A nadzór jest prowadzony przez KNF. Ale dla mnie w jakim jestem banku ma znaczenie.adixm pisze:nazwa banku nie ma zadnnego znaczenia bo wszystkie pieniadze(lokaty) w banku(obojetnie jakim) gwarantowane sa przez BFG

Moderator: Moderatorzy
A nadzór jest prowadzony przez KNF. Ale dla mnie w jakim jestem banku ma znaczenie.adixm pisze:nazwa banku nie ma zadnnego znaczenia bo wszystkie pieniadze(lokaty) w banku(obojetnie jakim) gwarantowane sa przez BFG
marens, zapewniam Cię, że nie dostaniesz takich samych warunków nawet w SBN jak niektórzy mogą dostać w PKOBP.marens pisze:Polemizuj z takim zdaniem "jest mi tu dobrze a mam u nich telefon 10lat"
Nie rozśmieszaj mnie.adixm pisze:Nic nie ma sensu tu dochodzic swoich racji, bys poczytal troche gazet
Tak jest. Ale nie przechodźmy na ostrzejsze słowa.marens pisze:Mozemy sobie podyskutowac o rozwiazaniach, pewnosci danego banku opcjach dodatkowych a nie przekonywac zmnien tu bo tak a jak masz w PKO to jestes <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font>
A co to kolejka do kasy w PKO BP? mam tam konto i w banku nie byłem z 3 lata bo po co.adixm pisze:Nie chce wspominac o dlugosci kolejek do kasy
No mnie niestety zdarzylo sie to juz nie raz i nie tylko mnie, u nas w miescie 4/7 bankomatow to bankomaty PKO BP, a mialem jechac na zakupy w piatek to 3/4 bankomaty byly zepsute, a kolejka do kasy byla kosmiczna....Bardzo czesto sie tez zdarza ze po prostu brakuje gotowki w bankomacie bo malo kto ma konto w innym banku ze wzgledu na ilosc bankomatow...wojteks pisze:mam tam konto i w banku nie byłem z 3 lata bo po co.
Tylko jedna sieć sklepów i jakieś drobne sklepiki nie przyjmują kart więc gdzie problem?adixm pisze:a mialem jechac na zakupy w piatek
Pierwsza sprawa to karta nie byla moja, znalem pin i mialem pobrac pieniadze oraz zrobic zakupy, druga sprawa to bylo to ze transakcje bezgotowkowe byly zablokowane(rodzice raczej z tego nie korzystaja), a trzecia sprawa byla taka ze wedlin/miesa nigdy nie kupujemy w hipermarketach, tylko w osobnych sklepikach(mieso jest po prostu lepsze w smaku) a tam niestety kart i tak nie przyjmuja:( W sumie potem mama i tak musiala sobie jechac jeszcze raz do miasta i wybrac pieniadze, bo wtedy nie bylem do konta nawet upowazniony(nie bylem pelnoletni)wojteks pisze:Jakieś drobne sklepiki nie przyjmują kart więc gdzie problem?
(...)Inna sprawa to dostępny limit na karcie.
Ja też nie ale kartą płacę. Czyli jeszcze dochodzi w jakiej okolicy mieszkasz i co masz dostępne na miejscu. I tak samo jest z bankami. Nie ma uniwersalnego rozwiązania dla wszystkich.adixm pisze:trzecia sprawa byla taka ze wedlin/miesa nigdy nie kupujemy w hipermarketach
Skoro tak to nie generalizuj bo w tym momencie całe Twoje wcześniejsze wywody tracą wiarygodność.adixm pisze:Pierwsza sprawa to karta nie byla moja
Wiele sklepów w mojej okolicy (z dobrymi wędlinami/mięsem) przyjmuje karty.adixm pisze:trzecia sprawa byla taka ze wedlin/miesa nigdy nie kupujemy w hipermarketach,
Mam po prostu zle doswiadczenia zwiazane z tym bankiem i tyle, a czemu moje wywody traca wiarogodnosc??wojteks pisze: Skoro tak to nie generalizuj bo w tym momencie całe Twoje wcześniejsze wywody tracą wiarygodność.
Otóż to:)wojteks pisze:Coś mi się wydaje że ta dyskusja do nikąd prowadzi. Każdy ma tam konto gdzie mu wygodnie i używa takich usług (polecenie zapłaty/zlecenie stałe/przelew zdefiniowany itp.) jakie są mu potrzebne.
marens, gratulacje.marens pisze:Tak pozatym to Plus zrobil mi EDGE na dzialce. Wczesniej mialem GPRS.
