Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Post autor: ja.michal »

W Warszawie chodzi. ;)
kristopher0725
Użytkownik forum

Post autor: kristopher0725 »

Aero2 padlo też i we wroclawiu.

Osiedle Biskupin,ulica Franciszka stefczyka.

Modem nie moze się zalogowac do sieci.

Przy wyszukiwaniu operatorow przez program top net info znajduje siec i na tym się konczy.

Dioda miga w moim modemie tylko na zielono :(
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
aqq
Użytkownik forum

Post autor: aqq »

kristopher0725 pisze:Aero2 padlo też i we wroclawiu.

Osiedle Biskupin,ulica Franciszka stefczyka.
[...] :(
Okolice Grabiszyńskiej bez zarzutu cały czas.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

kristopher0725 pisze:Aero2 padlo też i we wroclawiu.
aqq pisze:Okolice Grabiszyńskiej
Krzyki, nie działa. Okolice Grabiszyńskiej bliżej cmentarza czy Legionów?
kristopher0725 pisze:Osiedle Biskupin,ulica Franciszka stefczyka.
Tydzień temu w czwartek na Grunwaldzie karta logowała mi się do sieci ale nie mogła się połaczyć, w innej części miasta było wszystko okej.

// Cyfrowy Polsat po aero2 działa bez problemu.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

marens,
// Cyfrowy Polsat po aero2 działa bez problemu.
Korzystam od prawie miesiąca i przy idealnych warunkach zasięgu zdarzają mi się różnego rodzaju zongi: czasowe gigantyczne pingi, brak transmisji mimo połączenia, ogólna nie stabilność sieci. Łączę się w bólu z użytkownikami tej sieci i szykuję budżet na zestaw antenowy aby wrócić w pole zasięgu Polkomtela. ;)
jareq
kristopher0725
Użytkownik forum

Kuzwa, obadalem temat I wychodzi na to ze albo zablokowali mi kartę albo jest jakiś inny problem.

Po włożeniu do telefonu gdzie wczesniej bylo wszystko ok, teraz pokazuje napis " Inicjalizacja niepowiodla sie"

Czyli karta jest nieaktywna jednym slowem.

Ma ktos jakis namiar gdzie pisac w takiej sprawie?

Spróbuje się dowiedzieć co jest tak naprawdę grane.

Bo chyba nie zablokowali mi karty przez to że kozystalem z dns glownego? 206.....222.222

Wyslalem Emaila:

Witam serdecznie, do tej pory uzywalem karty bez zadnych problemow i dzisiaj nagle zewalo mi polaczenie i nie mogę się polaczyc z siecia.

Po sprawdzeniu na innym urzadzeniu to samo.

Dodam że pokazuje napis "Inicjalizacja niepowidla się"

Lokalizacja Wroclaw-Biskupin ul franciszka stefczyka.

Mam przypuszczenia że karta zostala zablokowana tylko dlaczego?

Podaje numer karty: xxxxxxxx000000xxxxx

Czekam na odpowiedz Krzysztof xxxxxxx.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

A jak włożysz kartę do telefonu to co się dzieje? I jaki modem?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

kristopher0725 pisze:obadalem temat I wychodzi na to ze albo zablokowali mi kartę albo jest jakiś inny problem.
Mi udało się odpalić, okazało się że modem przez przypadek wrócił do ustawień fabrycznych.
Pomogła jeszcze raz procedura "odblokowywania UMTS900" podana przez Jakuba.
jarek999 pisze:Korzystam od prawie miesiąca i przy idealnych warunkach zasięgu zdarzają mi się różnego rodzaju zongi:
Bywały swojego czasu akcje "gubię pingi", ale w chwili obecnej działa bardzo dobrze.
Nie mogę powiedzieć złego słowa, może dlatego że mam wręcz idealną lokalizację oraz bardzo blisko dwie stacje.

Klawiatury nie starczyłoby mi na narzekania odnośnie Playa i ostatnio U2100 Plusa.
Chociaż i tak mi się nieco pogorszyło z -59dBm na -69/73dBm ale jest to najlepiej odbierana sieć u mnie w domu. Cała reszta działa na pograniczu 90dBm++
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

marens,
Klawiatury nie starczyłoby mi na narzekania odnośnie Playa i ostatnio U2100 Plusa.
Chociaż i tak mi się nieco pogorszyło z -59dBm
Jako że temat jest o dostępie darmowym to na dziś w tej kwestii nie mam zarzutów w mojej lokalizacji (jakie miałem jeszcze parę miesięcy temu w zw. z problemem cyklicznego gubienia pakietów-tego ustrojstwa już nie ma), co do usługi płatnej to sieć CP oferuje mi zdecydowanie za mało aby mieć dobre zdanie na temat jej funkcjonowania-dla mnie pomiary speedów to zdecydowanie za mało (transfer wyższy od Polkomtela ok. 1Mb/s, ping najniższy mniejszy o ok. 50% stabilność do bani-mogli by chociaż dorównać stabilności na HSDPA Polkomtela, zdarzające się jednak straty pakietów których nie było nigdy na bliźniaczej sieci-nie licząc siły wyższej:gwałtownej burzy ect.). Sygnał mam na poziomie -59:-63dB odległość ok. 1km+ widoczność optyczna, stacja Plusa 2100 2x dalej bez widoczności. ;)
jareq
kristopher0725
Użytkownik forum

jakubd pisze:A jak włożysz kartę do telefonu to co się dzieje? I jaki modem?
No wlasnie jak wloze do telefonu to pisze "Inicjalizacja niepowidla się"

Modem Huawei e180. Pieknie smigalo na nim do dzisiejszego ranka.

