobrze jest obiecywane 256/256, tylko mój E173U-2 ma jakiś dziwny problem bo nie chce zalogować się w HSPA jest tylko HSDPA.
[ Dodano: 2012-05-03, 16:34 ]
Jesli testy z nowa predkoscia przebiegna pomyslnie to zakupie taki oto zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-huawei-r101-mo ... 86358.html
mam nadzieje ze zda to egzamin i bede zadowolony, chyba ze mozecie polecic cos innego ( lepszego ) w tej samej kwocie
- witoj
Trochę się poczytaj o tym zestawiehubikas pisze:Jesli testy z nowa predkoscia przebiegna pomyslnie to zakupie taki oto zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-...2290186358.html
http://forum.jdtech.pl/Watek-vodafone-k3805-z
ja używam to co w opisie i działa idealnie 7km od nadajnika bez anteny więc polecam

- hubikas
- Stały użytkownik forum
Z tego co widzę to największy problem z tym modemem, to bezpośrednie podłączenie pod komputer, a ja mam zamiar go wykorzystać tylko w zestawie z ruterem, mam nadzieję ze nie będzie problemu.