Orange "nie chodzi"

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Donvito
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange "nie chodzi"

Post autor: Donvito »

No dobra ale to nie chodzi tylko o torrenty ale o YT czy np TVN player, to nie jest mrożenie tylko musze zresetować połączenie żeby działało. Czyli rozumiem że abonament orange free net nie mrozi tak neta i nie ma takich niespodzianek ?? No bo po co darmowe noce jak nic nie będe mógł pobrać. Znalazłem takie info o bezpłatnej próbie:
Obrazek
Czyli jeżeli mam wypróbować ten net to musze zappłacić opłate aktywacyjną 39 zł ??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak zamrozi to niestety trzeba się rozłączyć i ponownie połączyć.

Też myślałem, żeby wziąć na tą 14 dniową próbę, ale ta kwota aktywacji mnie zniechęciła... :dobani: Chyba bardziej praktyczne jest wybranie jakiejś oferty na 6 miesięcy.

[ Dodano: 2013-12-19, 20:18 ]
Tak, aktywację płacisz tak czy inaczej. Abonamentu nie płacisz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Jeśli internet 15GB za 30zł będzie można wziąć na próbę to się na to skusze Interesują mnie prędkości u mnie w abonamencie Jeśli będą dużo lepsze niż w plusie to zaryzykuję umowę na 2 lata a jeśli nie będzie dużej różnicy to wezmę w Plusie 15GB za 30zł na bezterminowej umowie

[ Dodano: 2013-12-19, 22:56 ]
Mam takie jeszcze pytanie
Czy aby tych co wzieli neta na próbę nie traktują przypadkiem "lepiej" jeśli chodzi o prędkości? Chodzi mi o coś w rodzaju przydzielania wyższego priorytetu w czasie testowania po to aby klient był zadowolony i zdecydował się na kontynuację umowy
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na tej samej stacji bazowej, na karcie abonamentowej T-Mobile, plik 1,5 GB cały się ściągnął. Nic nie rwało, nie szpilkowało.

Andrzejz78, też się zastanawiam na tymi "lepszymi warunkami" dla testujących. Jak ktoś tego nie sprawdzi to nie będzie wiadomo. :(
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal, jak wiadomo pakiet na prepaidzie rwie i szpilkuje A co by było gdybym do abonamentu w telefonie dokupił jakiś pakiet?
Też by rwało i szpilkowało? Prędkość by się poprawiła w stosunku do prepaid?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Prędkości będę pewnie takie same. Na abonamencie powinna być większa stabilność.

Jedyne co mogę zaproponować to sprawdzenie działania usługi na Lumii jako HotSpocie, ale zasięg wtedy mam dość kiepski (w dBm nie wiem ile, w kreskach 1-2). Mogę zrobić speedtest i pobrać plik 50 lub 100 MB.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Włączyłem pakiet 2GB w telefonie z abonamentem Jak zostanie aktywowany to zrobię trochę testów pod kątem prędkości i stabilności
Pytanie tylko czy ten pakiet będzie traktowany tak samo jak internet w abonamencie
Awatar użytkownika
michcio123
Stały użytkownik forum

Post autor: michcio123 »

Myślę że będzie traktowany tak samo jak Orange free net. Ogólnie to podział jest taki że najnizszy priorytet mają karty prepaid potem zwykły abonament i biznes abonament jeżeli dana stacja ma niskie obciązenie to biznes i zwykły są traktowane równo natomiast jeżeli BTS jest obciążony to na biznesie prędkości zawsze będą największe.
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najwyższy priorytet będą miały raczej karty stosowane w M2M, np. w bankomatach, systemach alarmowych i śledzenia.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Pakiet na abonamencie już aktywny Na początku net chodził tragicznie Nawet gorzej jak na pakiecie 3x3
Po restarcie laptopa wreszcie zaskoczył że aż się zdziwiłem :szok:

Zero szpilek i prędkość stabilna przez cały czas pobierania paczki
Prędkość wzrosła w porównaniu do pakietu 3GB za 3zł trzykrotnie

Obrazek
Obrazek
gacu007
Użytkownik forum

Post autor: gacu007 »

3 GB za 3zł Zamraża połączenie po ściągnięciu chociażby 30 MB :dobani: Prędkości również powalają.Orange Experta coś z forum wywiało.Orange Expert co się do diaska dzieje! Wczoraj po 2 próbach ściągnięcie aktualizacji antywirusa się udało,ale z pakietu MB na darmo trochę poszło.Jak mają wyglądać takie promocje to ja serdecznie dziękuje.
Obrazek