Jestem prawie na 100% pewny że to cos po stronie aero2 zrobili.

Zobaczymy co odpisza na meila co wyslalem.

OK, dzisiaj już wszystko działa :) Nie wiem co było przyczyną.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

Post autor: ogooreck »

Pytanie o działanie - czy ktoś może testował/korzysta z Aero2 we wschodniej części Wrocławia - Strachocin/Wojnów i okoliczne wiochy - Dobrzykowice, Kamieniec Wrocławski?

Miałem na testach LTE z Plusa - syf i padaka, CP - z zewnętrzną, parapetową anteną jako tako działało - ale bez szału, żeby płacić za to kilkadziesiąt złotych.
Do BTS'u z Aero2 mam w linii prostej 2,5km - nie ma wysokich budynków ani drzew, więc nie ma co za bardzo zasłaniać...

Więc może Aero2 jako alternatywa komórkowego tetheringu? :)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

W weekend we Wrocławiu w okolicach Grunwaldu Aero2 działało tragicznie. Ping średni ok. 500 ms (maksymalny dochodzący do 4 s!) i gubienie ok. 30-40% pakietów. Dodatkowo wyrzucało moją kartę z sieci w trakcie połączenia. Nie dało się z tego korzystać. W innych częściach Wrocławia było lepiej (nie sprawdzałem pingów), ale i tak działało to gorzej niż zwykle. Może to był sporadyczny przypadek, bo do tej pory nie miałem takich problemów z Aero2 nigdzie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ezaq pisze:Dodatkowo wyrzucało moją kartę z sieci w trakcie połączenia.
Chodzi o znikanie zasięgu? To objaw wyłączonych opcji głosowych na karcie sim. Tylko ustawieniami modemu można coś z tym zrobić.
ezaq

ja.michal, nie. Chodzi o to, że w trakcie połączenia modem nagle zaczyna migać dwukrotnie na zielono (brak zalogowania do sieci). Sporadycznie się to zdarza. Poza tym mam kartę SIM z pierwszej serii bez blokady połączeń głosowych, więc z pokazywaniem zasięgu nie mam problemów na żadnym sprzęcie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To nie wiem co to może być, ale wygląda na taki sam problem co ja mam, czyli właśnie zasięg znika i go szuka.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Dziś pierwszy raz coś takiego miałem. Nie można było uzyskać połączenia mimo zasięgu. Potem wywaliło zasięg. Po którymś resecie zaskoczyło. Dziwne :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Typowe zachowanie w Aero2.
Pomaga, jeśli modem można przestawić, zmiana opcji z Circuit- and packet-switched na Packet-switched only. Czyli, że modem obsługuje tylko połączenia data. SMSy nie będą dochodzić.
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Post autor: hubikas »

Ja dzisiaj otrzymalem karte sim, moje problemy to:

1. Na plastikowym obwolucie wybity jest PIN oraz PUK karty, po wlozeniu do telefonu karta nie oyta sie o PIN; czy to norma czy karta uszkodzona ??

2. Mimo wyszukaniu sieci, mam dostepne AERO 2, telefon ( HTC Desire ) nie chce sie zalogowac do sieci, zasieg zero, a mieszkam 300 metrow od nadajnika; uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

hubikas pisze:czy macie jakies inne pomysly ??
Sprawdzić na modemie :)
hubikas pisze: nie oyta sie o PIN; czy to norma
Norma
ezaq

hubikas pisze:uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
Nowe karty tak mają, że czasem urządzenia nie pokazują zasięgu. Mimo to dodaj w ustawieniach APN "darmowy" i spróbuj się połączyć z internetem.

PIN standardowo jest wyłączony.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

hubikas pisze: 1. Na plastikowym obwolucie wybity jest PIN oraz PUK karty, po wlozeniu do telefonu karta nie oyta sie o PIN; czy to norma czy karta uszkodzona ??
W 99% przypadków karty SIM Aero2 przychodzą z wyłączonym PINem.
2. Mimo wyszukaniu sieci, mam dostepne AERO 2, telefon ( HTC Desire ) nie chce sie zalogowac do sieci, zasieg zero, a mieszkam 300 metrow od nadajnika; uszkodzona karta sim czy macie jakies inne pomysly ??
To normalne: Aero2 nie świadczy usług głosowych, więc telefony do sieci się nie logują. Słowa kluczowe: blokada TS11. http://jdtech.pl/2011/09/aero2-wyjasnil ... i-sim.html
O problemie jest także w FAQ Aero2 - http://jdtech.pl/2011/09/aero2-najczesc ... tania.html punkt III.4
matbla91
Początkujący użytkownik forum

Post autor: matbla91 »

Witam,
czy wie ktoś dlaczego nie została zwiększona prędkość do 512kb/s?

