PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!
marens, Temat jest chyba dla tych co mieli lub mają problemy z Play online, oraz dla tych którzy mogą pomóc albo im się wydaje że mogą. A Ty tu ciągle że "traktor ma aż 3 koła". Poczekamy, może nawali coś i w twojej okolicy, poczekasz cierpliwie 1,5 miesiąca na usunięcie usterki a inni będa pisać ze u nich działa. Stare powiedzenie: syty głodnego nie zrozumie, nadal aktualne
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Dzisiaj czytałem w miesięczniku CHIP artykuł na temat "Zamrażania plików w Play Online".Była w nim pewna historia posiadacza Play Online który jest jego właścicielem od pół roku,na początku za przerywanie plików uznawał winę systemu,potem modemu na koniec i dalej to samo.W końcu wyczytał na forum www.bez-kabli.pl że nie jest sam.Nawet redakcja miesięcznika się za to bierze 

- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może wkoncu użytkownicy Play Online dowiedzą co sie dzieje z ich internetem 

Tomek7, dzięki za info
długo czekałem na ten artykuł 
a internetu w Play używam prawie rok ale to już mniej istotne.
Jutro zakupię owy miesięcznik i chętnie poczytam.
Dziękuję również panu redaktorowi Rafałowi za dotrzymanie słowa i robienie wszystkiego aby ten artykuł ujrzał światło dzienne i ujawnił politykę i obsługę Play.
Artykuł przeczytany

a internetu w Play używam prawie rok ale to już mniej istotne.
Jutro zakupię owy miesięcznik i chętnie poczytam.
Dziękuję również panu redaktorowi Rafałowi za dotrzymanie słowa i robienie wszystkiego aby ten artykuł ujrzał światło dzienne i ujawnił politykę i obsługę Play.
Artykuł przeczytany

-
- Początkujący użytkownik forum
Re:
A ja się zastanawiam, czy to nie jest jaiś problem z nieobsługiwaniem do końca tych modemów huawei. Sam mam huawei e156g i zawsze mi zamraża połączenia, ale jak przełożę kartkę do komórki - sony ericsson k800i to chociaż wolniej to jednka ściąga i żadnego pliku jeszcze mi nigdy nie zamroził - niezależnie od pory dnia. Co myślicie?
Rafal1111, modemy huawei działały poprawnie do czasu awarii. Po ok. miesiącu usunięto awarię - albo raczej starano się i modemy Huawei znów działają poprawnie.
Jesteśmy zatem świadkami cudu - modemy same się psują i potrafią się też same naprawić. Przypadek dotyczył tylko Play a np. Blueconnect działał bardzo stabilnie.
Jesteśmy zatem świadkami cudu - modemy same się psują i potrafią się też same naprawić. Przypadek dotyczył tylko Play a np. Blueconnect działał bardzo stabilnie.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Ładnie ładnie sprawa robi się coraz głośniejsza
[ Dodano: 2010-01-25, 14:26 ]
http://media2.pl/telekomunikacja/60865- ... ernet.html Prosze o usunięcie wyższego linku bo troche mi się skrócił
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2010-01-25, 14:47 ]
Sam możesz edytować posty.

[ Dodano: 2010-01-25, 14:26 ]
http://media2.pl/telekomunikacja/60865- ... ernet.html Prosze o usunięcie wyższego linku bo troche mi się skrócił
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2010-01-25, 14:47 ]
Sam możesz edytować posty.
Ostatnio zmieniony 2010-01-25, 14:46 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
No to mamy powtórkę z przeszłości. Znowu zamraża i to na kilku serwerach. Połowa limitu a rozliczenie tuż. Ale sie w kał wpakowałem.
Zamrażać zamraża dalej. Domownicy nie mogą pobierać nawet sterowników ze strony HP bo na starcie przy 1% pobierania znów prędkość pobierania wynosi 0.
Na modemie Sierry jeszcze jakoś działa bezawaryjnie.
Play nie przekonuje w żaden sposób do siebie. Może faktycznie powinna działać jako sieć osiedlowa a nie ogólnopolska. Z mojej strony traci w tym roku 3 abonentów z czego bardzo się cieszę - ale zapewne dla nich nikt się nie liczy.
Na modemie Sierry jeszcze jakoś działa bezawaryjnie.
Play nie przekonuje w żaden sposób do siebie. Może faktycznie powinna działać jako sieć osiedlowa a nie ogólnopolska. Z mojej strony traci w tym roku 3 abonentów z czego bardzo się cieszę - ale zapewne dla nich nikt się nie liczy.
-
- Początkujący użytkownik forum
Kurcze nie wiem co jest ale dzwoniłem dzisiaj do kumpla gadamy gadamy a z karty play nic mi nie zeszło wiecie może coś o tym ? to jakiś błąd ? znajoma to samo ma 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Posty o polityce poleciały do śmietnika, ponieważ naruszają regulamin forum!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Powiem tak: po aktualizacji firmware Play stał się stabilniejszy.
Wiadomo, że Play nie wspiera modemów, których nie oferuje w usługach abonamentowych a tym bardziej na kartę bez modemu. Czy już ktoś dopatrzył się co może być przyczyną w modemie?
Czy programiści z Play wkładali paluchy do modemów przez nich oferowanych tak, by np. naliczały większe pakiety danych i zapewne coś im nie wyszło
czysty zysk...
Wiadomo, że Play nie wspiera modemów, których nie oferuje w usługach abonamentowych a tym bardziej na kartę bez modemu. Czy już ktoś dopatrzył się co może być przyczyną w modemie?
Czy programiści z Play wkładali paluchy do modemów przez nich oferowanych tak, by np. naliczały większe pakiety danych i zapewne coś im nie wyszło

