Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
kristopher0725
Użytkownik forum

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Post autor: kristopher0725 »

Obrazek

U mnie już działą..też przyspieszyli.

Idę sprawdzić jak youtube teraz bedzie działało...
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Przyspieszyli Dawnload do 512 kbs, ale Upload chyba bez zmian.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Zgadza się. Połówka przez ćwiartkę. ;)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Aero2 Sp. z o.o. informuje o wprowadzeniu zmian w zakresie prędkości transmisji danych dla Bezpłatnego Dostępu do Internetu. Zgodnie z zobowiązaniami wynikającymi z Decyzji Rezerwacyjnej i zapisami ust. 3.5 Regulaminu Bezpłatnego Dostęp do Internetu, od dnia 10 maja 2012r. (tj. po 12 miesiącach od Daty Uruchomienia Bezpłatnego Dostępu do Internetu), została zwiększona prędkość transmisji danych dla każdego Korzystającego, która jest na poziomie nie większym niż 512 kb/s.
źródło: aero2.pl
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Uploadu pewnie nie przyspieszą, bo jest regulaminowy. ;)
ezaq

Post autor: ezaq »

Znalazłem dokumentację przetargową i jest tam mowa tylko o downlinku:
"b) prędkość downlink w ramach dostępu nieodpłatnego dla jednego użytkownika będzie na poziomie nie mniejszym niż 128 kb/s i nie większym niż 256 kb/s, w ciągu pierwszych 12 miesięcy od deklarowanej daty rozpoczęcia świadczenia usługi, oraz nie mniejszym niż 256 kb/s i nie większym niż 512 kb/s w okresie kolejnych 24 miesięcy"
Wynika więc z tego, że upload pozostanie na poziomie 256 kbps. Ale i tak wg mnie to wystarczające parametry (512/256 kbps).
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Ta prędkość prawie wystarcza nawet do youtuba. Do przeglądania stron wystarcza spokojnie. I teraz sobie policzmy: 512kb=64kB . W ciągu godziny można ściągnąć: 64x60x60= 230400 kB=225 MB . Czyli np. przez 5 godzin dziennie możemy ściągnąc nieco ponad 1 GB. Czyli przez cały miesiąc możemy spokojnie pociągnąc 30GB i to w dzień. I teraz jak się ma do tego oferta np. iPlusa , gdzie mamy 5GB na miesiąc w dzień i jeszcze trzeba za to płacić 50zł. I jeszcze oglądać się na limit, sprawdzać stan, bo poźniej właczy się taryfa Solorza (1GB=20zł). Przecież to jest chore. :gwiazdki: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... any-cenowe

PS. Tak mysle, że jakby Aero2 kosztowało też 50zł/miesięcznie to wolałbym taką ofertę od tych promocji Solorza.
kristopher0725
Użytkownik forum

Ja tam mam BlackBerry :) Mam BIS w PLAY'u za 10zł bez żadnych lejków...non stop full transfer :)

Na nadajnikach Orange lub Plus GSM miałem nawet(To zależy od serwerów) 250KB/s :)

Normalnie idzie przeważnie 100KB ;)

Także dla mnie istnieją 2 światy...PLAY z BIS'em i AERO2 :) Gdzie AERO2 to naprawdę perełka bo przecież za darmo...
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
pawel0381
Użytkownik forum

Post autor: pawel0381 »

kristopher0725 pisze:Mam BIS w PLAY'u za 10zł bez żadnych lejków...non stop full transfer
Na nadajnikach Orange lub Plus GSM miałem nawet(To zależy od serwerów) 250KB/s

Normalnie idzie przeważnie 100KB
Witaj a możesz mi kolego coś więcej powiedzieć o tej ofercie Playa. Ja np. nie mam u siebie Btsa z Playa więc jadą chyba na Plusie lub Orange. A mam z Plusa net ale badziewie. Edge i 12 kB:(
Awatar użytkownika
piori

Post autor: piori »

Szkoda, że uploadu nie podnieśli... W sumie w normalnym przeglądaniu stron www nie ma to większego znaczenia, ale w wielu innych zastosowaniach taki darmowy symetryk 512/512 byłby bardzo atrakcyjny :)
Ufo atakuje pisze:Ta prędkość prawie wystarcza nawet do youtuba.
Przy 240px jest nawet z zapasem, można oglądać bez czekania na "zbuforowanie" materiału (oczywiście jeśli rzeczywiście osiągamy max prędkość) :ok:
Kiedyś jak Neostrada wchodziła na rynek, to chyba była to najwyższa opcja, ciocia kolegi pracowała wówczas w TP i jak kolega mówił o tej prędkości to normalnie takie oczy :szok: A dziś za darmo dają i bez kabla ;)
kristopher0725 pisze:Mam BIS w PLAY'u za 10zł bez żadnych lejków...non stop full transfer
Z ciekawości sprawdziłem i w ofercie widzę pakiet 100 MB, a potem ucinają prędkość, tylko chyba nie sprecyzowali do jakiej wartości to cięcie.
Czyli mamy rozumieć, że to prędkości już po wykorzystaniu tych 100 MB?
I czy na pewno chodzi o kB/s a nie kb/s ?
kristopher0725
Użytkownik forum

Nie,Nie,Nie...usługa BIS to dodatkowa usluga ktora jest dostepna tylko na Telefonach BlackBerry.
Nie uruchomicie jej na HTC,SE czy innych telefonach.
Trzeba miec telefon BlackBerry i wtedy surfujecie bez limitow z pelna predkoscia caly miesiac za 10zl.
Jak jest np 15 dzien miesiaca i wykupice usluge to pobierze wam z konta tylko 5zl...i tak dalej. 10..1/3.
Warunkiem jest konto dodatnie minimum 10zl.