Obrazek
Donvito

Cześć czy ma ktoś Orange free net czyli ten nowy abonament z orange i jak się użytkuje? Zastanawiam się jak to chodzi bo mam prepaid orange i jest tragedia z rozłączaniem :zly:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Donvito pisze:czy ma ktoś Orange free net czyli ten nowy abonament z orange i jak się użytkuje
Za kilka dni będę go miał więc wtedy mogę napisać jak u mnie chodzi
Donvito pisze:Zastanawiam się jak to chodzi bo mam prepaid orange i jest tragedia z rozłączaniem
Na abonamencie nie ma takich jaj jak na prepaidzie Pisałem o tym kilka postów wyżej
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

gacu007 pisze:3 GB za 3zł Zamraża połączenie po ściągnięciu chociażby 30 MB :dobani: Prędkości również powalają.Orange Experta coś z forum wywiało.Orange Expert co się do diaska dzieje! Wczoraj po 2 próbach ściągnięcie aktualizacji antywirusa się udało,ale z pakietu MB na darmo trochę poszło.Jak mają wyglądać takie promocje to ja serdecznie dziękuje.
[url=http://www.speedtest.pl/test/74684807]Obrazek[/URL]

[url=http://www.speedtest.pl/test/74685629]Obrazek[/URL]
Zdajemy sobie sprawę, że w niektórych przypadkach może dochodzić do zrywania połączeń czy też zawieszania transmisji danych. Dzieje się tak niestety na skutek bardzo dużego zainteresowania pakietem i mocnego obciążenia sieci.

Problem ten jest bardziej odczuwalny w taryfach głosowych (a takimi są oferty na kartę z aktywnym pakietem 3 GB) niż w przypadku ofert typowo internetowych.

Obecnie pracujemy nad tym, aby zminimalizować tego typu utrudnienia.

Pozdrawiam
Tomek
Donvito

Te niektóre przypadki, o których pisze Panie Orange Expert u mnie występowały po 1 minucie pobierania ale nie tylko, np oglądanie YT również zrywanie połączenia . Czasami mnie to tak wkurzało, że wkładałem kartę aero2 i szybciej bezproblemowo ten internet działał i router sobie świetnie nawiązywał połączenie po zerwaniu cogodzinnym. A Pana "pomarańczowa sieć" tak dopracowała uprzykrzanie życie swoich klientów że "za Chiny " z automatu nie dało rady w żaden sposób nawiązać połączenia tylko ręcznie :facepalm: Testowane na nadajnikach 900 i 2100 w Miłomłynie bez żadnej różnicy. Dlatego dla Was wielkie gratulacje za to :brawa: wiecie jak zniechęcić klientele. Mówie tu oczywiście o usłudze internet na karte, NIE absolutnie żadna taryfa głosowa to byłby dopiero dramat :szok: Teraz pytanie do Pana czy usługa Orange free net też tak jest świetnie przez Was dopracowana??
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Orange Ekspert pisze:dzieje się tak niestety na skutek bardzo dużego zainteresowania pakietem i mocnego obciążenia sieci
Pytanie retoryczne Po co kusić/mamić co jakiś czas pakietami skoro sieć nie wyrabia?
Donvito pisze:usługa Orange free net
Pakiet na karcie abonamentowej spisuje się bez zarzutu więc i ta usługa powinna być ok Zresztą jutro przekonam się na własnej skórze ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mam inne pytanie do Orange Ekspert.
Jakiś czas temu przeniosłem się do Orange z numerem głosowym. Do tego wybrałem Lumię 920. Zainstalowałem sobie programy m.in. do pomiaru prędkości. Działały dobrze, ale od dwóch miesięcy nie mogę zrobić pomiaru w sieci Orange. Na jednym test nie startuje, na drugim jest error przy teście pobierania, upload działa. Problem z programami czy telefon wykluczyłem bo w sieci wifi testy działają, na kartach SIM innych operatorów test nie działa. Problem jest tylko i wyłącznie na kartach SIM Orange lub sieci WiFi, która działa na karcie SIM Orange (mobilny Hot Spot).