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co? W tej chwili piszesz takie bzdury jak mało kto. Poczytaj trochę zanim napiszesz takie poważne oskarżenia. Przecież pakiety danych nalicza operator w swoim systemie i do tego nie ma nic soft w modemie. Gdyby tak było jak piszesz, to by można było złamać soft modemu i pozbyć się limitu. Teorie spiskowe też trzeba umieć pisaćdjdavemix pisze:Czy programiści z Play wkładali paluchy do modemów przez nich oferowanych tak, by np. naliczały większe pakiety danych i zapewne coś im nie wyszło![]()

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
YaHooo, z takim podejściem Play, jego obsługi i wsparcia, prędzej ja zostanę programistą, utworzę swój pierwszy modem, napiszę do niego firmware niż Play poda rozwiązanie problemu. Każdy broni swojej pozycji a na stronie Play jakoś nie mogę doszukać się instrukcji postępowania by zminimalizować skutki zamrażania.
Co do teorii... modem może częściej wysyłać "puste" pakiety, zapytania do sieci miast czekać cierpliwie i ot limit maleje.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-05, 19:06 ]
Na forum nie używamy takich słów nawet w postaci ukrytej.
Co do teorii... modem może częściej wysyłać "puste" pakiety, zapytania do sieci miast czekać cierpliwie i ot limit maleje.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-05, 19:06 ]
Na forum nie używamy takich słów nawet w postaci ukrytej.
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:06 przez djdavemix, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
djdavemix, Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Podali i według nich, to był bład w sofcie modemówdjdavemix pisze:YaHooo, z takim podejściem Play, jego obsługi i wsparcia, prędzej ja zostanę programistą, utworzę swój pierwszy modem, napiszę do niego firmware niż Play poda rozwiązanie problemu.

Tylko gdzie by je miał wysyłać? Poza tym czemu mieliby to robić na modemie. Mogliby od razu ustawiać na serwerach zliczanie transferu x1.5 i jużdjdavemix pisze:modem może częściej wysyłać "puste" pakiety, zapytania do sieci miast czekać cierpliwie i ot limit maleje.

Pozdrawiam YaHooo 

YaHooo, powiem tak:
Posiadałem modem Huawei zakupiony poza Play od niezależnego dystrybutora. Modem akurat używałem w czasie, kiedy to zamrażanie połączeń w Play było codziennością.
Po nagłośnieniu sprawy Play jakoś wybrnęło z sytuacji i internet zaczął działać stabilnie.
Powiedz mi, w jaki sposób dokonała się naprawa firmwaru modemu kiedy to ja takiej aktualizacji nie robiłem? Nie wykluczam, że modemy Huawei są do (czytałem regulamin i netykietę) ale jakoś tylko Play ma z tym problem. Wniosek? Modemy Huawei z kartą sim Play ulegają samodegradacji. Zalecenia: nie używać w zasięgu sieci
Posiadałem modem Huawei zakupiony poza Play od niezależnego dystrybutora. Modem akurat używałem w czasie, kiedy to zamrażanie połączeń w Play było codziennością.
Po nagłośnieniu sprawy Play jakoś wybrnęło z sytuacji i internet zaczął działać stabilnie.
Powiedz mi, w jaki sposób dokonała się naprawa firmwaru modemu kiedy to ja takiej aktualizacji nie robiłem? Nie wykluczam, że modemy Huawei są do (czytałem regulamin i netykietę) ale jakoś tylko Play ma z tym problem. Wniosek? Modemy Huawei z kartą sim Play ulegają samodegradacji. Zalecenia: nie używać w zasięgu sieci

Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:48 przez djdavemix, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No niestety tego nie powiem Ci, bo wydaje mi się to dziwne. Może jeszcze błąd był w oprogramowaniu nodeB?djdavemix pisze:Powiedz mi, w jaki sposób dokonała się naprawa firmwaru modemu kiedy to ja takiej aktualizacji nie robiłem?
Pozdrawiam YaHooo 

Obecny przykład na Sierra 307 - pobieram plik, nagle prędkość spada do 0 kb/s ale po jakimś czasie pobieranie jest kontynuowane i poprawnie zakończone - bez zarzutu.
Chińskie modemy, chińskie nadajniki... a takie niekompatybilne
Mam nadzieję, że to już sporadyczne przypadki.
Od wczoraj Huawei E 156G po aktualizacji działa bez zamrożeń. Firmware pobrane ze strony Play, dashboard również z nakładką Play Online.
Następny domownik zadowolony z możliwości pełnego wykorzystania internetu.
Chińskie modemy, chińskie nadajniki... a takie niekompatybilne

Mam nadzieję, że to już sporadyczne przypadki.
Od wczoraj Huawei E 156G po aktualizacji działa bez zamrożeń. Firmware pobrane ze strony Play, dashboard również z nakładką Play Online.
Następny domownik zadowolony z możliwości pełnego wykorzystania internetu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
djdavemix, wiesz mi na Huawei iPlus cienko chodził. Na Optionie też. A na Siera'rze MC8700 24/h pingi do 75ms i prędkości 4-7Mb/s.
Wszystko zależy od sprzętu. Te Huawei na USB to totalna masówka.
Wszystko zależy od sprzętu. Te Huawei na USB to totalna masówka.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To może być również wina serwera z którego pobierasz. Ale naprawdę nie wiem co jest grane.djdavemix pisze:pobieram plik, nagle prędkość spada do 0 kb/s ale po jakimś czasie pobieranie jest kontynuowane i poprawnie zakończone - bez zarzutu.
Pozdrawiam YaHooo