Co mozna dzięki BIS?
Surfowac bez limitow przez przegladarke BlackBerry Browser,Opera mini,UC WEB, korzystac bez limitow z google maps. Sluchac radia internetowego 24/7 caly miesiac nie martwiac się o limit lub jakis [ciach] lejek.
Generalnie wszystko co idzie przez APN: blackberry.net jest nielimitowane.

Niestety BIS nie wspiera protokolu rtsp wiec youtube nie poogladamy :) Ale sa inne serwisy na ktorych poogladamy przez http fajne filmiki :)

Jak ktos chcę wiecej info to zapraszam na [spam]

Odpowiem na pytania jak ktos ma :)

Co do kb a KB to nie pomylilem się :)

Zasysalem iso linuxa(1.1GB) przez przegladarke UC WEB(ma genialny menadzer pobierania) i transfer lecial 100KB

Jeszcze jedna kwestia...nie uruchomice na PC netu przez apn blackberry.net
Mozna miec internet BIS na PC ale to temat na inna dyskusje i nie tu :)
Witaj a możesz mi kolego coś więcej powiedzieć o tej ofercie Playa. Ja np. nie mam u siebie Btsa z Playa więc jadą chyba na Plusie lub Orange. A mam z Plusa net ale badziewie. Edge i 12 kB:(
Co do PLAY to możemy korzystać z nadajników ORANGE I PLUS GSM...czyli mamy do wyboru aż trzy BTSy :)
Ja mam ustawione ręcznie na Orange lub Plus GSM i jest rewelka :)
Praktycznie wszędzie zasięg :)

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-05-11, 14:44 ]
Regulamin III.7.c. Następnym razem będzie warn.

PS:Jakby to była wielka tragedia dla waszego forum...od kiedy słowo pie... jest zabronione lub wulgarne? :zdziwko: (pie...=pierunski, piekielny itp...bez komentarza.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-05-11, 16:58 ]
Jak ktoś chce napisać pieroński to pisze pieroński a nie "pie...". Nie rób znas idiotów. Spam też nie jest mile widziany. I ograniczaj się z tymi akapitami bo tego się nie da czytać.
Ostatnio zmieniony 2012-05-11, 15:57 przez kristopher0725, łącznie zmieniany 2 razy.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

piori pisze:Z ciekawości sprawdziłem i w ofercie widzę pakiet 100 MB, a potem ucinają prędkość, tylko chyba nie sprecyzowali do jakiej wartości to cięcie.
Czyli mamy rozumieć, że to prędkości już po wykorzystaniu tych 100 MB?
Sam się przekonałem, że to nie chodzi o BIS.
Pewnie czytałeś o ofercie na abonament i tam jest mowa o 100MB.
BIS czyli APN blackberry.net jest bez limitu tak jak to opisał kristopher0725.
Te 100MB to dodatkowy pakiet z lejkiem na transmisję poza APN blackberry.net (czyli np. internet). Możesz wtedy wspomnianego YT oglądać czy używać aplikacji, które nie potrafią łączyć się przez APN blackberry.net.

[mod]
Z racji, że o BB to OT proponuję kontynuować dyskusję w nowym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=400519#400519
:)
[/mod]
Ostatnio zmieniony 2012-05-11, 20:53 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Zwiększenie downloadu przyniosło niestabilność sieci. Nie da się korzystać. Pingi idą normalnie, ale strony się nie wczytują lub wczytują się przez kilka sekund, a potem zastój. W niektórych przypadkach Vista krzyczy, że wystąpił konflikt IP. Wcześniej przy marnym zasięgu chodził świetnie, teraz przy świetnym zasięgu chodzi marnie. :dobani:
pawel0381
Użytkownik forum

Post autor: pawel0381 »

Witaj a mam pytanie odnośnie AERO mam do nadajnika w lini prostej 8,5 km i wg. mapy zasięgu nie łapię się w HSPA+ a AERO działa w technologii EDGE?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pawel0381, Aero2 nie ma GSM. Tylko i wyłącznie HSPA/HSPA+ na 900MHz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825 pisze:Zwiększenie downloadu przyniosło niestabilność sieci
Też to zauważyłem.
aqq
Użytkownik forum

Post autor: aqq »

ryba825 pisze:Zwiększenie downloadu przyniosło niestabilność sieci
U mnie we Wrocławiu z kolei żadnych problemów. Po prostu szybciej.
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

Czy ktos ma problemy z rejestracja w sieci? Mnie dzisiaj nie udaje sie zarejestrowac.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

U mnie ok. Łączy się i działa.
bumimum
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bumimum »

W Olsztynie (Warmia - Mazury) strasznie niestabilne. Nie da się normalnie korzystać z internetu, przeglądarki. O ściąganiu czegokolwiek można zapomnieć.
Może ktoś pytał Aero2 czy to awaria, czy tak sami zrobili? Takich przypadków jest więcej w Polsce, choć nie wszędzie.

