PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Czy w najbliższym czasie planujesz zmianę operatora PLAY na innego.

Tak
18
32%
Nie
24
43%
Rozważam taka opcję
11
20%
Nie wiem
3
5%

Liczba głosów: 56

Leszek66
Użytkownik forum

Re: PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!

Post autor: Leszek66 »

marens, Temat jest chyba dla tych co mieli lub mają problemy z Play online, oraz dla tych którzy mogą pomóc albo im się wydaje że mogą. A Ty tu ciągle że "traktor ma aż 3 koła". Poczekamy, może nawali coś i w twojej okolicy, poczekasz cierpliwie 1,5 miesiąca na usunięcie usterki a inni będa pisać ze u nich działa. Stare powiedzenie: syty głodnego nie zrozumie, nadal aktualne
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Dzisiaj czytałem w miesięczniku CHIP artykuł na temat "Zamrażania plików w Play Online".Była w nim pewna historia posiadacza Play Online który jest jego właścicielem od pół roku,na początku za przerywanie plików uznawał winę systemu,potem modemu na koniec i dalej to samo.W końcu wyczytał na forum www.bez-kabli.pl że nie jest sam.Nawet redakcja miesięcznika się za to bierze :ok:
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Może wkoncu użytkownicy Play Online dowiedzą co sie dzieje z ich internetem ;)
djdavemix

Post autor: djdavemix »

Tomek7, dzięki za info :) długo czekałem na ten artykuł :P
a internetu w Play używam prawie rok ale to już mniej istotne.
Jutro zakupię owy miesięcznik i chętnie poczytam.
Dziękuję również panu redaktorowi Rafałowi za dotrzymanie słowa i robienie wszystkiego aby ten artykuł ujrzał światło dzienne i ujawnił politykę i obsługę Play.

Artykuł przeczytany :)
Rafal1111
Początkujący użytkownik forum

Re:

Post autor: Rafal1111 »

A ja się zastanawiam, czy to nie jest jaiś problem z nieobsługiwaniem do końca tych modemów huawei. Sam mam huawei e156g i zawsze mi zamraża połączenia, ale jak przełożę kartkę do komórki - sony ericsson k800i to chociaż wolniej to jednka ściąga i żadnego pliku jeszcze mi nigdy nie zamroził - niezależnie od pory dnia. Co myślicie?
djdavemix

Rafal1111, modemy huawei działały poprawnie do czasu awarii. Po ok. miesiącu usunięto awarię - albo raczej starano się i modemy Huawei znów działają poprawnie.
Jesteśmy zatem świadkami cudu - modemy same się psują i potrafią się też same naprawić. Przypadek dotyczył tylko Play a np. Blueconnect działał bardzo stabilnie.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Ładnie ładnie sprawa robi się coraz głośniejsza :ok:

[ Dodano: 2010-01-25, 14:26 ]
http://media2.pl/telekomunikacja/60865- ... ernet.html Prosze o usunięcie wyższego linku bo troche mi się skrócił

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2010-01-25, 14:47 ]
Sam możesz edytować posty.
Ostatnio zmieniony 2010-01-25, 14:46 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
Leszek66
Użytkownik forum

Post autor: Leszek66 »

No to mamy powtórkę z przeszłości. Znowu zamraża i to na kilku serwerach. Połowa limitu a rozliczenie tuż. Ale sie w kał wpakowałem.
djdavemix

Zamrażać zamraża dalej. Domownicy nie mogą pobierać nawet sterowników ze strony HP bo na starcie przy 1% pobierania znów prędkość pobierania wynosi 0.
Na modemie Sierry jeszcze jakoś działa bezawaryjnie.
Play nie przekonuje w żaden sposób do siebie. Może faktycznie powinna działać jako sieć osiedlowa a nie ogólnopolska. Z mojej strony traci w tym roku 3 abonentów z czego bardzo się cieszę - ale zapewne dla nich nikt się nie liczy.
netknock
Początkujący użytkownik forum

Post autor: netknock »

Kurcze nie wiem co jest ale dzwoniłem dzisiaj do kumpla gadamy gadamy a z karty play nic mi nie zeszło wiecie może coś o tym ? to jakiś błąd ? znajoma to samo ma :P
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Posty o polityce poleciały do śmietnika, ponieważ naruszają regulamin forum!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
djdavemix

