[Wydzielony] Bogdan mówi bankowy

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: [Wydzielony] Bogdan mówi bankowy

Post autor: bob »

adixm pisze:nazwa banku nie ma zadnnego znaczenia bo wszystkie pieniadze(lokaty) w banku(obojetnie jakim) gwarantowane sa przez BFG
A nadzór jest prowadzony przez KNF. Ale dla mnie w jakim jestem banku ma znaczenie. :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Nic nie ma sensu tu dochodzic swoich racji, bys poczytal troche gazet to bys wiedzial na ktorych miejscach ten bank jest jesli chodzi o poziom obslugi klienta i wierz mi nie sa to pierwsze miejsca chyba ze od tylu:)Nie chce wspominac o dlugosci kolejek do kasy bo kazdy emeryt musi isc do kasy wybrac pieniadze zamiast pobierac pieniadze z bankomatu, zreszta chcieli juz wprowadzic prowizje od wyplat gotowkowych w kasie ale nie wiem czy to przeszlo...Co ciekawe zwiekszenie prowizji to nie wynik podwyzszania kosztow funkcjonowania banku tylko po prostu musi najzwyczajniej wiecej kasy musi"wpasc":

"Przynajmniej kilkadziesiąt milionów złotych dodatkowych przychodów kwartalnie może zyskać największy krajowy bank detaliczny dzięki podwyżce prowizji i opłat pobieranych od klientów indywidualnych – informuje „Parkiet”.

Ale ruch ten nie będzie się to wiązał ze wzrostem kosztów, w efekcie czego bank zyska z naszych prowizji dziesiątki milionów zł bez większego wysiłku.

PKO BP już informuje klientów o nowych opłatach - wyższe stawki mają obowiązywać od maja. Wzrosną opłaty m. in. za prowadzenie rachunków i wykonanie przelewu, czyli najczęściej wykonywane operacje. Pojawi się też kilka nowych, płatnych pozycji.

Bank prowadzi ponad 6 mln rachunków. Samo podniesienie opłaty za ich prowadzenie do 6,9 zł oznacza przyrost przychodów o ok. 9 mln zł."
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 15:58 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Teraz wszystko bedzie sie obracalo o ING jaki to wspaniały bank. Taki prestiz tez jest w stanie dac WBK za 15zl/mies. Ja np mam w mBanku i Alioze wiec gratis mam wszystkie bankomaty i przelewy. Mozemy sobie podyskutowac o rozwiazaniach, pewnosci danego banku opcjach dodatkowych a nie przekonywac zmnien tu bo tak a jak masz w PKO to jestes takie to a taki...
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 16:22 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Polemizuj z takim zdaniem "jest mi tu dobrze a mam u nich telefon 10lat"
marens, zapewniam Cię, że nie dostaniesz takich samych warunków nawet w SBN jak niektórzy mogą dostać w PKOBP.
Nie pisz tu o przyzwyczajeniach jak nie znasz szczegółów umów. :)
Ja na pewno się sentymentem nie kieruję. ;)

[ Dodano: 2009-06-04, 16:59 ]
adixm pisze:Nic nie ma sensu tu dochodzic swoich racji, bys poczytal troche gazet
Nie rozśmieszaj mnie. :rotfl:

[ Dodano: 2009-06-04, 17:00 ]
marens pisze:Mozemy sobie podyskutowac o rozwiazaniach, pewnosci danego banku opcjach dodatkowych a nie przekonywac zmnien tu bo tak a jak masz w PKO to jestes <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font>
Tak jest. Ale nie przechodźmy na ostrzejsze słowa. :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Zgodze sie w WBK konto prestiz to prawie to samo co w ING i zastanawialem sie nad tym kontem, tyle ze ze dobrze miec blizej placowke banku w razie czego nie?Konto w Alior Banku na chwile obecna to najlepsza oferta tyle ze w tym wypadku jakos nie jestem pewny czy to stala oferta czy tylko chwyt marketingowy "na poczatek" a pozniej bedzie podobnie jak w Raiffeisen Bank, czyli z wszystkich bankomatow bezplatnych(i konta bezplatnego) wyjdzie na to ze tylko bankomaty euronetu beda bezplatne i jeszcze trzeba zaplacic za to 20zl/mc, a nie mam zamiaru co miesiac konta nowego zakladac:)