Dodatkowo jako ciekawostka chcę dodać, że smsy jakoś się wysyłają (usługa przeciw kradzieży avast w telefonie z androidem - po włożeniu karty sim aero zostały wysłane do moich znajomych smsy informujące o kradzieży telefonu).
Awatar użytkownika
witoj

matbla91 pisze:czy wie ktoś dlaczego nie została zwiększona prędkość do 512kb/s?
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... _Internetu
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Wasze odpowiedzi wiele mi wyjasnily, takze artykul o TS11 ze strony jdtech.pl kompletnie rozlasnil mi temat.
Moj HTC Desire nie wyswietla zasiegu, co chwile probuje zalogowac sie do sieci ( ale nie udanie ) ale wyswietla sie "G", takze transmisja leci mimo ze telefon wyglada jakby w ogole nie byl polaczony, wczesniej ustawilem mu tylko odpowiedni APN, wg tego co jest napisane na stronach AERO2.

Jedyny problem to podzial internetu z HTC Desire, nie dziala WIFI Hotspot ani podlaczenie telefonu w trybie modemu poprzez kabel USB, natomiast na samym telefonie internecik smiga calkiem fajnie jak na taka mala predkosc. Jutro bede przeprowadzal jeszcze testy na HTC Sensation XL i dam znac czy udalo mi sie uruchomic WiFi Hotspot,
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Niedziałające udostępnianie połączenia przez Wifi i podobne to objaw uboczny blokady TS11. Często pomaga zmiana firmware na cyanogen lub inny - nowszy.
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

jakubd pisze:Niedziałające udostępnianie połączenia przez Wifi i podobne to objaw uboczny blokady TS11. Często pomaga zmiana firmware na cyanogen lub inny - nowszy.
Tak, to juz doczytalem :) , dlatego chce sprobowac na nowszym telefonie czyli w tym przypadku HTC Sensation XL.

[ Dodano: 2012-05-03, 12:04 ]
Niestety, mimo ze HTC Sensation XL jest o epoke nowszy od Desire, to niestety nie udalo mi sie w ogole uzyskac polaczenia z Aero2. Mimo ustawienia odpowiedniego APN, w zaden sposob nie moglem uzyskac polaczenia. Jesli w najblizszym czasie telefon uzyska aktualizacje do najnowszego Androida, postaram sie jeszcze raz go wziac "pod lupe", moze w najnowszym sofcie zostaly poprawione bledy z tego obecnego wydania i uda mi sie zgrac z siecia Aero2.
Awatar użytkownika
pikolo419

Post autor: pikolo419 »

W Mińsku Mazowieckim Aero2 działa dobrze jest obiecywane 256/256, tylko mój E173U-2 ma jakiś dziwny problem bo nie chce zalogować się w HSPA jest tylko HSDPA.
Huawei E5785lh-22c
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

pikolo419 pisze:W Mińsku Mazowieckim Aero2 działa dobrze jest obiecywane 256/256, tylko mój E173U-2 ma jakiś dziwny problem bo nie chce zalogować się w HSPA jest tylko HSDPA.
W mojej lokalizacji jest rowniez obiecywane 256 ks/s, co dziwne program SpeedTest.net pokazuje wysylanie na poziomie 360 kb/s. Zobaczymy co bedzie po 11 maja i obiecywanego zwiekszenia predkosci do 512 kb/s.

[ Dodano: 2012-05-03, 16:34 ]
Jesli testy z nowa predkoscia przebiegna pomyslnie to zakupie taki oto zestaw:

http://allegro.pl/zestaw-huawei-r101-mo ... 86358.html

mam nadzieje ze zda to egzamin i bede zadowolony, chyba ze mozecie polecic cos innego ( lepszego ) w tej samej kwocie
Awatar użytkownika
witoj

hubikas pisze:Jesli testy z nowa predkoscia przebiegna pomyslnie to zakupie taki oto zestaw:

http://allegro.pl/zestaw-...2290186358.html
Trochę się poczytaj o tym zestawie
http://forum.jdtech.pl/Watek-vodafone-k3805-z
ja używam to co w opisie i działa idealnie 7km od nadajnika bez anteny więc polecam :)
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Z tego co widzę to największy problem z tym modemem, to bezpośrednie podłączenie pod komputer, a ja mam zamiar go wykorzystać tylko w zestawie z ruterem, mam nadzieję ze nie będzie problemu.
Zablokowany