Też tak uważam.Powiem Wam, ze ta dyskusja robi sie bezcelowa.
Całkiem możliwe, kiedyś dokopałem sie do prowizji od przelewów zagranicznych, to też mi szczęka opadła. Jednak mimo niekorzystnych kursów walut paypal jest bardziej opłacalny.marens pisze:70zł prowizji?
To normalna procedura. Jeśli komornik będzie chciał Ci wejść na konto to również w ten sposób zrobi.marens pisze:Najciekawsze, że taki mBank jest w stanie pomimo braku środków na koncie i braku umowy kredytowej zrobić debet.
Akurat jestem uczciwy ludek, ale takich akcji nie rozumiem.bob pisze:Jeśli komornik będzie chciał Ci wejść na konto to również w ten sposób zrobi.
Kod: Zaznacz cały
mBank oferuje podstawowe produkty za darmo lub w najniższych cenach. Płacisz tylko za to z czego korzystasz bez zawiłych pakietów i skomplikowanych taryf.
Tak to jest przeliczane i sam się na tym przejechałem. Pozostaje mi współczuć.marens pisze:jeszcze się okazało bo aktywnie zgłębiam temat że jest podwójne przewalutowanie i podwójna prowizja...
O podwójnym przewalutowaniu to wiem (moja karta debetowa podobno przy pobieraniu kasy w europie przelicza niebieskie pieniążki na zielone i potem dopiero na złote nie miałem okazji sprwdzić i może już z tym porządek zrobili a może nie...), ale podwóna prowizja to coś nowego...marens pisze:podwójne przewalutowanie i podwójna prowizja...
Komornicy atakują również uczciwych ale o tym kiedy indziej.marens pisze:Akurat jestem uczciwy ludek, ale takich akcji nie rozumiem.
Nie płacisz prowizji. Wirtualna karta jest rozliczana w $ lub € (zależy którą kartę masz) więc tylko kurs banku.krystianb pisze:Jednak mimo niekorzystnych kursów walut paypal jest bardziej opłacalny.
To sporo. Jednak aż takiego jaja nie miałem na prowizji.marens pisze:(prowizje) kosztujące w sumie 100zł
i chyba prowizja+przelicznik jeśli dojdzie trzecia waluta.ja.michal pisze:Wirtualna karta jest rozliczana w $ lub € (zależy którą kartę masz) więc tylko kurs banku.
Pod warunkiem że ma się możliwość zamówienia takiej karty, w molochach tego nie ma, kredytowe proponują (wymagają zabezpieczenia depozytem w wysokości limimtuja.michal pisze:więc tylko kurs banku.
Jakoś tak jest. Ale przy kupnie karty za 280zł wyszło w sumie chyba 58gr różnicy w "czystym" kursie. Tak czy siak nie płacisz 60-100zł za przelew czy coś przy PayPalu.bob pisze:i chyba prowizja+przelicznik jeśli dojdzie trzecia waluta.
Dokładnie to 125% kwoty limitu.krystianb pisze:(wymagają zabezpieczenia depozytem w wysokości limimtu...)
Proponowali wydać za 30złja.michal pisze:marens, o takie karty mi chodzi.
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/
Tak ale przez 2 tygodnie zmieni się kurs i robi się wesoło.bob pisze:ja.michal napisał/a:
Wirtualna karta jest rozliczana w $ lub € (zależy którą kartę masz) więc tylko kurs banku.
i chyba prowizja+przelicznik jeśli dojdzie trzecia waluta.
Nie chcę tego sprawdzać np na stacji benzynowej jak zatankujesz paliwo a potem brak autoryzacji. Bo taki przypadek też przerobiłem kiedyś, tylko nie na swojej karcie.ja.michal pisze:Prowizję płaci sklep.
Jak w kraju tak i poza tylko, że u nas sprzedawcy 2% a za granicą nawet 0,2%. Natomiast jest coś takiego jak przyjęty kurs po jakim macierzysty bank policzy walutę.ja.michal pisze:jeśli płacisz normalną kartą płatniczą w sklepie czy gdzieś za granicą to nie masz prowizji. Prowizję płaci sklep.
Przy płatności kartą Visa przeliczany jest kurs wg kursu Visa. Potem bank przelicza. Takie info dostałem w piśmie od banku jak mi się końcówki nie zgadzały.bob pisze:Natomiast jest coś takiego jak przyjęty kurs po jakim macierzysty bank policzy walutę.