Bumi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bumimum, wychodzi podłączenie Plusa.
ojciec007

Post autor: ojciec007 »

Dziś rano w okolicach Szczecina - brak usługi :-( wczoraj było oki.

testowane w GT P1000

[ Dodano: 2012-05-17, 16:57 ]
ojciec007 pisze:Dziś rano w okolicach Szczecina - brak usługi :-( wczoraj było oki.

testowane w GT P1000
Dzis dziala... Moze byla przerwa?

Sent from my GT P1000
R Mad
Stały użytkownik forum

Post autor: R Mad »

Witam wszystkich. :) Jak na chwilę obecną wygląda zasięg Aero2 chociaż by w stosunku do tego co mieliśmy 6 może 10 miesięcy temu? Czy obecnie w miejscowości Dobrzyń nad Wisłą (52.69N/19.35E) i okolicach mam jakieś szanse na złapanie zasięgu? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Post autor: hubikas »

R Mad
z tego co widze na mapie zasiegu to jestes na granicy zasiegu, BTS Aero2 sieje z Płocka z ul. Dobrzynskiej.
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
R Mad
Stały użytkownik forum

Post autor: R Mad »

Czyli przy dobrej antenie można się pokusić o złapanie sygnału czy raczej i tak nie ma co się w to bawić?
PrzemekC

Post autor: PrzemekC »

Najtańsza antena yagi za 38 zł /Dipol Kraków/ (w tym 5 m dobrego kabla) daje 3-4 kresek na 5 w odległości 8 km od stacji, stabilny transfer 512/256. Wcześniej brak sygnału.

[ Dodano: 2012-05-23, 14:57 ]
Mam problem... Modem E169 bezpośrednio wpięty do laptopa daje transfery 512/256 kb. Ten sam modem w routerze asus WL500g.P z softem koppel.cz v 1.71 daje 256/256 kb. (przed 11 maja również 256/256) Czy operator uzależnia szybkość od ilości urządzeń pośredniczących po stronie odbiorcy? TTL? Proszę o sprawdzenie przez użytkowników routerów i potwierdzenie na forum.
P.
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Korzystam z rutera TP Linka 3420 do ktorego wpiety mam modem Huwaei E3131, transfer mam maksymalny dla Aero2 czyli 512kb, takze watpie aby Aero blokowala predkosc pobierania. Wydaje mi sie ze problem jest sprzetowy, jak mozesz to wsadz do modemu karte innego operatora i sprawdz jakie masz transfery.
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

PrzemekC pisze:Mam problem... Modem E169 bezpośrednio wpięty do laptopa daje transfery 512/256 kb. Ten sam modem w routerze asus WL500g.P z softem koppel.cz v 1.71 daje 256/256 kb. (przed 11 maja również 256/256) Czy operator uzależnia szybkość od ilości urządzeń pośredniczących po stronie odbiorcy? TTL? Proszę o sprawdzenie przez użytkowników routerów i potwierdzenie na forum.
P.
Wgraj nowsze oprogramowanie jak Tomato z obsluga 3G: http://tomato.groov.pl/index.php?dir=K2 ... d5x-092-EN. Wersje odpowiednie dla Ciebie to tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-092-XXX.trx. Opis wersji znajdziesz tutaj: http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... d_id=11624.
PrzemekC

Post autor: PrzemekC »

Dzięki frutis! Cenne źródła, dotychczas nie miałem potrzeby wyszukiwania. Tymczasem... pomogła zmiana ustawień routera w konfiguracji modemu
USB Connection (GPRS/EDGE/UMTS) -> GPRS/EDGE/UMTS Config -> Custom USB device parameters -> USB device packet size (0 for default): było 0 - pomogło 4096
Jest 512/256!

Hubikas! Stare czasy 3G to Motorola A925 i 2004 r. Ależ było miło kiedy niemal w całym Kraku zaświeciło się pełne kółeczko (Plus - październik 2005?). Motka jeszcze działa :) wzbudza sensację "O! Satelitarny?!" ;)
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

PrzemekC pisze:
Hubikas! Stare czasy 3G to Motorola A925 i 2004 r. Ależ było miło kiedy niemal w całym Kraku zaświeciło się pełne kółeczko (Plus - październik 2005?). Motka jeszcze działa :) wzbudza sensację "O! Satelitarny?!" ;)
Ha pamietam ta Motke, mialem nawet stycznosc z tym modelem, jak widzisz do 3G uzywalem N 6650, ktora w tamtym czasie zalala nasz rynek, choc jak pamietam nie byla sprzedawana przez zadnego naszego operatora..... no ale coz, zbaczamy z glownego watku :)
Zablokowany