[ Dodano: 2009-06-04, 17:10 ]
Nalezy zauwazyc natomiast ze jesli chodzi o oferte kredytowa to PKO BP bije rywali na łopatki(chyba 11% jest oprocentowany kredyt odnawialny)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adixm pisze:Nie chce wspominac o dlugosci kolejek do kasy
A co to kolejka do kasy w PKO BP? mam tam konto i w banku nie byłem z 3 lata bo po co.

Kwestia prowizji/ceny to nie jedyne wskazanie co do wyboru banku. Konto to taki sam produkt jak towar w sklepie. Nie zawsze wyznacznikiem zakupów w danym sklepie jest najniższa cena za podobny produkt.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:mam tam konto i w banku nie byłem z 3 lata bo po co.
No mnie niestety zdarzylo sie to juz nie raz i nie tylko mnie, u nas w miescie 4/7 bankomatow to bankomaty PKO BP, a mialem jechac na zakupy w piatek to 3/4 bankomaty byly zepsute, a kolejka do kasy byla kosmiczna....Bardzo czesto sie tez zdarza ze po prostu brakuje gotowki w bankomacie bo malo kto ma konto w innym banku ze wzgledu na ilosc bankomatow...

[ Dodano: 2009-06-04, 17:38 ]
Juz nawet wysylalem zapytania do c4y, euronetu czy nie byliby zainteresowani dostawieniem nowych bankomatow, ale te firmy chyba stawiaja bankomaty tylko w wiekszych miastach jak Rybnik czy Gliwice:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adixm pisze:a mialem jechac na zakupy w piatek
Tylko jedna sieć sklepów i jakieś drobne sklepiki nie przyjmują kart więc gdzie problem?
Jakbym miał stać w kolejce do kasy banku (pewnie z pół godziny) to zrobiłbym drożej zakupy tam gdzie biorą karty. Inna sprawa to dostępny limit na karcie.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Jakieś drobne sklepiki nie przyjmują kart więc gdzie problem?
(...)Inna sprawa to dostępny limit na karcie.
Pierwsza sprawa to karta nie byla moja, znalem pin i mialem pobrac pieniadze oraz zrobic zakupy, druga sprawa to bylo to ze transakcje bezgotowkowe byly zablokowane(rodzice raczej z tego nie korzystaja), a trzecia sprawa byla taka ze wedlin/miesa nigdy nie kupujemy w hipermarketach, tylko w osobnych sklepikach(mieso jest po prostu lepsze w smaku) a tam niestety kart i tak nie przyjmuja:( W sumie potem mama i tak musiala sobie jechac jeszcze raz do miasta i wybrac pieniadze, bo wtedy nie bylem do konta nawet upowazniony(nie bylem pelnoletni)
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 18:24 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:trzecia sprawa byla taka ze wedlin/miesa nigdy nie kupujemy w hipermarketach
Ja też nie ale kartą płacę. Czyli jeszcze dochodzi w jakiej okolicy mieszkasz i co masz dostępne na miejscu. I tak samo jest z bankami. Nie ma uniwersalnego rozwiązania dla wszystkich. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adixm pisze:Pierwsza sprawa to karta nie byla moja
Skoro tak to nie generalizuj bo w tym momencie całe Twoje wcześniejsze wywody tracą wiarygodność.
adixm pisze:trzecia sprawa byla taka ze wedlin/miesa nigdy nie kupujemy w hipermarketach,
Wiele sklepów w mojej okolicy (z dobrymi wędlinami/mięsem) przyjmuje karty.