Mogę prosić o jakieś wyjaśnienie?
gacu007
Użytkownik forum

Post autor: gacu007 »

Orange Ekspert pisze:
Obecnie pracujemy nad tym, aby zminimalizować tego typu utrudnienia.

Pozdrawiam
Tomek
Hehe ta sama formułka jak z pakietem 6 za 6.Oferujecie pakiety które nie działają.Czyli szukacie frajerów żeby kupili i się z nimi męczyli.Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak denerwujący jest fakt jak przy 90% pobierania jakiegoś pliku zamrozi albo rozłączy.Krew zalewa i szlak trafia.Huawei się na masztach gotuje czy radiolinie mają słabą przepustowość? :rotfl: Tak to jest z chińszczyzną :D BOK też milczy,nie ładne zachowanie ze strony operatora.Pisał ponownie nie będę bo to i tak nic nie da i się też nic nie dowiem.Pracujecie ale nad nowymi formułkami jak zwieść klienta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Już kiedyś pisałem tu chodzi o czysty marketing. co jakiś czas dają tani pakiecik internetowy za kilka zł dla wszystkich pre-paidowców, trochę szumu, reklamy itp, itd.. Zakładają z góry, że ma to służyć do sporadycznego zaglądania do internetu a nie do pobierania stąd zamrażają transfer i tyle. Nad niczym nie pracują bo po co, kolejny pakiet za kilka zł pewnie na Wielkanoc, pod jajeczko :D
dexter18

Post autor: dexter18 »

A ja chciałem się spytać Orange Ekspert czy w miejscowości Wyszyna Machorowska z nadajnikiem wszystko w porządku ? W dzień zdarza się zamrożenie połączenia, nie występuje zerwanie ale jest bardzo słaby transfer. Po 20 przekraczam 3 Mb/s lecz w dzień ciężko nawet 30 kb/s.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak się teraz zastanawiam i coś w tym obciążeniu jest bo internet na pakiecie idealnie działał w sylwestra i 1 stycznia.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Donvito pisze:czy ma ktoś Orange free net czyli ten nowy abonament z orange i jak się użytkuje?
Właśnie aktywowali mi kartę i jak na razie jest bardzo dobrze
Wyniki testu OFN są identyczne jak przy teście pakietu na karcie abonamentowej głosowej

U900
Obrazek

U2100
Obrazek

Pobieranie paczki 100MB stabilne i bez "szpilek"
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78, masz noc bez limitu? Możesz pobrać ciągiem np. 500 MB?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78, masz noc bez limitu?
W umowie są więc powinny być
ja.michal pisze:Możesz pobrać ciągiem np. 500 MB?
Nie ma sprawy ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dzięki. ;)
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Post autor: bluecrush »

Przecież to jest jakiś obłęd, na internecie na kartę w Orange nie można praktycznie nic zrobić, myślałem że to wina modemu (Huawei E353) ale nie. Internet nawet co kilka minut potrafi się rozłączyć, zapomnij o pobraniu czegoś większego (chciałem sterowniki do laptopa pobrać około 200mb, nie da się, po pobraniu np. 50mb rozłącza się lub "staje" internet), trzeba rozłączyć i połączyć na nowo. Nie da się także obejrzeć jakiegoś dłuższego filmu (np. na hbogo.pl - rozłącza się po kilku/kilkunastu minutach). Super stabilny internet :facepalm:
PS. Z zasięgiem u mnie wszystko jest ok. Internet mobilny chodzi tragicznie.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

bluecrush, problem z zamrażaniem wyjaśniliśmy w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39692

Na prepaidzie tak już jest (i chyba tak zostanie) a na abonamencie jest już ok
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Prawdopodobnie system billingowy dla prepaidu nie wyrabia ze względu na swoją specyfikę (nie był projektowany dla szybkiego rozliczania dużej ilości przesłanych danych). Dopóki nie zmienią systemu tak będzie się działo.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

ja.michal pisze:internet na pakiecie idealnie działał w sylwestra i 1 stycznia
Zgadza się, działało w miarę przyzwoicie w tym czasie. Wszystko szybko wróciło jednak do "normy".
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

zimplusowany pisze:wiesz coś może o opłatach za połączenia głosowe w tym abonamencie (Free Net)?
W moim regulaminie (54 strony A4) jest 29gr za min
Tyle samo za wideo rozmowę, sms i mms
ODPOWIEDZ