Powiem tak: po aktualizacji firmware Play stał się stabilniejszy.
Wiadomo, że Play nie wspiera modemów, których nie oferuje w usługach abonamentowych a tym bardziej na kartę bez modemu. Czy już ktoś dopatrzył się co może być przyczyną w modemie?
Czy programiści z Play wkładali paluchy do modemów przez nich oferowanych tak, by np. naliczały większe pakiety danych i zapewne coś im nie wyszło :D czysty zysk...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

djdavemix pisze:Czy programiści z Play wkładali paluchy do modemów przez nich oferowanych tak, by np. naliczały większe pakiety danych i zapewne coś im nie wyszło :D
Wiesz co? W tej chwili piszesz takie bzdury jak mało kto. Poczytaj trochę zanim napiszesz takie poważne oskarżenia. Przecież pakiety danych nalicza operator w swoim systemie i do tego nie ma nic soft w modemie. Gdyby tak było jak piszesz, to by można było złamać soft modemu i pozbyć się limitu. Teorie spiskowe też trzeba umieć pisać :cwaniak:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
djdavemix

YaHooo, z takim podejściem Play, jego obsługi i wsparcia, prędzej ja zostanę programistą, utworzę swój pierwszy modem, napiszę do niego firmware niż Play poda rozwiązanie problemu. Każdy broni swojej pozycji a na stronie Play jakoś nie mogę doszukać się instrukcji postępowania by zminimalizować skutki zamrażania.
Co do teorii... modem może częściej wysyłać "puste" pakiety, zapytania do sieci miast czekać cierpliwie i ot limit maleje.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-05, 19:06 ]
Na forum nie używamy takich słów nawet w postaci ukrytej.
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:06 przez djdavemix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

djdavemix, Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:YaHooo, z takim podejściem Play, jego obsługi i wsparcia, prędzej ja zostanę programistą, utworzę swój pierwszy modem, napiszę do niego firmware niż Play poda rozwiązanie problemu.
Podali i według nich, to był bład w sofcie modemów :)
djdavemix pisze:modem może częściej wysyłać "puste" pakiety, zapytania do sieci miast czekać cierpliwie i ot limit maleje.
Tylko gdzie by je miał wysyłać? Poza tym czemu mieliby to robić na modemie. Mogliby od razu ustawiać na serwerach zliczanie transferu x1.5 i już ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
djdavemix

YaHooo, powiem tak:
Posiadałem modem Huawei zakupiony poza Play od niezależnego dystrybutora. Modem akurat używałem w czasie, kiedy to zamrażanie połączeń w Play było codziennością.
Po nagłośnieniu sprawy Play jakoś wybrnęło z sytuacji i internet zaczął działać stabilnie.
Powiedz mi, w jaki sposób dokonała się naprawa firmwaru modemu kiedy to ja takiej aktualizacji nie robiłem? Nie wykluczam, że modemy Huawei są do (czytałem regulamin i netykietę) ale jakoś tylko Play ma z tym problem. Wniosek? Modemy Huawei z kartą sim Play ulegają samodegradacji. Zalecenia: nie używać w zasięgu sieci :D
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:48 przez djdavemix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:Powiedz mi, w jaki sposób dokonała się naprawa firmwaru modemu kiedy to ja takiej aktualizacji nie robiłem?
No niestety tego nie powiem Ci, bo wydaje mi się to dziwne. Może jeszcze błąd był w oprogramowaniu nodeB?
djdavemix

Obecny przykład na Sierra 307 - pobieram plik, nagle prędkość spada do 0 kb/s ale po jakimś czasie pobieranie jest kontynuowane i poprawnie zakończone - bez zarzutu.
Chińskie modemy, chińskie nadajniki... a takie niekompatybilne :)
Mam nadzieję, że to już sporadyczne przypadki.
Od wczoraj Huawei E 156G po aktualizacji działa bez zamrożeń. Firmware pobrane ze strony Play, dashboard również z nakładką Play Online.
Następny domownik zadowolony z możliwości pełnego wykorzystania internetu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

djdavemix, wiesz mi na Huawei iPlus cienko chodził. Na Optionie też. A na Siera'rze MC8700 24/h pingi do 75ms i prędkości 4-7Mb/s.
Wszystko zależy od sprzętu. Te Huawei na USB to totalna masówka.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:pobieram plik, nagle prędkość spada do 0 kb/s ale po jakimś czasie pobieranie jest kontynuowane i poprawnie zakończone - bez zarzutu.
To może być również wina serwera z którego pobierasz. Ale naprawdę nie wiem co jest grane.
ODPOWIEDZ