Coś mi się wydaje że ta dyskusja do nikąd prowadzi. Każdy ma tam konto gdzie mu wygodnie i używa takich usług (polecenie zapłaty/zlecenie stałe/przelew zdefiniowany itp.) jakie są mu potrzebne.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze: Skoro tak to nie generalizuj bo w tym momencie całe Twoje wcześniejsze wywody tracą wiarygodność.
Mam po prostu zle doswiadczenia zwiazane z tym bankiem i tyle, a czemu moje wywody traca wiarogodnosc??
wojteks pisze:Coś mi się wydaje że ta dyskusja do nikąd prowadzi. Każdy ma tam konto gdzie mu wygodnie i używa takich usług (polecenie zapłaty/zlecenie stałe/przelew zdefiniowany itp.) jakie są mu potrzebne.
Otóż to:)
marens
Guru bezprzewodowy

Powiem Wam, ze ta dyskusja robi sie bezcelowa. Tylko pewnie BOB ma możliwość negocjacji warunków. Taki marens gdyby chciał z kimś dyskutować o warunkach przy stanie konta 1k zostałby wyśmiany. Każdy chwali swoje i jego rozwiązanie jest najlepsze.

Gdybym miał trzymać acyl dorobek życia to na pewno nie byłby to AliorBank ani mBank. Bo taki mBank jest dobry do bieżących rozliczeń tu 30zl tu 50zl

Tak poza tym to Plus zrobił mi EDGE na działce. Wcześniej miałem GPRS.
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 20:53 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Tak pozatym to Plus zrobil mi EDGE na dzialce. Wczesniej mialem GPRS.
marens, gratulacje. :ok:
Powiem Wam, ze ta dyskusja robi sie bezcelowa.
Też tak uważam. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

marens, te minusy się robią przez różne kursy walut.
Robiłeś przelewem czy kartą? Jak przelew to są duże opłaty za przelewy międzynarodowe.

Ja jak robię zakupy przy użyciu wirtualnej karty i pay pal. Najwygodniej, najtaniej i chyba najbezpieczniej.
marens
Guru bezprzewodowy

Taką kartą http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/ ... index.html

=> 70zł prowizji?

Dostał Marens nauczkę, że za brak wiedzy się płaci. Tylko mam wrażenie, że podejście pracowników obydwu banków jest zalerzne od ilości cyferek na koncie.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-06-17, 08:45 ]
Poprawiłem linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2009-06-17, 07:25 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marens pisze:70zł prowizji?
Całkiem możliwe, kiedyś dokopałem sie do prowizji od przelewów zagranicznych, to też mi szczęka opadła. Jednak mimo niekorzystnych kursów walut paypal jest bardziej opłacalny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Najciekawsze, że taki mBank jest w stanie pomimo braku środków na koncie i braku umowy kredytowej zrobić debet.
To normalna procedura. Jeśli komornik będzie chciał Ci wejść na konto to również w ten sposób zrobi. ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Nie no super, jeszcze się okazało bo aktywnie zgłębiam temat że jest podwójne przewalutowanie i podwójna prowizja...
bob pisze:Jeśli komornik będzie chciał Ci wejść na konto to również w ten sposób zrobi.
Akurat jestem uczciwy ludek, ale takich akcji nie rozumiem.
To nie karta SimPlusa gdzie mając debet idzie do kosza. Tylko chce mieć świadomość gdzie jest błąd (prowizje) kosztujące w sumie 100zł

Zastanawiałem się aby po dostaniu na studia zawnioskować o kartę kredytową, jednak widać że nie znając tematu pomimo czytania taryfy prowizji można nieźle sponsorować bank.

Kod: Zaznacz cały

mBank oferuje podstawowe produkty za darmo lub w najniższych cenach. Płacisz tylko za to z czego korzystasz bez zawiłych pakietów i skomplikowanych taryf. 
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 23:05 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:jeszcze się okazało bo aktywnie zgłębiam temat że jest podwójne przewalutowanie i podwójna prowizja...
Tak to jest przeliczane i sam się na tym przejechałem. Pozostaje mi współczuć.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

marens pisze:podwójne przewalutowanie i podwójna prowizja...
O podwójnym przewalutowaniu to wiem (moja karta debetowa podobno przy pobieraniu kasy w europie przelicza niebieskie pieniążki na zielone i potem dopiero na złote nie miałem okazji sprwdzić i może już z tym porządek zrobili a może nie...), ale podwóna prowizja to coś nowego...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Akurat jestem uczciwy ludek, ale takich akcji nie rozumiem.
Komornicy atakują również uczciwych ale o tym kiedy indziej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, o takie karty mi chodzi.
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/
krystianb pisze:Jednak mimo niekorzystnych kursów walut paypal jest bardziej opłacalny.
Nie płacisz prowizji. Wirtualna karta jest rozliczana w $ lub € (zależy którą kartę masz) więc tylko kurs banku.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:(prowizje) kosztujące w sumie 100zł
To sporo. Jednak aż takiego jaja nie miałem na prowizji.

[ Dodano: 2009-06-17, 00:07 ]
ja.michal pisze:Wirtualna karta jest rozliczana w $ lub € (zależy którą kartę masz) więc tylko kurs banku.
i chyba prowizja+przelicznik jeśli dojdzie trzecia waluta.
marens
Guru bezprzewodowy

Banki muszą za coś żyć, ale jak kupowałem w Polsce wszystkimi możliwymi drogami nie miałem najmniejszych problemów. Wszystko było okej a tu nagle [ciach].

Dobrze, że przed wakacjami. Bo jadę w pewne miejsce pod namiot gdzie w przewodnikach piszą że najlepiej płacić kartami. Pojechałbym i nagłobybyć wesoło z prowizjami, bo teraz nie mam zaufania do tranzakcji zagranicznych.

Człowiek uczy się na błędach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:więc tylko kurs banku.
Pod warunkiem że ma się możliwość zamówienia takiej karty, w molochach tego nie ma, kredytowe proponują (wymagają zabezpieczenia depozytem w wysokości limimtu :rotfl: ...)
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 23:11 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:i chyba prowizja+przelicznik jeśli dojdzie trzecia waluta.
Jakoś tak jest. Ale przy kupnie karty za 280zł wyszło w sumie chyba 58gr różnicy w "czystym" kursie. Tak czy siak nie płacisz 60-100zł za przelew czy coś przy PayPalu.

[ Dodano: 2009-06-17, 00:12 ]
marens, jeśli płacisz normalną kartą płatniczą w sklepie czy gdzieś za granicą to nie masz prowizji. Prowizję płaci sklep.

[ Dodano: 2009-06-17, 00:13 ]
krystianb, można zamówić samą kartę do przedpłatową w internecie. ING chyba miał.
krystianb pisze:(wymagają zabezpieczenia depozytem w wysokości limimtu :rotfl: ...)
Dokładnie to 125% kwoty limitu. ;)
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:marens, o takie karty mi chodzi.
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/
Proponowali wydać za 30zł :szok:
Nie dziękuje za płatności w internecie.
bob pisze:ja.michal napisał/a:
Wirtualna karta jest rozliczana w $ lub € (zależy którą kartę masz) więc tylko kurs banku.
i chyba prowizja+przelicznik jeśli dojdzie trzecia waluta.
Tak ale przez 2 tygodnie zmieni się kurs i robi się wesoło.

Jak muszą na Polskich transkacjach zmniejszać prowizje to trzeba odrobić na zagranicznych.

[ Dodano: 2009-06-17, 00:16 ]
ja.michal pisze:Prowizję płaci sklep.
Nie chcę tego sprawdzać np na stacji benzynowej jak zatankujesz paliwo a potem brak autoryzacji. Bo taki przypadek też przerobiłem kiedyś, tylko nie na swojej karcie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:jeśli płacisz normalną kartą płatniczą w sklepie czy gdzieś za granicą to nie masz prowizji. Prowizję płaci sklep.
Jak w kraju tak i poza tylko, że u nas sprzedawcy 2% a za granicą nawet 0,2%. Natomiast jest coś takiego jak przyjęty kurs po jakim macierzysty bank policzy walutę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:Natomiast jest coś takiego jak przyjęty kurs po jakim macierzysty bank policzy walutę.
Przy płatności kartą Visa przeliczany jest kurs wg kursu Visa. Potem bank przelicza. Takie info dostałem w piśmie od banku jak mi się końcówki nie zgadzały.
ODPOWIEDZ